PARTNER SERWISU
jfhqzagt
233 234 235 236 237

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 21 października 2018 00:17:08
Ja kupowałem w marcu, czy kwietniu 2017 r. i wtedy nawet nie wiedziałem, że jest forum bankiera i dobrze. Teraz jak już wiem i widzę co tam ludzie wypisują, to wolałbym nie wiedzieć.

omicron
0
Wpisów: 201
Wysłane: 21 października 2018 00:38:57
A nie mówiłem, że to pogardzane forum? (-; A nawet tacy prości ludzie zauważyli rozdźwięk między kursem i propagandą KK i wyciągneli wnioski. Duża część rynku była na to ślepa, bo było jej to wygodne.

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 21 października 2018 00:44:16
Jeśli o mnie chodzi, to tak pogardzam tamtym forum. Ilość głupot, które tam są wypisywane przechodzi ludzkie pojęcie.
To chyba nie jest miejsce, żeby roztrząsać czy tamto forum jest fajne czy nie.
Pewnie ci od ratingów,doradcy itp. nie czytali tamtego forum i nie wiedzieli jaka jest sytuacja prawdziwa.

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 21 października 2018 05:45:07
Vox napisał(a):
Cytat:
Najważniejsze w tym aspekcie jest tylko to czy wiedzieli, że GetBack to rodzaj piramidy i że klienci na tym stracą. Moim zdaniem nie wiedzieli, bo z zewnątrz naprawdę spółka wyglądała dobrze, a wyglądała tak bo audytor klepał takie sprawozdania.

Moim zdaniem wiedzieli... conajmniej od listopada 2017r..... ludzie ze swiatka prawno biznesowego doskonale wiedzieli że jest to wał... przynajmniej niektorzy z ktorymi mi sie udało porozmawiać. Oczywiście innych twardych dowodów brak
Smutne jest że nie znalazł się ani jeden "sygnalista"... Gdyby tak było Getbek upadłby jeszcze w roku 2017.

To że kręcony jest wał - według mnie - tak naprawdę wiedzieli ludzie z samej wierchuszki różnych instytucji. Ci tzw "doradcy" mieli tylko "wykonać plan" i tyle. Cała reszta ludzi mogła się jedynie domyślać, szczególnie po spektakularnym spadku akcji. Choć pewnie i to nie do końca musiało wskazywać na totalną katastrofę biorąc pod uwagę rating GBK (tzn co prawda najmniej ale jednak śmieciowy). Ot - pomyśleli pewnie - czysta spekuła jak na firmę z takim ratingiem przystało. KGHM też zaliczał w swojej historii zjazdy po 50% (no co prawda nie w 3 dni) nie mówiąc już o naprawdę dużych, poważnych bankach.
W tym kontekście dziwi mnie - a właściwie nie tyle dziwi co daje do myślenia - że siedzi z zarzutami teraz (o ile dobrze policzyłem) 19 ludzi a 3 ma zabezpieczenie typu wolnościowego. I są z różnych firm, w tym specjalistka od rąbania laptopów z PDM. Jakoś brak mi w tym towarzystwie kogokolwiek od głównego naganiacza czy instutucji odpowiedzialnych za nadzór (w różnej formie).
Jak spojrzymy na to co się dzieje po aferze AG, to do dziś siedzi właściwie tylko małżeństwo P. A Prokuratura dzielnie pracuje i pracuje. I nic.
Oglądając pana P z AG kiedyś na Komisji Śledczej widziałem gościa który co prawda wypowiadał się bardzo składnie i robił wrażenie takiego "czarusia". Ale w żadnym razie nie mógł nawet w sensie fizycznym sam skręcić tego wała pod tytułem AG.
Podobnie GBK. Nie sądzę aby wałka skręcił KK samodzielnie. To raczej osoba pokroju pana P z AG. Taki "czaruś".
I obawiam się że nigdy nie dowiemy się kto tak naprawdę stał za aferami AG czy GBK. Zbyt wysoko to może się działo.

sylwia16
0
Wpisów: 29
Wysłane: 21 października 2018 09:01:00
A mnie oprócz GetBack i Altusa bankster z LB proponował jakiś czas temu inwestycję w apartamenty hotelowe. Seria oczywiście limitowana, rentowność 8%. Ciekawe czy to też był trefny towar. Gdy powiedziałam, że mamy własne nieruchomości ze spadku, które wynajmujemy, to tenże bankier wciskał, żeby te nieruchomości sprzedać i zainwestować w jego ofertę. Gdybym go posłuchała, to wyszłabym gorzej jak na GetBack.

Pytanie do Użytkownika, który był na spotkaniu - na czym miałaby polegać ta ugoda ? Bo rozumiem, że ugoda jest wtedy gdy np LB zgodziłby się na zwrot połowy zainwestowanych pieniędzy za przepisanie na nich połowy obligacji.

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 21 października 2018 09:32:37
Na spotkaniu Pan Mecenas przedstawił to zawezwanie do próby ugodowej raczej jako formę zatrzymania biegu przedawnienia i spowodowanie by biegło od początku. I sam twierdził, że raczej bez procesu cywilnego się nie obejdzie. Jednak jeśli bank przystałby na twoje warunki zaproponowane w ugodzie no to jest to droga bardzo na skróty...

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 21 października 2018 15:51:31
Od 9 października trochę czasu minęło a my nie mamy żadnych informacji co się dzieje w naszej sprawie. Czy Rada Wierzycieli czeka tylko na rezultaty rozmów spółki z inwestorem czy prowadzi jakieś działania aby propozycje układowe były lepsze od tych już proponowanych? Prosimy o jakąś aktualizacje działań z tych kilkunastu dni.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 21 października 2018 17:35:12
Vox napisał(a):
Cytat:
Najważniejsze w tym aspekcie jest tylko to czy wiedzieli, że GetBack to rodzaj piramidy i że klienci na tym stracą. Moim zdaniem nie wiedzieli, bo z zewnątrz naprawdę spółka wyglądała dobrze, a wyglądała tak bo audytor klepał takie sprawozdania.

Moim zdaniem wiedzieli... conajmniej od listopada 2017r..... ludzie ze swiatka prawno biznesowego doskonale wiedzieli że jest to wał... przynajmniej niektorzy z ktorymi mi sie udało porozmawiać. Oczywiście innych twardych dowodów brak
Smutne jest że nie znalazł się ani jeden "sygnalista"... Gdyby tak było Getbek upadłby jeszcze w roku 2017.

Hmm... Wiedzieli, czy przeczuwali? W przypadku Amber Gold KNF zaspał, każdy kto posiada odrobinę wiedzy musiał wiedzieć, że to piramida. Sam ostrzegałem znajomych. Środki w AG były gwarantowane... gwarantowane przez spółkę o kapitale zakładowym chyba 50 tys. zł. W żaden sposób AG nie potrafił wyjaśnić skąd mają się brać zyski.

W danych finansowych GetBacku nie było widać, że to wałek i moim zdaniem nie było w nich nic niepokojącego, czego nie dałoby się wytłumaczyć. To co zwracało moja uwagę, że Krupa mówił, że nie da się zrobić odpowiedniej rentowności przy cenach płaconych przez GetBack, ale rentowność to jedno, a płynność to drugie.

Mnie nie podobała się struktura kapitałowa spółki, ale samo w sobie też nie jest to powodem aby spodziewać się od razu wałku. Dotarłem tez do wypowiedzi ludzi z rynku, którzy nie dotykali GBK, ale nie dotykali bo twierdzili (jak się okazało potem słusznie), że tam szykuje się emisja. Jeśli jest tak jak mówisz, to raczej nie była to wiedza powszechna, bo taki Buczek nie brałby wtedy emisji do swoich własnych funduszy.

omicron napisał(a):
Sygnalista się znalazł jeszcze w 2017, zostały poinformowane KNF i Rada Nadzorcza, nic z tym nie zrobiono w porę.
Edit. Btw wobec spadku kursu chyba właśnie od listopada czy grudnia 2017 r. na pogardzanym forum Bankiera szybko pojawiły się opinie, że insiderzy coś wiedzą, a Gbk może być wydmuszką.

Z tego co mówił rzecznik KNFu to zgłoszenie dotyczyło tylko tego, że spółka nadmiernie się zadłuża. Moim zdaniem to samo w sobie nic nie znaczy i chyba nie był to pracownik GetBacku tylko inwestor.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 21 października 2018 17:38:54
omicron napisał(a):
A nie mówiłem, że to pogardzane forum? (-; A nawet tacy prości ludzie zauważyli rozdźwięk między kursem i propagandą KK i wyciągnęli wnioski. Duża część rynku była na to ślepa, bo było jej to wygodne.

Przepraszam Cię bardzo, ale na tamtym forum według jego użytkowników co 4 spółka to bankrut. Tak się jednak składa, że 25 proc. spółek na GPW co roku nie pada... Na Kruku też takie wpisy się pojawiają, a to jest kompletny absurd.

omicron
0
Wysłane: 21 października 2018 19:09:57
Była też informacja nt. częstych i nierynkowo oprocentowanych emisji dla RN, ta dała się zbyć zarządowi.

Nie wiem, czy w tym samym czasie, czy później, ale była też informacja nt. przekrętów na obligacjach (wykupy dla znajomych itd).
Edytowany: 21 października 2018 19:10

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 21 października 2018 19:22:41
Może wplotę w to jeszcze wątek JP Morgan, który zakupił >4,3 Mln akcji GBK w lipcu 2017 r., po czym sprzedał je w części na górce w październiku (www.bankier.pl/wiadomosc/JP-Mo...), a w grudniu jeszcze ich analityk zdołał wycenić to wszystko na > 35 zł i dał niezwykle różowe perspektywy rozwoju (www.pb.pl/jp-morgan-wycenil-ge...). Data tego artykułu to w PB 6.11.2017, ale wycena sięga końca marca 2017 r. Następnie, jak się afera rozlała, rakiem wycofywali się z tej ostatniej prognozy (www.pb.pl/jp-morgan-szybko-wyc...). Swoją drogą to wyjątkowo jakoś zmienny w ocenie analityk. Ponoć JPM był aktywny w zakresie doradztwa przed debiutem GBK na naszej giełdzie. W jakiś sposób stwarza to wrażenie, jakby JP Morgan próbował stworzyć rzeczywistość inną niż ta prawdziwa tuż przed ujawnieniem całej afery. Może też próbowali szybko pozbyć się tonącego waloru ale nie udało im się sprzedać wszystkiego, bo jeszcze podczas NWZA w kwietniu 2018 r. posiadali 3,8 Mln akcji (sprawozdanie GBP). Taka wiedza jest zawsze jakimś sygnałem, że coś nie jest porządku. Ten sygnał przyszedł za późno, ale nikt nawet nie zapytał JP Morgan Funds jaka była ich wiedza w czasie poprzedzającym ujawnienie tej afery, uzasadniając to dość dużą aktywnością w zakresie tego waloru.
Edytowany: 21 października 2018 19:23

wigi
0
Wpisów: 2
Wysłane: 22 października 2018 01:17:21
Na forum jest informacja, że PDM będzie likwidowany. Ja nie mam zaświadczenia depozytowego że jastem posiadaczem obligacji GBK, ponieważ to zaświadczenie, które mi przysłał PDM wysłałam kuratorowi na potrzeby głosowania. Zaświadczenie było wystawione z terminem 30 września.
Czy ja powinnam starać się uzyskać od PDM ponownie zaświadczenie depozytowe z dłuższym okresem ważności w celu ewentualnych roszczeń do spłaty w wyniku układu? Czy o ile moje obligacje tzn. ich seria jest na liście nie muszę się już martwić zaświadczeniem i tym, że nie będzie mi miał kto go wystawić (po likwidacji PDM)?
Jestem laikiem w tych sprawach, więc proszę o wyjaśnienie?
Pozdrawiam

mflaszka
0
Wpisów: 49
Wysłane: 22 października 2018 09:49:23
lesgs napisał(a):
Może wplotę w to jeszcze wątek JP Morgan, który zakupił >4,3 Mln akcji GBK w lipcu 2017 r., po czym sprzedał je w części na górce w październiku (www.bankier.pl/wiadomosc/JP-Mo...), a w grudniu jeszcze ich analityk zdołał wycenić to wszystko na > 35 zł i dał niezwykle różowe perspektywy rozwoju (www.pb.pl/jp-morgan-wycenil-ge...). Data tego artykułu to w PB 6.11.2017, ale wycena sięga końca marca 2017 r. Następnie, jak się afera rozlała, rakiem wycofywali się z tej ostatniej prognozy (www.pb.pl/jp-morgan-szybko-wyc...). Swoją drogą to wyjątkowo jakoś zmienny w ocenie analityk. Ponoć JPM był aktywny w zakresie doradztwa przed debiutem GBK na naszej giełdzie. W jakiś sposób stwarza to wrażenie, jakby JP Morgan próbował stworzyć rzeczywistość inną niż ta prawdziwa tuż przed ujawnieniem całej afery. Może też próbowali szybko pozbyć się tonącego waloru ale nie udało im się sprzedać wszystkiego, bo jeszcze podczas NWZA w kwietniu 2018 r. posiadali 3,8 Mln akcji (sprawozdanie GBP). Taka wiedza jest zawsze jakimś sygnałem, że coś nie jest porządku. Ten sygnał przyszedł za późno, ale nikt nawet nie zapytał JP Morgan Funds jaka była ich wiedza w czasie poprzedzającym ujawnienie tej afery, uzasadniając to dość dużą aktywnością w zakresie tego waloru.

Błądzisz. Zostali tak samo oszukani jak reszta akcjonariuszy. Gdyby wiedzieli co się naprawdę dzieje w spółce uciekli by ze sporym zyskiem z akcjonariatu

omicron
0
Wysłane: 22 października 2018 10:40:51
gospodarka.dziennik.pl/finanse...

Ważny artykuł DGP. Jest tam korespondencja KK z BS nt. luki w bilansie Gbk.

Cytat:

S. przedstawiła prezesowi GetBacku trzypunktowy plan działania, na który składały się: cięcie kosztów, zakupy portfeli tylko z cut off (mechanizm pozwalający na realną wycenę nabywanych wierzytelności) oraz pozyskanie źródeł przychodów, które nie będą kapitałochłonne.
Edytowany: 22 października 2018 10:46

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 22 października 2018 11:03:55
Vox napisał(a):

Vox,
powiadasz, że ludzie ze światka prawno-biznesowego doskonale wiedzieli, że to wał. Cóż, po fakcie to zazwyczaj wszyscy mądrzy i wszyscy wielcy analitycy – każdy wiedział, że ta spółka upadnie, a tamta urośnie 100% :) Owszem, ci lepiej poinformowani z pewnością wiedzą, ale nie jest to wiedza powszechna i na pewno nikt nie będzie się tą wiedzą dzielił na różnych forach ;)

Chyba banki, które udzieliły kredytów Getbackowi, Haitong i Quercus, które nabyły obligacje powinny czym prędzej zatrudnić tych wybitnych specjalistów, z którymi rozmawiałeś i tych prostych, ale równie wybitnych analityków z forum bankiera :)

Nie twierdzę, że nikt nie wiedział, ale mało kto wiedział. To było oszustwo, sprawozdania były sfałszowane, a audytor nie miał do tych sprawozdań żadnych zastrzeżeń.

Cytat:
Dowód rynkowego oszustwa GetBacku

Kilka dni po debiucie giełdowym dyrektor finansowa i wiceprezes windykatora Bożena S. alarmowała zarząd, że spółka jest na minusie

w e-mailu wysłanym do ówczesnego prezesa Konrada K. (oboje mają prokuratorskie zarzuty) Bożena S. informowała go, że GetBack co miesiąc notuje 8 mln zł straty.

"Przychody spółki mają wynosić 24 mln zł, a koszty - ok 32 mln zł" - pisała S.

Zwróciła uwagę, że koszty działania i finansowe stanowią odpowiednio 130 proc. i 140 proc. realizacji budżetu, a przychody - zaledwie 63 proc." - podaje dziennik.

"Bardzo niepokojące zjawisko - bardzo niedobrze, możemy mieć problem z zaciąganiem długu, nikt z instytucjonalnych i zagranicznych (inwestorów - przypis "DGP") nam nie da finansowania" - pisała S. w e-mailu.

"Już teraz nie ma kurtuazji, tylko napier... o przetrwanie. Nie znajdziesz CFO (dyrektor finansowy - przyp. "DGP"), który może takie rozwarcie w wynikach udźwignąć - dostanie obłędu+ - pisała S.

www.pb.pl/dowod-rynkowego-oszu...

AsGBK
0
Wysłane: 22 października 2018 11:28:13
Cytat:

Znalazł się jeden sygnalista. Donosy zostały wysłane 30 listopada. KNF rozpoczął kontrolę w lutym.

Cytat:
30 listopada wysłano anonimowe donosy na GetBack i dwie inne duże firmy windykacyjne. Adresatami były: Komisja Nadzoru Finansowego, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, GPW oraz firmy audytorskie z tzw. wielkiej czwórki, czyli Deloitte, EY, PwC i KPMG. Z naszych informacji wynika, że anonimy zostały skierowane też do służb specjalnych.

Z naszych informacji wynika, że w pismach działalność GetBacku i dwóch innych windykatorów porównana była do piramidy finansowej.

Nadzór potwierdza, że anonimy trafiły do urzędu i przyczyniły się do przyspieszenia kontroli w GetBacku, która rozpoczęła się w lutym 2018 r. – Sygnał ten zawierał ogólne informacje w zakresie ryzyk związanych z działalnością spółki i przedstawiał jedynie hipotezy w tym zakresie. Urząd KNF nie przekazywał przedmiotowego pisma do ABW, gdyż treść zawartych w nim informacji nie dawała podstaw do takiego działania – tłumaczy DGP Jacek Barszczewski, rzecznik KNF

Nadzór po donosie przyśpieszył prace dotyczące wyjaśnienia rzeczywistej kondycji GetBacku. W lutym rozpoczął kontrolę w firmie. Wówczas windykator postanowił… zatrudnić urzędnika UKNF, który zajmował się jego sprawą. Chodzi o Bartosza Klimczaka, wicedyrektora departamentu funduszy inwestycyjnych i funduszy emerytalnych w UKNF.

Wicedyrektor nie podjął pracy u windykatora.

gospodarka.dziennik.pl/finanse...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 22 października 2018 11:54:16
Panowie i Panie, część z Was czyta forum bankiera i powinna wiedzieć ile osób wysyła zgłoszenia do KNFu, jaki jest ich poziom merytoryczny i co sobą reprezentuje część z tych ludzi. Przecież w powyższym tekście jest jak wół napisane, że zgłoszenie dotyczyło 3 dużych firm, że były tam tylko hipotezy, że wszystkie te 3 firmy prowadzą działalność podobną do piramidy finansowej. . Przepraszam, ale to nie był żaden sygnalista (bo tą może być tak naprawdę osoba ze spółki), ale jakiś sfrustrowany inwestor lub nawet obiekt działalności tychże firm. O ile rozumiem, że taki Best może być postrzegany przez kogoś różnie, bo to spółka mało transparentna (choć zmienia się to w dobrym kierunku) to jak ktoś pisze w ten sposób o Kruku to po prostu jest zupełnie niewiarygodny, nie wspominając o tym, ze takie hipotezy powinny mieć jakieś realne oparte na faktach uzasadnienie i dowody, które nie zostały dostarczone jak rozumiem.

AsGBK
0
Wysłane: 22 października 2018 12:30:29
Według KNF informacje od sygnalisty nie potwierdziły się, a stwierdzone nieprawidłowości miały inny charakter.

Nie wiemy, czy wśród tych trzech dużych firm był wymieniony Kruk.

Może te karuzele portfelowe to nie innowacja KK, ale taki branżowy know-how :))

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 22 października 2018 13:18:30
Cytat:
Nie twierdzę, że nikt nie wiedział, ale mało kto wiedział. To było oszustwo, sprawozdania były sfałszowane, a audytor nie miał do tych sprawozdań żadnych zastrzeżeń.

Bo audytor brał za to kasę i specjalnie założył malutką spółkę z.o.o zajmującą się tym audytem. Jak równiez wyczyścił jej bilans wypłacając wszystko w dywidendzie. Także audytor wiedział co i jak, postanowił jednak wziąść udział w zabawie, skoro było to dla niego lukratywne

omicron
0
Wysłane: 22 października 2018 13:22:43
Był jeszcze jeden sygnalistaz ale pewnie później. Skriny chodziły po tt, a zarzuty były bardzo konkretne. Cóż, teraz to mało ważne i lepiej byłoby się dowiedzieć, co teraz dzieje się w sprawie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

233 234 235 236 237

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,908 sek.

xejktqsw
iqfkhpvh
nzchjgky
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jgysgvxa
ktjzsjtw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat