toimek napisał(a):Jeśli dobrze rozumuję... gdy ostateczna cena będzie znacząco niższa, np 60zł, wtedy cena preferencyjna będzie odpowiednio obniżona, np. do 57zł, to automatycznie zmniejszy wartość wszystkich zapisów w puli preferencyjnej, a miało być 30 mln zł. Więc:
1. zgodzą się na "niepełną" pule preferowaną,
2. obliczyli to na nieobniżanie ceny,
3. otworzą jeszcze opcje zapisu w puli preferowanej.
Niestety o cenie dowiemy się po zakończeniu zapisów, więc opcja 3 raczej odpada. Pocieszam się, że w Aliorze pracują na prawdę kumaci ludzie, więc na pewno coś wymyślą ;)
Nie ma szans, aby otowrzyli dodatkową pulę preferowaną. Oferta obejmuje określoną maksymalną liczbę akcji i po prostu nie mogą dodrukować kolejnych. Pula stanowi tak naprawdę liczbę akcji, których wartość według ceny maksymalnej to 30 mln zł.
BTW:
Cytat:Już we wtorek instytucja ta poinformowała, że preferencyjna transza akcji (sprzedawana z 5-proc. dyskontem) warta 30 mln zł przeznaczona dla osób, które założyły bądź też posiadały rachunek inwestycyjny w BM Alior Banku, została sprzedana. Ile dokładnie osób skorzystało z tej okazji, nie wiadomo.
[
klik]
A więc okazuje się, że akcje preferowane nie sprzedały się jak ciepłe bułeczki... pomyliłem się w założeniach :/
Słyszałem, że pracownicy też mocno wahają się, czy kupować (oni mają roczny lock-up)...
Zapraszam do mojego blogbook'a
który jest tutaj"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)