0 Dołączył: 2018-04-21 Wpisów: 582
Wysłane:
19 stycznia 2019 19:12:31
Co do konwersji: 1/ przejmowanie spółki stojącej na skraju upadłości przez rozdrobniony akcjonariat, który ma pozornie tożsame cele to mrzonka, która z dużym prawdopodobieństwem skończy się upadłością wynikającą z braku zaplecza kapitałowego takich akcjonariuszy, kłótni o stołki, bałaganu w spółce, a w rezultacie rozpoczęcia egzekucji przez wierzycieli zabezpieczonych (znam takich, którzy to rozpoczną); nie wspomnę o braku płynności po sprzedaży aktywów zagranicznych 2/ upadłość GBK to utrata statusu pokrzywdzonego w postępowaniach prokuratorskich i w dużej mierze koniec roszczeń wobec tych, którzy stoją za tą aferą; no i syndyk tych roszczeń nie będzie prowadził 3/ przypomnę jak wygląda bilans spółki: - 3,6 mld zobowiązań, z czego 0,7 mld zabezpieczonych - 1,18 mld aktywów @ market cost-of-collect po spłacie zabezpieczonych, bez hair-cut pozostaje nam 2,9 mld zobowiązań wobec jakichś 0,5 mld aktywów; w normalnych warunkach oznaczałoby to wniosek o upadłość; tak, wniosek o PPU był strzałem w płot 4/ spółka strukturalnie przepala gotówkę - to rezultat chorego modelu operacyjnego; ci obecni na ostatnim ZW wiedzą z czego to wynika 5/ stratę podatkową można uzyskać sprzedając obligacje - tak, to cały czas papiery wartościowe, a nie wierzytelność, nawet po złożeniu wniosku o wykup, bądź braku wykupu w terminie; tak więc sprzedaż poniżej ceny nabycia jest tożsama ze sprzedażą akcji z konwersji
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2019 19:17:30
Vox napisał(a):Panie Radku www.getbacksa.pl/images/Pismo%...Odnośnie EGB, kurs był ustawiany pojedynczymi zleceniami, prawdopodobnie z jednego rachunku. wiem bo obserwowałem spółkę, po wezwaniu Altus miał >99% akcji. Nie chcieli mimo to zdjąć spółki z giełdy co było dziwne... ale już nie jest - chcieli mieć odpowiednie średnie 6 i 12 miesięczne pod Getback wlasnie Obecnie Altus przekłada majątek na spółkę rockbridge, żeby uniknąć roszczeń. Myślę, że wkrótce dużo się dowiemy...
|
|
30 Dołączył: 2014-05-08 Wpisów: 690
Wysłane:
19 stycznia 2019 19:18:27
@VOX chyba nie masz racji, krok notowań to jedno a cena minimalna to inna sprawa. Cytat: SZCZEGÓŁY ZMIANY Po zmianie minimalna zmiana kursu akcji może być mniejsza niż 1 grosz i będzie mogła stanowić część grosza. Obowiązywać będzie sześć nowych kroków notowań mniejszych niż 1 grosz. Krok notowania poniżej 1 grosza dotyczyć będzie akcji o najniższych kursach. UWAGA: Kurs akcji nie może być jednak niższy niż jeden grosz.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-06-03 Wpisów: 69
Wysłane:
19 stycznia 2019 19:24:27
Vox napisał(a):Cytat:Teraz Radek forsuje pomysł braku konwersji na akcje??? Przecież to on twierdził, że konwersja jest konieczna i to m.in. dzięki niemu wszyscy ujęli konwersję w swoich propozycjach układowych. To jakiś żart??? Najwyraźniej mając insiderskie informacje (zasiada w RN, oraz jest szefem RW), doszedł do słusznego wniosku że akcje są absolutnie bezwartościowe i zamykają drogę do dochodzenia roszczeń (został Pan zaspokojony akcjami więc co Pan chcesz)  I tu ma pewnie rację, niestety: Ale dlaczego dopiero teraz doszedł do tego wniosku? Wiele osób pisało na forum, że konwersja jest złym rozwiązaniem, a on się upierał, że konwersja musi być. Czy zostaną zmienione propozycje układowe przed ZW? Nad czym będziemy głosować we wtorek? Nad układem z konwersją? Jak zagłosujemy przeciw obecnym propozycjom układowym to będzie upadłość spółki.
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2019 19:33:42
Skupiajmy się na celach, narzędzia są wtórne, bo mają służyć realizacji celów. Tak samo z konwersją. To był cel sam dla siebie na początku historii GBK, ale wtedy wszystkim wydawało się, że spółka może dalej prowadzić działalność, a akcje dają szansę na zysk ekonomiczny. Z biegiem czasu okazało się, że to będzie balast i problem. Liczne argumenty zostały podane już dużo wcześniej
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2019 19:46:17
Cytat: Skupiajmy się na celach, narzędzia są wtórne, bo mają służyć realizacji celów. Tak samo z konwersją. To był cel sam dla siebie na początku historii GBK, ale wtedy wszystkim wydawało się, że spółka może dalej prowadzić działalność, a akcje dają szansę na zysk ekonomiczny. Z biegiem czasu okazało się, że to będzie balast i problem. Liczne argumenty zostały podane już dużo wcześniej
Z jakim biegiem czasu się okazało...? Przecież to Pan od początku forsował konwersję żeby w spółce był zarząd wierzycielski i jednocześnie pisał Pan, że akcje są warte 0 zł i żadnego zysku ekonomicznego nie będzie poza ewentualną stratą do odliczenia w przyszłości od zysków kapitałowych! Jaki Pan miał w tym cel?
|
|
0 Dołączył: 2019-01-01 Wpisów: 22
Wysłane:
19 stycznia 2019 20:05:56
To teraz mamy głosować przeciwko konwersji? P.Radku dlaczego ma Prawo.odmienne poglądy na temat jak wyżej niż P Wójcik?O co chodzi w tej grze?
|
|
0 Dołączył: 2018-05-03 Wpisów: 184
Wysłane:
19 stycznia 2019 20:25:28
11 października 2018 pisałem kris1986 napisał(a): Ja również jestem za tym, aby nie rozbijać akcjonariatu na miliardy akcji, gdyż na pewno te akcje nigdy nie zyskają na wartości, a po drugie rzeczywiście w ten sposób drobni akcjonariusze zostaną z palcem w...…….(ja jestem tylko obligatariuszem) Abris ma 60 070 558 akcji co daje 60,071% w kapitale zakładowym i 86,21% na ZWZ. Jeszcze tylko JP Morgan Funds posiada 5,508% głosów na ZWZ. Łącznie wszystkich akcji jest ok 100 mln. I teraz prosta matematyka: inwestor wykłada 5 mln zł i jest posiadaczem kolejnych 100 mln akcji co daje mu 50% liczby głosów Abrisowi zostaje 30% pozostałe 20% drobni akcjonariusze. Co to oznacza? A mianowicie że 80% głosów mają gracze, którzy posiadają pieniądze na dokapitalizowanie Spółki i zakupów nowych portfeli. Jeśli Inwestor chce przejąć GetBack ok. daje kasę na jednorazową spłatę - kurator jak i Spółka mówi, że to dobre propozycje dające 200 mln więcej dla obligatariuszy. Oznacza to że za 5 mln przejmuje całą władzę nad spółką ale ma też kompana Abris z wielkimi pieniędzmi na zakupy nowych portfeli. Wiem, że Abris dał du…..y nie nadzorując poprzedni Zarząd, ale teraz ma szanse pokazać, że tak jak sam mówi, że jest również poszkodowanym w całej tej sprawie. Plusów takiej sytuacji jest wiele: - obligatariusze dostają jednorazową wypłatę w odpowiednim % ze środków od inwestora w ciągu 6 mcy, pozostała kwota w kilkunastu ratach w ciągu kilku lat - akcjonariat nie jest rozbity tylko w rękach dwóch graczy (80%), - jest 200 mln akcji, które zyskają na wartości a nie kilkanaście miliardów - Abris wychodzi z twarzą z tej całej sytuacji, - drobni akcjonariusze (a jest ich też pewnie kilka tysięcy) nie zostali pominięci w całej tej kryminalnej sytuacji, brak pozwów z ich strony przeciwko GetBack - główny inwestor za 5 mln jest głównym udziałowcem olbrzymiej spółki windykacyjnej - główni gracze łączą siły przeciwko Deeloite i innym nierynkowym transakcjom, kasa szybciej spływa na spłatę wierzycieli, a przyszły zysk dzielą między sobą, itd itd Wiem,że może to zbyt proste i RW nie takie tematy przerabiała, ale nie zawsze proste musi być złe. Co o takim wariancie myślicie? Może warto coś z tego ugryść.
Wystarczyło trochę popatrzeć na wpisy innych użytkowników, skupić się na pozyskaniu inwestora a nie robić grupy z konwersjami temu 66% temu 3% a innemu 0%. Po co to wszystko było? Czas zjadł nam dużo kasy.... nie tego się spodziewałem po RW
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
19 stycznia 2019 20:26:43
Od początku do końca o to samo.O to aby okraść nas na maxa i wyjść z tego jako ofiara.
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2019 20:32:16
Saam napisał(a):Cytat: Skupiajmy się na celach, narzędzia są wtórne, bo mają służyć realizacji celów. Tak samo z konwersją. To był cel sam dla siebie na początku historii GBK, ale wtedy wszystkim wydawało się, że spółka może dalej prowadzić działalność, a akcje dają szansę na zysk ekonomiczny. Z biegiem czasu okazało się, że to będzie balast i problem. Liczne argumenty zostały podane już dużo wcześniej
Z jakim biegiem czasu się okazało...? Przecież to Pan od początku forsował konwersję żeby w spółce był zarząd wierzycielski i jednocześnie pisał Pan, że akcje są warte 0 zł i żadnego zysku ekonomicznego nie będzie poza ewentualną stratą do odliczenia w przyszłości od zysków kapitałowych! Jaki Pan miał w tym cel? Zawsze chylę czoło przed osobami, które wiedzą lepiej co uważają inni. Proszę zastanowić się ile obecnie jest warta spółka i co oznacza kontynuacja działalności, a co sprzedaż aktywów zanim spółka je przeje, bądź rozpocznie się egzekucja przez wierzycieli zabezpieczonych. Potem proszę przejść do zastanawiania się co oznacza konwersja
|
|
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2019 20:40:32
kris1986 napisał(a):11 października 2018 pisałem kris1986 napisał(a): Ja również jestem za tym, aby nie rozbijać akcjonariatu na miliardy akcji, gdyż na pewno te akcje nigdy nie zyskają na wartości, a po drugie rzeczywiście w ten sposób drobni akcjonariusze zostaną z palcem w...…….(ja jestem tylko obligatariuszem) Abris ma 60 070 558 akcji co daje 60,071% w kapitale zakładowym i 86,21% na ZWZ. Jeszcze tylko JP Morgan Funds posiada 5,508% głosów na ZWZ. Łącznie wszystkich akcji jest ok 100 mln. I teraz prosta matematyka: inwestor wykłada 5 mln zł i jest posiadaczem kolejnych 100 mln akcji co daje mu 50% liczby głosów Abrisowi zostaje 30% pozostałe 20% drobni akcjonariusze. Co to oznacza? A mianowicie że 80% głosów mają gracze, którzy posiadają pieniądze na dokapitalizowanie Spółki i zakupów nowych portfeli. Jeśli Inwestor chce przejąć GetBack ok. daje kasę na jednorazową spłatę - kurator jak i Spółka mówi, że to dobre propozycje dające 200 mln więcej dla obligatariuszy. Oznacza to że za 5 mln przejmuje całą władzę nad spółką ale ma też kompana Abris z wielkimi pieniędzmi na zakupy nowych portfeli. Wiem, że Abris dał du…..y nie nadzorując poprzedni Zarząd, ale teraz ma szanse pokazać, że tak jak sam mówi, że jest również poszkodowanym w całej tej sprawie. Plusów takiej sytuacji jest wiele: - obligatariusze dostają jednorazową wypłatę w odpowiednim % ze środków od inwestora w ciągu 6 mcy, pozostała kwota w kilkunastu ratach w ciągu kilku lat - akcjonariat nie jest rozbity tylko w rękach dwóch graczy (80%), - jest 200 mln akcji, które zyskają na wartości a nie kilkanaście miliardów - Abris wychodzi z twarzą z tej całej sytuacji, - drobni akcjonariusze (a jest ich też pewnie kilka tysięcy) nie zostali pominięci w całej tej kryminalnej sytuacji, brak pozwów z ich strony przeciwko GetBack - główny inwestor za 5 mln jest głównym udziałowcem olbrzymiej spółki windykacyjnej - główni gracze łączą siły przeciwko Deeloite i innym nierynkowym transakcjom, kasa szybciej spływa na spłatę wierzycieli, a przyszły zysk dzielą między sobą, itd itd Wiem,że może to zbyt proste i RW nie takie tematy przerabiała, ale nie zawsze proste musi być złe. Co o takim wariancie myślicie? Może warto coś z tego ugryść.
Wystarczyło trochę popatrzeć na wpisy innych użytkowników, skupić się na pozyskaniu inwestora a nie robić grupy z konwersjami temu 66% temu 3% a innemu 0%. Po co to wszystko było? Czas zjadł nam dużo kasy.... nie tego się spodziewałem po RW Nie wiem od czego zacząć, bo to niezły misz-masz. Skonstatuję to prosto - pozyskanie inwestora do spółki z ujemnym kapitałem na 2 mld zł i potencjalnymi pozwami np. za fałszowanie danych finansowych, to jakaś finansowa aberracja. Nikt z potencjalnych inwestorów nie był zainteresowany akcjami GBK. Nikt. A oddanie kontroli za 5 mln zł nad aktywami o wartości 1,1 mld zł to stworzenie idealnej okazji dla asset stripper'ów. Myślę, że wierzyciele niezabezpieczeni zobaczyliby wtedy okrągłe zero. Zastanawiam się skąd biorą się takie pomysły i kto za nimi stoi. Ale nie ma to nic wspólnego z interesami wierzycieli
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2019 21:07:14
Obligatariusz kontakt napisał(a):Saam napisał(a):Cytat: Skupiajmy się na celach, narzędzia są wtórne, bo mają służyć realizacji celów. Tak samo z konwersją. To był cel sam dla siebie na początku historii GBK, ale wtedy wszystkim wydawało się, że spółka może dalej prowadzić działalność, a akcje dają szansę na zysk ekonomiczny. Z biegiem czasu okazało się, że to będzie balast i problem. Liczne argumenty zostały podane już dużo wcześniej
Z jakim biegiem czasu się okazało...? Przecież to Pan od początku forsował konwersję żeby w spółce był zarząd wierzycielski i jednocześnie pisał Pan, że akcje są warte 0 zł i żadnego zysku ekonomicznego nie będzie poza ewentualną stratą do odliczenia w przyszłości od zysków kapitałowych! Jaki Pan miał w tym cel? Zawsze chylę czoło przed osobami, które wiedzą lepiej co uważają inni. Proszę zastanowić się ile obecnie jest warta spółka i co oznacza kontynuacja działalności, a co sprzedaż aktywów zanim spółka je przeje, bądź rozpocznie się egzekucja przez wierzycieli zabezpieczonych. Potem proszę przejść do zastanawiania się co oznacza konwersja Dlaczego Pan nie odpowiada na pytania?
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
19 stycznia 2019 21:10:59
Cytat:5/ stratę podatkową można uzyskać sprzedając obligacje - tak, to cały czas papiery wartościowe, a nie wierzytelność, nawet po złożeniu wniosku o wykup, bądź braku wykupu w terminie; tak więc sprzedaż poniżej ceny nabycia jest tożsama ze sprzedażą akcji z konwersji Niestety myli się Pan, panie RADKU bo KDPW odmawia przeniesienia własności obligacji Getback a bez przeniesienia jest to transakcja fikcyjna, i Urząd Skarbowy się do tego przyczepi (pomijam tu utratę roszczeń, skoro obligacje zostały sprzedane to roszczenia znikają i nie przechodzą na nowego nabywcę obligacji). (Miałoby to sens jeszcze gdyby Getback byl notowany - obligi są handlowane anonimowo i może by nie doszli ale notowany nie jest) być może da się przenieść obligacje imienne na umowe c-p, które nie są zdematerializowane, żeby przenieść obligacje bez KDPW potrzebna jest uchwała Getback o wycofaniu obligacji z KDPW i przywrócenia formy fizycznej, a takiej uchwały przy obecnym zarządzie nie będzie. tak więc bez konwersji traci się 19% podatku, a przy konwersji traci się szanse na roszczenia wobec np. Deloitte. P.S Pytanie: Jak zostaną ujęte FRAUDY? będą wogóle? czy też szkoda sobie głowy zawracać bo to i tak ściema?
Edytowany: 19 stycznia 2019 21:18
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2019 21:29:01
już nie da się edytować.
- jeśli nawet uda się sprzedać obligacje (do celów podatkowych), to w jaki sposób dochodzić roszczeń od Deloitte? nie da się przecież rozdzielić chyba roszczeń od obligacji?
*nowy nabywca żadnych roszczeń mieć nie może bo stan spółki jest w końcu publicznie znany *stary posiadacz sprzedał obligacje z wlasnej woli wiec jak może mieć jakiekolwiek roszczenia?
to nie lepiej jednak wziąść akcje, i zażądać odkupu tych akcji od Idea Banku/Deloitte itd...
Edytowany: 19 stycznia 2019 21:30
|
|
0 Dołączył: 2018-08-27 Wpisów: 82
Wysłane:
19 stycznia 2019 21:30:01
Zatem jakie sa te znakomite propozycje majace na wzgledzie nasz interes? Zgoda ze wszystkimi poprzednimi przez 9 miesiecy barczynski z kuratorem mamili nas konwersja a teraz nagle zmiana stanowiska o 180 stopni. Kiedy I tu I bankierze pisano ze to nie ma sensu obydwaj wskazani powyzej twierdzili ze jest to najlepsze co moze nas spotkac. Kiedy byla czas na sanacje rw temat przepuscila a teraz ppu bylo strzalem w plot. No ale nasz przedstawiciel twierdzil ze wie co robi a zwracajacych uwage mial w d. Badzmy precyzyjni aktualnie kase przepala nie gb tylko zarzad. Mysle ze za tak ciezka I niewdzieczna prace pobiera sowite, godne wynagrodzenie. Wtedy kiedy kurator na chacie napisal ze zarzad dziala na szkode spolki obydwaj nasi niby przedstawiciele siedzieli cicho. Wogole sidzenie cicho wyszlo im chyba najlepiej. Wreszcie czy nie zastanawia Was dlaczego na godziny przed wz nagle pojawiaja sie obydwaj panowie I mniej lub bardziej wprost chca nas przygotowac na te znakomite uwzgledniajace nasz interes propozycje?
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2019 21:32:26
tzreba ustalić co robimy... ja szczerze nie wiem co robić. na pewno jade na ZW i pewnie będą nowe chore propozycje w ostatniej chwili.
Ale od RW oczekiwałbym jakiś wskazówek... Przecież macie dostęp do poufnych danych, ba nawet zasiadacie w RN GETBACK (!)
A tu jesteśmy zostawieni sami sobie.
brać akcje/zgodzić się na umorzenie wsyzstkiego poza jałmużną/głosować przeciw układowi co wybieracie?
Edytowany: 19 stycznia 2019 21:48
|
|
0 Dołączył: 2019-01-01 Wpisów: 22
Wysłane:
19 stycznia 2019 21:41:54
Przyłączam się do kolegi @Vox
|
|
0 Dołączył: 2017-09-03 Wpisów: 117
Wysłane:
19 stycznia 2019 21:55:04
Czytam to wszytko i ... ten cały Księgowy z forum bankiera chyba miał rację.
A jeszcze całkiem niedawno stali bywalcy tego forum twierdzili, że najlepsza dla obligatariuszy jest maksymalna konwersja i śmiali się z gościa z bankiera. A teraz sam pan Radek w jednym ze swoich ostatnich postów potwierdził to co od mięsięcy ten człowiek tam wałkował. Niektórzy to zrozumieli jak VOX (bo pewnie się poradził dobrego prawnika). Posłuchajmy VOXa ....
Doceniam wkład niektórych w pisanie listów i wyjaśnianie tych grup wierzycieli - jednak zabrakło tu prawdziwego stratega znającego doskonale zagadnienia prawne z różnych dziedzin. Ile tu razy przygotowywano profesjonalne odpowiedzi na to jak jest z tymi grupami wierzycieli i tak dalej, tylko kto tak naprawdę dokładnie ocenił poszczególne zapisy z propozycji układowych wraz z oceną skutków jakie one niosą dla nas (a jest tam konwersja i mowa o umorzeniu reszty długu - bardzo niebezpieczne stwierdzenia z poważnymi konsekwencjami). I my to powinniśmy męczyć do upadłego i starać się o pomoc państwa - ktoś nawet napisał wniosek o restrukturyzację z pomocą publiczną - pisma powinny iść do premiera Polski).
Panie Radku trzeba otwarcie powiedzieć, że RW nie spełniła swojej roli - szkoda, że nie było w niej eksperta z dziedziny prawa z różnych dziedzin w tym restrukturyzacyjnego. ABRIS okazał się za cwany. Szkoda, że tyle czasu zmarnowano żeby dojść do tych wniosków z ostatniego postu Radka. Panie Radku pan teraz odkręca kota ogonem i według mnie to nie jest w porządku ...
Co lub kto spowodował, że nagle zmienił pan zdanie i pisze to co pisze.
Czyli okazuje się, że najlepsza byłaby (biorąc pod uwagę obecną sytuację spółki) szybka spłata jednorazowa (bez żadnej konwersji dla wszytkich) i szybkie ruszenie z pozwami. Dodatkowo podobno najlepiej jakby powstsła fundacja GBK aby jak pisał Vox kasa nie szła przez GBK - już dawno na bankierze pisano, że dystrybucja odzyków z fraudów poprzez konwersję to głupota.
Panie Radku czy prawnicy jakich może ma RW to potwierdzają ? Może sa inni eksperci na forum, którzy się na tym znają, bo się zajmują takimi sprawami ...
Na koniec panie Radku co poprze RW na ZW we wtorek:
1) sprzedaż aktywów, 2) kontynuację działalności, 3) czy może będziecie za przełożeniem głosowania ????
Sprzedaż aktywów przy niezaudytowanych raportach może spowodować, że układ może zostać zaskarżony (np. przez akcjonariuszy) z kolei podobno konwersja w obecnej wersji również może spowodować poważne problemy ... Panie Radku czy pan lub RW zna te problemy lub je oceniliście lub jacyś prawnicy. Ja czuję że to wcale nie są głupoty... Przepraszam ale jak się czyta tego gościa z bankiera to trudno nie odnieść wrażenia, że jest on nie lada ekspertem, których tu chyba zabrakło ... I mogą się teraz niektórzy śmiać i mnie szkalować ...
Jeśli nie jego, to posłuchajmy naszego użytkownika VOXa ....
Edytowany: 19 stycznia 2019 21:59
|
|
0 Dołączył: 2018-08-27 Wpisów: 82
Wysłane:
19 stycznia 2019 21:57:19
Na wskazowki od rw bym nie liczyl w koncu podpisali u dabrowskiego glejty na milczenie a rerezentantami wierzycieli sa jedynie z nazwy I w teorii. Na dzis planuje wyjazd do wr I jesli uklad bedzie ewidentnie zly glosowanie przeciw aby dac szanse na zaskarzenie. Na dzis kazde zaproponowane rozwiazanie jest zle ale z konwersja jest najslabsze.
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2019 22:14:58
Najgorsze jest to, że niezawarcie układu to upadłość spółki.
A ile będzie można odzyskać przy upadłości???
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.