PARTNER SERWISU
njemzphi
40 41 42 43 44
bedi90
0
Wpisów: 7
Wysłane: 8 marca 2011 22:00:08 przy kursie: 6,82 zł
na moj rozum, jesli

-Sygnał zakupu
08.03.2011 przy kursie 6,89
-Teoretyczny zasięg kursu 9,48

a kurs obecny 6,82

Wykres jak analizować i jak robic - opisane to jest powyzej wykresu mozna kliknac w odsyłacz na stronce, ktora podalem.
Matematyk ze mnie dobry nigdy nie był, ale z tego co widzę z wykresu na mój rozum to powinno jeszcze rosnąć.

Warto potrzymać, do tego dochodzi to, że Optimus miał zysk za ostatni kwartal i dobre perspektywy są na kolejne miesiące choćby W2.

Z tego co czytalem na innym forum też, niedawno wiele osób naganiało, że optimus spadnie ( jedni pisali nawet ze na 0,50 hehe ) a jak widać trochę się pomylili Być może chcieli go kupić taniej przed wzrostem. Jedni pisali ze czekaja na 5,50 (jak byl po 6) no i jak widać się nie doczekali i wg. mnie sobie długo poczekają, chyba, że dokupią w owczym pędzie i przyczepią się do pociągu jadącego na północ. Jak dla mnie to do końca tygodnia powinno być przebite 7 ( dziś niewiele zabrakło, bodajze 3gr do 7), a jutro otwarcie + (6,85<). Ale nic wiecznie nie rośnie.

Nie mam wykształcenia ekonomicznego więc nie będę tu pisał jakiś wielkich mądrości, po prostu takie jest moje zdanie. Nie inwestuje też jakiś kokosów. Proszę więc o wyrozumiałość.
jeśli marzysz o kursie to polecam niech.pl, jeśli chcesz zarobić - realizuj zyski, żebyś potem się nie znalazł na trzebabylo.pl...
Edytowany: 8 marca 2011 22:06

constant
7
Wpisów: 278
Wysłane: 8 marca 2011 23:41:27 przy kursie: 6,82 zł
Sprzedawac? Dwa miesiace przed debiutem jednej z najbardziej oczekiwanych
gier swiata w 2011 roku? Zartujesz sobie. Sprzedawac to warto bajki o ropie.

volky
0
Wpisów: 245
Wysłane: 9 marca 2011 00:29:27 przy kursie: 6,82 zł
Czas na zysk to po prostu zabawka typu układanie tarota na kompie.
Pewne algorytmy tam zastosowane mają jakieś przełożenie do rzeczywistości ale lepiej nie sugerować się nimi.

Optimus ma potencjał do wzrostów tylko ze względu na W2 a spekulacyjnie grubas też robi swoje.
I waszym zadaniem jest zrobić albo tak samo jak on albo iść według własnej strategii.
Najlepiej zarabia się długoterminowo na dobrych spółkach z fundamentami.
Spekulacyjnie i szybko...rzadko.
Nie zawsze to prawda i chyba rzeczywiście własne wyczucie to jednak ma znaczenie. Mój znajomy przez rok z 1 tys zł zrobił 21 tys. Jak dla mnie mistrz wyczucia i farta :).
Zaczynał od CIA potem NICO ... OPTIMUS.
Zrobił to po prostu najlepiej jak można było. Małym kapitałem też łatwiej obracać.

@ bedi90 ... jeżeli Twój nick oznacza rocznik 90 urodzenia i masz jeszcze małe doświadczenie
jak to mówią
Trzeba najpierw 2 razy stracić żeby moc później zarabiać. (choć życzę udanych inwestycji thumbright )

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 9 marca 2011 00:46:59 przy kursie: 6,82 zł
constant napisał(a):

Constant, to była prowokacja Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

constant
7
Wpisów: 278
Wysłane: 9 marca 2011 17:24:45 przy kursie: 7,39 zł
>to była prowokacja

Czyli tak zwany trolling ;->
Venom, widzisz te obroty? Co wedlug ciebie oznaczaja?

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 9 marca 2011 17:53:34 przy kursie: 7,39 zł
Oznaczają dalsze wzrosty, ale ja się na tym nie znam Angel
Technicznie Optimus wygląda ok. Praktycznie zanegowana czarna świeca.

EDIT: Optimus podszedł pod wybitą, tegoroczną linię trendu.
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 9 marca 2011 18:04

maxboast
0
Wpisów: 223
Wysłane: 9 marca 2011 18:16:12 przy kursie: 7,39 zł
Techniczną przeszkodą na najbliższą sesję jest jeszcze luka na 7.50-7.70 chociaż obserwując systematycznie powiększający się obrót na wzrostach, historyczny max przy poziomie 5.60 oraz rynek pozostający w fazie wzrostu kurs powinien w najbliższym czasie sobie z nią poradzić. Piękna spółka na krótkoterminowe inwestowanie gdyż w przypadku przekroczenia 8 zł następny przystanek dopiero na lekko ponad 9... A na dłużej - jak wcześniej zostało napisane: spodziewane zyski z W2 powinny być dalszym katalizatorem wzrostów (analogia z City Interactive i Sniperem rzuca się w oczy). Cokolwiek by nie napisać to co dzieje się na Optimusie w obecnej chwili niewątpliwie działa na wyobraźnię.

Ravel
0
Wpisów: 46
Wysłane: 9 marca 2011 19:32:56 przy kursie: 7,39 zł
constant napisał(a):

Wszyscy dookola pisza tylko jakim hitem bedzie W2, nie raz bywalo ze firma miala problemy po wypuszczeniu "oczekiwanego hitu", ktory stal sie porazka roku.
Wystarczy poczytac o "hiciorach roku", a latwo dojsc do wniosku ze im bardziej gra jest oczekiwana, to poklada sie na niej wielkie wymagania, tym wieksze jest prawdopodobienstwo zawodu.
Osobiscie mysle ze W2 ani nie zaszkodzi, ani nie pomoze. Porpstu bedzie poczatkiem dobrego rozdzialu dla spolki.

Oczywiscie nie zycze i mam nadzieje, ze w koncu kurs OPT bedzie na poziomie na ktorym powinien byc, ale prosze pamietac ze to rynek oceni wszystko.

SteV
0
Wpisów: 302
Wysłane: 9 marca 2011 19:55:18 przy kursie: 7,39 zł
Bardzo byłbym rad gdyby osoby które nie są w posiadaniu Optimusa (gdy kurs mocno rośnie) darowali sobie krakanie i próby budowania aury beznadziejności po to żeby mogli poczuć się z tego powodu lepiej... Jest to zwyczajnie poniżej poziomu. A widze tutaj paru takich. Nie mam zamiaru nikogo wskazywać. Ci co mają wiedzieć, wiedzą.

Ravel
0
Wpisów: 46
Wysłane: 10 marca 2011 16:00:15 przy kursie: 7,27 zł
SteV wybacz ale nie zgodze sie z toba, ze swojego doswiadczenia wiem, ze gdy wchodzi sie w posiadanie akcji juz wtedy trzeba myslec kiedy bedzie dobry moment do zamkniecia pozycji, bo to wlasnie ten moment jest kluczem do sukcesu.
Zbyt wiele razy przeczekalem z nadzieja ze jeszcze troche niech urosnie, lub ze to tylko kolejna korekta.
Polecam serdecznie ksiazke "Psychologia inwestowania - Klasyczne strategie osiągania sukcesów na giełdzie - Pring Martin J. "
Autor opisuje m.in. ze nie da sie osiągnąć sukcesu na giełdzie bez umiejętności pokonania emocjonalnych barier, ignorowania opinii innych i grania "w przeciwnym kierunku", rozpoznania i uwolnienia się od mitów i złudzeń, uniezależnienia się od "ekspertów" obiecujących zyski.

Prawie miesiac temu w momencie najwiekszego zwalu, pisalem ze to tylko korekta i na szczescie okazalo sie to prawda.
Wiele os. na forach "kracze" bo sami nie sa w stanie ocenic w jakim miejscu sa i co dalej robic, boja sie podjac decyzji lub jej zaluja, ale powatpiewam ze:

"robia to aby budowac aure beznadziejnosci po to zeby mogli poczuc sie z tego powodu lepiej..."

W koncu kazdemu chodzi o to samo, a fora takie jak te sa po to, aby wymienic sie opiniami nie zawsze pozytywnymi.

zbynio81
0
Wpisów: 25
Wysłane: 10 marca 2011 16:33:19 przy kursie: 7,27 zł
interesując się głównie światem gier
powiem ze Wiedźmin 2 nie będzie zawodem roku 2011 w branzy gier

zbyt wiele przedstawiono gry w akcji zbyt wielu dziennikarzy miało okazje w nią grać
dlatego ocena-y graczy i dziennikarzy sa wciąż rewelacyjne

zawodem są gry które pokazuja przed wydaniem trailery, zdjęcia-dobrze sie zapowiadające a potem lipa

tutaj tego zjawiska i nie pewnosci PO PROSTU NIE MA
salute
oczywiście pewna w życiu jest tylko śmierćPray

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 11 marca 2011 18:21:06 przy kursie: 7,02 zł
Witam wszystkich (to mój pierwszy post na Stockwatch)

pograłem trochę Optimusem... mam wrażenie że entuzjaści jego akcji kompletnie nie czują jak juz bardzo ta firma jest nadmuchana

proste wyliczenie
Optimus zakłada sprzedanie 1,5 mln sztuk W2, a niech im się uda nawet 2 mln, ponad ich własne prognozy. Przy obecnej totalnie przegiętej kapitalizacji firmy do wartości księgowej to nawet zysk netto rzędu 40% z 2 mln sztuk gier to po prostu kropla w morzu pieniędzy jakie powinno się w firmę władować. Nawet jeśli firma zainwestuje calutki zysk netto, to dalej jej kapitalizacja będzie niesamowicie przesadzona.

Naprawdę tego nie widzicie ? Dla mnie te akcje sa gorsze niż Petrol - tam chociaż mamy cień szansy (można dyskutować jak duży) na potężne realny wzrost w wyniku realnego zdobycia olbrzymiej kasy (po sprzedaniu pól z dokładnie obmierzonym polem ropy). A Tutaj? Tutaj nie. Optimus nawet przy wielkim sukcesie Wiedzmina 2 będzie ciągle potężnie przeszacowanym balonem. Do pęknięcia w każdej chwili.

"hype" stworzony wokół tej marki i tej gry jest dla mnie niesamowitym zjawiskiem
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 11 marca 2011 18:34

mark62
0
Wpisów: 123
Wysłane: 11 marca 2011 18:58:09 przy kursie: 7,02 zł
może i tak a może i nie, musimy pamiętać że to nie jedyna gra jaką Optimus wkrótce ma wydać a i zawsze gra na tej spółce nie miała nic do wyceny, tu wszystko może się zdarzyć, tak że przemyśl sprawę jeszcze raz i ewentualnie wskakuj z powrotem> Do Petrola nie ma co porównywać bo jedna spółka coś ma lub będzie mieć a druga nie ma i raczej nie będzie mieć (ale to tylko moje zdanie)

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 11 marca 2011 19:06:46 przy kursie: 7,02 zł
Scarry napisał(a):

proste wyliczenie
Optimus zakłada sprzedanie 1,5 mln sztuk W2, a niech im się uda nawet 2 mln, ponad ich własne prognozy. Przy obecnej totalnie przegiętej kapitalizacji firmy do wartości księgowej to nawet zysk netto rzędu 40% z 2 mln sztuk gier to po prostu kropla w morzu pieniędzy jakie powinno się w firmę władować. Nawet jeśli firma zainwestuje calutki zysk netto, to dalej jej kapitalizacja będzie niesamowicie przesadzona.

Naprawdę tego nie widzicie ? Dla mnie te akcje sa gorsze niż Petrol - tam chociaż mamy cień szansy (można dyskutować jak duży) na potężne realny wzrost w wyniku realnego zdobycia olbrzymiej kasy (po sprzedaniu pól z dokładnie obmierzonym polem ropy). A Tutaj? Tutaj nie. Optimus nawet przy wielkim sukcesie Wiedzmina 2 będzie ciągle potężnie przeszacowanym balonem. Do pęknięcia w każdej chwili.

"hype" stworzony wokół tej marki i tej gry jest dla mnie niesamowitym zjawiskiem

nie mam akcji optimusa, ale wydaje mi się że przesadzasz w drugą stronę. Co masz na myśli mówiąc że trzeba władować w nią morze pieniędzy? Nie wiem jak dokładnie może się sprzedać Wiedźmin natomiast bardzo prawdopodobne jest że sprzeda się lepiej niż poprzednik czyli 1,2 mln sztuk. Do tego dochodzi własny kanał dystrybucji takiej możliwości przy poprzedniej części nie mieli oraz wersje na konsole które mogą sprzedać się równie dobrze co na pc chociaż na konsolach RPGi do najpopularniejszych chyba nie należą. W kapitalizacji optimusa uwzględniana jest też wartość marki Wiedźmin i gog, który radzi sobie całkiem nieźle. Podsumowując, moim zdaniem w tym roku będą w stanie uzasadnić taką kapitalizację natomiast nie wiem jak to będzie w przyszłym, bo nowego Wiedźmina co roku produkować się nie da

Scarry
193
Wysłane: 11 marca 2011 21:29:14 przy kursie: 7,02 zł
@mrk

C/WK na poziomie prawie 10
i C/P na poziomie 13

naprawdę uważasz że to są normalne parametry zdrowej spółki?

zakładając średnią cenę sprzedaży na 100,- pln i zysk netto na 40 zł (co i tak jest trochę naciągane) to z 1,5 mln gier mają tylko 60 mln (przy ich wskaźnikach to bardzo mocno "tylko")

osoby interesujące się światem gier bardziej niż akcjami, grając na Optimusie często zachowują się trochę tak jakby przez Wiedźmina 2 akcje powinny szybować do góry praktycznie w nieskończoność, bo przecież gra ma być fajna. A kurs już teraz jest bardzo przesadzony.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 11 marca 2011 21:39

zbynio81
0
Wpisów: 25
Wysłane: 12 marca 2011 22:03:24 przy kursie: 7,02 zł
no jezeli tylko sugerować się cyframi na C/WK C/P to POWODZENIA ZYCZE

PETROL-człowieku- do czego ty porównujesz?
jeżeli już to odpowiem tak:

-tutaj ropa zaczyna plynac od maja przy wydaniu gry wiedzmin na calym swiecie plus wyniki za 1q 2011roku-wiedzący wiedzą co będzie Eh?

-petrol daje nie zrozumiale raporty a raczej plotki na swojej stronie lub pudelka biznesu
KNF juz sie tym zajmuje

-pytanie czy petrol do czegos sie dokopie a jezeli juz to jakie to bedzie mialo wyniki opłacalnosci wydobycia-dlugi czas dowiercenia sie i czekania na wyniki
KOV juz dal przykład ze znalaz H2O-hihihi i poszlo w dół

Tego typu wypowiedzi czytałem wiele razy na CITY przy poziomie 8 zł i więcej Shame on you
na tamtą chwiel były może i uzasadnione ale tylko jezeli miało sie klapki na oczach patrzacych na przyszlosc

Co do cen zysków--hmmmmm
chyba wiesz, ze kazdy kraj równa się inne zyski ze sprzedaży?
chyba wiesz, ze gra sprzedana na GOG idzie 100% wartosci w rece Optimusa?
chyb wiesz, ze jezeli ktos nie kupi na GOG to pewnie skusi sie na jakas retro lub nowa gierke ktora dojdzie do wynikow kwartalnych?

podajesz 100złpuke_l -no cóż na naszym rynku cena bedzie od 119zł plus wersje kolecjonerskie nie tylko w Polsce+wiecej kasy
w UK cena wiedzmina TO KOSZT W PROMOCJI: 31,50 funcików razy 4,67zł za kurs wynik ok.145zł

Jeżeli dobrze sledzisz różne wywiady głównie w prasie (także tej WWW) zagranicznej to oczywistym jest wydanie gry na konsole tak jak wydanie 3 czesci gry.
Jeżeli juz oglądałeś wywiady na www i zrozumiałes opinie osób prowadzących wywiad(dzeinnikarzy i znawcow gier-nie ala KINGA z TV#$)-które nie są od głaskania każdego

Jeżli podajesz jakies kwoty jak 100zł to radze poważnie przyjrzeć sie społce a nie pisac farmazony

Alfa i Omegą nie jestem ale nie toleruje naganiania na wzrosty czy spadki podajac złe dane
a swoje przynajmniej staram sie opierac na faktach-głownie odnośnie cen

ps. nie mam nic przeciw twojej opini ani tobie tak wiec nie chodzi mi o obrazanie czyjejs osoby

DODAM TYLKO, ŻE SNIPER DOSTAWAL BARDZO SŁABE WYNIKI ZA GRANICA ŚREDNIO NA POZIOMIE 20-35% NA 100%
HISTORIE ZNAMY WSZYSCY I SPRZEDAZ-NIE MA Z CZYM PORÓWNYWAĆ (chodzi o gre)

Pozdrawiam akcjonariat

Edytowany: 12 marca 2011 22:06

Scarry
193
Wysłane: 12 marca 2011 23:12:38 przy kursie: 7,02 zł
@zbynio81
nie obrażam się :), raczej staram się zwrócić uwagę że Optimus to świetny papier do krótkoterminowej spekulacji i zupełnie nie fajny jako inwestycja dłuższa niż (tutaj wstawić czas do premiery)

1. podaję średnią cenę za gre jaką firma zawoła przez rok jej sprzedaży a nie na premierze, Ty pozwoliłeś sobie rozciągnąć cenę premierową na cały planowany do sprzedania wolumen - moim zdaniem zupełnie nieuzasadniony optymizm. Myślisz ze do końca cały wolumen gry będzie schodził po cenie premiery? Byłby to chyba pierwszy przypadek w historii...

2. koszty - od zysku netto trzeba odliczyć mnóstwo kosztów, to nie jest tylko dystrybucja (że jak GOG to 100% zarobku), ale cała reklama, no i cały okres pisania tej gry przez spory sztab ludzi. To wszystko musi przecież teraz sie zwrócić i dopiero masz zysk.

3. konsola - nigdzie nie jest napisane że gra w wersji konsolowej osiągnie choćby zbliżony sukces do wersji PC, to gra 18+, do tego konsolowcy to zdecydowanie inny target, mimo pozornej zbieżności rozrywki elektronicznej tu i tu. Na konsoli użytkownicy oczekują gier uproszczonych, specyficznie przygotowanych.

Dobrym przykładem jest Dragon Age (Jedynka sukces na PC, nie na konsolach), druga część jest juz pisana specjalnie pod klienta konsolowego i została zdecydowanie uproszczona (zmieniona walka itd), Wiedźmin z tego jaką gra jest moim zdaniem nie bardzo nadaje się na przebój "pod pada konsolowego". To tak jakbyś chciał wydać np grę z serii Total War, które na rynku PC odnoszą olbrzymi sukces, ale na konsoli byłyby 100%-pewną klapą

...a propo tej uwagi o wskaźnikach (po to one są żeby uwypuklać niepokojące rzeczy)
kapitalizacja Optimusa: 660 mln
wartość księgowa (z GOGiem i całą resztą): 71 mln
halo... serio to wygląda normalnie?

moim zdaniem cały sukces (czego Optimusowi szczerze życzę) Wiedzmina 2 i nawet wariantów konsolowych już dawno jest w cenie akcji i to ze zdecydowanie przesadzonym zapasem.

dzięki za życzenia powodzenia - zasadniczo gra mi się na GPW świetnie Angel a Optimusa dłużej niż 1-2 dni nie trzymałem i trzymać nie zamierzam :) jakoś za bardzo sie poparzenia obawiam ;)
Edytowany: 12 marca 2011 23:29

del-15122020
5
Wpisów: 111
Wysłane: 13 marca 2011 08:43:59 przy kursie: 7,02 zł
Scarry napisał(a):

nie obrażam się :), raczej staram się zwrócić uwagę że Optimus to świetny papier do krótkoterminowej spekulacji i zupełnie nie fajny jako inwestycja dłuższa niż (tutaj wstawić czas do premiery)

Jako posiadacz akcji ze średnia grubo poniżej 2 PLN nie mogę się zgodzić, uwzględniając ryzyko inwestycji w OPT uważam za najlepszy papier w ostatnim czasie i jeden z najlepszych w najbliższych 10-12 miesiącach.

Scarry napisał(a):

1. podaję średnią cenę za gre jaką firma zawoła przez rok jej sprzedaży a nie na premierze, Ty pozwoliłeś sobie rozciągnąć cenę premierową na cały planowany do sprzedania wolumen - moim zdaniem zupełnie nieuzasadniony optymizm. Myślisz ze do końca cały wolumen gry będzie schodził po cenie premiery? Byłby to chyba pierwszy przypadek w historii...

Tyle tylko, że zdecydowana większość sprzedanych egzemplarzy w pierwszym roku będzie
za pełną cenę. Zgoda, że w późniejszym okresie będą przeceny (oczywistość) jednak w pełnej cenie pójdzie xx egzemplarzy (xx - tutaj kazdy wstawia swoje przewidywania)

Scarry napisał(a):

2. koszty - od zysku netto trzeba odliczyć mnóstwo kosztów, to nie jest tylko dystrybucja (że jak GOG to 100% zarobku), ale cała reklama, no i cały okres pisania tej gry przez spory sztab ludzi. To wszystko musi przecież teraz sie zwrócić i dopiero masz zysk.

Dlaczego sądzisz, że koszty za całość prac nad W2 zostaną poniesione w tym roku? One są ponoszone od 2007, m.in. na to szły pożyczki w roku ubiegłym. Gop na jednej z polygadek wprost mówił, ze wypłaty dla zespołu to jeden z głównych punktów budżetu, do tego dochodzą licencje + inen wydatki (sesje mo-cap, dubbing itp).
Wydawcy ponoszą koszty marketingu, tak więc CDP ponosi je tylko w Polsce (tutaj jest umowa z Agorą) i na gog.com - poszukaj np. informacji o umowie z Bandai.

Scarry napisał(a):

3. konsola - nigdzie nie jest napisane że gra w wersji konsolowej osiągnie choćby zbliżony sukces do wersji PC, to gra 18+, do tego konsolowcy to zdecydowanie inny target, mimo pozornej zbieżności rozrywki elektronicznej tu i tu. Na konsoli użytkownicy oczekują gier uproszczonych, specyficznie przygotowanych.

Rozumiem, ze piszesz o sobie "inny target" i "Na konsoli użytkownicy oczekują gier uproszczonych, specyficznie przygotowanych."? Ja jestem także użytkownikiem konsol
i nie oczekuję w grach "uproszczeń", a jedynie dobrej zabawy na przyzwoitym poziomie.
A co do sprzedaży na konsole RPG - zobacz New Vegas - i na xbox360 i PS3 jest w czołówce gier w 2010 jeśli idzie o sprzedaż.

Scarry napisał(a):

...a propo tej uwagi o wskaźnikach (po to one są żeby uwypuklać niepokojące rzeczy)

Tak - wygląda to normalnie. OPT należy teraz do tzw. sektora kreatywnego gospodarki i jego siła nie leży w policzalnym kapitale. Dlatego te wskaźniki niczego nie mówią o spółce. Było zresztą o tym wiele razy na różnych forach.

Scarry napisał(a):

moim zdaniem cały sukces (czego Optimusowi szczerze życzę) Wiedzmina 2 i nawet wariantów konsolowych już dawno jest w cenie akcji i to ze zdecydowanie przesadzonym zapasem.
[quote]
moim zdaniem cały sukces (czego Optimusowi szczerze życzę) Wiedzmina 2 i nawet wariantów konsolowych już w niewielkim stopniu w cenie akcji.

[quote=Scarry]
dzięki za życzenia powodzenia - zasadniczo gra mi się na GPW świetnie a Optimusa dłużej niż 1-2 dni nie trzymałem i trzymać nie zamierzam :) jakoś za bardzo sie poparzenia obawiam ;)

Pisałem o tym na samym poczatku - jestem w OPT już długo i jewszcze trochę pobędę.
Nasze - różne spojrzenie - wynika z tego, ze Ty grasz jak sam mówiwsz OPT max. 1-2 dni, bo boisz się "poparzenia", a ja gram na dłuższy dystans.

KrzysztofK
30
Wpisów: 201
Wysłane: 13 marca 2011 16:35:47 przy kursie: 7,02 zł
co do uproszczeń gry na konsle, o ile mnie pamięć nie myli - w kilku wywiadach już zostało to powiedziane - gra (sysmem walki, ruchu, interface) jest pisana z myślą o łatwości gry na padach.

Co zaś do samego kursu - zdaje się że zaczyna się lekki zjazd i powinien zasięgiem dotrzeć do 6.5zł.

Takie moje "wróżby z kresek".

Pozdrawiam.

Cashmere
2
Wpisów: 66
Wysłane: 13 marca 2011 17:23:16 przy kursie: 7,02 zł
Scarry napisał(a):
@zbynio81

Takie C/WK jak Optimus ma niejedna spółka, nie będę wszystkich wyliczać, ale np City Inter, Cyfrowy Polsat czy Żywiec, i wszystkie mają spaść, bo komuś nie podoba się C/WK? A żadna z nich nie czeka na premierę ponoć najlepszej gry na świecie. A np. Petrol ma C/WK ok 0,5 i co z tego? Jak nic tylko od debiutu spada. To jest giełda. Nie można wszystkiego przewidzieć.

A co do Petrola i tego wykresu, to lepiej wkleić od debiutu żeby sobie porównać jaki spadek zaliczył. Spadł z ok 450zł do dzisiejszego poziomu. To porównanie jest zupełnie bez sensu i podchodzi pod spekułę.
Edytowany: 13 marca 2011 17:28

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

40 41 42 43 44

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,326 sek.

efbvfxlf
lucgncne
hietovmm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
usbiwpdu
ztfmbzjo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat