PARTNER SERWISU
yhbvmepa
70 71 72 73 74

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

joshep
0
Wpisów: 115
Wysłane: 15 czerwca 2018 08:03:46
Sam Dąbrowski piszę że jest szansa ale będzie bardzo trudno zrealizować odbudowę GetBack, oczywiście że mówi nam prawdę w taki sposób żebyśmy nie mogli mu zarzucić kłamstwa jak spółka upadnie. Ale z tego wpisu można wnioskować tylko tyle że ta szansa o której pisze prezes jest mała, czy czegoś nam więcej trzeba żeby przestać łudzić się pozytywnym zakończeniem sprawy? Niech chłopaki spróbują swoich sił w PPU ale tu już wg. mnie Panie i Panowie nie ma co planować odbudowy firmy bo ona się nie uda przy zarządzaniu przez Abris i nie ma co pisać głupot że Abris ma dużo do stracenia i też będzie ratował spółkę, bo nie będzie i tylko chce wyciągnąć z tego ile się w ciągu najbliższego roku. Wszelkimi siłami trzeba dążyć do upadłości bo jak widać nawet obecny prezes widzi to słabo i mówi że może za jakiś czas będzie lepiej jak się jakiś inwestor znajdzie. Chcecie dalej wierzyć w inwestorów którzy uratują bankruta z opinią piramidy finansowej uwikłanej w politykę i oszustwa na masową skalę?
Edytowany: 15 czerwca 2018 08:05

poszkodowany
0
Wpisów: 172
Wysłane: 15 czerwca 2018 08:15:44
@Analityk2
Nie wiem, na jakiej podstawie snujesz optymistyczną "nutę" o współpracy z Abris, jak dotąd to Abris nie wykazał się chęcią współpracy, raczej dalszego "gnojenia" obligów: niby gratuluje trafności wyboru reprezentanta do RN, ale "sorry too late" - to nawet nie jest kpina tylko jawna pogarda z Znacznej grupy ludzi, którym GB/Abris (jak by nie było to on ty trzyma stery, podejmuje decyzje oraz ponosi odpowiedzialność - bycie właścicielem większościowym to nie Wiejska, tu bierze się odpowiedzialność za to, co się robi/mówi. Propozycja układu to również w stylu: "a wy kmiotki macie tui morda w kubeł" - przy takim układzie Obligi nie masz ŻADNEJ gwarancji odzyskania czegokolwiek, natomiast Abris ma gwarancję spokojnej dalszej wszechwładzy w spółce oraz całkowitej nieodpowiedzialność za swoje postępowanie. Można by mnoży tylko, po co???. Nie upieram się przy rozwodnieniu akcjonariatu, ALE do puki Abris nie poczuje oddechu na plecach, nie poczuje nacisku na dążenie do współpracy z Obligi i nie wykażę się dążeniem do spłaty zadłużenia, to do tego czasu Abris nie jest partnerem do współpracy tylko przeciwnikiem w odzyskaniu długu. Bajdurzenie typu "na złość mamie odmrożę sobie uszy" akurat nie pasuje do sytuacji, no chyba, że ktoś widzi sytuację w innych kolorach - najlepiej różowych - to Jemu możesz pociskać dowolne rymowanki. Abris nie ma skrupułów. Więc Sam powinieneś zrozumieć postawę Obligów. Oni nie mają już nic do stracenia, a Abris jeszcze ma i tylko to może zmusić go do współpracy.
Pozdro.

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 15 czerwca 2018 08:40:17
analityk2 napisał(a):
Mam pytanie do osób które tak bardzo lobbują konwersję za 5g? Jaki macie plan po zatwierdzeniu takiego układu??

Mając na uwadze, że:
- Abris wycofa zabezpieczone pożyczki
- Położy na inwestycji kreskę i zabierze swoich ludzi?

Co wtedy przyszli akcjonariusze?

Mam wrażenie że tą konwersją chcecie ukarać Abris (na złość mamie odmrożę sobie uszy), a prawda jest taka, że tylko działając z nimi możemy uratować swoją kasę albo przynajmniej sporą część.
Po co mi akcje za 5g wartę za chwilę 1g i nie sprzedawalne tym bardziej, że realny scenariusz w tym wypadku zakłada i tak likwidację i odzyskanie marnych procentów po kilku długich latach.

Wolę mieć akcje na których wysokim kursie zależy Abris bo wtedy jest szansa, że odzyskam cześć ze spłat obligacji a część ze sprzedaży akcji za jakiś czas.

1. Jeżeli chcesz dać Abris/ GBK darowiznę to sam obejmij akcje z uchwalonych emisji za 8.63 zł - złóż im pisemną deklarację z wystawieniem weksla in blanco/ blokadą środków na rachunku? jeżeli nie to proszę nie mów innym komu mają robić darowiznę, bo to po prostu nie na miejscu
2. Co do działań wobec Abris/ GBK to nie jest to miejsce aby takie plany ujawniać. Robimy swoje. Jeżeli chcesz zawierzyć swoje środki Abris (po tym co już wiemy) to mogę tylko to przemilczeć
3. Scenariuszy jest sporo więcej. Abris ma tylko formalnie kierownicę w ręku, ale to musi trwać długo
4. Nowy zarząd nie jest specjalistą od windykacji. Wiemy że już pojawia się zaciąg z PZU. Poza kontynuacją rozmów z wierzycielami zabezpieczonymi to niewiele mają do zaoferowania po 3 tygodniach pracy w nowej spółce

analityk2
0
Wpisów: 79
Wysłane: 15 czerwca 2018 09:08:16
Nikt nie mówi o darowiźnie chcę odzyskać jak najwięcej z zainwestowanych środków. I bardziej widzę szansę w dobrym układzie niż upadłości czy konwersji po 5g.

Myślicie że Abris położył swoje 600 mln (400 zainwestowane w akcjach i 200 mln w pożyczkach) na tykającej bombie? Działania które prowadził KK nic mu nie dawały poza ryzykiem straty. Wszystko co się dzieje pokazuje jasno Zarząd z KK na czele przy współudziale RN (przymykanie oka za ekstra kasę) dymali wszystkich łącznie z Abrisem. I mam nadzieję, że cała ta ekipa trafi za kratki plus może uda się z nich ściągnąć jakąś kasę.

Natomiast oczywiste jest, że Abris chce ratować tą inwestycję, ale też i to że nie jest Caritasem i w układzie będzie walczył o to żeby układ był też dobry dla nich- nie ma się co dziwić mają łącznie 600 mln zainwestowanych. A że walczyć potrafią skutecznie pokazały spory ze skarbem Państwa.

I tak jak pisałem albo powstanie układ kompromisowy dla obu stron i obie strony będą miały szansę na zwrot albo skończy się likwidacją i wszyscy stracą.

Co więcej mam obawę że i tak taki układ przejdzie bo mamy stosunkowo małą reprezentację w RW- 30% wierzytelności więc chyba o wszystkim i tak będzie decydował kurator.

Dla mnie główny postulat układu to ciągle konwersja pożyczek Abris na akcje po tej samej cenie plus najlepiej jeszcze dodatkowa kasa.

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 15 czerwca 2018 10:02:56
1. Z wypowiedzi trąci wniosek - nie ma innego potencjalnego funduszu, który może poprowadzić GBK. Dość ryzykowne założenie zważywszy na track record naszego szanownego koleżeństwa z Abris
2. Abris powinien był zaproponować wierzycielom współpracę. To co zrobili to powołali p. Szmidta - kol. mec. Dubińskiego z wynagrodzeniem 20k zł/ miesiąc za pierdzenie w stołek. Tak, w polskich warunkach do tego najczęściej sprowadza się rola RN 7 osób w RN, po X zł, wszystko za nasze (wierzycieli) środki - tak, wartość ekonomiczna kapitału Abris w GBK jest ujemna. Do tego 5 osób w Zarządzie. Śmiech na sali. A dookoła piszą o tym, że wprowadzają oszczędności
3. Gdy ja miałem własne spółki w CEE, to na etapie rozwoju firm przez 2 lata nie brałem wynagrodzenia, a gdy było potknięcie to dokładałem własną kasę do biznesu. To jest podejście właścicielski, a nie styl menadżera mianowanego na stołek i biorącego kasę tak długo jak się da i krycie tyłka polisą od odpowiedzialności, za co i tak płaci pracodawca. Tutaj potrzebni są liderzy na czas kryzysu. Przejrzyj listę RN i Zarządu i wskaż mi takie osoby
4. Konwersja ~70 mln zł wierzytelności po 0,05 zł/ akcję (nawet przy uwzględnieniu pożyczki od Abris) spowoduje, że Abris ma poniżej 5% akcji. Co zrobią? Zabiorą ten świetny Zarząd i RN? Nie dadzą kolejnej pożyczki? Nie obejmą akcji z uchwalonych emisji? Nawet nie proponują emisji z prawem poboru
5. Nie mam w sobie syndromu sztokholmskiego

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 15 czerwca 2018 11:32:01
Czekamy na maila z niecierpliwością.Pozdrawiam naszych liderów i ich zespół.

poszkodowany
0
Wysłane: 15 czerwca 2018 12:36:35
@Analityk2.
Pokaż, w którym miejscu Abris chce współpracować z Obligami, bo ja jakoś tego nie widzę (może za ostatnie dni posypał mi się wzrok). Postępowanie Abris nie wykazuje chęci współpracy w ratowaniu GB lecz dążenie do skubania ile się jeszcze da np. poprzez bezczelną blokadę wprowadzenia do RN przedstawiciela Obligów. Czyżby bali się dostępu do informacji dla Wierzycieli. Bajka o ratowaniu GB już nie działa. Tylko twarde stanowisko Obligów moze zmusić Abris do współpracy i poszanowania Obligów. Co byś nie powiedział Abris jako właściciel większościowy odpowiada za wybryki GB - ma władzę nieposzielną i nie sprawdza się jak Zarząd.

BoloGTB
4
Wpisów: 102
Wysłane: 15 czerwca 2018 13:04:19
KK był przesłuchiwany w prokuraturze, uwaga - jako świadek. Ciekawy jestem, czy jego notoryczne kłamstwa są też w tych zeznaniach i czy prokuratura po nabyciu odpowiedniej wiedzy coś z tym zrobi.
Edytowany: 15 czerwca 2018 13:04

analityk2
0
Wysłane: 15 czerwca 2018 13:09:03
@poszkodowany
A pokaż mi gdzie napisałem, że Abris chce współpracować? Napisałem, że w ich interesie jest ratowanie Spółki czyli tym samym zawarcie dobrego układu z obligatariuszami.
Napisałem, wręcz że nie jest Caritasem i będzie chciał ugrać na układzie jak najwięcej, kwestia w tym, żebyśmy my dobrze negocjowali aby na końcu powstał kompromis który zaakceptują obie strony. Pewnie obie strony muszą pogodzić się z jakąś stratą- ale i akcje i obligacje to instrument inwestycyjny z ryzykiem.
Zobaczymy więc jaką potrafią negocjować nasi przedstawiciele w RW bo obecnie według mnie to głównie biją pianę i wieszają psy.
Jak jest wszyscy widzą, trupy z szafy wypadły, odzyskanie 100% wątpliwe, inwestorów brak- więc szansa to układ i na tym trzeba się skupić a nie ciągle mielić te same frazesy które nic nie wnoszą.

adashi2
0
Wpisów: 127
Wysłane: 15 czerwca 2018 13:16:21
Tak to zazwyczaj bywa, że na początku jest się słuchanym jako świadek.

Miejmy nadzieję, że ci prokuratorzy posiadają jakiś zasób rozumu, bo potem jak już KK nabędzie statusu podejrzanego, powstaną spore ograniczenia dowodowe dotyczące tego czego prokuratura dowiedziała się od niego jako świadka (o ile nie dowiedziała się tego także od innych świadków, o co nie powinno być trudno przy braku złej woli prokuratorów). Skala tych przewałów jest na tyle duża, że bez silnego parasola polskiego państwa, ewentualnie bez ucieczki nad Jordan, Konrad się z tego wg mnie nie wykaraska. Gra na czas, szukając poparcia gdzie się da i zapewne usiłując jakoś ogarnąć kwestię innych swoich firm. No chyba, że się jednak Polacy ugną przed diasporą, w obawie przed kolejnymi "karami", typu orzeczenia arbitrażowe.

@analityk2
Wg mnie: odzyskanie 100% niemożliwe w żadnym scenariuszu. Najlepsze rozwiązanie to realny inwestor (nie Abris i nie jakiś podstawiony przez Abris kolejny fundusz PE robiący za słupa) lub pseudonacjonalizacja. Pośrednie rozwiązanie to natychmiastowa likwidacja. I najsłabsze oraz najbardziej ryzykowne to konwersja po 0,05 zł, kompletna wymiana zarządu i danie sobie kilkudziesięciu miesięcy na odbudowę działalności operacyjnej. Innych sensownych rozwiązań tutaj brak.
Edytowany: 15 czerwca 2018 13:22

analityk2
0
Wysłane: 15 czerwca 2018 13:49:02
W inwestora nie wierzę w obecnej sytuacji: strata, redukcja aktywów, organy ścigania na karku, otwarte PPU ect. Jak już może się pojawić to po zatwierdzeniu jakiegoś sensownego układu i długim badaniu DD. A jeśli już wejdzie inwestor to pewnie będzie chciał aby jego kasa poszła na rozwój a nie na zalanie dziury po obligacjach.

Oczywiście PKO czy PZU mają kasę ale wątpię aby taka nacjonalizacja nastąpiła- choć wybory się zbliżają.

poszkodowany
0
Wysłane: 15 czerwca 2018 15:51:34
@Analityk2
Czyli zgadzasz się, że z Abris należy prowadzić TWARDE negocjacje a nie iść jak baranek pokornie?
Pozdro.

mareksus
0
Wpisów: 123
Wysłane: 15 czerwca 2018 16:35:59
Żeby w ogóle przystąpić do negocjacji - twardych lub miękkich - należy najpierw zdawać sobie sprawę ze stanu faktycznego.

Z analizy opublikowanych sprawozdań jak również informacji z KNF a potwierdzonych przez nowy zarząd wynika niezbicie, że GB był swoistą piramidą finansową. Polegało to na tym, że ze środków uzyskanych z emisji kolejnych obligacji wykupowane były poprzednie emisje, odsetki od nich oraz pokrywana znaczna część kosztów operacyjnych. A jak wszyscy wiemy, każda piramida bez dopływu nowego kapitału upada.

Tak więc, aby GB uratować potrzebne są co najmniej 2 rzeczy:
- zmiana modelu funkcjonowania;
- dokapitalizowanie spółki i to w gotówce, a nie w wyniku jakichś konwersji obligacji na akcje, bo taka konwersja nie dostarcza gotówki a jedynie poprawia "wygląd" bilansu na papierze, no i oczywiście zmienia akcjonariat.

Spieranie się o to, czy konwersja ma nastąpić po 8,63 PLN czy po 0,05 PLN po prostu nie ma sensu. Konwersja nie dostarczy gotówki!

Tak, więc uratowanie GB jest w rękach dotychczasowych akcjonariuszy. Czy wierzą w biznes i czy zechcą dokapitalizować spółkę. Nie ma co liczyć też na nowych inwestorów w obecnej sytuacji.

Jeśli akcjonariusze nie dokapitalizują spółki to żadna konwersja jej nie uratuje. Zgoda na propozycje z PPU spowoduje jedynie odwleczenie o kilka, kilkanaście miesięcy i tak nieuchronnego upadku GB. Na tej sytuacji skorzysta jedynie Abris, który przez ten czas, mając swoich ludzi w RN i zarządzie, powyciąga co lepsze wisienki z tego tortu. W takiej sytuacji lepsza by była natychmiastowa likwidacja i zaspokojenie wierzycieli w 20 - 25%. Za rok, dwa nie zostanie już nic do podziału.

I w tym kierunku powinny iść negocjacje.

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 15 czerwca 2018 20:27:09
65% za 7 lat, bez odsetek i 35% na akcje bez szans na sprzedaż po nominale objęcia? To wolę sprzedać portfele do Kruka za 60% ceny nabycia bo NPV takiego posunięcia będzie zdecydowanie lepsze, nawet bez uwzględnienia elementu ryzyka w dyskoncie amortyzacji obligacji w układzie
Edytowany: 15 czerwca 2018 20:28

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 15 czerwca 2018 20:56:36
Dlaczego Sąd tak długo zwleka z zatwierdzeniem Rady Wierzycieli?

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 15 czerwca 2018 21:04:51
Obligatariusz kontakt napisał(a):
65% za 7 lat, bez odsetek i 35% na akcje bez szans na sprzedaż po nominale objęcia? To wolę sprzedać portfele do Kruka za 60% ceny nabycia bo NPV takiego posunięcia będzie zdecydowanie lepsze, nawet bez uwzględnienia elementu ryzyka w dyskoncie amortyzacji obligacji w układzie

Ja dokładnie tak samo, wcale mi nie zależy na istnieniu na siłę tej firmy i robieniu biznesu na okradaniu ludzi.

leonek7
0
Wysłane: 15 czerwca 2018 21:20:04
Dokładnie tak.

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 15 czerwca 2018 21:27:30
Joker
Też mnie zaczyna to niepokoić, że Sąd tak długo zwleka z jakimkolwiek działaniami. Już tydzień minął od momentu przedstawienia kandydatów do RW przez kuratora, a my dalej stoimy w miejscu. Boję się że sprawa będzie miała charakter polityczny, bo cały czas napływają informacje,że sprawą zajmuje się Cba, prokuratorzy, politycy, KNF a o Sądzie który zajmuje się PPU ani widu ani słychu.

leonek7
0
Wysłane: 15 czerwca 2018 21:30:27
Moim zdaniem to granie na czas nie jest przypadkowe.

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 15 czerwca 2018 21:48:58
Joker napisał(a):
Dlaczego Sąd tak długo zwleka z zatwierdzeniem Rady Wierzycieli?

Powołanie RW powinno mieć miejsce na początku przyszłego tygodnia. Zaliczka na poczet kosztów PPU to standard (dłużnik wykazywał we wniosku o PPU źródła finansowania PPU), ale nie potrafię odnieść się do jej wysokości - z chęcią zapoznam się z oszacowaniem jej wysokości

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

70 71 72 73 74

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,256 sek.

zbawocns
nxfzxsez
etcjqqcw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wvifazyq
exsmdoml
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat