PARTNER SERWISU
hpbxjtaj
40 41 42 43 44

Wybory Parlamentarne 2011

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 10 października 2011 16:24:40
A to ja sobie zdaje sprawę, że to jest coś innego. Chodziło mi po prostu o to, że teraz opłata za wieczyste użytkowanie jest takim ukrytym podatkiem katastralnym. Zwłaszcza to widać w Warszawie jak zaczęto aktualizować stawki na podstawie cen gruntów. Jak ktoś mieszka w Centrum to ma p&^%^%$%^. :) Czy to by była katastrofa to zależy wg mnie od poziomu takiego podatku.

A co do samej istoty to pamiętam, że tak uwielbiany przez wielu tutaj na forum Korwin-Mikke często wypowiadał się o zasadności takiego podatku i jeszcze miał bardzo oryginalny sposób jego konstrukcji. Chciał, aby każdy sam określał wartość swojej nieruchomości i od tego płacił. Ponadto miałby być ustalany przez rząd poziom konserwatyzmu. To tak piszę w charakterze ciekawostki. Nie to, żebym był za tym. :)
Edytowany: 10 października 2011 16:32

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 10 października 2011 16:44:48
mogło by być ciut więcej dla Palikota i ciut mniej dla PSL, to byłby dużo bardziej wymagający koalicjant..

p.s. ja z kolei nie rozumiem takich jak Ty kanoniers, no ale to już potężna różnica w światopoglądzie i pewnie się nie dogadamy ;] zdziwilbys sie jak wiele top inteligencji z pogladami centrowymi glosowalo na RP... Oczywiscie wiekszosc nadal glosowala na PO, bo sie bala utraty glosu lub nie byla do konca przekonana, ale jednak..
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
Edytowany: 10 października 2011 16:50

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 10 października 2011 18:02:09
Mogło być znacznie gorzej. Groził nam Budapeszt. Nowy-stary rząd niestety zapewne tak jak dotychczas będzie unikał konkretów w reformach, bo by to zbyt zagroziło spadkiem poparcia w sondażach. Mam nadzieje że jednak odważa sie na ograniczenie długu bez podwyżek podatków. Bardzo ciekawe tez jak ten ich fantastyczny budzet zostanie zrealizowany. Czy Polska wpisze sie w ogólnoeuropejska ścieme i wpadanie w czarna dziure zadłuzenia, czy bedzie jakas prawdziwa (nie tylko symulowana) wola wyrwania nas z drogi bez powrotu, po której slizgiem jedziemy coraz prędzej w strone gdzie Grecja, Włochy i inni już czekają. king
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

bB86
1
Wysłane: 10 października 2011 20:03:09
Bez przesady Panowie, bez przesady. Slizganie sie w okolicach 55% to nie jest zadne podazanie w strone Grecji ani Wloch, a brak postulowanego przez populistyczne partie w 2008-09 zwiekszenia wydatkow byl bardzo trafna decyzja, ktora nas uratowala przed sytuacja duza gorsza niz mogla byc.

Oczywiscie - problemem jest fakt ze z PO-PSL prawdopodobnie za szybko nie wrocimy w rejon 30-40% dlugu, nie wyeliminujemy strukturalnego deficytu budzetu i nie wyeliminujemy aktualnej proporcji wydatki sztywne-wydatki modyfikowalne[budzet balansuje sie w okolicach wzrostu rzedzu +6% PKB - makabra], ze wg mnie najslabszy minister tego rzadu Vincent uprawiac bedzie dalej sztuczki typu obligacje w OFE i proba zabierania pieniedzy samorzadom...

Ale pier%^#$#$ w stylu ze Polska ma duzy dlug sa popadaniem w druga skrajnosc, nie majaca nic wspolnego z rzeczywistoscia. To tak jakby mi ktos mowil ze spolka z W20 majac debt:equity na poziomie 0.5:1.0 ma duzo dlugu tylko dlatego ze ma duzo wieksza sume bilansowa niz jakas spolka z NC.
Behehe.

maobab
0
Wpisów: 221
Wysłane: 10 października 2011 22:25:14

Dla tych wszystkich popierających palikota. Co o was sądzi jego partia.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 11 października 2011 13:53:52
maobab

Partia? Jaka partia? Ten film to nie jest ze szkolenia Samoobrony sprzed 8 lat ? Jak pamiętam to chyba tak. Wtedy rzucił taki tekst do szkolonych osób z SO i mu to wiele lat wypominano.

Jeszcze mu wyciągnij co w liceum mówił... Angel
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 11 października 2011 14:05

bB86
1
Wysłane: 11 października 2011 15:10:12
To co napisał Scarry to raz, a dwa to uroki tworzenia nowej partii i cały związany z tym proces, na początek przyłaczą się tylko najodważniejsi, a reszta dopiero jak zobaczą sukces.. PT można nie lubić, ale nie można mu odmówić, że jest skuteczny. Niech przeszkoli nowych a później sayonara ;)

Tymochowicza nie lubię i myślę, że prędzej czy później pójdzie w odstawkę, bo Palikot jest zbyt mądrym i rozgarniętym facetem, żeby potrzebować takiego cynika. Cynika, który w ogóle nie pasuje do tej całej idei "przebojowej, nowoczesnej i tolerancyjnej partii".

A czym okaże się RP i czy będą pierwszą sensowną i merytoryczną opozycją do PO-PSL.. to zobaczymy. Jeśli im się uda to 20-25% za 4 lata jak najbardziej możliwe, zawiedzionych PO i anachronicznym SLD. Z drugiej strony może wpłyną na PO, sama groźba pierwszej punktującej - merytorycznej opozycji może być dobrym kijem dla Platformy.

Liczę, że RP to będzie pierwsza partia, która nie tylko nie będzie przeszkadzać przedsiębiorcom (vide PO), ale ułatwi im życie - dereguluje i usprawni otoczenie biznesu i istniejącą legislację. Żeby to się udało muszą zbudować zaplecze polityczne pełne ekspertów i profesjonalistów.. think-tanki, praktyków. Odważnych, przebojowych, chcących unowocześniać prawo. Taka mniej arogancka i młodsza Unia Wolności dla mnie jako inwestora fundamentalnego byłaby najlepszą z obecnych partii politycznych i dziwi mnie, że część inwestorów na tym forum tego najwidoczniej nie rozumie.
A żeby PO chciała uwzględniać niektóre projekty ustaw RP, to trzeba się będzie dużo napracować i dużo PO punktować.. czyli stanowić dla Platformy zagrożenie. Coś, czym na ufff całe szczęście PIS się nie okazał.

Czy w tą stronę to pójdzie nie wiem, ale lider jest dobry, więc kto wie..
Edytowany: 11 października 2011 15:20

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 11 października 2011 16:24:23
Gratulacje dla wszystkich którzy głosowali na JP i dzięki nim tacy ludzie jak Jerzy Urban będą mogli powrócić na salony i stać się autorytetami dla "młodych, wykształconych z wielkich miast" tego nam właśnie było potrzeba w budowaniu nowoczesnej Polski. Niech żyje postkomunistyczne lewactwo!

Scarry
193
Wysłane: 11 października 2011 17:43:06
@Gutek
co ty piszesz? Przegrana odbiera Ci chyba trochę spokojne myślenie... ruch Palikota to wyrok śmierci na postkomunistyczne lewactwo, on tworzy swoja własna nowoczesną lewicę. To jest jedyny ruch w Polsce jaki może zniszczyć SLD i jego przeszłość.

A to że dostał poparcie paru środowisk związanych wcześniej z SLD -... myślisz że na kogos o tak mocnym charakterze jak Palikot naprawdę może jakikolwiek sldowski aparatczyk wpłynąć? On ich przerasta o 3 klasy.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 11 października 2011 17:46

maobab
0
Wysłane: 11 października 2011 19:02:24
Scarry napisał(a):
maobab

Partia? Jaka partia? Ten film to nie jest ze szkolenia Samoobrony sprzed 8 lat ? Jak pamiętam to chyba tak. Wtedy rzucił taki tekst do szkolonych osób z SO i mu to wiele lat wypominano.

No trochę się może i rozpędziłem ale wiesz, przecież że ten pan jest w głównej mierze twórcą ruchu palikota, a wątpię aby zmienił zdanie o polakach. Od razu mówię, że nie mam nic do tego pana, a chyba nawet trzeba przyznać mu rację po tych wynikach.

Odnosząc się do tego co gutek napisał to ma dużo racji. Jaki wyrok śmierci. Nie wiem czy oglądałeś wybory ale jeden z główniejszych planów u palikota zajmował urban. Dla mnie ta partia to pomyłka, a jej głosy to w głównej mierze pochodzą od osób nienawidzących kościół, homosiów no i małych ćpunów którzy to bez maryśki życia sobie nie wyobrażają. Kto poza palikotem mógłby zostać ministrem... Nie wyobrażam sobie tego. Leszczyński od kultury a pan/pani grodzka od zdrowia bo ma w tym doświadczenie :P.

Scarry
193
Wysłane: 11 października 2011 19:06:08
widzisz, źle na to patrzysz - nikt z nich nie mógłby zostać ministrem bo Ruch Palikota zadeklarował że żadnemu członkowi jego ruchu nie będzie wolno tego zrobić. Mają pracować jako posłowie i tylko wskazać bezpartyjnych fachowców na ministrów, oni sami nie będą nimi.

Naprawdę przesadnie jesteście uprzedzeni :)
Edytowany: 11 października 2011 19:07

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 11 października 2011 19:18:23
maobab napisał(a):
Scarry napisał(a):
maobab

No trochę się może i rozpędziłem ale wiesz, przecież że ten pan jest w głównej mierze twórcą ruchu palikota, a wątpię aby zmienił zdanie o polakach. Od razu mówię, że nie mam nic do tego pana, a chyba nawet trzeba przyznać mu rację po tych wynikach.

Widzę maobab, że po wyborach zmieniłeś poglądy polityczne, bo... Tymochowicz mówił tak właśnie o wyborcach PIS-u, zobacz sam:

dziennik.pl napisał(a):
"Uważam, że mamy debilne społeczeństwo. Nie "gówniane", ale "debilne". Przepraszam, że to powiem, ale po wyborach mogę sobie na to pozwolić. Kiedy patrzę na 30 proc. poparcia dla PiS nadal uważam, że jest debilne" - mówi w wywiadzie dla "Super Expressu" Piotr Tymochowicz, działacz Ruchu Poparcia Palikota i jego doradca ds. PR.

wiadomosci.dziennik.pl/wybory/...
Edytowany: 11 października 2011 19:19

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 11 października 2011 19:25:26
typowy lewicowiec, uważa że jak ktoś myśli inaczej niż on to jest debilem.
Cytat:
Niestety, pokutuje w nas syndrom neandertalski, że każdy nieznany jest podejrzany. Wśród naszych przodków przetrwali tylko ci, którzy byli podejrzliwi. Warto ewoluować i wyzwolić się z tego. Nikt tak nie nienawidzi siebie nawzajem jak Polacy."

widać po tytule tego artykułu że Tymochowiczowi niestety nie udało się ewoluować
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 11 października 2011 19:28:11
maobab napisał(a):

rozumiem, ze po wyborach w 2005 miales inne zdanie? blackeye

a tak powaznie, to Tymochowicz ma racje, jesli chodzi o tepa wiekszosc. z tym, ze to po prostu demena okreslonej warstwy spolecznej, a nie danej narodowosci. u nas akurat to duzy procent elektoratu, ktorym latwo manipulowac i o ktorego glosy najlepiej zabiegac. proste umysly - proste hasla, typu dziadek z Wehrmachtu, Wersalu nie bedzie, Polska zasluguje na cud itp. zadna partia nie pogardzila tym latwym kaskiem.

a mpglbys napisac, co konkretnie zarzucasz RP? jak dla mnie jest w koncu szansa na konstruktywna opozycje, ktora wniesie troche dynamiki w prace sejmowe.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

maobab
0
Wysłane: 11 października 2011 19:31:00
pop napisał(a):

Widzę maobab, że po wyborach zmieniłeś poglądy polityczne, bo... Tymochowicz mówił tak właśnie o wyborcach PIS-u, zobacz sam:

dziennik.pl napisał(a):
"Uważam, że mamy debilne społeczeństwo. Nie "gówniane", ale "debilne". Przepraszam, że to powiem, ale po wyborach mogę sobie na to pozwolić. Kiedy patrzę na 30 proc. poparcia dla PiS nadal uważam, że jest debilne" - mówi w wywiadzie dla "Super Expressu" Piotr Tymochowicz, działacz Ruchu Poparcia Palikota i jego doradca ds. PR.

wiadomosci.dziennik.pl/wybory/...

No jeszcze brakowało aby tak powiedział o swoich wyborcach 3some. Filmik jest trochę starszy i tam nie mówi o wyborcach jakiejś partii tylko o wszystkich, a przynajmniej znacznej większości.

maobab
0
Wysłane: 11 października 2011 19:38:18
siekoo napisał(a):
maobab napisał(a):

rozumiem, ze po wyborach w 2005 miales inne zdanie? blackeye

a mpglbys napisac, co konkretnie zarzucasz RP? jak dla mnie jest w koncu szansa na konstruktywna opozycje, ktora wniesie troche dynamiki w prace sejmowe.

W 2005 nie głosowałem binky . Konkretnie, jest to partia lewicowa co u mnie przekreśla jakiekolwiek dobre opinie o niej. Poza Palikotem nie ma tam, żadnej osoby nadającej się na jakiegokolwiek ministra. Jest to sama zbieranina niedowartościowanych homosiów itp. Co taki biedroń może zaproponować społeczeństwu poza wyzywaniem prawicowców od faszystów. Leszczyński kolejny. Legierski czy jakoś tak, super polityk. Do tego jerzy urban w tym ruchu... puke_l .

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 11 października 2011 20:18:39
siekoo napisał(a):
a tak powaznie, to Tymochowicz ma racje, jesli chodzi o tepa wiekszosc......

A pisałeś że starasz się unikać epitetów, więc proszę zmiarkuj z powtarzaniem tych bezsensownych sloganów autortwa Tymochowicza.
Dobrze wiesz , że odnosisz się poza 30% społeczeństwa również do osób które to forum czytają i tu czasem piszą.
Ja Ciebie tempakiem nie nazywam.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 11 października 2011 20:24:32
Ciekawe jakie zdanie ma Tymochowicz o ludziach, którym sprzedawał swoje akcje Infinity tuż po debiucie.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 11 października 2011 20:50:41
Nieśmiertelni blackeye

Z tym Urbanem nie ma co przesadzać bo to bardziej symboliczne wszystko jest blackeye a Urban sie do tego doskonale nadaje sam kiedyś powiedział coś w stylu że gdyby Kaczyński zwalczał homoseksualistów to on by był homoseksualistą king

Natomiast dla mnie ten gość chory psychicznie to było przegięcie zbyt duże, bez względu na to który miał numer na liście.

Zobaczymy co z tego wyjdzie lepszy Palikot z ludźmi z ulicy niż SLD z Napieralskim na czele czy PSL z Pawlakiem...

Edytowany: 11 października 2011 20:51

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 11 października 2011 21:31:46
buldi napisał(a):
siekoo napisał(a):
a tak powaznie, to Tymochowicz ma racje, jesli chodzi o tepa wiekszosc......

A pisałeś że starasz się unikać epitetów, więc proszę zmiarkuj z powtarzaniem tych bezsensownych sloganów autortwa Tymochowicza.
Dobrze wiesz , że odnosisz się poza 30% społeczeństwa również do osób które to forum czytają i tu czasem piszą.
Ja Ciebie tempakiem nie nazywam.

staram sie unikac epitetow, a slowa sa moje. przez 20 lat wyborcy wybierali tego, kto wiecej obiecal, jakkolwiek nierealne te obietnice byly. jak juz napisalem - kazda partia na nich liczy. najsmutniejsze jest to, ze obiektywnie nalezaloby rzec - Tymochowicz wie co mowi (w koncu z tego zyje), a fakty to potwierdzaja.
nie mam zamiaru nikogo obrazac, ale jezeli ktos glosuje na tego kto obiecal mu bogactwo i szczescie powszechne (obojetnie ktora partia), a nie ktory program wydaje mu sie realny, to pozostaje ograniczony zestaw okreslen. a o takich wlasnie mowimy, nie tych, co staraja sie zrozumiec, skad niby pieniadze na kolejne-bezplatne-cos-tam mialyby pochodzic. poza tym, taki ktos swoim wyborem populisty zywotnie godzi w moje interesy, wiec chyba mam prawo do uczucia 'wdziecznosci'?
a moze po prostu wykaz bezsensownosc tych sloganow? bo dzieki jego radom pare osob osiagnelo spore sukcesy.

watpie, bys osobiscie poczul sie dotkniety, czy tez zaliczony do grona latwomanipulowalnych, a kazdy kto to forum czyta i czuje sie dotkniety moze mi to napisac na forum lub priv.
buldi, madry gosc jestes - im szybciej przelkniesz weekendowa zabe, tym lepiej dla Ciebie. rozumiem, ze pieni Cie moj ogolny poglad na polityke, czy entuzjazm na obecnosc Palikota w Sejmie, ale kazdy ma prawo do wyrazania swoich pogladow.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 11 października 2011 21:32

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

40 41 42 43 44

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,462 sek.

ggasvtmr
cgosfhoo
kxotwvbz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vphabqln
fsvaaiwl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat