krgiapnc
Advertisement
PARTNER SERWISU
eaqnakcr
11 12 13 14 15
hektar
0
Wpisów: 14
Wysłane: 9 listopada 2010 13:46:12 przy kursie: 2,90 zł
ja widzę że ktoś tam konkretnie sypie,
ale nie martwi mnie to
wysypie i mamy go z bani
:)

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 9 listopada 2010 15:58:34 przy kursie: 2,90 zł
Na tej spółce powinni przydzielać medal za cierpliwość. Powrót na 2.5?
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

soczo81
0
Wpisów: 111
Wysłane: 9 listopada 2010 19:10:55 przy kursie: 2,90 zł
Mam tą spółkę pod obserwacją od dłuższego czasu. Generalnie rzeczywiście - naruszenie poziomu 3 zł okazało się nietrwałe, ale jednocześnie na poziomie niższym zaledwie o kilka groszy (czyli 3-5% niżej w stosunku do maksimów z poprzednich dni) pojawił się popyt. Problemem by było, jeśli by takowego w ogóle nie było. Choć mój staż giełdowy jest niewielki, wiem jedno - "cierpliwość jest cnotą". Moim zdaniem ta spółka ma fundamenty do wzrostów (mają pomysł na biznes i konsekwentnie go realizują), natomiast trudno przewidzieć, czy i w jakim stopniu rynek to doceni?
Edytowany: 9 listopada 2010 19:58

noise
0
Wpisów: 281
Wysłane: 9 listopada 2010 21:59:00 przy kursie: 2,90 zł
iktorn napisał(a):
Na tej spółce powinni przydzielać medal za cierpliwość. Powrót na 2.5?

Na NC fundamenty nie pomagają, wręcz przeszkadzają. Chyba muszę zdywersyfikować portfel o jakiegoś asettusa...toothy10

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 9 listopada 2010 23:39:38 przy kursie: 2,90 zł
Niestety przez to, ze ponad 90% rynku na NC to inwestorzy indywidualni jest wiele prawdy w tym co piszesz. Kapital spekulacyjny lubi spolki w ktorych inwestorzy nie widza roznicy pomiedzy cena (to co placisz) a wartoscia (to dostajesz w zamian).
Mysle, ze to zrodlo sukcesu m.in. Patrowicza i duzej czesci spolek z NC.
Jesli sa dwie spolki jedna wartosciowa fundamentalnie, a druga zwykla wydmuszka markujaca jakakolwiek dzialalnosc to w akcjonariacie spolki bez fundamentow sa inwestorzy, ktorych nie interesuje kupowanie wartosci, koncepcja wyceny itd. Natomiast w spolce o dobrych fundamentach sa ludzie, ktorzy zaufali zarzadowi i prognozom i sa w stanie oszacowac jej potencjal. W przypadku wzrostu na wydmuszce "inwestorzy" beda stawiac mniejszy opor, poniewaz na starcie spolka i tak jest przewartosciowana czego nie sa swiadomi, wiec spore wzrosty nie beda dla nich okazja do ewakuacji, ale dadza nadzieje na wiecej. Natomiast w przypadku wzrostow spolki z fundamentami swiadomy akcjonariat odnoszac cene do wartosci bedzie w pewnym momencie stanowic silna podaz, bedzie realizowac zyski po osiagnieciu skalkulowanego wczesniej potencjalu.

magnat
0
Wpisów: 598
Wysłane: 10 listopada 2010 00:41:48 przy kursie: 2,90 zł
krishic napisał(a):
Niestety przez to, ze ponad 90% rynku na NC to inwestorzy indywidualni jest wiele prawdy w tym co piszesz. Kapital spekulacyjny lubi spolki w ktorych inwestorzy nie widza roznicy pomiedzy cena (to co placisz) a wartoscia (to dostajesz w zamian).
Mysle, ze to zrodlo sukcesu m.in. Patrowicza i duzej czesci spolek z NC.
Jesli sa dwie spolki jedna wartosciowa fundamentalnie, a druga zwykla wydmuszka markujaca jakakolwiek dzialalnosc to w akcjonariacie spolki bez fundamentow sa inwestorzy, ktorych nie interesuje kupowanie wartosci, koncepcja wyceny itd. Natomiast w spolce o dobrych fundamentach sa ludzie, ktorzy zaufali zarzadowi i prognozom i sa w stanie oszacowac jej potencjal. W przypadku wzrostu na wydmuszce "inwestorzy" beda stawiac mniejszy opor, poniewaz na starcie spolka i tak jest przewartosciowana czego nie sa swiadomi, wiec spore wzrosty nie beda dla nich okazja do ewakuacji, ale dadza nadzieje na wiecej. Natomiast w przypadku wzrostow spolki z fundamentami swiadomy akcjonariat odnoszac cene do wartosci bedzie w pewnym momencie stanowic silna podaz, bedzie realizowac zyski po osiagnieciu skalkulowanego wczesniej potencjalu.

wg mnie to czysta teoria bez uwzglednienia psychologii zachowan gieldowych a do tego zakładajaca ze sa "racjonalni" inwestorzy a tak naprawde gielda w 95% rządzą emocje i stadne zachowania i tyle....

krishic
26
Wysłane: 10 listopada 2010 00:53:38 przy kursie: 2,90 zł
Dlatego w dlugim terminie zarabia pewnie z 10% inwestorow (strzelam bo takie dane widzialem dla pochodnych a nie akcji)
Edytowany: 10 listopada 2010 00:53

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 10 listopada 2010 10:24:39 przy kursie: 2,90 zł
Zwracam się do osoby, która będzie analizowała raport za Q3 (mam nadzieję że taka analiza będzie), aby zwróciła uwagę na kwestię dotyczącą dotacji, a mianowicie o jaką kwotę zwiększy się Kapitał Własny spółki po rozliczeniu wszystkich otrzymanych dotacji?
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 11 listopada 2010 08:26

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wpisów: 179
Wysłane: 10 listopada 2010 22:59:01 przy kursie: 2,90 zł
Re: Frog,

Nie znam odpowiednich zasad ksiegowosci wiec nie wiem, ale dlaczego odpowiedz nie brzmi "oczywiscie o 37mln"? Byly dwie duze dotacje, 20 i 17 baniek plus jakiestam nieporownanie mniejsze. Nowe fabryki powstana za dotacje plus nowa emisje akcji plus emisje obligacji (te sie nie licza w KW), wiec kapital wlasny powinien sie zwiekszyc o 37 plus jakies 3 z nowej emisji.

Jak rozumiem powyzszy akapit nie jest poprawny bo na NC i rynku glownym sie inaczej rozlicza dotacje ale ja wlasnie o to pytam: czy/dlaczego na NC nie dziala zasada po prostu "wysokosc dotacji x, zwiekszenie KW o x".

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 11 listopada 2010 01:16:06 przy kursie: 2,90 zł
Henryk_Anatol_Rzezucha napisał(a):
dlaczego na NC nie dziala zasada po prostu "wysokosc dotacji x, zwiekszenie KW o x".

Po kolei:
1. Na GPW i NC w większości Spółki raportują wg różnych systemów. GPW to MSSF/MSR, NC to Ustawa o rachunkowości (UoR). Dlatego niektóre sprawy chodzą inaczej. W tym szczegółowe rozliczanie dotacji.
2. W obu systemach docelowo dotacja powiększy kapitał własny, bo jest to albo dopłata do przychodów, albo zrefundowanie kosztów, więc w efekcie poprawia wynik.
3. W obu przypadkach dotacja najpierw przejdzie przez wynik, a dopiero potem wejdzie na kapitał własny, a więc to nie jest tak, że dotacje bezpośrednio wpływają na kapitał. Owszem - w końcu na niego wpływają, ale pośrednio.
4. MSSF dopuszcza dwie metody rozliczania dotacji: kapitałową i przychodową. UoR tylko przychodową. Nazwa "kapitałowa" jest trochę myląca.
5. Jeśli mówimy o takich dotacjach, jak te z PARP, to w (prawie) każdym przypadku dotację rozlicza się proporcjonalnie do ponoszonych kosztów / uzyskiwanych przychodów, a nie jednorazowym strzałem. Chociaż niektóre, genialne spółki z NC tak robią. puke_l
6. Metoda przychodowa polega na tym, że kwotę dotacji należy jawnie pokazać w linii przychodów. Efekt: dotacja = większe przychody.
7. Metoda kapitałowa oznacza, że dotację można rozliczyć poprzez potrącenie bezpośrednio z odpowiednich kosztów (trochę upraszczam). Efekt: dotacja = mniejsze koszty.
8. W obu przypadkach poprawi to wynik, który z kolei poprawi kapitał własny.
9. Dlaczego dotacje nie wchodzą od razu na kapitał? Bo to nie są dopłaty do kapitału. Tak, jak sprzedaż produktów nie jest taką dopłatą, tak samo wsparcie z dotacji nie jest taką dopłatą. Klient firmy nie wpłaca kasy na podniesienie kapitału, tylko płaci za towar. Instytucja dotująca też nie wpłaca kasy na podniesienie kapitału, tylko pomaga firmie zrealizować jakiś cel operacyjny. Pomijam oczywiście jakieś konkretne, celowe wsparcie mające na celu właśnie dokapitalizowanie beneficjenta. Te wszystkie: dopłaty do szkoleń, targów, inwestycji w środki trwałe, innowacyjności itp. itd. to nie jest to.

P.S. Zdaje się że raporcik przemiele AT.
Edytowany: 11 listopada 2010 01:23

Frog
13
Wysłane: 11 listopada 2010 08:38:43 przy kursie: 2,90 zł
Ok, dla mnie sprawa jest jasna. WK zwiększy się ostatecznie o kwoty dotacji. Spowoduje to olbrzymie uatrakcyjnienie wskaźnika C/WK. Oczywiście pozostanie kwestia zyskowności tego majątku ROE, czyli kwestia jak atrakcyjny będzie C/Z.
Tak czy owak, uważam zakup za słusznie podjętą decyzję.
Follow me on Twitter

summus
0
Wpisów: 241
Wysłane: 11 listopada 2010 09:02:26 przy kursie: 2,90 zł
też uważam wyjaśnienie kwestii zysku za sprawę priorytetową.
chciałbym zobaczyć sensowny rachunek zysków i strat pro forma z fabryki granulatu,
bo samo W/K mnie nie interesuje.
mam nadzieję, że pan prezes przedstawi jakieś oszacowania.

krishic
26
Wysłane: 11 listopada 2010 14:17:30 przy kursie: 2,90 zł
Sprawa dotacji nie jest tez prosta z tego wzgledu, ze jesli spolka dostaje dotacje to musi miec srodki na realizacje danej inwestycji. Transze dotacji splywaja etapami dopiero po poniesieniu wydatkow. Dlatego po przyznaniu ok 17 mln pln na fabryke granulatu potrzebna byla emisja akcji i obligacji. Obligacje sa kosztowne (placa 17% odsetek), akcje z emisji rozwadniaja udzial w przyszlych zyskach z budowanej fabryki. Spolka w teorii moze miec np 40 mln dotacji i 20 mln kapitalizacji bo i tak zeby je wykorzystac bedzie musiala rozwodnic kapital, poniesc koszty kredytow, obligacji. W przypadku Orla mozna szacowac wplyw pierwszej 17 mln dotacji na wyniki. Druga dotacja to piesn o dalekiej przyszlosci. Z czasem gdy bedzie coraz mniej niewiadomych powinno znikac dyskonto wzgledem kwot dotacji.
Edytowany: 11 listopada 2010 14:32

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 11 listopada 2010 14:48:11 przy kursie: 2,90 zł
Zgadza się. Żeby dostać kasę, najpierw trzeba ją wydać. Jeśli to jest finansowane z długu, to pozytywny wpływ dotacji będzie osłabiony przez koszt odsetek. Jeśli z emisji kapitału, to przez rozwodnienie. Poza tym dotację powinno się rozliczać propocjonalnie do ponoszonych kosztów, czyli tutaj amortyzacji (*). A więc wpływ dotacji powinien rozciągnąć się w czasie. Z trzeciej strony odzyskana gotówka może procentować lub pracować w innym miejscu (albo spłacić kredyt), niwelując powyższe efekty negatywne. Koniec końców bardziej prawdopodobne jest, że firma na tym zyska, ale żeby dojść ile ostatecznie, trzeba trochę się naliczyć. No i założyć, co firma zrobi z otrzymaną gotówką z dotacji.
(*) Tak, jak pisałem, niektórym firmom w tym miejscu koszty mieszają się z nakładami na środki trwałe i pokazują zwrot dotacji od razu. blackeye

Frog
13
Wysłane: 11 listopada 2010 15:34:18 przy kursie: 2,90 zł
Sprawą oczywistą jest, że od momentu przyznania dotacji do jej całkowitego rozliczenia będą miały miejsce inne zdarzenia zmieniające wielkość kapitałów własnych.
Chodziło mi o potwierdzenie faktu, iż ostatecznie w ten czy inny sposób, rozliczenie wszystkich dotacji wpłynie na wzrost kapitałów własnych o całkowitą kwotę tych dotacji. Odpowiedź uzyskałem - dziękuję :)
Follow me on Twitter

krishic
26
Wysłane: 11 listopada 2010 16:22:28 przy kursie: 2,90 zł
Dotacje docelowo wyplyna w kapitalach wlasnych. Trzeba tylko pamietac, ze bez tych "innych zdarzen" o ktorych piszesz nie byloby mozliwe wykorzystanie dotacji. Ich wielkosc pod tym wzgledem ma decydujace znaczenie w ocenie przyszlej kapitalizacji i wskaznikow.
Taka ciekawostka, na rynku niepublicznym odbywa sie handel spolkami zakladanymi w celu otrzymania dotacji z UE. Spolki, ktore takie dotacje otrzymaly sa sprzedawane za ok 25% wartosci dotacji. Z tego wynika, ze pozostale 75% sukcesu to pozyskanie finansowania i realizacja inwestycji. Patrzac w ten sposob wycena rynkowa dotacji powinna postepowac dosc plynnie wraz z postepem prac.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 12 listopada 2010 21:39:07 przy kursie: 2,94 zł
Wywiad z prezesem już opublikowany
www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 12 listopada 2010 22:44:50 przy kursie: 2,94 zł
Respect notworthy

Za to zdanie
Cytat:
Zagrożeniem dla działalności produkcyjnej jest nieumiejętność sprzedaży produktu

Nie każdy potrafi się przyznać, że w czymś nie jest najlepszy. Z reguły padają stwierdzenia: nie mamy doświadczenia, ale dobrych fachowców, więc jestem spokojny itd
Wiarygodność Prezesa Orła+10

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 13 listopada 2010 02:47:28 przy kursie: 2,94 zł
A ja się pozwolę nie zgodzić. Bo nieumiejętność sprzedaży jest zagrożeniem dla działalności sprzedażowej a nie produkcyjnej. I nie lubię takich stwierdzeń. Jak się w firmie nie ma kompetencji, to się ich szuka na rynku. To tak, jakby na pytanie o ryzyka biznesu odpowiadać najprostszym, tym co ślina na język przyniesie. Ja akurat jestem na nie.

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 13 listopada 2010 09:02:19 przy kursie: 2,94 zł
Spróbuję Was pogodzić binky
Prezes przyznał, że wie czy umieją sprzedawać. To zagrożenie jako takie.
Patrząc szerzej, gdy handlowcy są słabi, tj. nie umieją prognozować, towar schodzi nierówno, gromadzą się zapasy i produkcja kaszle, bo nie idzie w trybie ciągłym. Tak to można odczytać. Nie zagraża wprost działalności, ale podnosi koszty jednostkowe wytworzenia.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

11 12 13 14 15

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,402 sek.

nyvfmzoa
koriplvq
akbmfvir
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lgvifuaf
bhkkhfmy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat