djwitek1973 napisał(a):Zatem jakie sa te znakomite propozycje majace na wzgledzie nasz interes? Zgoda ze wszystkimi poprzednimi przez 9 miesiecy barczynski z kuratorem mamili nas konwersja a teraz nagle zmiana stanowiska o 180 stopni. Kiedy I tu I bankierze pisano ze to nie ma sensu obydwaj wskazani powyzej twierdzili ze jest to najlepsze co moze nas spotkac. Kiedy byla czas na sanacje rw temat przepuscila a teraz ppu bylo strzalem w plot. No ale nasz przedstawiciel twierdzil ze wie co robi a zwracajacych uwage mial w d. Badzmy precyzyjni aktualnie kase przepala nie gb tylko zarzad. Mysle ze za tak ciezka I niewdzieczna prace pobiera sowite, godne wynagrodzenie. Wtedy kiedy kurator na chacie napisal ze zarzad dziala na szkode spolki obydwaj nasi niby przedstawiciele siedzieli cicho. Wogole sidzenie cicho wyszlo im chyba najlepiej. Wreszcie czy nie zastanawia Was dlaczego na godziny przed wz nagle pojawiaja sie obydwaj panowie I mniej lub bardziej wprost chca nas przygotowac na te znakomite uwzgledniajace nasz interes propozycje?
1/ konwersja, w sytuacji gdy dla wierzycieli najlepsza jest szybka sprzedaż aktywów niewiele da; ba, może dać argument bankom i inwestorom do wycofania się z hair-cut/ transakcji, bo oni nie zrozumieją o co chodzi wierzycielom stającym się akcjonariuszami z przypadku
2/ wierzyciele chcący konwersji to niehomogeniczna grupa, która rozpadnie się na pierwszym WZA, bo ma sprzeczne interesy:
- kontynuacja działalności (tak, wielu wierzy że GBK jeszcze będzie liderem w branży) vs sprzedaż aktywów
- przejęcie władzy aby wejść do organów spółki i zrekompensowanie strat
- konwersja dla wygenerowania straty podatkowej
- chęć zrobienia na złość Abris
- chęć wzięcia akcji, bo lepiej mieć więcej niż mniej (zachłanność)
3/ proszę nie przytaczać argumentów z Bankiera, bo tam emisję blokowali (internetowo) akcjonariusze liczący (sic) na odzyskanie części wartości akcji, dlatego taki argument to sofizmat
4/ nawet bez wynagrodzenia zarządu GBK jest trwale nierentowną spółką - to pozostałość po KK i jego piramidzie finansowej z zaniżaniem stawek za serwisowanie aby sztucznie zawyżać wartość aktywów w funduszach; bez umarzania certyfikatów spółka upadnie; a do tego należy uzgodnić porozumienia z wszystkimi wierzycielami zabezpieczonymi; kto to zrobi? przedstawiciele FB, z którymi nikt nie chce rozmawiać, nawet KNF wydał w tej sprawie oficjalne oświadczenie? to będą długie i żmudne negocjacje
5/ jeżeli kurator uważa że zarząd działa na szkodę spółki/ wierzycieli mógł wystąpić do NS, bądź RW o wniosek do sądu o odebranie zarządu własnego; wg mojej wiedzy tego nie zrobił
6/ to ja współtworzyłem te forum, więc nie rozumiem, że gość (pan) wypomina mi (gospodarzowi), że przebywam u siebie; dość kuriozalna sytuacja