PARTNER SERWISU
vfljjgfx
406 407 408 409 410

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

MA
MA
0
Wpisów: 119
Wysłane: 28 stycznia 2019 00:45:16
Obligatariusz kontakt napisał(a):
1/ każdemu wierzycielowi biorącemu udział w ZW, który zagłosował przeciwko układowi przysługuje prawo do zaskarżenia go
2/ przesłanki do zaskarżenia to (z pamięci):
- niewykonalność układu (NS potwierdził wykonalność)
- rażące poszkodowanie wierzycieli - mając WF w gr. 1 oraz DNLD ze spłatą 5%, to raczej nie ma argumentu (przypomnę, że to stało się na Waszą prośbę)

Znów mija się Pan z prawdą. Kto niby prosił o 5% dla DNLD?

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 28 stycznia 2019 06:50:20
_olo_ napisał(a):

2/ Wydał 850m zł (mogę się mylić o kilkadziesiąt mln zł), przez IPO odzyskał 350, ale dał pożyczkę na 70; netto jest na minus 570 mln zł; nie współczuję, ale podaję fakty

Chyba się Pan jednak bardzo myli w tej kwestii:
Cytat:
Ile jako Abris zapłaciliście za GetBack w 2016 roku Idea Bankowi?
36 procent z 870 milionów złotych.
co daje jakieś 310mln, to z wywiadu z Gieryńskim z Abrisu, a pro po faktów. Na forum spółki na SW jest struktura akcjonariatu z czasów IPO.
Czyli zapłacili 310mln otrzymali w IPO 370mln a dali pożyczkę na 70mln czyli wg mnie ich fundusz jest jakieś 10mln stratny a nie 570mln.

Co do asymetrii informacji to chyba wiele od czasów Kakolewskiego w tej firmie nie zmieniło, i czyja to wina zarządu obecnego i poprzedniego?

1/ Kolejna osoba nie znająca struktury transakcji i etapów nabycia GBK od Idea Bank; proszę uzupełnić informacje od źródła
2/ Mowa o DNLD gdzie Abris ma chyba jakieś 30%; wg mojej wiedzy dystrybucja środków z IPO była pro rata do wszystkich uczestników DNLD, więc nie mogę się z tym zgodzić; ale faktycznie, nie widziałem tych przelewów, więc nie będę się wdawał w dyskusję
3/ Tak mam skonstruowane prawo wraz z osobistą odpowiedzialnością

Faktycznie obje popełniliśmy błędy Pan źle określając wydatki funduszu Abrisu (na 850mln zamiast 310mln), ja odzyskane pieniądze w IPO (na 370mln zamiast 1/3 z tej kwoty). generalnie to Abris jako Abris nic nie stracił, bo to były pieniądze inwestorów, którzy zainwestowali w ich fundusz.
Czyli zainwestowali 310 odzyskali ok 130mln wyłożyli dodatkowo 70mln, czyli obecnie jakieś 250mln wynosi ich inwestycja w Getback (ani 10 ani 570mln).

Co do asymetrii to nie zarzut do Pana tylko raczej stwierdzenie, że zarząd pod nowym kierownictwem (bo to on powinien przekazywać informacje w postaci komunikatów) wcale lepiej nie komunikuje się niż poprzedni, co budzi kolejne wątpliwości co do przedstawicieli Abrsis-u.

Kibic1
0
Wpisów: 51
Wysłane: 28 stycznia 2019 07:53:51
Informacja dla tych którzy nabywali obligi przez Banki LC , bo z tego co zauważyłem też są obecni na tym forum.

www.pb.pl/pieciu-chetnych-na-g...

Jak sądzicie czy to jest dobra informacja dla nas czy wręcz przeciwnie ?

draconiss
0
Wpisów: 133
Wysłane: 28 stycznia 2019 08:49:19
czytam i nie wierze. "Obligatoriusz kontakt" drwi i straszy za nieprzychylne uwagi i pytania innych obligatoriuszy zamiast odpowiadac na pytania. RW i RN a glownie on sam powinien byc na celu prokuratory.
Ciekawe czy dostaje cos od Abrisu i zasiadania w RN - to chyba jedyna droga aby sie o tym przekonac?

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 28 stycznia 2019 09:29:34
Kibic1 napisał(a):
Informacja dla tych którzy nabywali obligi przez Banki LC , bo z tego co zauważyłem też są obecni na tym forum.

Cóż. Według mnie to bardzo zła informacja. Banki będą pewnie sprzedane np jakiemuś pomiotowi z Wysp Hola-Gula. I choć istnieje pojęcie "następstwa prawnego" to przypuszczam że już od jakiegoś czasu u LC pracuje jakaś grupa prawników nad tym żeby wyegzekwowanie tego było praktycznie niemożliwe. Choć teoretycznie tak. Czyli ci co liczyli na dochodzenie czegokolwiek od IB (tak jak ja) zostali zrobienie w bambuko po raz trzeci.
Powtarzam jeszcze raz. LC jest webeściak. I nie zdziwił bym się jakby ten podmiot nabywający banki LC był do facto własnością LC.

I to jest najfajniejsze w tym artykule:

Cytat:
Kupców zainteresowanych Getinem reprezentują znane marki. Jak ustaliliśmy, są wśród nich m.in. Goldman Sachs i Deloitte

Deloitte. Gdzieś już słyszałem tą nazwę.
Edytowany: 28 stycznia 2019 09:33

cbie1
0
Wpisów: 103
Wysłane: 28 stycznia 2019 09:40:48
Kibic1 napisał(a):

zla bo jesli LC mysli ze grozi mu wyplacanie jakis odszkodowan to dobierze sobie partner z USA i po sprawie tutaj jak cos nie podoba sie ameryknskiej firmie to pani ambasador dzwoni do ministra i natychmiast zmienieja przepisy .Polski CD Projekt placi wiecej podatkow niz wszyscy amerykanscy giganci razem wzieci ,oni tak jak i Abris maja w planie grabic miejscowych indian a nie cos placic

omicron
0
Wpisów: 201
Wysłane: 28 stycznia 2019 09:40:51
Wg mnie to źle, bo znaczy, że inwestorzy bardzo nisko oceniają ryzyko prawne odszkodowań. Mam nadzieję, że LC nie załatwił sobie ochrony w UOKiK i KNF.

maciej_61
0
Wysłane: 28 stycznia 2019 09:51:59
Cytat:
Wg mnie to źle, bo znaczy, że inwestorzy bardzo nisko oceniają ryzyko prawne odszkodowań. Mam nadzieję, że LC nie załatwił sobie ochrony w UOKiK i KNF.

Bezpośrednio pewnie nie. Ale istnieje groźba możliwości odczytania reszty "taśm LC". No jeszcze nie teraz ale te "szumidła" w KNF jak i w NBP może nie są aż tak doskonałe?
A gdzie tu GBK. Ano w samym środku tego wszystkiego.
Edytowany: 28 stycznia 2019 09:52

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 28 stycznia 2019 09:54:02
Beznadziejna informacja - pewnie okaze sie ze to biedni emeryci prosili o mozliwosc inwestycji w papiery getback a IB choc nie miala uprawnien to ich tylko informowala probujac odradzic ta inwestycje...
Winny wszystkiemu jest tylko jeden KK i tylko on - wszyscy inni sa czysci i sami sa poszkodowani

Pesto
0
Wpisów: 117
Wysłane: 28 stycznia 2019 09:55:57
Draconiss mam dokładnie to samo.

Panie Radosławie,

Co pan wypisuje ? To co pan pisze świadczy tylko o tym, że to pan zaniedbał swoje obowiązki informacyjne jako nasz/mój przedstawiciel w RW, na którego głosowsłem. Jacy informatorzy z RW mają nam przekazywać informacje ? Dlaczego nie poinformował Nas pan o tym, że pomysł z brakiem konwersji pojawił dię jak pan sam pisze na tydzień przed terminem zgromadzenia wierzycieli ?

To pan jako Nasz przedstawiciel w RW powinien nas o tm wszystkim informować - jak to było dobrym zwyczajem kiedyś.
Od tygodni jak nie miesięcy już pan Nas tu niczym nie informuje - chodzi mi o to co siè dzieje w RW, że nastąpiło całkowite odwrócenie od konwersji (wcześniej sama RW wpisywała to w swoich propozycjach, jak również te 50% spłaty). Niech Pan się nie dziwi (słusznej) irytacji ludzi - bo pańskie działania i zmieniające siè propozycje RW są niespójne i niezrozumiałe.

Proszę wybaczyć, ale nie rozumiem działalności GBK. Nakupowali tyle portfeli, czy oni te najnowsze zakupy wogóle obsługują. W prasie już sam KNF przyznaje, że GBK nie przepłacał za portfele ( choć z drugiej strony jest też informacja, że może za niektóre + 20%). Taki BEST rarytasów też nie kupuje, w zasadzie to ostatnio prawie nic nie kupił, i też ma 300 mln spłat rocznie - choć zyskiem nie powala. Trudno też nie uwierzyć w to, że taki BEST nie ma co kupić bo wszystkie portfele skupił GBK. Ja rozumiem, że jest część ludzi w tych portfelach, która nie rokuje ale to jest jakaś część reszta jest do ściągnięcia. Główną przyczyną jest obecna sytuacja spółki - ta medialna. To nie upoważnia jednak RW do przyjęcia tak skandalicznych warunków spłaty obligatariuszy 25 % w 8 lat.

ABRIS (akcjonariusze) powinni wcześniej dokapitalizować spółkę po takich zakupach portfeli i takich emisjach obligacji. Ale istnieje duże prawdopodobieństwo, że zrobiono to specjalnie, aby ogolić obligatariuszy. I proszę nie pisać, że jest to śmieszne, bo śmieszna to jest raczej teoria, że to ABRIS o tym nie wiedział. Ja tego nie rozstrzygnę, tu by była chyba potrzebna jakaś publiczna konfrontacja odpowiednich osób z panem KK, ale jego zamknęli i cicho sza.

A skoro to taki syf ten GBK to czemu ABR się po prostu nie wycofa ? Chce coś jeszcze dla siebie ugrać czy są inne powody ?

draconiss
0
Wysłane: 28 stycznia 2019 10:27:21
przeciez RB Ci nie odpowie, on jest w zmowie z Abrisem.

cbie1
0
Wpisów: 103
Wysłane: 28 stycznia 2019 10:32:17
Abris ma swoich wlascicieli i chca zykow i minimalizacji strat i Abris to wlasnie robi tyla ze my jestesmy po drugiej stronie .Akcje GB ktorych Abris ma z 60 procent sa nic nie warte dlatego ze ma ogromne dlugi w wiekszosci u nas zeby akcje nabraly wartosci trzeba sciac dlugi bez dodruku akcji i to teraz sie stalo ,bogaty fundusz zyskuje a 9 tys obligatariuszy zostaje ogolonych i dzieje sie to przy wspolpracy naszej RW bo to nie jest przypadek ze ciagle wszyscy gadaja jak to chca konwersji zeby w ostatniej chwili sie z tego wycofac o potrzebie zgody UOKK tez wiedzieli od dawna ale nic nie robili zeby wyciagnac to w ostatniej chwili jako argument przeciw konwersji Po prostu Abris dobral murzynow do czarnej roboty i ci robia swoje a on stoi z boku i sie przyglada zeby jak najmniej blota przyczepilo sie do niego
Edytowany: 28 stycznia 2019 10:34

maciej_61
0
Wysłane: 28 stycznia 2019 10:39:24
Abris się nie wycofa bo za dużo "trupów w szafie". Ale tak zastanawiam się i może ktoś mądrzejszy wie. Nie byłem za konwersją licząc na dochodzenie swoich pieniędzy w ramach odszkodowań. Jednak 141 podmiotów zdecydowało inaczej i mieli być zaspokojeni w ramach konwersji. Czyli te 141 pomiotów (potencjalnie bo sam fakt wycofania się spod opieki KS i NS nie oznacza z automatu głosowania za konwersją) przejmuje władzę w spółce odsuwając tym samym Abris. Na wcześniejsze pytanie "i co dalej" odpowiedź jest prosta. Zbiera się NWZA i wybiera nową RN a ta powołuje Zarząd. Wydaje się że te 141 podmiotów, przepraszam 142 bo należy doliczyć Abris, To 142 ludzi na NWZA. Doliczając do tego obecną RN, RW, Zarząd i prawników plus pewnie kilku drobniejszych akcjonariuszy którzy nabyli akcje GBK na GPW to gdzieś ok 200 ludzi. Nie znam Wrocławia ale wydaje mi się że jest tam możliwość wynajęcia sali w które wszyscy by się zmieścili. Tym bardziej że pamiętam przypadki wynajęcia "Spodka" w Katowicach czy Ergo Areny w 3mieście w celu odbycia WZA. Wydaje mi się że te 142 podmioty było by w stanie wybrać RN. I tu tłumaczenie Pana Radka mnie nie przekonywują. Bo mielibyśmy do czynienia nie z "rozwodnieniem" akcjonariatu ale z koncentracją. No chyba że ktoś uważa że koncentracja oznacza dalszą władzę jednego podmiotu, z czym mamy teraz i po ewentualnym zatwierdzeniu układu do czynienia.
Edytowany: 28 stycznia 2019 10:42

sylwia16
0
Wpisów: 29
Wysłane: 28 stycznia 2019 10:47:11
Kibic1 napisał(a):

Dzięki za podesłanie linka. Ta wiadomość jest tragiczna. Teraz to dopiero mnie powaliło na nogi. Ten marny ochłap w postaci 25% jest tak czy owak na wodzie pisany. Miałam jednak nadzieję, że uda się coś odzyskać od IB (brak pozwolenia, misseling). Ale teraz i to już staje się mało realne. LC jednak okiwał nas i to w świetle prawa. Przecież KNF mu nie będzie nic utrudniał, gdyż ta instytucja trzęsie się (mogą być dalsze taśmy). Do tego dochodzą następne afery - NIK (chcą p. Kwiatkowskiego postawić pod Trybunał), teraz do tego afera w KGHM. Afera dotycząca GetBack pójdzie w cień, zwłaszcza, że mamy ro wyborów. Wiecie co, ja już nie mam słów odnośnie Państwa, gdzie rzekomo rządzi Prawo, a jednocześnie i Sprawiedliwość.

draconiss
0
Wysłane: 28 stycznia 2019 11:18:52
Trzeba pisac do UOKIK KNF i prokuratury o zablokowanie tego procederu az do wyjasnien toczacych sie spraw przeciwko IB i Getinowi.
Czyli trzeba przyspieszyc skladanie spraw sadowych.

sylwia16
0
Wysłane: 28 stycznia 2019 12:02:24
cbie1 napisał(a):
[quote=sylwia16]Zauważcie jeszce jedno - przed uładem mieliśmy tu na furum znacznie więcej użytkowników, po czym oni nagle zanikli. To była jakaś dziwna AGITACJA.
Tez to zauwazylem ,zorganizowana akcja przeciw konwersji,tu ich boli .takie to wszystko podejrzane , prokurtura powinna sie tym zainteresowac i spytac tych co zrezygnowali z zasiadania w RW dlaczego

1/ poszukajcie osób kryjących się pod kilkoma nick'ami
2/ rozmawiałem z p. prokurator obecną na całym ZW także o podejrzeniu przekazywania do osób postronnych informacji poufnych
3/ myślę że warto się zastanowić kto lobbował na forum i próbował uzyskiwać indywidualne korzyści

Odpoweiedź w p.1 nazwałabym tak: tonący brzydko się chwyta.

sylwia16
0
Wysłane: 28 stycznia 2019 12:09:44
draconiss napisał(a):
Trzeba pisac do UOKIK KNF i prokuratury o zablokowanie tego procederu az do wyjasnien toczacych sie spraw przeciwko IB i Getinowi.
Czyli trzeba przyspieszyc skladanie spraw sadowych.

Od KNF parę dni temu otzryałam pismo, że nie mogą mi udzielić konkretnej porady odnośnie braku pozwolenia na oferowanie i sprzedaż obligacji przez IB/LB, bo to są informacje poufne. Mogę domniemywać, iż to całe przejęcie zostało dawno ukartowane, a nasza sprawa zostanie zamieciona pod dywan. Ani tak, ani siak, gdzie się nie obejrzysz, to coraz większe G..

draconiss
0
Wysłane: 28 stycznia 2019 13:44:53
tylko jedno nasuwa sie na mysl. gdy pojawiaja sie fakty o bankach LC od razu kilka osob pesymistycznie na temat roszczen od tych bankow? dlaczego? zeby zniechecic osoby do walki o swoje?

omicron
0
Wpisów: 201
Wysłane: 28 stycznia 2019 13:53:22
A może zwykłe zniechęcenie? Znikąd pomocy (coś się dzieje, ale konkretnych wyników nie widać...), za to pełno przeszkód (np. KNF ukrywający raport nt. IB) i uzasadnione podejrzenie, że w tle może być korupcja (skoro LC miał możliwość wykupienia się z problemów u Chrzanowskiego...).

Sam wysyłam niedługo odwołanie od mojej reklamacji w IB, skoro układ już przegłosowany. Ale skąd mam mieć powody do optymizmu?

I to forum, i FB, i Bankier są miejscem na odreagowanie dla ludzi podłamanych sytuacją, nie umiem się już dziwić żadnym postom.
Edytowany: 28 stycznia 2019 13:54

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 28 stycznia 2019 14:17:49
Cytat:
Bankami biznesmena interesuje się co najmniej pięć funduszy inwestycyjnych.

Wśród potencjalnych inwestorów wymienia się: Centerbridge, Apollo Global Management, Apax i AnaCap. Dotychczas wszystkie miały doświadczenie w przejmowaniu spółek z branży finansowej, w tym także w Polsce.

Eksperci wskazują, że fundusze mogą być zainteresowane kupnem przecenionych mocno akcji Getina i Idea Banku. Przy zaangażowaniu pewnej kwoty pieniędzy na restrukturyzację i wyprowadzeniu banki na prostą, mogą później sprzedać je z zyskiem. Razem mają kapitały na poziomie 5 mld zł, podczas gdy rynkowa wycena akcji to zaledwie 620 mln zł.

www.money.pl/gielda/czarnecki-...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

406 407 408 409 410

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,622 sek.

qzkbmzaa
iadviyxt
dfhkguxt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
areunzir
mxyhluul
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat