0 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 13
Wysłane:
6 maja 2009 09:41:21
przy kursie: 9,50 zł
tmuchowski napisał(a):TheBlackHorse napisał(a):tmuchowski napisał(a):kuzi napisał(a):A jednak to DT rządzi za wcześnie wyciągać takie wnioski dokupiłem po 0,72 niech to posłuży za komentarz Ajjj, naprawdę współczuję  . nie ma powodu na szczęście większość w portfelu to RFK a DUD dokupiłem po 0,53 opłaciło się :-) jak tam DT?
|
|
0 Dołączył: 2009-03-27 Wpisów: 23
Wysłane:
11 maja 2009 10:51:46
przy kursie: 8,90 zł
Jutro wyniki za 1Q izobaczycie jak sie oplacilo . Moze byc tylko wyzej????
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
12 maja 2009 23:14:31
przy kursie: 9,40 zł
Emocje sięgają zenitu... jest raport. Wynik na minus 52 mln zł. Przychody w ujęciu kwartalnym nieco w górę. Dalszy, wyraźny spadek ratingu. Dalszy, poważnie rosnący ujemny kapitał obrotowy. Zadłużenie ogólne wzrosło do 69%. Wzrost kredytów o 24 mln do niemal 700 mln zł.
Tak dużą stratę DUDA zawdzięcza niższej marży, wyższym kosztom sprzedaży oraz ogromnym kosztom finansowym. Czy jest szansa wyjść z kłopotów pod parasolem naprawczym? Odpowiedź jest jak zawsze tylko jedna: jeśli będzie w stanie trwale generować zyski przekraczające koszty własne i koszty pożyczonych pieniędzy. Na razie za I kwartał byłaby na małe zero, więc trwanie sensu teoretycznie nie ma. Niestety wartość likwidacyjna (zgrubnie liczona) jest ujemna, więc zamykanie spółki tym bardziej sensu nie ma. Bardzo trudna sytuacja.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-07-28 Wpisów: 136
Wysłane:
13 maja 2009 10:57:36
przy kursie: 8,60 zł
Jednym słowem niestety trup, chyba że sytuacja się porawi...
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
13 maja 2009 13:07:32
Jak dla mnie bankrut. Będą tu jeszcze jazdy, jak na innych bankrutach, jakichś Krosnach i Swarzędzach, ale szanse na przetrwanie marniutkie, w zasadzie mogą liczyć tylko na cud. Żadnych dodatkowych większych kredytów nie dostaną, bo nie mają czym ich zabezpieczyć, nie wiem jak tam z opcjami - czy rozliczyli je już, czy wożą się z nimi i liczą na pomoc z nieba, inwestora strategicznego też raczej nie znajdą. Więc ja widzę tu takie powolne osuwanie się z chwilowymi odpałami, na koniec jeszcze pojawią sie pewnie jacyś osobnicy w stylu Patrowicza a potem - adios.
|
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
13 maja 2009 17:23:45
He he ... ten tytuł jest zajefajny: "W akcjonariacie Polskiego Koncernu Mięsnego Duda pojawi się nowy inwestor?" gospodarka.gazeta.pl/Gielda/1,...Najbardziej spodobał mi się ten akapit: "Polski Koncern Mięsny Duda nie wyklucza zaangażowania zewnętrznego inwestora" Widać, że niczego nie nauczyła ich historia. Bankrut i ... tyle.
Edytowany: 13 maja 2009 17:24
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 40
Wysłane:
14 maja 2009 14:34:15
przy kursie: 8,00 zł
tmuchowski napisał(a):tmuchowski napisał(a):TheBlackHorse napisał(a):tmuchowski napisał(a):kuzi napisał(a):A jednak to DT rządzi za wcześnie wyciągać takie wnioski dokupiłem po 0,72 niech to posłuży za komentarz Ajjj, naprawdę współczuję  . nie ma powodu na szczęście większość w portfelu to RFK a DUD dokupiłem po 0,53 opłaciło się :-) jak tam DT? :) A dzięki, DT jakoś radzi sobie..chociaż ostatnimi czasy ciężko sobie nie radzić Jakie przewidywania do DUDY? Przynam się ze dawno temu kupiłem tę spółke jako inwestycję długoterminową. Jak się później okazało bardzo długo terminową ;) Kupowałem po....................................13 zł :) Jest już w worku z "wtopami" :)
|
|
0 Dołączył: 2009-04-06 Wpisów: 45
Wysłane:
21 maja 2009 01:53:07
przy kursie: 8,20 zł
Nachapałem sie ostatnimi czasy troche akcji na dlugi termin. Wlasciwie to jestem poczatkujacy, poczytalem troche ksiazek i DUDE wzielem wbrew wszelkim "zlotym zasada". Albo strace calosc albo zyskam tez niemalo :) Edukacja kosztuje.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-18 Wpisów: 338
Wysłane:
21 maja 2009 03:39:51
Duda to zywy trup. Juz ledwo wiaze koniec z koncem,a najgorsze czasy dla polskich firm maja dopiero nadejsc.Watpie czy jest jeszcze jakis bank,ktory udzieli im nowych kredytow. Sam sie ewakuowalem z tej tonacej lajby,jak tylko wyszedlem na maly plus. "Privatize the gains,socialize the losses"
|
|
Wysłane:
25 maja 2009 17:25:56
przy kursie: 8,10 zł
adamos napisał(a):Duda to zywy trup. Juz ledwo wiaze koniec z koncem,a najgorsze czasy dla polskich firm maja dopiero nadejsc.Watpie czy jest jeszcze jakis bank,ktory udzieli im nowych kredytow. Sam sie ewakuowalem z tej tonacej lajby,jak tylko wyszedlem na maly plus. na tym trupie nieźle jeszcze da się zarobić :-) już niedługo przekonasz się o tym... ja jestem na sporym+, chociaż przygodę z DUD zacząłem od 1,09 PLN (na szczęście ostrożnie) dokupiłem później ryzykując dużo po 0,5.. , 0,7... - pisałem o tym na tym forum Podsumowując swoje dotychczasowe doświadczenia, chcę powiedzieć, że żeby zarobić na giełdzie duże pieniądze trzeba myśleć samodzielnie i nie bać się ryzyka. P.S. Radzę wykorzystać obecną dekoniunkturę i kupić DUD.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-01-09 Wpisów: 878
Wysłane:
25 maja 2009 17:51:04
tmuchowski napisał(a):
P.S. Radzę wykorzystać obecną dekoniunkturę i kupić DUD.
Podjąłbyś się przekonania mnie argumentami? Po ostatnich ruchach mam troche gotowki. Nie wykluczam, ze masz racje, ale nie znamy sie i ciezko mi sie kierowac wylacznie tym, co napisales. Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
25 maja 2009 19:16:36
Przyłączam się do sugestii SławkaW. Osobiście nie analizowałem tej spółki głębiej, ale nie dało się o niej nie słyszeć :) Z moich bardzo pobieżnych obserwacji wynika, że operacyjnie to jest (była?) dobra firma. Jej problem to efekt domina: kryzys corporate governance => zwała w finansowaniu. Mylę się? Warren Buffet radzi: "kupuj firmy, które mają pozorne problemy". Pytanie, czy problemy są "pozorne"? Jeśli tak, to okazja inwestycyjna niezaprzeczalnie jest. Ja w to nie wejdę. Mam swoje przekonania, co do ekologii, przemysłowego uboju zwierząt itp. itd. Dlatego nie będę sam tego analizować od zera. Ale liczby, to liczby. Można podyskutować, jeśli ktoś napisze coś sensownego.
|
|
Wysłane:
27 maja 2009 17:17:22
przy kursie: 8,30 zł
SlawekW napisał(a):tmuchowski napisał(a):
P.S. Radzę wykorzystać obecną dekoniunkturę i kupić DUD.
Podjąłbyś się przekonania mnie argumentami? Po ostatnich ruchach mam troche gotowki. Nie wykluczam, ze masz racje, ale nie znamy sie i ciezko mi sie kierowac wylacznie tym, co napisales. Oto trzy argumenty "za": 1. ryzyko, że spółka nie porozumie się z bankami jest, moim zdaniem, niewielkie - bankom bardziej opłaci się przekształcić feralne opcje w kredyty i zarabiać na odsetkach od nich, bo spółka generuje zysk operacyjny i zwiększa sprzedaż, niż dzielić i wyprzedawać w okresie dekoniunktury majątek firmy, co potrwa jak wiadomo długo; 2. spółka zainwestowała w niedalekiej przeszłości sporo pieniędzy we własną hodowlę świń, co było, biorąc pod uwagę, że pogłowie świń w Polsce jest najmniejsze od 30 lat, posunięciem trafionym i daje spółce istotną przewagę konkurencyjną - efekty dadzą wkrótce znać o sobie - to także dobry argument dla banków; 3. myślę, że istnieje duża szansa, iż w perspektywie kilku miesięcy do spółki wejdzie nowy inwestor długoterminowy, który wzmocni ją kapitałowo, do którego będzie skierowana emisja - cena akcji nie może być niższa niż 1 PLN.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 maja 2009 16:11:50
Ad.1. Ryzyo niestety jest. Problem polega na tym, że kiedy Duda był wschodzącą gwiazdą wszyscy go hołubili. Zresztą słusznie, bo operacyjnie spółka była ok. Fundusze i inni powchodzili do spółki piejąc peany. W momencie, kiedy okazało się, że spółka wtopiła na opcjach, każdy chce wyjść "z twarzą" udając, że "ja już od początku byłem sceptyczny". Tak nasz grajdoł niestety działa, że napierw podejmuje się nieracjonalne działania na "tak". Pytanie, gdzie był nadzór ze strony inwestorów finansowych. Komunikat 97/2008 mówi, że inwestorzy finansowi to 22,11% głosów (Generali - 10,58%, AIG - 5,45%; ING - 3,59%, PKO/CS - 2,49%). Może trzeba było oficjalnie działać w porozumieniu, wyznaczyć swojego człowieka do RN i go regularnie odpytywać, co w trawie piszczy. Teraz nagle wszyscy poznikali i grają twardych kapitalistów. To jest właśnie nieracjonalne działanie na "nie". Istnieje ryzyko, że firma nie dogada się z sektorem finansowym, bo ten będzie chciał zmyć z siebie odium kompromitacji. Takie psychologiczne działania nie mają wiele wspólnego z racjonalnym rachunkiem zysków i strat. Trzeba dodać, że Prezes nie pomaga w oczyszczeniu klimatu - vide jego słynne wypowiedzi i tłumaczenia na łamach mediów oraz raporty finansowe (ale o tym później).
Ad. 2. Taki manewr to integracja pionowa. Moim zdaniem świetny pomysł. Tylko, że (prawdopodonie na zasadzie mechanizmu opisanego powyżej) publicznie poddaje się w wątpliwość, że to dobry pomysł. Polecam artykuł w Forbes 05/2009. Taka integracja pionowa zostala tam opisana, jako "rozwiązanie rzadko spotykane na świecie". Piszą tam też, że Maciej Duda został laureatem konkursu Przedsiębiorca Roku organizowanego przez Ernst&Young za "imponujący wzrost firmy i grupy, konkurencyjne standardy jakości produktu i skuteczny kulinarny podbój kilku kontynentów". Ponieważ zapomniano o corporate governance, E&Y będzie pewnie teraz długo i mocno szorować ręce. W końcu oni żyją z reputacji. Dlatego nawet najlepszy pomysł może zostać storpedowany przez chwilową modę. Myślę, że teraz jest moda na zgnojenie Dudy.
Ad. 3. A to jest już wishful thinking. Być może znajdzie się ktoś emocjonalnie odcięty od naszych lokalnych manii i fobii, kto oceni ten biznes racjonalnie. Ale tutaj dochodzimy do trzeźwej oceny tej firmy. A firma to nie tylko zysk operacyjny. To także kultura prowadzenia biznesu i komunikacji z rynkiem. A w tym Pan Prezes dobry nie jest. Pomijając wspomniane wyżej fakty znane z mediów, widać to również w sposobie prezentacji raportów finansowych. Obejrzałem RS-2008 i QSr-2009/1. Podstawowe pytanie każdego, kto chce coś wiedzieć o tej firmie: ile do diabła mają tych opcji? Nigdzie nie znalazłem klarownego zestawienia. Zamiast tego, jakieś mętne wywody o kryzysie finansowym, spadku sprzedaży, rachunkowości zabezpieczeń itp. itd. A wystarczy spojrzeć, czego nauczyły się takie spółki, jak Rafako. Pan Duda nie uczy się ani na swoich, ani na cudzych błędach. A propos rachunkowości zabezpieczeń: RS-2008: 1. Wynik z wyceny przez equity -36'634kpln. 2. Wynik z wyceny przez P&L - 34'210kpln. QSr-2009/1: 1. -3'855kpln 2. -44'581kpln (to pewnie efekt wymuszonego zamknięcia pozycji, ale trudno to ocenić, bo BRAK KLAROWNEGO ZESTAWIENIA). Tak więc firma pokazuje, że tylko ok. 50% pozycji jest efektywnym zabezpieczeniem, ale konsekwentnie ukrywa przed publiką, jak to wygląda w szczegółach. A w ogółach wygląda źle, bo 12,6% wzrost € (4,1724 -> 4,7013) spowodował pogorszenie pozycji o 68,4% (48'436/70'844). Co z innymi walutami? W raporcie brak jakiejkolwiek analizy wrażliwości, ale oczywiście: "przeprowadzono analizę zmierzającą do oceny efektywności instrumentu pochodnego na podstawie wyceny. Ocena efektywności polegała na porównaniu zmiany wartości godziwej instrumentu pochodnego w stosunku do zmiany wartości godziwej pozycji zabezpieczanych. Wynik oceny efektywności pozwolił ocenić ostateczny wpływ wyceny posiadanych instrumentów pochodnych na wynik finansowy Spółki." No więc, jaki jest ostateczny wynik? Żeby wyczytać, że w tym roku 44,5m pochodzi z wyceny instrumentów finansowych trzeba się naprawdę wczytać. Zestawienie zmian w kapitale własnym w QSr jest dziwne w zakresie danych za porównywalny kwartał (nie wiem, dlaczego wykazano tam już efekt wyceny taki, jak za grudzień 2008). Kapitał z aktualizacji wyceny w bilansie w QSr jest inny, niż RS (wykazano tylko wycenę instrumentów finasowych, wcześniej w tej linii było też przeszacowanie innych składników). Dla mnie takie omyłki to sygnał ostrzegawczy, że albo Spółka tak bardzo stara się nie pokazać pewnych rzeczy, że aż się w tym gubi, albo problem jest tak poważny, że wszyscy są oszołomieni, żyją tylko tym i też się gubią, albo po prostu nie wiedzą, co robią. Poza tym publikowanie not ze spisem treści nie odsyłającym do konkretnej strony mogli uskuteczniać, jak byli na topie. Wtedy, to była ekstrawagancja. Teraz to arogancja. To też pokazuje wewnętrzną kulturę organizacyjną, stosunek do inwestorów itd. No ale zdaniem audytora raport "przedstawia rzetelnie i jasno wszystkie informacje istotne dla oceny sytuacji majątkowej i finansowej" , więc co się będę czepiał.
A propos ceny emisyjnej. 1 zł owszem, ale to nie znaczy, że cena na giełdzie skoczy. To tylko spowoduje rozwodnienie kapiatłu własnego. Obcenie 3,5zł (spadło w kwartał z 3,92zł). Dla potencjalnego inwestora to świetny kąsek, jeżeli ktoś w to wejdzie z butami i wprowadzi własne mocne rządy.
Reasumując: gdybym ja miał w to wejść jako duży inwestor, nie obyłoby się bez poważnego due dilligence. Okazja inwestycyjna jest bardzo duża, ale ryzyko jest też bardzo duże. Jak się uda, będzie świetnie, zysk rzędu setek procent, ale nie podzielam Twojego poglądu, że to taka pewna inwestycja bez ryzyka.
|
|
Wysłane:
29 maja 2009 07:50:30
Dziękuję za ciekawą odpowiedź. Chciałem sprostować, że nie twierdzę, iż to "pewna inwestycja bez ryzyka". Nie lubię, kiedy przypisuje się komuś to, czego nie powiedział/napisał.
1. Nie dogadają się z bankami, bo banki będą chciały "zmyć z siebie odium kompromitacji"? - bardzo kiepski argument, bo bankom chodzi tylko o pieniądze, a te jak wiadomo nie śmierdzą - wynegocjują więcej zawierając układ, niż gdyby uzyskały w przypadku bankructwa i tak to przedstawią 2. Tak, to jest integracja pionowa :-) Co ma u licha E&Y albo ktoś inny do własnej hodowli świń w DUD? Jak może zaszkodzić teraz integracji pionowej w DUD i odnoszeniu z niej korzyści finansowych w dobie świńskiego dołka? Co najwyżej jakiś analityk może przypadkiem zarazić świnie grypą :-) na złość Maciejowi. 3. Istnieje szansa wejścia inwestora i niezależnie od rozwodnienia akcji zostanie to, moim zdaniem, pozytywnie odebrane przez otoczenie giełdowe
Pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2009-03-02 Wpisów: 69
Wysłane:
1 czerwca 2009 11:40:07
przy kursie: 8,80 zł
wszystko zależy od procedury naprawczej i jak ona będzie przebiegała , jak narazie ogłosili upadłość spółki zależnej
|
|
0 Dołączył: 2009-04-10 Wpisów: 88
Wysłane:
3 czerwca 2009 16:12:51
to może ja dorzuce swoje 3grosze...
mieszkam nie daleko miejscowości w której znajduję się główny zakład produkcyjny ten spółki. Miałem możliwość obserwowania jej przez ostatnich pare lat. I to, jak się rozwijała, jak wzrosły jej obroty na przestrzeni paru lat jest godne pochwały(2002r - ok 150mln, 2007r- grubo ponad 1mld) Do tego przejęcia paru zagranicznych firm.
Z tego co wiem, z pewnego źródła, obroty wzrosły, zwiększył się ruch w spółce i to jest dostrzegalne gołym okiem. Zmieniła się ważne rzecz, już nie ma Polski Koncern Mięsny... a jest Koncern Mięsny. Nowy inwestor?
druga sprawa, to to, że sami Państwo Dudowie nie pozwolą na upadek firmy, ani na jej pełną sprzedaż. ktoś zada pytanie dlaczego? Dlatego, że firma ta, jest firmą rodzinną, budowaną od dwudziestu lat, obok zakładu stoi dom właścicieli, dlatego z całą pewnością, znając tych ludzi, zrobią wszystko aby to czemu poświęcili swoje życie przetrwało.
Druga ważna rzecz, sama główna działaność spóki jest 'zdrowa' nie ma świńskiego dołka i raczej przez najbliższy czas nie będzie, firma dużo eksportuje, a dzięki temu, że euro jest wysoko, przekłada się na wyniki.
posiadam parę akcji tej spółki... i zamierzam dokupić, bo spółka jest bardzo niedowartościowana.
Edytowany: 3 czerwca 2009 16:26
|
|
0 Dołączył: 2009-04-10 Wpisów: 88
Wysłane:
11 czerwca 2009 17:47:29
przy kursie: 9,00 zł
w necie tej informacji nie podali...
PKM Duda otrzymał certyfikat, dzięki któremu może eksportować mięso na cały świat.
|
|
0 Dołączył: 2008-10-12 Wpisów: 533
Wysłane:
17 czerwca 2009 10:28:43
przy kursie: 8,70 zł
Ciekawe kiedy na Dudzie pojawi sie takie info jak na Monnari?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 czerwca 2009 00:29:14
przy kursie: 8,70 zł
bartekbb napisał(a):w necie tej informacji nie podali...
PKM Duda otrzymał certyfikat, dzięki któremu może eksportować mięso na cały świat.
No to pogratulować! Ale jak na firmę w trakcie postępowania naprawczego i szukającą inwestora (czyli liczącą na cudze pieniądze), to polityka informacyjna jest miodzio.  Ale widzę, że mieszkając nieopodal można się o spółce sporo dowiedzieć. Potencjalni inwestorzy powinni rozważyć przeprowadzkę. To podraża jednak koszty ewentualnego zaangażowania. Jeśli to, co piszesz jest prawdą, to utwierdzam się w przekonaniu, że nie uczą się na błędach.
|
|