PARTNER SERWISU
kckenmms
186 187 188 189 190
Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 9 maja 2011 22:55:09 przy kursie: 17,80 zł
Widzę, że opinie niektórych uczestników debaty wynikają z niedostatecznej znajomości faktów.
Dotyczy to zwłaszcza zbycia koncesji w Nigerii przez Shell.
Istotnie, jeśli koncesja OML 42 przynosić ma wielkie dochody, to przecież nie pozbywałby się jej Shell. Argument niezwykle celny. Shell jednak, jak można dowiedzieć się z Wikipedii, inwestuje na całym świecie. Strata Nigerii nie bardzo zaboli. Zabolał za to czarny PR, jaki rozpętał się wokół kwestii łamania praw człowieka w Nigerii, niszczenia środowiska i później jeszcze po publikacjach Wikileaks, które ujawniły wiele przykrych spraw związanych z obecnościa koncernu w Nigerii.
Gdyby koncesje Shella były tak mało warte, to dlaczego licytowałyby się o nie wielkie firmy z całego świata? Dlaczego nigeryjscy bonzowie topili by w nich miliony dolarów?
Warto więcej poczytać, wtedy łatwiej uniknąć błędnych wniosków wysnutych z fałszywych założeń.

BigLot
1
Wpisów: 371
Wysłane: 9 maja 2011 23:04:42 przy kursie: 17,80 zł
Funkytown napisał(a):
Nie, bo nie pochodzi od adresata pytania. A adresatem jest przedstawiciel spolki, emitenta szykujacego sie do emisji akcji i sięgnięcia do portfeli inwestorów, który w jednej wypowiedzi pisze o "bardzo duzych profitach" oraz niestandardowych, innych możliwościach działania jakimi miałby tenże emitent dysponować.

Prawidłowy cytat z wypowiedzi która Ciebie irytuje powinien brzmieć:
Redface napisał(a):
(...)Czeka nas ciężka praca, ale profity mogą być z tego bardzo duże.(...)

Zakładam że wiesz co to tryb przypuszczający.
Mnie jako inwestora, wypowiedź Redface-a nie wprowadziła w błąd.
Jest tutaj mowa o długim terminie, ryzyku i konieczności dywersyfikacji portfela.
Jeżeli natomiast uważasz że koncerny o ugruntowanej pozycji są lepsze do kupuj akcje Shell-a a może lepiej BP - akurat są w dołku.

Tak na marginesie, żaden emitent nie jest wstanie sięgnąć do mojego portfela.
Albo czas albo pieniądz. ...

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 9 maja 2011 23:15:10 przy kursie: 17,80 zł
Funkytown napisał(a):

A możesz szczegółowiej, bo tego typu wypowiedzi tak pozostawione maja charakter manipulacyjny. Takie niedopowiedzenia, ze niby coś wyjątkowego KOV może zdziałać i ze mogą być z tego ogromne profity.
Konkretnie: Jakie niestandardowe działania miałby KOV przeprowadzić, których nie może przeprowadzić Shell lub na które Shell nie mógł wpaść?
W czym się ta niestandardowość przejawia? W technologii? W silnym politycznym zapleczu w regionie? W układach towarzyskich z afrykańskimi wodzami?
Na czym polega owo "inne" i niestandardowe dzialanie KOVu, ktore pozwoli na osiagniecie tego czego Shell nie zdolal?
Bo przeciez jasno powiedziales "Nie jesteśmy Shellem, ale dzięki temu możemy więcej, bo inaczej, niestandardowo." Czyli konkretnie co możecie?

Witam,
Doszukujesz sie, zapewne wiedziony swoimi negatywnymi doświadczeniami z innymi spółkami, ze znów ktoś che cię nabrać, czy tak? Rozumiem, ze dotychczasowy track record KOV Cię nie przekonuje?
Otoz dlaczego nam mialoby sie udac: konsorcjum uwzglednia interesy lokalnych spolecznosci, staja sie one akcjonariuszem konsorcjum i na rowni z innymi czerpia profity z wydobycia ropy i gazu, jednocześnie nie wykladajac kapitału. Dzięki temu rozwiązaniu konsorcjum realizuje ważny społeczny postulat władz nigeryjskich, jednocześnie minimalizujac ryzyko dalszych akcji sabotujacych, które były inicjowane właśnie przez lokalne społeczności oburzone tym, ze naftowi giganci biorą cały zysk dla siebie. Dlatego KOV i KI porozumiały sie z wiodącymi inwestorami nigerysjkimi, którzy działają w rejonie de ty Nigru i razem zawiazalismy konsorcjum, zapraszajac do niego lokalne społeczności.
Pozdrawiam licząc,ze choć odrobina tego pozytywnego zapału Ci sie udzieli,
JKorczak /KOV/

PS. Nie oczekuj odniesienia sie do zarzutu mainipulacji. Masz podejrzenie? Polecam http://www.KNF.gov.pl - to jest właściwy adres takich doniesień, tyle, ze trzeba mieć argumenty, żeby je złożyć. Jednocześnie, jak juz ktoś na forum zauważył, sam manipulujesz wyjmujac z kontekstu moje wypowiedzi. Nieładnie.
Edytowany: 9 maja 2011 23:26

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 10 maja 2011 00:16:47 przy kursie: 17,80 zł
Dokładnie to samo podkreślałem. Przedstawiciele lokalnej społeczności (elitka polityczna/biznesowa) dostaną udział i będzie cisza na koncesji. SHELL nie mógł tego zrobić! Międzynarodowa korporacja nie mogła dopuścić do spółki bandy rzezimieszków, którzy do tej pory uchodzili oficjalnie za sabotażystów/partyzantów/inne bliżej nie określone organizacje :-) do spółki. Po prostu do tego nie mogło dojść. Akcjonariat by się oburzył, prasa by szalała, nic dobrego by nie wynikło. Owszem lokalnie byłoby kilka $ do przodu, ale interesy globalne ucierpiałyby wymiernie w sposób trudny do oszacowania, jest jeszcze coś takiego jak reputacja/renoma. KOV z KI mają ten luksus, że mogą na to pójść (KI oficjalnie nie miesza się w politykę, czego dowód jest w problemie z Eneą) i bardzo dobrze, bo to jest logiczne zachowanie, teraz lokalne społeczności nie będą szkodzić samym sobie, prawda?

Dobrze, że Pan Korczak potwierdził tym postem moje i innych wcześniejsze rozważania na ten temat. Oczywiście jak to zadziała w praktyce czas pokaże, jednak pozycja startowa jest lepsza niż SHELLa. Głównym celem jest maksymalizacja wartości a nie bliżej nieokreślone "inne" aspekty.

Dziwię się tym, którzy zawsze szukają we wszystkim drugiego dna niejako na siłę, jak ktoś sprzedaje to musi naciągać kupca, jak sprzedaje to musi być tam jakaś mina. Otóż niekoniecznie. Duże międzynarodowe koncerny mają własną politykę i nie zawsze chodzi ona w parze z księgowym pojęciem zysku/straty. Nikt nie pamięta jak Szwedzi rozpoczęli zbywanie polskich aktywów energetycznych tylko dlatego, że nie pochwalają emisji gazów cieplarnianych? Całkowicie abstrahując od opłacalności aktywów Szwedzki parlament przyjął politykę, w której zabrania państwowym firmom również tym działającym za granicą zanieczyszczać środowiska i wystarczyło.

Dla tych, którzy zapomnieli:
Shell by numbers (figures for 2010):
+ 90 countries where we operate
~93,000 number of employees
48% of our production is natural gas
16.8 million tonnes of LNG sold (2010)
3.3 million barrels of gas and oil we produce every day
43,000 Shell service stations worldwide
145 billion litres of fuel sold (2010)
>30 refineries and chemical plants we run

www.shell.com/home/page/abouts...

Gdzieś tam jest pewnie miejsce, gdzie te 800 mln $ jest bardziej potrzebne. KOV nie operuje w 90 krajach (SHELL tak i ma inne opcje najwyraźniej na tą chwilę lepsze).

Gdzieś tam z pewnością jest jakaś linijka zabraniająca manewru z "lokalną społecznością":
www.shell.com/home/content/abo...
www-static.shell.com/static/pu...

Dla tych, którzy uznają to za "naganianie": proszę przeczytać jeszcze raz, albo dwa a na końcu zrobić 10 obrotów na jednej nodze i krzyknąć "kuku" :-D

Zachęcam do konstruktywnej krytyki.
Pozdrawiam łapaczy szczytów/dołków.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 10 maja 2011 00:27

del-201504191
0
Wysłane: 10 maja 2011 00:33:07 przy kursie: 17,80 zł
W kwestii działania moderacji na forum to chyba większość zapomniała, że właściciel portalu odpowiada za każde napisane tutaj słowo jakby je sam opublikował.

Po wygranej walce ministra z wydawcami pewnie usankcjonują to mocniej w prawie:

"Mnie chodzi o to, aby powstały nowe regulacje, chodzi mi o precedens prawny. Bo wiem, że dopiero kiedy wygram proces to naprawdę wydawcy, właściciele forów potraktują to poważnie. Chodzi mi o to, że ten kto rozprowadza, rozpowszechnia tego typu rzeczy jest odpowiedzialny. Wpis na forum jest jak list do redakcji i redakcja jest za to odpowiedzialna - tak minister wyjaśnił swoje intencje w "Kropce nad i" (TVN24)".

Źródło: wyborcza.pl/1,75478,9567897,Si...\
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 10 maja 2011 00:33

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 10 maja 2011 00:48:34 przy kursie: 17,80 zł
Shell w Nigerii ma niskie notowania ale to nie wszystko.Afryka to wielki rozwijający się obszar,tracąc reputacje w Nigerii może przegrać walkę na całym kontynencie z konkurencją.Sprzedaż OML 42 to raczej dla nich inwestycja w przyszłość i będą mieli z tego korzyści.
Przed KOV otwiera się ogroma szansa,jeżeli ten model zqagospodarowania złóż ropy i gazu się sprawdzi będzie o Nas głośno i na pewno jeszcze coś ugramy na tym terenie (Afryka)Uważam że ryzyko jest ale możliwości też są ogromny.
"Żeby wygrać trzeba grać"

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 10 maja 2011 07:41:02 przy kursie: 17,80 zł
Wczorajszy spadek kursu moim zdaniem był także wywołany posunięciami na Petrolinveście o emisji 30 mln nowych akcji co podniesie kapitał o ponad 50%.

Źródło: Parkiet - Petrolinvest dostał zgodę na wielką emisję akcji

Biorąc pod uwagę, że u nas sprawa dalszego finansowania jest nadal tematem tabu wśród zarządzających spółką nie jestem zdziwiony taką a nie inna reakcją inwestorów.

Mam trochę żalu Panie Jakubie, że nie udało się Panu póki co ustosunkować do kilku konkretnych zadanych pytań na forum a zajął się Pan odpowiedziami na zaczepki. Może prezentacja, która mam nadzieję zostanie opublikowana na potrzeby WZA da nam odpowiedzi na co niektóre pytania. Czy będzie ona dostępna dzisiaj czy dopiero po WZA?

Zebrałem pytania aby nie trzeba było ich szukać na forum:

Kod:
Pytania użytkownika Hazard:

1) Jak szybko (od momentu spełnienia wszystkich warunków i przeniesienia praw własności na konsorcjum) konsorcjum będzie w stanie wznowić wydobycie na tym obszarze - w jakich jakichkolwiek/docelowych rozmiarach - czy mamy do czynienia z dniami, miesiącami czy może latami?

2) Czy macie szacunki kosztów konserwacji/odbudowy tamtejszej infrastruktury? - bo rozumiem że kilka lat przynajmniej jej część leżała odłogiem (czy też się mylę?)

3) Jako że jest to teren na którym już prowadzi/prowadziło się wydobycie -rozumiem że będziecie mogli w przyszłości finansować się kredytem pod zastaw swoich 9% w Licencji 42- np w celu wykupu dalszej części udziału w konsorcjum od KI... czy jest to bardziej skomplikowane? (oczywiście mowie o sytuacji w której KOV spłacił już skrypty dłużne)

4) Kiedy możemy spodziewać się dalszych szczegółów umowy - tzn. koszt jaki ma ponieść KOV w związku z zakupem? + jaki maksymalny udział w konsorcjum KOV może uzyskać wykupując go od KI? - oczywiście nie pytam o daty tylko czy tego typu informacje zostaną podane dopiero po wejściu w życie umowy (np. za 1/2 roku) czy też mamy szansę szybciej dowiedzieć się szczegółów - np. na WZA.

5) Kiedy możemy liczyć na szczegóły dotyczące przyszłego finansowania spółki? Pierwsze półrocze na ukończeniu - akcjonariusze którzy są z wami już dłuższy czas (np. od roku i okolic) na prawdę chcieliby już wiedzieć czy/i jak mocno dostaną po tyłkach w związku z np. nową emisją 

Pytania użytkownika Krzysiek9:

6) Kto będzie operatorem koncesji? Czy KOV posiadając tylko 9% udziałów może być operatorem?

7) Wiemy, że na Ukrainie wartość 8,03USD/1000cf gazu przekłada się bezpośrednio na pozycje w raportach finansowych dotyczącą przychodów ze sprzedaży ropy i gazu. Jak to wygląda osobno w przypadku gazu i ropy w Nigerii? Przydało by się to nam do szacowania przychodów spółki z kwartału na kwartał.

8) Czy podtrzymujecie deklaracje, że o planach finansowania dalszej działalności poinformujecie rynek jeszcze w maju?

9) Czy mógłby Pan nam przybliżyć jak dokładnie planujecie skonsumować kredyty z EBOR? Jak dzięki temu możecie przyspieszyć z pracami mając na start 23 miliony USD w pierwszej transzy? Czy szczelinowanie było uzależnione w dużej mierze właśnie od tego czy przyznany zostanie Wam kredyt? Czy przesunięcie testów O-8 jest właśnie związane ze szczelinowaniem?

Edytowany: 10 maja 2011 07:49

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 10 maja 2011 07:45:54 przy kursie: 17,80 zł
Ja mam takie pytanie ???
czy akcje które zgłosiłem do WZA mogę sprzedać przed Walnym czy dopiero po Walnym. (czy jest zrobiona blokada)
Zastanawiam się kto sprzedawał akcje w wczoraj.
bo mam teorię jeżeli jest blokada to sprzedawali ci co chcieli szybko zarobić a dyktowali cene ci co wiedzą że zarobią i po WZA wszystko będzie jaśniejsze.

licze że uzyskam odpowiedz podobno kto pyta nie błądzi

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 10 maja 2011 09:03:11 przy kursie: 17,20 zł
Pozdrawiam wszystkich z naszego forum którzy wybierają się na Walne KOV.
Niestety "zszedłem na psy" których nie mam komu zostawić.
Myślę że więcej jak dwa stoliki Was się nie uzbiera i liczę, że na koszt firmy, po oficjalnym, będzie dobry i udany obiad z panem Jakubem, czego Wam wszystkim życzę.
@Kastalto, prośba.
Zwracam się do Ciebie, bo jakoś tak najsympatyczniej i bezkonfliktowa po tych wszystkich wpisach mi się prezentujesz, byś w imieniu wszystkich nieobecnych forumowiczów pozdrowił obecną tam kadrę KOV. Prywatnie podziękował p.Jakubowi za Ukrainę jedyną nadzieję KOV (jak na razie).
Pamiętajcie przy okazji, że p.Jakub nie lubi dosadnej krytyki i czasem myli rozważania i wyartykułowane przypuszczenia internautów z pomówieniami. Lecz wszystko co ludzkie nie jest mi obce, ja wybaczam. Poproście go aby w końcu podzielił ten tort o którym pisał o KOV na forum,Angel bo okazja będzie niewątpliwa i co miał na myśli pisząc to, bo dla mnie była to zachęta do zwiększenia swych udziałów. Zapytajcie również, dlaczego tak ostentacyjnie dopiero wczoraj 9 maja br. a nie w zeszłym roku wyraził na forum wątpliwości i ryzyka związanego z inwestowaniem w KOV. (Oczywiście w tle jakby asekuracyjnie i marginalnie napomykał nieco wcześniej). Można by wtedy dużo wcześnie dokonać dywersyfikacji swojego portfela akcji kosztem KOV do czego z przekonaniem namówił wielu udziałowców po wczorajszym wykładzie. Dało się to zauważyć jak zaraz zareagował kurs. Ja zrobiłem to końcem zimy, lecz niestety pół roku byłem "w plecy".
Wiem że na naszym forum jest wielu świetnych fachowców z dużą merytoryczną wiedzą, nie będę wymieniać, by kogoś nie pominąć. Jeżeli będą na zebraniu i na nieoficjalnym spotkaniu z pewnością padną bardzo interesujące i dociekliwe pytania.
Dlatego proszę Cię Kastalto, jeżeli to i na ile będzie możliwe, abyś nieco podzielił się z nami na forum relacją i atmosferą ze spotkania, a wdzięczność nie tyko moja będzie Ci dozgonna.Angel
Życzę miłej atmosfery i walkę z Zarządem aby przedsięwziął kroki o poprawę wartości notowań akcji KOV na polskiej GPW.

qguar
0
Wpisów: 262
Wysłane: 10 maja 2011 10:06:34 przy kursie: 17,20 zł
A z innej beczki- orientujecie się, jaki ff mają spółki o podobnej do KOV kapitalizacji i profilu, w Londynie ?

lancet
0
Wpisów: 188
Wysłane: 10 maja 2011 10:18:08 przy kursie: 17,20 zł
Wiadomość o Nigerii jest doskonałą wiadomością, na tyle doskonałą i cenotwórczą, że rozgrywający zaszaleli powodując w większości głów totalny zamęt. Temperatura dyskusji, pojawienie się mężów opatrznościowych chcących ratować naszą kasę, przestrzegających przed totalnym brakiem wartości spółki, skąd ja to znam? Smiem twierdzić, że sposob sfinansowania inwestycji Kov w Nigerię, rozwiał tak naprawdę watpliwości co do losów tej spółki. Dlatego irracjonalnie są spadki, właśnie po to by wyszarpać co się da, od zdezorientowanych. Pozdrawiam długoterminowców. Wiosna -czas siewów, jesień- czas żniw!!!!
Edytowany: 10 maja 2011 10:21

matikautomatiq
0
Wpisów: 42
Wysłane: 10 maja 2011 10:19:15 przy kursie: 17,20 zł
Ostatnio rownie przemyslnie zostala rzucona informacja o wodzie. Oczywiscie spowodowalo to zjazd, po czym pojawila sie informacja o nowym przeszacowaniu zloz na Ukrainie i byla kolejna dzienna mozliwosc zarobku.
Obecnie mamy euforie po infach, ktore opublikowane we wszystkich mediach na KOV pojawily sie odpowiednio pozniej, nastepnie, pojawia sie jakies dziwne stwierdzenie prezesa, mamy zjazd.
Czas na dobre info, zeby znow mozna bylo zarobic [oczywiscie po jednym dniu euforii akcje trzeba bedzie sprzedac] - pewnie kolejny tekst na forum, albo wykladzie bedzie ku temu sprzyjal.

Sorry, za przygnebiajacy tekst, ale zachodze w glowe jak to mozliwe, ze spolka po dobrych infach, z perspektywami rozwoju, atrakcyjnym finansowaniem i dodatkowo wiara samego Kulczyka w dalszy rozwoj [finansowanie przez KI] trzyma sie kursu, ktory dyskontuje wylacznie plotki, niefortunne [a moze sie myle i powinienem napisac, ze strategiczne] wypowiedzi prezesa.

JuanPreciado
0
Wpisów: 193
Wysłane: 10 maja 2011 10:22:33 przy kursie: 17,20 zł
Nic nie przychodzi mi do głowy jak tylko to, że rynek ocenił że KOV rzuca się z motyką na słońce wchodząc do Afryki. Projekt jest warty więcej niż sam KOV, chyba reakcja rynku nie jest dziwna. Ale bądźmy dobrej myśli - bo ona jest w końcu motorem tej inwestycji; KOV sobie poradzi.

quark62
0
Wpisów: 113
Wysłane: 10 maja 2011 10:23:31 przy kursie: 17,20 zł
Budowanie wartości a kurs akcji na tej spółce nigdy nie będą iść w parze. Komuś zależy na tym aby pokazać, że w KOV nie warto inwestować bo na tym się nie zarabia. Każda inwestycja na wybiciu skazana jest na szybki spadek lub na szybki powrót w rejony sprzed wybicia. To nie wydląda na grę czysto giełdową ale na ruchy wychodzące znacznie dalej poza giełdę. Ktoś chce się upewnić, że KOV nie dostanie finansowania. Od roku (poza 3 wybiciamy trwającymi kilka godzin w porywach) inwestorzy nie mieli okazji aby odetchnąć z ulgą i zadowoleniem, że powierzyli swoją kasę KOV. I możemy tutaj mówić o długim terminie i świetnych komunikatach płynących ze spółki. Chyba tylko ktoś zupełnie niepoważny będzie się zachwycał i pocieszał informacjami, które notorycznie generuja straty. Każdy udzielający pożyczki lub inwestujący pieniądze chce podjąć tzw. "calculated risk". Jak nie ma przynajmniej minimalnego zwrotu po roku to inwestycja jest spalona. Tylko jak tu podejmować "calculated risk" jak wszyskto co ma generować złoto okazuje się to złoto zabierać. Jest tak dobrze, że wszyscy tacy jak ja czyli wchodzący w KOV na zapisach wciąż liczą straty powiększone o inflację. Nie interesują mnie te 3 marne przebudzenia bo albo wartośc spółki jest albo jej nie ma. Ktoś baaaardzo gruby trzyma kurs po to aby dezawuować KOV jako spółkę, która jest niegodna dalszego finansowania.

Sądzę, że to jest sprawa bardziej polityczna niż finansowa i tyle. Ktoś chce totalnie obrzydzić KOV dla potencjalnych nowych inwestorów i póki co nieźle to temu komuś wychodzi i co więcej, sama spółka nie widzi w tym nic dziwnego i nie odczuwa aby kurs był na zaniżonych poziomach. KOV'u niestety nie reguluje rynek i to widać gołym okiem a na naszym dzikim wschodzie KNF jest tak ślepa jak kret. Jaki kraj taka giełda.

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 10 maja 2011 10:27:48 przy kursie: 17,20 zł
Czterybbbb napisał(a):
To nie są pyskówki. Wg mnie dryr. Korczak podał wczoraj informację cenotwórczą i mamy dziś skutki. Przecież to forum czytają wszyscy. Komunikat wg mnie taki. "Niech każdy kupi sobie mały pakiecik i na nic za bardzo nie liczy. Niech nie inwestuje za bardzo. Ot, 1-2% portfela. Że by was za bardzo nie bolało. "
Nie mogę w to uwierzyć. Taka wypowiedź przedstawiciela spółki powinna przejść chyba do historii GPW. Nieprawdopodobne. Niebywałe!

Redface napisał(a):
...KOV to nie jest inwestycja dla tych, którzy szukają alternatywy dla lokaty bankowej. Zawsze to powtarzałem. Moim zdaniem akcje KOV powinny być w portfelu inwestora dodatkiem, który w razie sukcesu zapewni mu ponadprzeciętny zwrot, ale w razie niepowodzenia - nie zaboli za dużo. Jeśli jesteś ryzykantem - inwestujesz więcej - ale my zawsze będziemy podkreślać ryzyko. Bo jesteśmy odpowiedzialni.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Czterybbbb moim zdaniem ostro przesadzasz. Naiwne jest myślenie, że spółka o profilu KOV nie jest ryzykowna. Dyr. Korczak stwierdził ogólnie znaną prawdę więc nie widzę najmniejszego sensu twierdzić, że informacja mogła być cenotwórcza. Czy dopiero teraz się zorientowałeś, że jesteś ryzykantem? Ja jestem ale w pełni tego świadomy i liczę się z bardzo dużym ryzykiem ale oczekuje ponadprzeciętnego zysku. Wielu natomiast mam takie odczucie zainwestowało dużo myśląc, że dużo zarobią bez zbędnego ryzyka (o tym mówił Redface pisząc o szukaniu alternatywy w KOV dla lokat bankowych) a rzeczywistość okazała się póki co brutalna. Korzystają na tym moim zdaniem fundusze, które wg mnie teraz ostro skupiły dziś akcje ze SL i od DT. Wolumen ponad 2,2 mln akcji a patrząc z technicznego punktu widzenia, jeśli zamkniemy się dziś jednak w okolicach otwarcia lub wczorajszego zamknięcia, to utwierdzi mnie to w przekonaniu, że dzisiejszy spadek podobnie jak 2 wcześniejsze sesji były wykorzystane na akumulacje akcji (młot na wykresie z bardzo długim trzonkiem przy wysokich obrotach). Mogę się mylić ale nie widzę fundamentalnych podstaw do spadków. Ich obecne wyhamowanie po dużej dynamice zmian na początku sesji też mi podpowiada, że nie było to racjonalne zachowanie się kursu a jedynie wymuszony wzrost podaży poprzez opuszczenie kursu do 1,69zł i uruchomienie SL.

Aha czy Redface mógł się powstrzymać od komentarz na temat portfela inwestorów? - widać, że było by lepiej i nie mówię tu o kursie bo to nie ma ze sobą powiązania ale o nadinterpretacji jego wypowiedzi.
Edytowany: 10 maja 2011 10:34

del-201504191
0
Wysłane: 10 maja 2011 10:29:08 przy kursie: 17,20 zł
Dwa zdania od KOV nt. finansowania, no jedno zdanie od KI i to dzisiejsze zjeżdżanie w 30 sekund będzie historią. Szkoda, że nie interweniują, bo faktycznie wszystko idzie w tym kierunku aby KOV obrzydzać na przekór informacjom a później wszyscy powiedzą "rynek ma zawsze rację" :-/ ech nasz rynek? :-) Sorry.

Pogrywają sobie i tyle, a mają taką możliwość tylko dlatego, że KOV zbyt długo milczy nt. strategii uzyskania finansowania. Jakby jasno powiedzieli: "Spodziewany się dokonać emisji na LSE w IV kwartale, spodziewane widełki ceny emisyjnej 0,7-1,2 GBP, chcemy uzyskać 150-300 mln GBP, KI jest zainteresowane utrzymaniem 50% udziału". I tyle.

Może instytucje rekomendujące przestaną milczeć po wyjaśnieniu się sprawy nowych aktywów i ERSTE albo BZ WBK uaktualnią prognozę. Pewnie liczą na rolę oferentów KOV w drugiej emisji, stąd ich milczeniem, gdyby zarząd wysłał im kilka znaków to może staliby się bardziej wylewni. Spółka potrzebuje kapitału, zarząd powinien walczyć o kurs. Wysoki kurs da kapitał i możliwość rozwoju.

Dodam, że na MIDASIE Solorz jasno powiedział, że skupuje emisję. Co z aproblem aby KI się określiło?
Edytowany: 10 maja 2011 10:36

macgregor
0
Wpisów: 163
Wysłane: 10 maja 2011 10:38:03 przy kursie: 17,20 zł
Chyba co poniektórzy za bardzo przywiązali wagę do stwierdzenia Pana Korczaka o zaangażowaniu potfela w akcje KOV. Myślę, że odezwała się jeszcze natura pełnionych funcji sprzed prezesury w KOV, natura analityka giełdowego, gdzie regułą jest aby "nie wkładać wszystkich jaj do jednego koszyka".

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 10 maja 2011 10:50:12 przy kursie: 17,20 zł
KOV nie potrzebuje kapitału ratunkowego.Kapitał jest potrzebny na utrzymanie Nigerii,jeżeli nawet go nie dostaniemy to Nigerie odpuścimy,czy na tym coś tracimy??Według mnie nic nie stracimy a udziały zostaną w rękach KI (może jakieś kary ale wszystko firmuje KI a za opłatą p.Kulczyk może Nas wynająć jako operatora technicznego na OML 42.
Uważam że brak emisji,kredytu czy jakiegokolwiek dofinansowania nie spowoduje zatrzymania rozwoju Ukraini,Syrii czy Brunei.Na działalność na Ukrainie jest EBOR i ok 10 mln a to do końca roku starczy na inwestycje.Dojdą pieniądze z M-19 i mam nadzieję z O-9,może coś się uda zrobić z O-8.Tam jest finansowanie.Syria dwa odwierty będą kontynuowane,jeżeli się nie uda dopiero można myśleć co dalej.Brunei blok L należy do AED a na M pójdzie kasa z Ukrainy może część z Syri i z L coś wpadnie.Problem jest tylko taki że wszystko może się opóźnić o ok pół roku.Nigeria to przyśpieszenie działań.
"Żeby wygrać trzeba grać"

Jabby
0
Wpisów: 22
Wysłane: 10 maja 2011 10:51:04 przy kursie: 17,20 zł
macgregor napisał(a):
Chyba co poniektórzy za bardzo przywiązali wagę do stwierdzenia Pana Korczaka o zaangażowaniu potfela w akcje KOV. Myślę, że odezwała się jeszcze natura pełnionych funcji sprzed prezesury w KOV, natura analityka giełdowego, gdzie regułą jest aby "nie wkładać wszystkich jaj do jednego koszyka".

Tyle że tu nie ma dzieciaków co nie wiedzą że inwstowanie w giełdę to ryzyko. Ja to odebrałem jako stwierdzenie typu: "ta inwestycja jest dużo bardziej ryzykowna niż większość myśli". No jest ryzykowna, wiadomo. Może się okazać że poszukiwania będą takie pechowe że nic z tego nie wyjdzie. Ale po co zniechęcać inwestorów takimi stwierdzeniami? Gdy kupujesz telewizor marki 'no name' w supermarkecie to też podejmujesz ryzyko że nie będzie do końca najwyższej jakości i może się dość szybko zepsuć. Ale jak sprzedawca powie Ci wprost że to jest inwestycja obarczona dużym ryzykiem i najlepiej zamiast dużej plazmy kupić mały telewizorek do kuchni, bo jak się zepsuje to nie zaboli tak bardzo, to chyba możesz być całkiem realnie zniechęcony do jakiegokolwiek zakupu. Nieprawdaż? :)
Edytowany: 10 maja 2011 10:51

quark62
0
Wpisów: 113
Wysłane: 10 maja 2011 11:04:41 przy kursie: 17,20 zł
Jabby napisał(a):
...Gdy kupujesz telewizor marki 'no name' w supermarkecie to też podejmujesz ryzyko że nie będzie do końca najwyższej jakości i może się dość szybko zepsuć. Ale jak sprzedawca powie Ci wprost że to jest inwestycja obarczona dużym ryzykiem i najlepiej zamiast dużej plazmy kupić mały telewizorek do kuchni, bo jak się zepsuje to nie zaboli tak bardzo, to chyba możesz być całkiem realnie zniechęcony do jakiegokolwiek zakupu. Nieprawdaż? :)

Powiem więcej, tu nie mamy do czynienia ze sprzedawcą ale reprezentatnem firmy. Czy wyobrażasz sobie aby rep np z SONY powiedział Ci: " Wiesz co, ta Bravia to tak naprawdę duże ryzyko, może lepiej zastanów się nad starym sprawdzonym CRT. Jak się zepsuje to nie dotknie Cię to tak bardzo.

Powiem szczerze, że własnie takie wypowiedzi świadczą niekonsekwencji informacyjej. Takich rzeczy po prostu się nie pisze. Wszyscy wchodzący w KOV zapewne czytali prospekt i wiedzą o ryzyku.

@ Redface

Po co ta nadgorliwość i troska o nasze portfele? Jakiś konkretny powód? Wolałbym aby nie skupiał się Pan na możliwym ryzyku i stratach bo tego mamy już świadomość po roku działalnośći KOV. Miło by było gdyby Pana stosunek był bardziej pozytywny. Po dobrych informacjach podaje Pan taki komentarz, który ma tendencję dołowania kursu. Po info z Ukrainy kurs przebił 2,3 PLN a Pan wtedy podał informację cenotwórczą o "wodzie" w Brunei. W momencie kiedy woda w Brunei okazała się fałszywym alarmem ta informacja (negująca tą pierwszą) już nie była cenotwórcza. Teraz Nigeria i znów Pana "rekomendacja" jako człowieka z "wewnątrz" (co prawda tylko na forum ale zawsze) - "redukuj KOV bo to ma być dodatek w portfelu. KOV to duże ryzyko".
Edytowany: 10 maja 2011 11:28

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

186 187 188 189 190

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,479 sek.

bbortrzr
xyufunxg
hexzeaoi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kmvoyllk
edjcbtlj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat