tadekmazur napisał(a):1600 a nawet niżej jeszcze powinno być, ale może dopiero po odwiedzeniu 1800.
Rynek lubi zwody i trudno sie połapać co będzie grane.
Jasne, wszystko jest możliwe, szczególnie na tych poziomach co teraz jesteśmy na GPW i DJ jest w USA.
Tylko, że wyniki za I kwartał w USA w tym tygodniu (kilkadziesiąt spółek) są świetną okazją do przeceny akcji i korzystnych zakupów. DJ urósł bardzo dużo od ostatniego dołka i spadek o jakieś 500-600 to nie problem dla niego moim zdaniem. A potem ładne odbicie jak najbardziej może spokojnie być.
Dla mnie dzisiejsze przedpołudnie na GPW to ładna zmyłka. Zobaczymy dziś jak się sytuacja rozwinie, ale nawet sytuacja z wynikami JP Morgan...tak pięknie w piatek pisali, mowili, a w poniedziałek już reuters bodajże podał że inwestorzy starcili zapał do kupowania ;) bo niby te ładne wyniki to sztuczki księgowe JP Morgana... no ale na kursie złotówki też swoje wzięli.
Ja konsekwentnie za spadkami jestem
NOWY JORK, 21 kwietnia (Reuters) - We wtorek kontrakty na indeksy nowojorskich giełd
zniżkowały z powodu obaw o wyniki przedsiębiorstw, ponieważ Bank of New York Mellon
obniżył dywidendę, a koncern chemiczny DuPont przestrzegł przed osłabieniem popytu.
Do godziny 13.30 kontrakty na indeks S&P spadły o 0,54 procent, a na technologiczny
Nasdaq o 0,42 procent.
Bank of New York Mellon podał, że jego zysk w pierwszym kwartale zmalał o ponad
połowę i obniżył dywidendę o 63 procent. Akcje banku spadły w obrocie przedsesyjnym o 9,1
procent.
Koncern DuPont poinformował zaś o 59-procentowym spadku kwartalnego zysku, obniżył
swoją prognozę na cały 2009 rok ze względu na oczekiwany słaby popyt i zapowiedział
dodatkowe cięcie kosztów.
Rynek czeka jeszcze na publikację wyników producenta ciężkiego sprzętu budowlanego
Caterpillar, który może w ocenie analityków poinformować o kwartalnej stracie, i
czwartego pod względem wielkości banku w USA, Wells Fargo, który 9 kwietnia zapowiedział,
że osiągnął około 3 miliardów dolarów zysku.