0 Dołączył: 2011-01-14 Wpisów: 44
Wysłane:
16 stycznia 2011 22:57:56
przy kursie: 15,30 zł
Zwróciłem uwagę na 2 posty. Bo są dość prawdopodobne. Pierwszy Tytana Cytat:Jeżeli w Brunei wyniki będą b.dobre z tanim kredytem nie będzie żadnego problemu. Wszyscy są wygrani, kurs szybuje pod niebiosa, dochodzą poważni inwestorzy, następuje emisja dla poważnych finansowo inwestorów, koniec wahania kursu w dół.
Jak będą mierne, będzie propaganda marketingowa, podwyższanie waloru nieco ponad wartość emisyjną i pod to nowa emisja, lub nieopłacalny kredyt jedynie na b.kiepskich warunkach o czym wspominał p.Jakub. Marketing: "Brunei będzie cały czas obiecujące, dochodzi Syria z ogromnymi perspektywami i jak zwykle Ukraina podwoi wydobycie". I na tym zbuduje się jakoś nową emisję przy naszej wyjałowionej giełdzie. Kurs się kisi i spada, obecna historia się powtarza. Byki wychodzą na naiwniaków, a niedźwiedzie doczekają się swoich lepszych czasów za 2-3lata.:-)) Tylko dodam, że jak wyniki będą złe to info będzie że trzeba wiercić kolejny otwór bo... technical issue..itd i wyników nie ma(albo coś w ten deseń) . Tak czy siak przed drugą emisją KOV będzie musiał coś zrobić żeby wzrósł obecny kurs, aby zachęcić kolejnych inwestorów i tu jest szansa dla tych którzy chcą wyjść bez straty i się nie denerwować :) Drugi post MaximusMinimus, bardzo trafne spostrzeżenie: Cytat:OFE a Teorie Spiskowe.
Wartoby się zastanowić, w którym momencie OFE zadecydowały, że warto jest posiadać pakiet akcji KOV. Wytypowałem kilka momentów: 1) IPO - bardzo kusząca teoria, ale myślę, że po doświadczeniu z Petrolem odpada w przedbiegach 2) Odkrycie śladów węglowodorów w odwiertach z Bruneii - kto nie ryzykuje ten nie ma, a np. Nationale Nederlanden stać zrobić o wiele dokladniejsze rozpoznanie w temacie niż większość akcjonariuszy. 3) Roadshow - Pan Prezes mówił nam o dużym zainteresowaniu wśród inwestorów, a obecność OFE w akcjonariacie to skutek tegoż przedsięwzięcia.
Chciałbym założyć hipotetyczny scenariusz gry.
1) Okres 14.09 - 12.10 - Okres podania wstępnych danych o odwiertach z bloku M (29-metrowy słup ropy) oraz bardzo ważne postanowienie (akcjonariusze posiadający 5% głosów etc.) z dnia 14.09. Jest to także okres w którym ktoś baardzo solidnymi pakietami uwala kurs, by potem odkupić akcje od wystraszonego akcjonariatu. Przyjrzyjcie się wolumenom z początków października - ponad 20 mln akcji zmienia właściciela, przy bardzo wyraźnym solidnym skupie. Uważam, że nasz największy gracz, korzystając z promocyjnej ceny, mógł się zaopatrzyć w pakiecik (21mln wartości po średniej cenie 1,55 to około 13,5 mln akcji) 2) 30 listopada - rozpoczyna się Roadshow. Któryś z pozostałych graczy daje się przekonać. Mamy lekki zjazd do 1,52 po czym trafia nam się kilka ładnych świeczek, łącznie z tą z 07.12 zbudowaną pod raport RPS. Od tego momentu raz po raz ktoś zbiera grubszy pakiet z rynku, po czym wzrost jest "wymazywany". Pakiet dwóch mniejszych graczy wart jest łącznie około 17 mln, pośredniej 1,55 daje nam to ponad 5 mln akcji na każdego.
Pytanie jest ile innych funduszy ukrywa się wśród nas. Nie wiadomo. Wiem natomiast jedno. Ktoś kto chce zawinąć kilka milionów akcji z rynku musi się nastawić na systematyczny skup. Dodatkowo wiadomo, że każdy chce dla siebie ugrać jak najwyższą premię, więc w grę wchodzą brudne chwyty, bardzo męczące dla innych akcjonariuszy.
Co myślicie? Ewidentnie ktoś skupuje akcje i to z głową i kapitałem. Już chyba nawet nie skupuje, ale dokupuje do tego co ma, bo pilnuje dolnego poziomu przy 1,50. Panowie póki fundy tu siedzą myślę ze dalsze spadki nie groźne, jak już osiągną pożądany wolumen puszczą kurs żeby pochwalić się wartością jednostek :) i nie pozwolą spóźnialskim fundom na takie gierki. Pozostaje kwestia kolejnej emisji jaki wolumen cena itd, na pewno nie wpłynie korzystnie na kurs :p Na koniec uświadamiam sobie, że przecież wszytko zależy czy będzie ropa której wydobycie będzie opłacalne, reszta nie ma absolutnie żadnego znaczenia. :D Pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
16 stycznia 2011 23:11:13
Popieram. Mamy trochę czasu do wyników, więc paralelne dywagacje mogą wzmocnić naszą czujność. Domniemanie MaximusMinimus bardzo interesujące i prawdopodobne. Problem jedynie w zbijaniu kursu, jaki był, dość dużymi pakietami 100,200, nawet 500tyś akcji przy marnym kursie. Skup odbywał się na dużo niższym wolumenie. Ktoś świadomie tracił? Chyba tak, więc jeszcze coś się działo i dzieje  .
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
16 stycznia 2011 23:26:17
Niekoniecznie musiał tracić zbijając kurs. Pytanie kim był odbiorca tych akcji. Nie na darmo po sesjach szły pakietówki nawet po 1zł. Myślę, że mogło to być przeładowanie większej ilości zebranych akcji celem kolejnej próby zbijania/utrzymywania kursu.
To, że skup odbywa się na coraz niższym wolumenie jest zrozumiałe, w przypadku jeśli papier przechodzi w coraz mocniejsze ręce. Widzimy, że już 3 fundusze zainwestowały blisko 40mln zł. Zatem coraz mniej akcji można kupić na obecnych poziomach. Jednak póki jest czas do wyników testów nikt się nie spieszył z szybkim odbieraniem akcji skoro w dłuższym terminie duzi mogli skupić tyle akcji ile chcieli ale za niższą cenę.
Potwierdza to tylko teorię MaximusMinimus'a przynajmniej w moim mniemaniu.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-10-19 Wpisów: 23
Wysłane:
17 stycznia 2011 00:13:31
[quote=lewsey]W oczekiwaniu na wyniki z Brunei przygotowałem krótkie kompendium wiedzy o ropie naftowej.
(...)
Super sprawa lewsey! Jestem na KOV-ie już od paru miesięcy, kilka razy zabierałem się do przestudiowania kompendium wiedzy, które jest na stronie KOV. Niestety nigdy nie starcza mi na to czasu, za to na forum zawsze :). To co przygotowałeś pozwoli szybko rozszyfrować informacje na temat jakości (ewentualnej) ropy, które na pewno pojawią się w komunikatach. Uważam że takie krótkie kompendium na temat gazu również by się przydało. Sądzę że nie tylko mi ale i innym forumowiczom pewnie też. Wiadomo, że jakość wpływa na popyt a tym samym na cenę :). Pozdrawiam wszystkich.
|
|
PREMIUM
3 Dołączył: 2009-08-14 Wpisów: 140
Wysłane:
17 stycznia 2011 10:13:23
przy kursie: 17,00 zł
OFE zwiększają portfel surowcowy,może dokupią jeszcze KOV,POWYŻEJ 5%.Byłoby to dobre info.Pozdro
17.01. Warszawa (PAP) - Zestawienie przedstawia zaangażowanie otwartych funduszy emerytalnych, na koniec 2010 i 2009 roku, w kapitale zakładowym spółek obecnie wchodzących w skład indeksu WIG 20.
Zestawienie sporządzone na podstawie wyliczeń PAP opartych na rocznej strukturze aktywów OFE.
<TAB> Nazwa Liczba OFE Udział OFE Liczba OFE Udział OFE spółki posiadających w kapitale posiadających w kapitale akcje spółki spółki na akcje spółki spółki na na koniec 2010 koniec 2010 na koniec 2009 koniec 2009 . ASSECOPOL 14 39,53% 14 33,87% BRE 13 14,87% 13 14,09% BZWBK 12 12,25% 12 9,42% CEZ 13 0,67% 13 1,01% CYFRPLSAT 13 11,68% 13 7,84% GETIN 13 15,39% 14 17,24% GTC 13 24,89% 13 25,89% KGHM 13 16,27% 13 12,92% LOTOS 12 14,03% 12 10,60% PBG 14 26,80% 14 31,25% PEKAO 13 12,19% 13 12,55% PGE 14 11,22% 14 6,35% PGNIG 14 5,80% 14 4,25% PKNORLEN 14 24,96% 14 23,67% PKOBP 13 12,45% 13 11,93% POLIMEXMS 14 40,65% 14 35,49% PZU 13 10,70% 0 0,00% TAURONPE 12 11,89% 0 0,00% TPSA 14 8,43% 14 8,12% TVN 12 14,14% 12 11,33% </TAB> jru/ gsu/
Edytowany: 17 stycznia 2011 10:14
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
17 stycznia 2011 11:13:04
zaangażowanie OFE w KOV ilość ofe: 3 TTL: 6,08% piątaka przekroczyli :) oprócz ING i Bankowego jest jeszcze Pekao
|
|
0 Dołączył: 2010-11-15 Wpisów: 137
Wysłane:
17 stycznia 2011 11:39:34
W Brunei jest teraz pora deszczowa więc deszcz nie powinien być zaskoczeniem. Jeśli opady miałyby wpływ na czas rozpoczęcia testów do do końca marca mielibyśmy wszelkie działania z głowy. Tu problem tkwi w czymś innym. Jeśli ktoś znajdzie informacje o powodzie opóźnień to niech podzieli się z innymi na forum;)
Co do raportu O-8
Pan Jakub prosił chyba w środę aby na kilka dni uzbroić się w cierpliwość. Zakładając pesymistyczną wersję i ufając w prawdomówność pana Korczaka mamy:
a)podanie informacji 12.01.11-(przyjmuje, iż kilka dni to max 9)raport 21.01 piątek
b)mniej prawdopodobna-zakładając, że niedziela jest dniem wolnym od pracy ,raport 22.01 sobota
c)najmniej prawdopodobna- zakładając, iż chodziło o dni objęte notowaniami GPW daje nam to raport dnia 25.01. wtorek
Taka nieznacząca analiza dla zniecierpliwionych i żądnych informacji o spółce;)
Edytowany: 17 stycznia 2011 11:55
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
17 stycznia 2011 13:47:00
Myślę, że ujawnienie dużych graczy na naszym papierze dużo zmieniło. Pewnie do pierwszych, jakże przekładanych, wyników z Brunei bedziemy mieli istny wrestling. Bo naprawdę będzie sztuką żeby cała trójka OFE i inne wygłodniałe podmioty nasyciły się tymi kilkoma milionami akcji, które sobie wiszą. Po tych ostrych wyleszczaniach/przesuwaniach wyników na papierze został już naprawdę wytrwały akcjonariat, a godzina zero się zbliża. Ostro uwalić kurs, tak poniżej 1,45 też ryzykownie, bo inni tylko czekają, by taniej dokupić.
Panowie czekamy i obserwujemy. I miejmy nadzieję, że nasze "grubasy" nie zawiążą współpracy.
|
|
Wysłane:
17 stycznia 2011 14:56:43
Ja przejrzałem informacje na temat KOV z ostatnich 12h i nic nie znalazłem. Wnioski do jakich doszliście bardzo dobrze świadczą o poziomie merytorycznym tego forum. Informacje z Ukrainy i z Brunei powinny być podane w małym odstępach czasu aby stworzyć i umocnić trend wzrostowy.
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
17 stycznia 2011 17:14:31
Mi w naszym szanownym gronie OFE brakuje trochę tych co lubią pokrzyczeć "AVIVA". No bo skoro ING ma, inni mają to i oni powinni mieć. Inaczej zostanie zburzone pewne Equilibrium. A może któryś z obecnych chce się połasić na trochę władzy na walnych (czyt. 5%owy pakiet) ?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
17 stycznia 2011 18:20:28
Jeżeli dzisiaj pojawi sie iformacja o zlotych górach, to jutro otwarcie z luką i żadne opory ani żadne wsparcia nie będą miały żadnego znaczenia. Rozpocznie się szaleństwo, gdzie nikt nie będzie patrzył na jakiekolwiek wykresy i analizy. Ale jeśli to jeszcze nie dziś, to może jutro uda się taniej dokupić, w końcu będzie można zjechać kilka groszy w dół niewielkim wolumenem. Jeżeli jednak info pojawi się dzisiaj, to będę bardzo zawiedziony, bo będzie to oznaczało, że gramy znaczonymi kartami. Ktoś wiedział już wcześniej, co się dzieje.
|
|
0 Dołączył: 2011-01-14 Wpisów: 44
Wysłane:
17 stycznia 2011 18:31:29
Mieszko nie czarujmy się, to jasne jak słońce i wcale nie musi się pokazać nawet jutro info. Poza tym kurs był cały czas celowo deprecjonowany mimo dobrych info i rekomendacji. To pozwoliło skupić duży wolumen za małe pieniądze. Przecież fundusze to nie szaleńcy którzy kupują byle kota w worku, przecież nikt by nie lokował środków w takich fundach. W zasadzie to myślę że jutro druga fala nadejdzie w porannej fazie a potem kto wie...czasu dla kupujących coraz mniej, no i tu widać że nie kupuje jeden tylko przynajmniej kilku większych graczy, kto pierwszy ten lepszy. :)
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
17 stycznia 2011 18:47:17
Żadnego komunikatu nie powinno być dziś (zanim napisałem sprawdziłem wszędzie czy coś nie wisi), choć jutro partner powinien wypuścić co tygodniowe inf., w którym możemy się coś dowiedzieć (w końcu połowa miesiąca miało ruszyć pierwsze badanie). A wracając do tematu wzrostu chyba zawdzięczamy to analizom biur maklerskich. (dziś w cnbc omawiano właśnie jedną taką rekomendacje, i nie mówiono o KOV głównie skupiono się na chemii ale o wydobyciu też coś gadali) Sądzę że jeszcze kilka biur powinno podobne branże przedstawić jako perełki na 2011r. i umieszczać naszą spółkę w tym gronie.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-04 Wpisów: 190
Wysłane:
17 stycznia 2011 19:12:13
Tak sobie patrzę po pracowitym dniu na zamknięcie i mi się smutno robi :( Bo po ilości chętnych wygląda na to , że nasze dobieranie "se ne wrati" (oczywiście w odpowiednio niskich cenach :) )
Edytowany: 17 stycznia 2011 19:13
|
|
Wysłane:
17 stycznia 2011 20:50:06
Widzę,że moderator solidnie dzisiaj pracował na forum KOV. Po powrocie do domu brakuje wielu postów. Cieszy mnie jak pewnie i Was wszystkich ruszenie kursu w górę, lecz radzę trzymać rękę na pulsie, gdyż kto wie czy w tym tygodniu nie spotka nas korekta. Jeśli jutro będzie info to kierujemy się na azymut 20, no może 30 stopni, jeśli jednak nie to może być lekkie zbicie i próba dobrania akcji. Gratuluję sobie i wszystkim tego pięknego notowania. Dzisiaj miałem jakieś przeczucie i rano przed notowaniami powiedziałem kumplowi,że mamy ważny dzień. Liczyłem jednak na info z Ukrainy a nie na 11% wzrost.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-27 Wpisów: 449
Wysłane:
17 stycznia 2011 21:00:14
Lewsey napisał(a):Widzę,że moderator solidnie dzisiaj pracował na forum KOV. Po powrocie do domu brakuje wielu postów. Ordung muss sein Skoda tylko, że wyleciały posty o batonach na zamknięciu.. Dla mnie, jako miłośnika teorii spiskowych, były one ciekawe i jednak wnoszące coś do dyskusji.. Teraz już się nie powinno skorekcić w sposób okrutny, bo wzrost był dość kosztowny bez wyraźnej przyczyny (wątpię, żeby informacja o ilości posiadanych akcji KOV przez OFE tak wpłynęła na kurs, zwłaszcza że rankiem był relatywny spokój). Do wyników blisko, a kolejna obsówa kursu może już wykończyć akcjonariuszy, którzy pozbędą się akcji niezależnie od ceny; no chyba że to o to tutaj chodziło I never think of the future - it comes soon enough. A. Einstein
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
17 stycznia 2011 21:31:39
Panie Januszu Korczak, serdeczne pozdrowienia od Forumowiczów. Prosimy o słowo jakiekolwiek, bo dużo tu pytań, hipotez i zniecierpliwienia. A z Panem cieplej i jakby krócej czekania. Czy to już "lada dzień po niedzieli"? Co do nowych info proponuję:-)) zacząć od dobrych, dawkować po jednej co parę dni a skończyć na najlepszej, aby rozpędzić ten nieco zdychający miesiącami kurs. Grunt to pozostawić nas w dobrym nastroju za sprawą KOV, a reszta potoczy się sama. Oczywiście proszę ten post potraktować z przymrużeniem oka, mając jednak myśli na uwadze.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-05 Wpisów: 188
Wysłane:
17 stycznia 2011 21:36:33
Zawsze po takiej dynamicznej i w sumie zaskakującej sesji nurtują mnie przemyślenia i targają wątpliwości. Najwięcej do myślenia daje sama końcówka i nad nią uważam, że powinniśmy tu podyskutować. Co to może znaczyć dla bliskiej przyszłości notowań. Milionowy pakiet stał na zabezpieczeniu 1.70 od kilku sesji. Wyższy wolumen pakietu uzupełnili mniejsi gracze, tak,że nazbierało się 1,5 mln. Łyknął to jednym chaustem ktoś duży i jeszcze chciał pół miliona. Demonstracja siły? Jednocześnie jakiś "niedorozwinięty" inwestor pozbywa się takiego pakietu - dlaczego? - bo nie przewiduje wzrostów? - myśli, że podobną ilość odkupi taniej? Czy znowu kłania się jakaś trudna do przewidzenia zagrywka psychologiczna? Przy takiej zwykłej łupaninie naogół się nie zastanawiamy. Jak jest dobra wiadomość to też nie. A tu do dobrej wiadomości, w co mocno wierzę, jest jeszcze kupa czasu. Czy ten pozbywający się miliona akcji stracił już definitywnie atrybuty do gry defensywnej.? Przecież mógł zwiać z tym pakietem w ostatniej chwili. Czy to wreszcie ponownie jakaś zmowa ale na wyższym poziomie notowań? W sumie "im dalej w las, tym więcej drzew".
|
|
0 Dołączył: 2010-03-31 Wpisów: 550
Wysłane:
17 stycznia 2011 21:50:15
Dla mnie to proste, ktoś miał dużo akcji i liczył na szybki zysk, kupił powiedzmy po 1,50 a sprzedał po 1,70 a z kolei drugi gracz uważa, że 1,70 to świetna cena i poczeka na 2,6 zgodnie z rekomendacją.
Nie ważne dlaczego, ważne że się ruszyło, o spółce jest głośno, to przyciągnie nowych inwestorów a kurs winien iść wyżej. Dla mnie cena 2,20 byłaby w dalszym ciągu atrakcyjna.
|
|
Wysłane:
17 stycznia 2011 21:53:33
Redface napisał(a):Krzysiek9 napisał(a):Korzystając z chwili oczekiwania na testy chciałby zadać Panu Jakubowi pytania:
Wracam własnie z Kanady, oglądaliśmy logi z O-8, jeszcze chwila cierpliwości, chciałbym Wam podać wszyste dane ( liczba stref do testowania, ile GAS pay itd.) 3. Na początku roku miały być znane wyniki analizy sejsmiki w Syrii z danych zbieranych do listopada 2010. Czy wiadomo czy udało się uzyskać nowe ciekawe informacje o potencjalnych złożach w Syrii? Kiedy będzie znany plan wykonania zaplanowanych na chyba II kwartał pierwszych dwóch odwiertów? Czy kolega nie oglądał dokładniej ostatniej prezentacji inwestowaniem? Tam już pokazaliśmy target, który może przycmic nawet Brunei ;-) Plan prac jest w trakcie zatwierdzenia. Wiercenia mogą ruszyć w IIkw. 4. Jakie obecnie prace będą prowadzone na Ukrainie w pierwszej połowie 2011 roku? W prezentacji jest tabela z informacjami ale może udało by nam się uzyskać od Pana jakieś ciekawe newsy :) ? Tabela jest wyczerpująca, a co do newsow proszę o dosłownie kilka dni cierpliwości ;-) Dziękuję z góry i pozdrawiam Pogrubiłem dwie informacje. Moim zdaniem są one istotne. Zostały one ładnie, jak na prezesa przystało, ubrane w słowa. W kontekście doczytuję się przesłania" chłopaki macie kase?? Kupujcie!!!". Nie wiem czy pamiętacie co pisał Pan Jakub o Roadshow? Może to jest właśnie efekt tych PR-owskich zabiegów zarządu? Kurs USD/PLN jest nadal dość korzystny dla inwestorów zagranicznych,a perspektywy wzrostu mogą być kolejnym argumentem, iż KOV to łakomy kąsek. Znów są to tylko dywagacje, ale po ostatnich sukcesach owych przemyśleń proponuję przeprowadzić kolejną serię analiz i wyklarowanie dwóch,trzech hipotez.
|
|