PARTNER SERWISU
pfqgkvzk
177 178 179 180 181

Kiedy dno bessy?

busz
0
Wpisów: 244
Wysłane: 25 września 2009 11:24:49
hej, witajcie
Dotychczas tylko "pasożytowałem" na forum, ale jak będziecie odchodzić w takim tempie, to nie będzie kogo czytać. Coraz to następny byczek przechodzi na niedźwiedzią stronę mocy. Nie boicie się, że prawdopodobnie największa okazja naszych czasów przejdzie wam koło nosa?
„Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 25 września 2009 11:26:31
busz napisał(a):
Nie boicie się, że prawdopodobnie największa okazja naszych czasów przejdzie wam koło nosa?

ta okazja była w lutym
EEX

busz
0
Wpisów: 244
Wysłane: 25 września 2009 11:33:34
była i w marcu, w kwietniu, w maju itp...

Od kwietnia zaczęły się nawoływania, że to tylko "rajd frajerów", w lipcu pb napisał, że właśnie mamy książkowy przykład rozpoczęcia korekty. A zapowiadany koniec świata nie nadchodzi... I tak będzie w kółko.
„Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton

Gortal
0
Wpisów: 100
Wysłane: 25 września 2009 11:42:01
Ja tam na razie wolę się skrócić. Wywaliłem 30% portfela wczoraj i dziś. Zostawię sobie pewnie kilka ulubionych, np Kopex czy Famur a resztę oddam w dobre ręce

TomAl
0
Wpisów: 143
Wysłane: 25 września 2009 11:50:38
discopolo napisał(a):
Rynek prawdopodobnie może jeszcze sprawdzić takich jak my.
Na przykład zrobi deprymującą podbitkę do 2400 i dopiero poleeeeci. .

Dokładnie coś takiego typuję. Grube ryby robią jeszcze jeden szturm, ale gospodarka ma swoje prawa. Jak wyniki u nas i na zachodzie będą złe, jak "pump and dumb' za ocenanem się skończy, może być niewesoło.
"Dollar will fall like a stone" - Peter Schiff
"I'm selling all my dollars" - Jim Rogers

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 25 września 2009 14:07:50
owner napisał(a):
busz napisał(a):
Nie boicie się, że prawdopodobnie największa okazja naszych czasów przejdzie wam koło nosa?

ta okazja była w lutym

ta okazja bedzie jeszcze nie raz , nie dwa ale i tak najwazniejszy bedzie moment sprzedazy

co z tego ze kupilem ING po 219 jak sprzedalem w okolicach 300 i bylem szczesliwy jak malo kto a zobaczcie teraz Anxious

od samego rana trzymam reke na pulsie ale poki co paliwowki daja jeszcze troche wyciagnac wiec sprzedajemy w poniedzialek Angel

Kanoniers
1
Wysłane: 25 września 2009 15:12:27
jednak kolejne kiepskie dane sklonily mnie do podtrzymania decyzji o dziesiejszej sprzedazy salute

tak wiec jestem czysty i lekki i juz nie musze trzymac palucha na klawiaturze, teraz to juz moim zdaniem ruletka, ale kolejne zle dane moga pociagnac lawine a tego juz nie moglem ryzykowac !!

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 25 września 2009 15:15:05
Kupowanie w lutym wcale nie było okazją. Łączyło się z ogromnym ryzykiem. Mogło dojść do implozji systemu finansowego i straty prawie całej kasy. Okazja to będzie teraz jeśli spadniemy do 1600. A ponieważ aż tyle nie spadniemy to okazji nie będzie. Bo tak naprawdę wcale nie ma żadnych okazji. Są tylko dwa parametry - zysk i ryzyko.

discopolo
0
Wysłane: 25 września 2009 15:16:54
Kanoniers napisał(a):
jednak kolejne kiepskie dane sklonily mnie do podtrzymania decyzji o dziesiejszej sprzedazy salute

tak wiec jestem czysty i lekki i juz nie musze trzymac palucha na klawiaturze, teraz to juz moim zdaniem ruletka, ale kolejne zle dane moga pociagnac lawine a tego juz nie moglem ryzykowac !!

Rozumiem obawy, ale te dzisiejsze dane to nic istotnego.

Kanoniers
1
Wysłane: 25 września 2009 15:23:04
discopolo napisał(a):
Kanoniers napisał(a):

Rozumiem obawy, ale te dzisiejsze dane to nic istotnego.

niby tak ale wiesz jaka jest teraz sytuacja ... i tak maksymalnie postanowilem sprzedac w poniedzialek wiec duzo nie strace a moze zyskam...
Orlen przerosl moje oczekiwania bo w tydzien czasu pozwolil zarobic 7,65% zysku hello1

mysle ze dzis nie bedzie spokojnego zakonczenia ale to tylko moje zdanie bo gruby chyba cos szykuje specjalnego ...

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 25 września 2009 15:24:49
Panie i panowie jezeli panujace nastroje na roznych forach mozna brac pod uwage to na duza korekte bym nie liczyl bo wszyscy sie jej doczekac nie moga a jak wiemy rynek plata figle.
Ot co takie spostrzezenie niemniej jednak robi sie coraz bardziej nerwowo :)

Miwik
0
Wpisów: 253
Wysłane: 25 września 2009 15:28:49
Cytat:
discopolo napisał(a):
Rynek prawdopodobnie może jeszcze sprawdzić takich jak my.
Na przykład zrobi deprymującą podbitkę do 2400 i dopiero poleeeeci. .

Dokładnie coś takiego typuję. Grube ryby robią jeszcze jeden szturm, ale gospodarka ma swoje prawa. Jak wyniki u nas i na zachodzie będą złe, jak "pump and dumb' za ocenanem się skończy, może być niewesoło.

Tez obstawiam taki scenariusz, bo juz w dniu wczorajszym pretekst był ale nie został wykorzystany. Jak wszyscy trzymaja palec na "enterze" to raczej ciężko zaskoczyć korektą, a ta aby była musi mieć swoje ofiary tzn. ktoś te akcje po obecnej cenie musi przejąć bo sami od sobie (mam na myśli teorie spiskową o grubasach) nie będą odbierać akcji. Zwałka będzie wtedy kiedy nikt nie bedzie sie jej spodziewał a obecnie to mamy do czynienia najwyżej z podchodami na ile jesteśmy czujni.
Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek

股票是这么多的价值,市场将会尽可能多

Kanoniers
1
Wysłane: 25 września 2009 15:29:10
Taurus80 napisał(a):
Panie i panowie jezeli panujace nastroje na roznych forach mozna brac pod uwage to na duza korekte bym nie liczyl bo wszyscy sie jej doczekac nie moga a jak wiemy rynek plata figle.
Ot co takie spostrzezenie niemniej jednak robi sie coraz bardziej nerwowo :)

z calym szacunkiem dla tego forum i innych ale chyba nie bedzie mialo to wielkiego znaczenia bo gdyby tak bylo to moglibysmy caly rok pisac o korekcie i dobrze zarabia na wzrostach Angel

niemniej mysle ze mozemy byc swiadkami kilku plaskich korekt i podciagniecia indeksow przed wlasciwa zwala dlatego trzeba byc czujnym i moze dokupowac w locie Think

discopolo
0
Wysłane: 25 września 2009 15:38:37
Jeszcze window dressing na koniec kwartału może się pojawić.
Zwała na początku przyszłego tygodnia byłaby zaskoczeniem dla czekających na strojenie okien.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 25 września 2009 16:18:24
Cytat:
Jak wszyscy trzymaja palec na "enterze" to raczej ciężko zaskoczyć korektą

jakby wszyscy tak trzymali. to raz dwa byłyby widły na spadkach. Wszyscy wierza w dalsze wzrosty. w koncu mamy hossę nie?
Edytowany: 25 września 2009 16:18

Alfredzio
0
Wpisów: 364
Wysłane: 25 września 2009 17:20:54
To co widzimy we wrzesniu to jest korekta, ale nie ta, na ktora wszyscy czekaja. Wg mnie jest to mala fala D, ktora poprzedza ostatnia 5ta fale wzrostowa, małą falę E, piątą i ostatnią z tych, które tworzą fale B od wiosny b.r., po ktorej przyjdzie oczekiwana katastroficzna fala C, porownywalna z fala A, ktora zakonczyla sie w lutym. Fakt, ze korekta w czasie obecnej małej fali D jest płytka i niemrawa świadczy, że nikt za bardzo nie chce sprzedawać i grube ryby jeszcze chcą trochę kasy ściągnąć z rynku, ergo przed nami jest jeszcze parę tygodni wzrostów. Ze wzgledu jednak na to dość powszechne oczekiwanie korekty wzrosty mogą być niewielkie. Istnieje też szansa, ale moim zdaniem bardzo mała, że szczyt był pod koniec sierpnia i już jesteśmy w dużej C, ale wg ludzi, którzy znają się na tych sprawach, tę dużą falę C muszą zaanonsować czynniki, które jak na razie nie wystąpiły, dlatego ja jeszcze kupuję i w przyszłym tygodni liczę na wzrosty.

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 25 września 2009 17:23:03
Alfredzio napisał(a):
To co widzimy we wrzesniu to jest korekta, ale nie ta, na ktora wszyscy czekaja. Wg mnie jest to mala fala D, ktora poprzedza ostatnia 5ta fale wzrostowa, małą falę E, piątą i ostatnią z tych, które tworzą fale B od wiosny b.r., po ktorej przyjdzie oczekiwana katastroficzna fala C, porownywalna z fala A, ktora zakonczyla sie w lutym. Fakt, ze korekta w czasie obecnej małej fali D jest płytka i niemrawa świadczy, że nikt za bardzo nie chce sprzedawać i grube ryby jeszcze chcą trochę kasy ściągnąć z rynku, ergo przed nami jest jeszcze parę tygodni wzrostów. Ze wzgledu jednak na to dość powszechne oczekiwanie korekty wzrosty mogą być niewielkie. Istnieje też szansa, ale moim zdaniem bardzo mała, że szczyt był pod koniec sierpnia i już jesteśmy w dużej C, ale wg ludzi, którzy znają się na tych sprawach, tę dużą falę C muszą zaanonsować czynniki, które jak na razie nie wystąpiły, dlatego ja jeszcze kupuję i w przyszłym tygodni liczę na wzrosty.

jakbyś jakiś rysunek wkleił czy coś to by było fajnie bo z tymi literkami trochę ciężko dojść do ładu
EEX

discopolo
0
Wysłane: 25 września 2009 18:32:31
Istnieje też spora szansa że Fale Elliotta zawiodą. Narzędzie jak każde inne. Trafia coraz rzadziej bo zbyt wielu je stosuje.
Najlepiej działały zanim Elliott je upublicznił.

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 25 września 2009 18:41:17
~miwik

Jak ma kto odbierać, to nie ma spadków. Jak grubas podtrzmujący kursy odbiera sam od siebie to traci tylko nikłą prowizję. Może nawet lekko podbić kurs, by kogoś ubrać, nieprawdaż ?

~discopolo

Dzisiejsze dane nie są ważne ? Jednostkowo może nie, ale wpisują się w całokształt, a ten w ostatnim tygodniu dla USIaków wygląda dość fatalnie.
Pozytywy :
mniejsza niż przwidywano liczba nowych wniosków o zasiłki, ale to ciągle 530 tys ludzi zwolnionych w tym okresie. Tzn., że wiele rzeczy się ciągle zmienia, firmy padają,restrukturyzują, niewypalają biznesy. Czyli tygiel, to dobrze, ale póki co o wiele więcej ofiar niż zwycięzców. Czyli słaby pozytyw.
Drugi to wyskoki wskażnik nastrojów konsumenckich. Wiesz nastrój to ja też miewam dobry, tylko jak zajrzę do pustej lodówki Liar to mi mija. Ale jakby mnie chwilę wcześniej spytali to byłby super.

Negatywy :
Zmniejszenie zamówień na dobra trwałego użytku. Znaczące, szczególnie po wzroście, i to sporym, miesiąc wcześniej. Czyli ten sentyment z pozytywu słabo przenosi się na handlowców.
Wzrost zapasów ropy i benzyny - nie trzeba tłumaczyć, mniej towarów - mniej transportu, wakacje w domu i przed TV zamiast podrózy to też dowód, że sentyment sobie, a real sobie.
Spadek sprzedaży domów uzywanych. Ludzie się mniej przeprowadzają, bo wszędzie tak samo ciężko o pracę. Ceny za wysokie ? Może być kolejne tąpnięcie.
Wzrost sprzedaży nowych domów o 0,7% w porównaniu do zrewidowanych w dół danych za lipiec. Pray I to, gdy rząd amerykański jeszcze tylko przez 2 miesiące ma dawać zasiłek w kwocie 8000 $ na pierwszy dom. Przecież to farsa. A ciągle jest jeszcze podaż ponad 7 miesięczna nowych domów na sprzedaż. Kto i po co ma budować na masową skalę.
Najważniejszy negatyw: podtrzymanie pompki dla gospodarki. Jest dobrze, ale programy pomocowe trzeba utrzymać i przedłużyć. Wydrukowaliśmy mln nowych dolarów, ale bez wydrukowania kolejnych się nie obędzie. Czyli, że jest żle w gospodarce, a słowa o światełku w tunelu coraz jaśniejszym, mają tylko krzepić poprawiać samopoczucie konsumentów.

Podsumowując oni pojadą jeszcze w dół. Z pewnością nie będzie takiego zjazdu jak rok temu, bo wszyscy wiedzą czym się to kończy, gdy naraz na zbyciu są wszystkie papiery. Ale fundamentalnie nie widać powodów do wzrostu.

P.S. Grubasy już nawet zagrożenie wojną z Iranem wyciągneli, żeby tylko utrzymać pewne ceny na powierzchni. Bo chętnych do ubierania nie widać.

discopolo
0
Wysłane: 25 września 2009 18:52:16
Też nie widzę fundamentalnych podstaw do DALSZEGO wzrostu SP500.
Jednak dla porządku dodajmy MEGApozytywy:
-w trzecim kwartale ewidentnie będzie wzrost PKB w USA
-żaden amerykański gigant finansowy lub przemysłowy nie zdycha

To wspaniała odmiana i za to należała się obecna hossa.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

177 178 179 180 181

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,337 sek.

nxyacpjt
feisriov
rqenehdx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
egyebyly
jxljcpeo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat