0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
24 sierpnia 2011 08:50:35
przy kursie: 5,48 zł
He he he:) Komunikacik nie powiem, niczego sobie. Właśnie tak go sobie wyobrażałem, pisząc swoje wcześniejsze wpisy o nim. Ropa urojona. A od razu po nim taki kwiatuszek: euro.bankier.pl/news/article.h...Ciekawe, jak to potem będą dementować:)
|
|
0 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
24 sierpnia 2011 09:14:05
przy kursie: 6,17 zł
Nie ma co popadać w żadną skrajność - co do ropy, to standardowo. Żadnych wieści, więc cudu nie ma. Ale informacje o gazie nie są złe - w przypadku dużych złóż, też kurs się wzniesie i to dużo, bo to też są ogromne pieniądze. Więc bez przesady z tym pesymizmem, że "do bani, tylko gaz nie ropa" (Chyba, że ktoś wchodził po 100zł na przykład ;)).
Ktoś napisał, że od potwierdzenia do wydobywania przemysłowego daleka droga - akurat to nie ma znaczenia, bo nikt z kupnem akcji nie będzie czekał, na to drugie. Fala zakupów i trzymania akcji nastąpiła by po ewentualnym potwierdzeniu.
Btw. ciekawe do kiedy można tak przygrywać z informacjami. Widziałem kilku, teoretydcznie, znających się na temacie ludzi na forum, mam do nich pytanie - czy na tym etapie prace taki petrol już dawno nie powinien mieć 100% pewnych informacji o tym co mają i ile pod tą ziemią ? Na jakim etapie pracy otrzymuje się takie informacje ? (wiem, że petrol o tym pisał, ale im nie wierze akurat ;))
|
|
0 Dołączył: 2011-06-05 Wpisów: 520
Wysłane:
24 sierpnia 2011 09:32:14
Jakby nie patrzyc to chyba najlepsze info od X ostatnich informacji, a tylko 10% w gorze na ta chwile,
ale zrobiliby inwestorow w konia jakby sie okazalo, ze tym razem to nie sciema :)
|
|
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
24 sierpnia 2011 09:35:17
Następnym razem będą musieli chyba powiadomić o odkryciu potencjalnyc złóż złota, bo coś się rynek coraz słabiej nabiera na "potencjalne złoża" paliw kopalnych
|
|
Wysłane:
24 sierpnia 2011 09:40:24
Cytat:Następnym razem będą musieli chyba powiadomić o odkryciu potencjalnyc złóż złota, bo coś się rynek coraz słabiej nabiera na "potencjalne złoża" paliw kopalnych Think To nic nie da - o "potencjalnych złożach" informują od samego początku - bo przecież gdby nie było "potencjalnych złóż" to by nie zaczeli wiercić :) :)
|
|
6 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 495
Wysłane:
24 sierpnia 2011 09:47:09
jak mówimy o hitach informacyjnych to ja obstawiam że tym hitem może być rozpoczęcie wierceń przez Total ... to by było fajne :)Miłej zabawy na Petrolu Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!
|
|
Wysłane:
24 sierpnia 2011 09:59:50
Litości... Toż widać, ze bokami robią i trwająca właśnie zwała na "szerokim", której najwyraźniej się w Oilu nie spodziewano potwornie tu nabruździła. Moim zdaniem komunikat był szykowany pod następny wyskok z 8 - 9 na 10 - 12, bo to, co zrobili teraz mogli równie dobrze zrobić wcześniej, tyle że przechytrzyli i nie zdążyli. W związku z tym wykorzystany został teraz, jako przeciwwaga do informacji o pożyczeniu akcji. Pożyczyć zaś musieli, bo zwyczajnie nie mają już środków. Pewnie plan był taki, że obejmowanie poszczególnych transz nowej emisji poprzedzane jest "pozytywnymi" komunikatami, umożliwiającymi natychmiastowe upłynnienie akcji po korzystnej cenie, dzięki czemu pozyskane zostaną środki na dalszą zabawę. Tymczasem pojawiła się ogólna padaka, użyto więc kolejnego sprawdzonego sposobu - pożyczki akcji. Mogę się założyć, że te 1,3 mln pożyczonych akcji właśnie poszło dzisiaj z dymem i stąd tak niewielkie wzrosty jak na "optymizm" komunikatu. Początkowy atak zakupów spowodowany został chęcią szybkiego zarobku i równie szybkiej ucieczki z łupem. Teraz zaś wszyscy, nauczeni poprzednimi igraszkami na tych akcjach, czekają cierpliwie, co będzie dalej. A dalej pewnie zwała, bo jakby naprawdę mieli ropę albo gaz warte świeczki, to przecież nie bawiliby się w takie podchody, tylko opublikowali konkret, zaś "Rychu" wyłożyłby środki nawet ze "swojego". Tymczasem mamy to, co widać, a widać, że ktoś pożyczył akcje za kilkadzieiśt milionów złotych. I będzie musiał je oddać:)
|
|
0 Dołączył: 2011-06-05 Wpisów: 520
Wysłane:
24 sierpnia 2011 10:11:43
plan byl dobry, kazdy spodziewal sie bardzo zielonego otwarcia dzis po wczorajszych sesjach na swiecie, jakos nikt nie przewidzial obciacia ratingu Japonii przez Moodys i zwaly na azjatyckich rynkach.
|
|
Wysłane:
24 sierpnia 2011 10:15:50
@irfy czy Ty oby nie straciłeś znaczących pieniędzy na petrolu ? Z całych sił jesteś zawsze anty na petrol, obojętnie jakie padną informacje - generalnie to nic złego, zwłaszcza znając jak postępuje ta spółka, ale... opierasz się na zdaniach typu: moim zdaniem, domyślam się, przypuszczam itp. I to oczywiście też nie jest złe, tylko, jeżeli inni w ten sam sposób opisują swoje rozmyślania, tylko, że bardziej pozytywne, to kwitujesz ich: "Litości...", opisując swoje teorie, jakbyś poskradał wszystkie rozumy i wiedział coś, czego nie wie nawet Rysiu. Więcej pokory i szacunku dla innych forumowiczów...
|
|
0 Dołączył: 2009-04-02 Wpisów: 687
Wysłane:
24 sierpnia 2011 10:22:40
Właśnie irfy, skąd ten sceptycyzm? Komunikat jest jednoznaczny, a spółka od 4 lat jest coraz bliżej ropy @Denilson - pomijając kwestie sposobu wyrażania swoich opinii, co do których można w sumie się zgodzić lub nie, potrzebne jest jakies realistyczne spojrzenie postronnych obserwatorów ;-) na to co się dzieje. Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
|
|
|
|
Wysłane:
24 sierpnia 2011 10:30:34
@iktorn zgadzam się z Tobą w 100%, wspomniałem, że patrząc jak spółka postępuje to nawet uzasadnione takie podejście - chodziło mi tylko o więcej kultury osobistej względem innych. Nie lubię jej braku, więc reaguje często. I tylko tyle, taką dygresję rzuciłem, co oczywiście nie znaczy, że nie szanuję go za jego wiedzę jak i jego zdanie. Pozdrawiam.
|
|
Wysłane:
24 sierpnia 2011 10:37:20
Nie:) Ja tu wręcz zarobiłem, bo fajna spółka, wspaniała płynność, jasne zasady. I mówię to bez ironii. Jest po prostu przewidywalna. Mniej więcej wiadomo, kiedy się ustawiać na zakup, stop-loss nie zwala kursu w czarną dziurą, co na mniejszych spółkach jest regułą. Innymi słowy, osobiście nic do "Rycha" i Oila nie mam. Zupełnie oddzielną kwestią jest moja wiara w prawdziwy cel przedsięwzięcia. Uważam, że nie ma tam złóż, których przemysłowe wydobycie byłoby opłacalne, uwzględniwszy już włożony kapitał. Nawet, jeśli coś tam da się wydobyć, nie Oil będzie to robił, bo im zwyczajnie nie starczy środków na zapewnienie infrastruktóry. Dlatego osobiście uważam, że w tej chwili toczy się tu tylko i wyłącznie gra giełdowa, z jednej strony o jak najdłuższe trwanie firmy, która ma przecież zobowiązania do spłacenia, z drugiej, o zarobek dla najlepiej poinformowanych (ktoś te pożyczone akcje bierze i coś z nimi robi). To po prostu spółka wydobywcza, ale nie ma na celu wydobywania paliw kopalnych, tylko środków z kieszeni mniej obytych. Tak ją traktuję i w takim duchu formułuję moje wpisy. Dopóki nie zobaczę tu trwałego trendu wzrostowego, takiego po 1 czy 2 % dziennie, jak kiedyś na KGHMie, to raczej nie zmienię zdania co do intencji firmy oraz posiadanych przez nią kopalin:) Jeszcze mała edycja. Odnośnie formy - zgadza się. Zawsze piszę "Moim zdaniem", "według mnie", "osobiście sądzę" po to, żeby pozostali forumowicze nie odnieśli wrażenia, że przedstawiam im jakąś prawdę objawioną mi przez siłę wyższą. Piszę, co sądzę ja, nie wykluczając przy tym swojej omylności. Bo mogę się przecież mylić, jak każdy:) Zwrot "ja" nie ma więc na celu podkreślenie mojej nieomylności a jedynie faktu, że pomysł ulęgł się w mojej głowie, więc jeśli w czyjejś innej ulęgnie się myśl przeciwna, może śmiało się nią kierować, przy moim poklasku, a jego pieniądzach:)
Edytowany: 24 sierpnia 2011 10:52
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
24 sierpnia 2011 10:55:39
Irfy jest wirtuozem ironii i sarkazmu, musisz Denilson więc do tego przywyknąć  Od czasu do czasu wpadają na wątek tacy co widzą ropę tuż tuż i dla odmiany naganiają na wzrosty. Dobrze wiedzieć, że dyżurny satyryk czuwa na posterunku  Irfy, jak tam Twój zakład z Disco? Zdaje się, żeś górą? Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
24 sierpnia 2011 11:05:01
@Venom Miło znów widzieć cię z powrotem! Naprawdę się cieszę:) Co do mojego zakładu z disco, niestety na razie zwyciężam na całej linii. A szkoda, bo wolałbym, żeby to on miał rację, gdyż w takim wypadku zarabianie tutaj byłoby o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze. Wystarczyłoby po prostu nabyć wiadro akcji i zapomnieć hasła do rachunku na lat parę, po czym wrócić i cieszyć się szczęśliwą emeryturą, dopóki śmierć nie oddzieli człowieka od jego milionów:) Niestety tak się nie stało i trzeba się tu "dowiercać", co jest uciążliwe, bo wiąże się z koniecznością ciągłego śledzenia kursu, ustawiania alertów, stopów i całego tego cyrku:)
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
24 sierpnia 2011 11:05:04
Nie przesadzaj. Nie kiladziesiąt, ale kilkanaście najwyżej. Zobacz, ile było tych pozyczonych akcji.
|
|
Wysłane:
24 sierpnia 2011 11:07:08
To fakt - pamiętam Ryśków milionerów i innych, co to by nawet lód próbowali Eskimosom sprzedawać heh
|
|
0 Dołączył: 2010-11-08 Wpisów: 40
Wysłane:
24 sierpnia 2011 12:23:17
Moim zdaniem to jakoś dziwnie się zachowujecie. Ten wczorajszy komunikat to przecież największy konkret chyba w całej historii tej firmy. To już nie jest info typu "czuć ropę", tylko konkretna informacja, że jest gaz z kondensatem (tak na marginesie kondensat jest nawet droższy od ropy) i bardzo możliwe że jest również sporo samej ropy. Jakiej niby informacji się spodziewacie, jeśli tą uznajecie za nie istotną? Wg mnie obecnie jest jasne, że oni tam mają sporo gazu i ropy w formie opłacalnej do wydobycia, o czym świadczy choćby bliskość innych aktywnych złóż w tym regionie. Oczywiście nie znaczy to, że już za miesiąc ruszy wydobycie pełną parą, jeszcze sporo prac technicznych jest wymagana, później podpisanie kontraktów itd. Pewnie ze 2 lata upłyną zanim to złoże zacznie być w pełni eksplatowane na skalę masową. Czy jest ryzyko? Oczywiście! Ryzyko jednak obecnie uważam za minimalne. Widać, że okolica 5 zł jest bardzo silnym wsparciem - już kilka razy było próbowane i nie puściło. Kupując teraz po 6 zł ryzykuję więc 1 zł, a zyskać mogę kilkadziesiąt, a może i nawet kilkaset przy bardzo pomyślnych wiatrach w perspektywie kilku lat. Ciągłe zaś bredzenie na forach, że Krauze to oszust i preparuje infa aby upchnąć akcje w rynek to już naprawdę zaczyna być żenujące. Kod:mod: post jest na granicy norm dopuszczanych regulaminem. proszę powstrzymać się od uwag osobistych, nie czynić rekomendacji, nie podawać kursów bez uzasadnienia fundamentalnego czy technicznego
Edytowany: 24 sierpnia 2011 12:38
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
24 sierpnia 2011 12:37:24
@biedak Cytat:Wg mnie obecnie jest jasne, że oni tam mają sporo gazu i ropy w formie opłacalnej do wydobycia, litości.. gdzie tam jest słowo o ilościach?? I gdzie jest choć jedno słowo tak naprawdę o ropie? łaskawie szanuj interlokutorów, nikt nie bredzi tylko aktualny stan wiedzy o firmie pozwala wyciągnać daleko idące wnioski że to wehikuł inwestycyjny a nie poważny biznes. Ta firma spadła z wartości 700 zł do 6 zł za akcję. Poczuj tą skalę. To rekord polski w spadkach, nigdy nikt tyle nie stracił na wartości. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 24 sierpnia 2011 12:42
|
|
0 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 48
Wysłane:
24 sierpnia 2011 12:54:35
biedak napisał(a):Moim zdaniem to jakoś dziwnie się zachowujecie. Ten wczorajszy komunikat to przecież największy konkret chyba w całej historii tej firmy. To już nie jest info typu "czuć ropę", tylko konkretna informacja, że jest gaz z kondensatem (tak na marginesie kondensat jest nawet droższy od ropy) i bardzo możliwe że jest również sporo samej ropy. Jakiej niby informacji się spodziewacie, jeśli tą uznajecie za nie istotną? Wg mnie obecnie jest jasne, że oni tam mają sporo gazu i ropy w formie opłacalnej do wydobycia, o czym świadczy choćby bliskość innych aktywnych złóż w tym regionie. Oczywiście nie znaczy to, że już za miesiąc ruszy wydobycie pełną parą, jeszcze sporo prac technicznych jest wymagana, później podpisanie kontraktów itd. Pewnie ze 2 lata upłyną zanim to złoże zacznie być w pełni eksplatowane na skalę masową. Czy jest ryzyko? Oczywiście! Ryzyko jednak obecnie uważam za minimalne. Widać, że okolica 5 zł jest bardzo silnym wsparciem - już kilka razy było próbowane i nie puściło. Kupując teraz po 6 zł ryzykuję więc 1 zł, a zyskać mogę kilkadziesiąt, a może i nawet kilkaset przy bardzo pomyślnych wiatrach w perspektywie kilku lat. Ciągłe zaś bredzenie na forach, że Krauze to oszust i preparuje infa aby upchnąć akcje w rynek to już naprawdę zaczyna być żenujące. Czytajac ten post mam wrażenie ze zostałeś zahipnotyzowany. Dla mnie już jakość kolejnych informacji ze spółki, jest albo zagmatwana albo nic nie wnosząca, wg mnie ostatnia informacja nie jest żadnym konkretnym zapewnieniem o tym, jak to powiedziałeś: mają napewno dużo gazu i ropy. A co będzie i jak się zachowa spółka zobaczymy. Jednak już podobne akcje mogliśmy tu dosyć często obserwować. Pozdrawiam i życzę szczęścia, bo tu się ono przyda. Odnośnie Krauzego... Myślę, że najlepszym sposobem weryfikacji jest spojrzenie jak jego spółki zachowują się na rynku. Reszty komentować nie trzeba. Ale jak to na rynku, każdy ma swoje zdanie i swoje racje.
Edytowany: 24 sierpnia 2011 12:57
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
24 sierpnia 2011 15:35:24
Wybiórcza dzisiaj także dorzuca swoją cegiełkę do pompki: Cytat:Znana polska spółka odkryła ogromne złoża gazu. Kurs akcji szaleje! wyborcza.biz/gieldy/1,101260,1...Ktoś kiedyś słusznie zauważył, że KOV odegrał bardzo ważną rolę edukacji inwestorów. Chyba nikt już nie powinien brać takich wypocin na poważnie. A GW szuka bezrefleksyjnie sensacji, albo realizuje "zaproponowaną" politykę... Klika się i sprzedaje ;-)
|
|