PARTNER SERWISU
rzzhdtld
362 363 364 365 366

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 19 stycznia 2019 22:34:11
@Pesto
Co do pism które powinny pójść do Premiera Polski - poszły, nie tylko do niego
Do Premiera:
www.getbacksa.pl/images/Pismo%...
Do poprzedniego Przewodniczącego KNF
www.getbacksa.pl/images/List%2...
Do aktualnego Przewodniczącego KNF
www.getbacksa.pl/images/Pismo%...
I do PJK też
www.getbacksa.pl/images/Pismo%...(1).pdf
No i Państwo pomogło ! Przecież będzie podkomisja sejmowa! A po wyborach może będzie kolejna a może i nie będzie.
A tak a propos pomysłów z forum bankier.pl - niestety żaden bank czy to państwowy czy prywatny nie śpieszy na ratunek z wagonem gotówki (pożyczką dla GetBack), nic nie słychać również w temacie chęci zrobienia przez państwo 'narodowego windykatora" z piramidy finansowej którą na spory czas przed tym jak się sprawa rypła GetBack faktycznie był.

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 19 stycznia 2019 22:39:35
djwitek1973 napisał(a):
Na wskazowki od rw bym nie liczyl w koncu podpisali u dabrowskiego glejty na milczenie a rerezentantami wierzycieli sa jedynie z nazwy I w teorii. Na dzis planuje wyjazd do wr I jesli uklad bedzie ewidentnie zly glosowanie przeciw aby dac szanse na zaskarzenie. Na dzis kazde zaproponowane rozwiazanie jest zle ale z konwersja jest najslabsze.

Zapraszam, może słuchając rzeczowych informacji na ZW, a nie czytają fora, czegoś się Pan dowie nt. spółki. Niestety fakt, że nie rozumie Pan np. wymogu poufności w przypadku spółki publicznej jest dość słabym prognostykiem

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 19 stycznia 2019 22:47:09
Vox napisał(a):
Cytat:
5/ stratę podatkową można uzyskać sprzedając obligacje - tak, to cały czas papiery wartościowe, a nie wierzytelność, nawet po złożeniu wniosku o wykup, bądź braku wykupu w terminie; tak więc sprzedaż poniżej ceny nabycia jest tożsama ze sprzedażą akcji z konwersji

Niestety myli się Pan, panie RADKU bo KDPW odmawia przeniesienia własności obligacji Getback
a bez przeniesienia jest to transakcja fikcyjna, i Urząd Skarbowy się do tego przyczepi (pomijam tu utratę roszczeń, skoro obligacje zostały sprzedane to roszczenia znikają i nie przechodzą na nowego nabywcę obligacji). (Miałoby to sens jeszcze gdyby Getback byl notowany - obligi są handlowane anonimowo i może by nie doszli ale notowany nie jest)

być może da się przenieść obligacje imienne na umowe c-p, które nie są zdematerializowane,
żeby przenieść obligacje bez KDPW potrzebna jest uchwała Getback o wycofaniu obligacji z KDPW i przywrócenia formy fizycznej, a takiej uchwały przy obecnym zarządzie nie będzie.

tak więc bez konwersji traci się 19% podatku, a przy konwersji traci się szanse na roszczenia wobec np. Deloitte.

P.S
Pytanie: Jak zostaną ujęte FRAUDY? będą wogóle? czy też szkoda sobie głowy zawracać bo to i tak ściema?

Myślę, że warto spytać się prawników, którzy działają w obszarze praktyki prawa finansowego i mieli z tym do czynienia. Zapomniał pan np. o tym że część obligacji została wyemitowana pod starą ustawą o obligacjach. Niezależnie od wszystkiego, to ciągle są papiery wartościowe. Polecam też grudniową uchwałę GPW i KNF dot. emisji akcji - nie ma pewności, że pod nowym szefem KNF akcje z konwersji szybko zostaną dopuszczone do obrotu

A co do fraudów - to wraz z konwersją dla detalu za chwilę pojawią się "cisi" akcjonariusze, którzy będą stopować te działania. Same odzyski roszczeń mają być na spłatę wierzytelności a nie dywidendę. Tylko ja chcę mieć automatyczny mechanizm a nie każdorazową zmianę układu

Saam
0
Wpisów: 69
Wysłane: 19 stycznia 2019 22:52:22
Czy we wtorek będzie znowu składany wniosek o przesunięcie ZW?

__Tomasz__
0
Wpisów: 36
Wysłane: 19 stycznia 2019 23:27:23
A co się stało PANIE RADOSŁAWIE że nagle konwersja to zły wybór dla drobnych obligatariuszy? Wcześniej Pan raczej do niej namawiał???

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 19 stycznia 2019 23:28:18
Cytat:
A co do fraudów - to wraz z konwersją dla detalu za chwilę pojawią się "cisi" akcjonariusze, którzy będą stopować te działania. Same odzyski roszczeń mają być na spłatę wierzytelności a nie dywidendę. Tylko ja chcę mieć automatyczny mechanizm a nie każdorazową zmianę układu

-jaki mechanizm? może Pan opisać?

-jeśli mechanizm nie będzie zawarty w treści układu to gdzie będzie? I kto zagwarantuje wykonanie?

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 19 stycznia 2019 23:50:04
djwitek1973 napisał(a):
Zatem jakie sa te znakomite propozycje majace na wzgledzie nasz interes? Zgoda ze wszystkimi poprzednimi przez 9 miesiecy barczynski z kuratorem mamili nas konwersja a teraz nagle zmiana stanowiska o 180 stopni. Kiedy I tu I bankierze pisano ze to nie ma sensu obydwaj wskazani powyzej twierdzili ze jest to najlepsze co moze nas spotkac. Kiedy byla czas na sanacje rw temat przepuscila a teraz ppu bylo strzalem w plot. No ale nasz przedstawiciel twierdzil ze wie co robi a zwracajacych uwage mial w d. Badzmy precyzyjni aktualnie kase przepala nie gb tylko zarzad. Mysle ze za tak ciezka I niewdzieczna prace pobiera sowite, godne wynagrodzenie. Wtedy kiedy kurator na chacie napisal ze zarzad dziala na szkode spolki obydwaj nasi niby przedstawiciele siedzieli cicho. Wogole sidzenie cicho wyszlo im chyba najlepiej. Wreszcie czy nie zastanawia Was dlaczego na godziny przed wz nagle pojawiaja sie obydwaj panowie I mniej lub bardziej wprost chca nas przygotowac na te znakomite uwzgledniajace nasz interes propozycje?

1/ konwersja, w sytuacji gdy dla wierzycieli najlepsza jest szybka sprzedaż aktywów niewiele da; ba, może dać argument bankom i inwestorom do wycofania się z hair-cut/ transakcji, bo oni nie zrozumieją o co chodzi wierzycielom stającym się akcjonariuszami z przypadku
2/ wierzyciele chcący konwersji to niehomogeniczna grupa, która rozpadnie się na pierwszym WZA, bo ma sprzeczne interesy:
- kontynuacja działalności (tak, wielu wierzy że GBK jeszcze będzie liderem w branży) vs sprzedaż aktywów
- przejęcie władzy aby wejść do organów spółki i zrekompensowanie strat
- konwersja dla wygenerowania straty podatkowej
- chęć zrobienia na złość Abris
- chęć wzięcia akcji, bo lepiej mieć więcej niż mniej (zachłanność)
3/ proszę nie przytaczać argumentów z Bankiera, bo tam emisję blokowali (internetowo) akcjonariusze liczący (sic) na odzyskanie części wartości akcji, dlatego taki argument to sofizmat
4/ nawet bez wynagrodzenia zarządu GBK jest trwale nierentowną spółką - to pozostałość po KK i jego piramidzie finansowej z zaniżaniem stawek za serwisowanie aby sztucznie zawyżać wartość aktywów w funduszach; bez umarzania certyfikatów spółka upadnie; a do tego należy uzgodnić porozumienia z wszystkimi wierzycielami zabezpieczonymi; kto to zrobi? przedstawiciele FB, z którymi nikt nie chce rozmawiać, nawet KNF wydał w tej sprawie oficjalne oświadczenie? to będą długie i żmudne negocjacje
5/ jeżeli kurator uważa że zarząd działa na szkodę spółki/ wierzycieli mógł wystąpić do NS, bądź RW o wniosek do sądu o odebranie zarządu własnego; wg mojej wiedzy tego nie zrobił
6/ to ja współtworzyłem te forum, więc nie rozumiem, że gość (pan) wypomina mi (gospodarzowi), że przebywam u siebie; dość kuriozalna sytuacja

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 19 stycznia 2019 23:51:56
__Tomasz__ napisał(a):
A co się stało PANIE RADOSŁAWIE że nagle konwersja to zły wybór dla drobnych obligatariuszy? Wcześniej Pan raczej do niej namawiał???

Panie Tomku, proszę przytoczyć czego pan oczekuje po konwersji. Wtedy łatwiej będzie mi się odnieść do pytania

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 19 stycznia 2019 23:56:05
Saam napisał(a):
Czy we wtorek będzie znowu składany wniosek o przesunięcie ZW?

Nic mi o tym nie wiadomo.
Taki wariant byłby raczej na naszą niekorzyść - wg mnie należy:
- szybko zbyć aktywa po najwyższej cenie
- wykorzystać umorzenia banków/ TFI do zwiększenia spłaty wierzycieli niezabezpieczonych
- natychmiast przeprowadzić redukcję kosztów, aby nie skonsumować środków ze sprzedaży aktywów
- ustalić strukturę właścicielską, która będzie sprawnie odzyskiwała roszczenia i strukturę prawną, która najszybciej i bezkosztowo rozdystrybuuje te środki do wierzycieli - pod nadzorem nadzorcy wykonania układu

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 19 stycznia 2019 23:59:23
Wpis Pana Mariusza Wójcika na grupie FB

Cytat:
Szanowni Państwo, W piątek zakończyło się spotkanie RW które nie było posiedzeniem.
1. Zarząd poinformował nas, że założenia do tzw. wariantu inwestorskiego uległy dużej zmianie. Może to i lepiej bo mogłoby się tak zdarzyć że moglibyśmy nie zobaczylibyśmy choćby 1 zł z transakcji (oczywiście przy pełnym przestrzeganiu prawa). Prosiłem na ostatniej RW prezesa Dąbrowskiego o komunikacje sytuacji do obligatariuszy. Do tej pory komunikatu nie ma a głosowanie za 2 dni.
2. Przekonywani byliśmy do całkowitej rezygnacji z konwersji na akcje (wychodząc naprzeciw kampanii o 3% jaką napędzał Artiom pomimo wyrażanych przeze mnie obiekcji) celem zostawienia spółki pod kontrolą dotychczasowego akcjonariusza Abris, który zdaniem tych osób jest gwarantem dowiezienia układu (jaki by nie był). Argumentuje się, że konwersja może doprowadzić do prób wrogiego przejęcia akcji i spółki przez podmioty zainteresowane zaniechaniem dochodzenia roszczeń lub nawet mające na celu wyprowadzenie pieniędzy ze spółki. Przyznaje, że jest takie ryzyko. Z drugiej strony moim zdaniem większym ryzykiem jest pozostawienie sytuacji takiej jak jest i pozwolenie na dalsze żywienie się przez układ wokół GetBack z pieniędzy niezebezpieczonych celem zapewnienia spłaty zabezpieczonych i dalszego szczodrego wynagradzania TFI.
3. Alternatywą do układu jest upadłość w wyniku której być może trafimy na uczciwego odważnego i jednocześnie przebojowego syndyka który będzie dążył do maksymalizacji odzysków i minimalizacji kosztów ale najpierw spłaci banki a być może coś kiedyś nam zostanie (sami oceńcie prawdopodobieństwo). Na pewno nie będziemy mieli jakiegokolwiek wpływu na jego działania. Jak trafimy dobrze to może coś kiedyś dostaniemy. Jak źle to nic. (dla zainteresowanych to proszę posłuchać od minuty 19 jak może działać syndyk i sąd bo jeśli zarzuty są prawdziwe to szkoda gadać
https://www.youtube.com/watch… )
Jak syndyk będzie unikał ryzyka dla siebie będzie bardzo się starał robić wszystko zgodnie z najlepszymi praktykami przez bibułkę lub wynajmie zarządzającego o kiepskich umiejętnościach bądź motywacji lub po prostu nieuczciwego to koszty mogą być absurdalne i syndyk na pewno się wyżywi a banki już niekoniecznie zostaną spłacone w całości ale na pewno nie zobaczymy ani złotówki. Zyskają na pewno TFI.
4. Mój wniosek o sanację został oddalony, Wysłałem zażalenie ale nie wiem czy sąd się nad nim pochyli.
5. Ci co się wydzielili spod kuratora mają do wyboru ( o ile Radek nie przeforsuje pomysłu całkowitej rezygnacji z konwersji aby Abris nadal był jedynym kontrolującym spółkę) konwersję na nic nie warte akcje albo umorzenie. Konwersja na akcje teoretycznie poprawia sytuację w kontekście podatkowym bo można je sprzedać później a umorzenie jest jednorazowe (dla tych co inwestują na giełdzie może mieć to znaczenie podatkowe dla tych co nie grają podziękujcie posłom za to że zapłaciliście podatek od pensji, potem od odsetek od obligacji ale straty musicie przełknąć sami bo rząd nic do nich nie ma).
6. Propozycji układowych dalej nie ma. Jak zwykle spółka ich nie przedstawiła z wyprzedzeniem choć prosiłem na poprzedniej RW o przygotowanie propozycji operacyjnej z opcją sprzedaży wzorem nadzorcy. Może przedstawią we wtorek rano na ZW albo poproszą o dodatkowy termin? Nie wiem.
7. Danych szczegółowych operacyjnych ze spółki (działania, zmapowane koszty operacyjne i zmapowane na nie przychody) nadal nie przedstawiono choć proszę o to od lipca. Coś nam dziś pokazano ale nie są to dane o jakie prosiłem. Ponoć takie o jakie proszę są ale jakoś nie mogę ich zobaczyć.
8. Spółka nie obniżyła efektywnie kosztów operacyjnych skupiając się na próbie całkowitej wyprzedaży majątku do 1 inwestora. Gdyby podzielono majątek na części moglibyśmy odzyskać więcej. Gdybyśmy cieli koszty już w lipcu o co wnosiłem jako RW to może bylibyśmy w dużo lepszej sytuacji i nie potrzebowali inwestora ale teraz możemy sobie pogdybać.
9 We wtorek mam więc głosować pomiędzy rozwiązaniem bardzo złym dla obligatariuszy niezabezpieczonych i jeszcze gorszym. To jak decyzja czy wolę mieć obciętą lewą czy prawą nogę. Taki mamy wybór.
10. Nie mogę spać po nocach z nerwów w jakiej sytuacji się znaleźliśmy szukając najlepszego dla nas wyjścia z tej matni bez do jakiej nas doprowadzono przez te 8 miesięcy. Wydawało się ze osiągając kolejne dno szamba gorzej dla obligatariuszy niezabezpieczonych być nie może ale okazało się za każdym razem że może.
11. W związku z "sugestiami" jakie otrzymuję uprzejmie informuję, że samobójstwa nie planuję i nie popełnię a ewentualne zderzenie z ciężarówką nie będzie przypadkowe.
12. Z mojej perspektywy kiedy aplikowałem do RW liczyłem na uczciwe postępowanie wielu ludzi i choćby na dostęp do danych ze spółki ale z obecnej perspektywy oceniam że byłem bardzo niepoprawnym optymistą (choć jako urodzony pesymista zakładałem najgorsze) to tak beznadziejnej sytuacji nie zakładałem i żałuję że nie opuściłem RW razem z Panem Arturem Kłoczko bo od tego czasu straciłem kilka kolejnych miesięcy życia w beznadziejnych staraniach o Wasze i moje pieniądze oraz o Wasze poparcie którego całkowicie zabrakło np. w momencie kiedy apelowałem żeby protestować pod bankami. Wygląda na to że w swoich staraniach od początku byliśmy skazani na sytuację w której się znaleźliśmy. Uniemożliwienie nam zbierania środków na wsparcie prawne na pewno nam nie pomogło. Rację miał Piotr Sułek i Arkadiusz Szcześniak z SBB że samym pospolitym ruszeniem nie osiągniemy maksimum celów a zamknięcie się wyłącznie na wątku sprzedaży w IdeaBank to błąd strategiczny.
13. Dziękuję wszystkim którzy mnie wspierali merytorycznie i duchowo a szczególnie Stanisław Adamczyk. Serdecznie dziękuję mu za czas jaki poświęcił mnie i nam wszystkim edukując nas (choć nadal jesteśmy ignorantami).

Saam
0
Wpisów: 69
Wysłane: 19 stycznia 2019 23:59:25
Cytat:

- wykorzystać umorzenia banków/ TFI do zwiększenia spłaty wierzycieli niezabezpieczonych
- natychmiast przeprowadzić redukcję kosztów, aby nie skonsumować środków ze sprzedaży aktywów
- ustalić strukturę właścicielską, która będzie sprawnie odzyskiwała roszczenia i strukturę prawną, która najszybciej i bezkosztowo rozdystrybuuje te środki do wierzycieli - pod nadzorem nadzorcy wykonania układu

A będzie na tym ZW głosowana propozycja układowa bez konwersji dla wszystkich wierzycieli?

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 20 stycznia 2019 00:11:16
Vox napisał(a):
Cytat:

-jaki mechanizm? może Pan opisać?

-jeśli mechanizm nie będzie zawarty w treści układu to gdzie będzie? I kto zagwarantuje wykonanie?

Jestem zwolennikiem opisania roszczeń i wpisania ich do układu, że w przypadku odzyskania będą na koniec każdego kwartału wypłacane wierzycielom. Nadzór nad tym by miał Nadzorca Wykonania Układu

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 20 stycznia 2019 00:13:37
Saam napisał(a):
Cytat:

A będzie na tym ZW głosowana propozycja układowa bez konwersji dla wszystkich wierzycieli?

Nie wiem. Nie ma jeszcze końcowych PU

__Tomasz__
0
Wpisów: 36
Wysłane: 20 stycznia 2019 00:17:28
Obligatariusz kontakt napisał(a):
__Tomasz__ napisał(a):

Panie Tomku, proszę przytoczyć czego pan oczekuje po konwersji. Wtedy łatwiej będzie mi się odnieść do pytania

W pierwszej kolejności oczekuję zwrotu jak największej części zainwestowanych w obligacje pieniędzy (wypłaty z fraudów wliczając).
W drugiej kolejności chciałbym wykazać stratę (część nie odzyskana z zainwestowanych pieniędzy) do optymalizacji podatkowej w przyszłości.
Biorąc pod uwagę dwa powyższe zdania pytanie jaki wpływ ma wybranie opcji z konwersją?

Na tą chwilę nie wiadomo jak mają być wypłacane odzyskane z fraudów pieniądze... mówiło się że może być to za pomocą dywidendy.
Z wykazaniem straty podatkowej sprawa nie jest taka prosta: teraz w praktyce można sprzedać obligacje na okaziciela (jak te sprzedawane bezpośrednio przez GB)... no ale jak nie widomo jak wyglądają aktualne propozycje układowe to jak podjąć decyzję o sprzedaży i jaką cenę ustalić... Urząd Skarbowy się przyczepi jeśli ktoś sprzeda dziś obligacje za 0,01% wrtości.
Pytanie czy po przegłosowaniu a później zatwierdzeniu układu obligacja dalej będdzie obligacją? A jak tak to do kiedy? No bo raczej tylko obligacje (lub akcje) można sprzedać aby wykazać stratę.
Odnośnie Catalyst jak VOX słusznie zauważył nie można dokonać sprzedaży bez przepisania na rachunkach... ponieważ notowania są zawieszone raczej będzie z tym problem... nie próbowałem więc nie wiem na 100%.
Edytowany: 20 stycznia 2019 00:36

djwitek1973
0
Wpisów: 82
Wysłane: 20 stycznia 2019 00:18:13
U siebie to moze byc pan w domu tutaj jest pan takim samym gosciem jak my wszyscy. Dzieki przymilnej aktywnosci z poczatku dzialania forum jest pan tam gdzie jest. Po drugie biorac pod uwage pana rozliczne sukcesy jako przewodniczacego rw I czlonka rn troche ostrozniej bym ripostowal. Wreszcie biorac pod uwage medialny szum ktorym pan tak straszyl to bezsprzecznie wiecej zrobil go fb niz pan. A to ze namawial pan do konwersji a teraz zmienia zdanie to wszyscy pamietamy.

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 20 stycznia 2019 00:30:47
1/ O faktach się nie dyskutuje - polecam stronę pierwszą tego forum
2/ Zawsze mogę postarać się aby Spółka udzieliła panu pełnomocnictwo do negocjacji np. z jednym z banków w celu uzyskania umorzenia dla poszkodowanych, czy jednym z TFI dla uzyskania istotnej obniżki kosztów prowadzenia funduszy, bądź rozmów z jednym z banków, aby zwrócił część ceny nabycia portfel
3/ Zakładam, że nawet wierzyciele, w tym i ja, zrzuciliby się na pana success fee za osiągnięcia w tych obszarach
4/ Jeżeli ma pan odwagę i wiarę w siebie, która tak bije z wpisów, to podejmie pan rękawicę i się o to zgłosi, aby pokazać nam jak dbać o interesy wierzycieli
5/ Do tego czasu pozwolę sobie ignorować kolejne wpisy, bo niewiele wnoszą do naszej sytuacji

MA
MA
0
Wpisów: 119
Wysłane: 20 stycznia 2019 00:34:32
__Tomasz__ napisał(a):

Panie Radku - tego, o czym Pan pisał na tym forum kilkukrotnie forsując konwersję.

1/ konwersja, w sytuacji gdy dla wierzycieli najlepsza jest szybka sprzedaż aktywów niewiele da; ba, może dać argument bankom i inwestorom do wycofania się z hair-cut/ transakcji, bo oni nie zrozumieją o co chodzi wierzycielom stającym się akcjonariuszami z przypadku
2/ wierzyciele chcący konwersji to niehomogeniczna grupa, która rozpadnie się na pierwszym WZA, bo ma sprzeczne interesy:
- kontynuacja działalności (tak, wielu wierzy że GBK jeszcze będzie liderem w branży) vs sprzedaż aktywów
- przejęcie władzy aby wejść do organów spółki i zrekompensowanie strat
- konwersja dla wygenerowania straty podatkowej
- chęć zrobienia na złość Abris
- chęć wzięcia akcji, bo lepiej mieć więcej niż mniej (zachłanność)

To było wiadome od kilku m-cy, więc dlaczego wcześniej nie przeszkadzało w konwersji, a teraz przeszkadza?

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 20 stycznia 2019 00:38:31
__Tomasz__ napisał(a):
__Tomasz__ napisał(a):

W pierwszej kolejności oczekuję zwrotu jak największej części zainwestowanych w obligacje pieniędzy (wypłaty z fraudów wliczając).
W drugiej kolejności chciałbym wykazać stratę (część nie odzyskana z zainwestowanych pieniędzy) do optymalizacji podatkowej w przyszłości.
Biorąc pod uwagę dwa powyższe zdania pytanie jaki wpływ ma wybranie opcji z konwersją?

Na tą chwilę nie wiadomo jak mają być wypłacane odzyskane z fraudów pieniądze... mówiło się że może być to za pomocą dywidendy.
Z wykazaniem straty podatkowej sprawa nie jest taka prosta: teraz w praktyce można sprzedać obligacje na okaziciela (jak te emitowane przez GB)... no ale jak nie widomo jak wyglądają aktualne propozycje układowe to jak podjąć decyzję o sprzedaży i jaką cenę ustalić... Urząd Skarbowy się przyczepi jeśli ktoś sprzeda dziś obligacje za 0,01% wrtości.
Pytanie czy po przegłosowaniu a później zatwierdzeniu układu obligacja dalej będdzie obligacją? A jak tak to do kiedy? No bo raczej tylko obligacje (lub akcje) można sprzedać aby wykazać stratę.
Odnośnie Catalyst jak VOX słusznie zauważył nie można dokonać sprzedaży bez przepisania na rachunkach... ponieważ notowania są zawieszone raczej będzie z tym problem... nie próbowałem więc nie wiem na 100%.

1/ Sprzedaż aktywów i duże umorzenia dają najbardziej realną możliwość maksymalizacji odzysków
2/ Same akcje nie przedstawiają wartości materialnej, za wyjątkiem tych, którzy mogą tanio je przejąć (w pakietówkach poniżej 0,01 zł/ akcję) i ochronić się przed roszczeniami
3/ Fraudy trzeba na początku zmaterializować - nie zrobią tego wierzyciele bo i tak muszą mieć od tego prawników; a gdyby spółce po drodze zabrakło środków, to upadłość zniweczy sporą część spraw
4/ Dystrybucja środków z fraudów poprzez cash-sweep, czyli automatyczny mechanizm rozdysponowania środków do wierzycieli, pod nadzorem Nadzorcy Wykonania Układu

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 20 stycznia 2019 00:40:16
Cytat:
Jestem zwolennikiem opisania roszczeń i wpisania ich do układu, że w przypadku odzyskania będą na koniec każdego kwartału wypłacane wierzycielom. Nadzór nad tym by miał Nadzorca Wykonania Układu

A nie boi się Pan że takie "opisanie roszczeń" spowoduje zablokowanie dochodzenia reszty pieniędzy od Idea Banku, Audytora itd... Bowiem pozwani podniosą że nie da się wyliczyć straty, bo przeciez roszczenia są dalej odzyskiwane. I każdy proces przeciągnie w nieskończoność.

W przypadku układu 8 letniego będzie można się procesować z Deloitte czy Idea Bank za lat 8.

MA
MA
0
Wpisów: 119
Wysłane: 20 stycznia 2019 00:42:08
AsGBK napisał(a):
Wpis Pana Mariusza Wójcika na grupie FB

Cytat:
Szanowni Państwo, W piątek zakończyło się spotkanie RW które nie było posiedzeniem.
1. Zarząd poinformował nas, .........

Bardzo przygnębiający cały ten wpis dla nas, ale przynajmniej plus za uczciwe postawienie sprawy. Szkoda, że tak późno....

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

362 363 364 365 366

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,211 sek.

iuwlcacl
vvgzkzwy
mqxabngr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hyjuswak
sofxlpum
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat