Omówienie sprawozdania finansowego GK Lubawa za Q3 2011
Wyniki trzeciego kwartału zaprezentowane przez GK Lubawa poniżej oczekiwań rynkowych. Martwić musi szczególnie spora strata na działalności operacyjnej. Potwierdziły się również moje obawy odnośnie realizacji prognoz, które w związku ze słabym ostatnim kwartałem zostały odwołane.
Na początek jeszcze raz zwracam uwagę, iż porównywanie wyników bieżącego roku do analogicznych okresów 2010 nie ma właściwie sensu. Ostatnie kwartały to spore przetasowania w grupie, akwizycje, wejście w nowe segmenty rynku a co za tym idzie znaczne zwiększenie skali działalności. Z punktu widzenia analizy bardziej zasadne jest porównanie wyników wygenerowanych w ostatnich trzech miesiącach do drugiego kwartału, no i tutaj mamy spory problem.
Przychody k/k spadły o prawie 40%. Analiza segmentów pokazuje, iż za spadek odpowiada głównie dywizja materiałów reklamowych. To po części może wynikać z zakończenia wysokiego sezonu, który zgodnie z raportem półrocznym przypada na pierwsze dwa kwartały. Stabilnie pod względem przychodów wygląda segment tkanin i dzianin, w ostatnich trzech miesiącach dywizje BHP oraz sprzętu specjalistycznego miały znikomy udział w obrocie wygenerowanym przez grupę. Sytuacja powinna odwrócić się w czwartym kwartale kiedy zamykane są przetargi z budżetów centralnych , a „stara” Lubawa generowała w tym okresie zdecydowaną większość swoich przychodów.
Zdecydowanie gorzej wygląda analiza obszaru rentowności. GK Lubawa w ostatnich trzech miesiącach wygenerowała stratę na poziomie operacyjnym, nawet po uwzględnieniu amortyzacji EBITDA jest pod kreską. W strukturze kosztów najbardziej ciążą koszty zarządu, tutaj należy prawdopodobnie upatrywać zwiększonych wydatków związanych z przeprowadzonymi akwizycjami, dostosowaniem struktury itp. Sporym wyzwaniem dla zarządu w następnych kwartałach będzie optymalizacja działania całej organizacji. Bardzo słabo wypadają wyniki poszczególnych podmiotów – wszystkie spółki w ostatnich trzech miesiącach wygenerowały ujemny wynik na poziomie operacyjnym, dodatkowo Litex i Miranda również ujemną EBITDA. Ostateczny wynik obciążony jest sporymi kosztami finansowymi na które składają się ujemne różnice kursowe oraz koszty obsługi długu.
Szczerze powiem dziwi mnie brak ogólnego komentarza do wyników GK Lubawa, w sprawozdaniu jest pełno mało potrzebnych tabelek, na czele z wykazem wszystkich kredytów i leasingów dla poszczególnych spółek, a wyjaśnień odnośnie strat na poziomie operacyjnym nie znalazłem.
W bilansie brak istotnych zmian, mógłbym powielić wszystkie uwagi z poprzedniego omówienia na czele z wysokim poziomem wartości niematerialnych i prawnych, które stanowią ponad 1/3 sumy bilansowej. Pozycja ta to dla mnie spory znak zapytania szczególnie biorąc pod uwagę tak słabe wyniki generowane przez spółki objęte konsolidacją – dla przypomnienia również audytor w półrocznym raporcie informował iż ostateczna wycena nabytych aktywów zostanie przeprowadzona do końca 2011. Lubawa ciągle utrzymuje wysoki poziom zapasów, co powoduje iż ma spore zapotrzebowanie na kapitał obrotowy, który finansowany jest w połowie kredytem kupieckim udzielanym przez dostawców oraz zobowiązaniami finansowymi. Tutaj pojawia się moim zdaniem drugie spore zagrożenie, czyli poziom zadłużenia który osiągnął poziom ponad 55 MPLN vs. EBITDA za ostatnie 12 m-cy niecałe 2 MPLN. Bez poprawy wyników na poziomie operacyjnym Lubawa będzie miała duże problemy z obsługą zobowiązań kredytowych.
Podsumowując, pierwszy kwartał bez jednorazowych transakcji pokazuje prawdziwy obraz działalność operacyjna Lubawy. Wygląda to wszystko bardzo słabo, szczególnie w obszarze rentowności i zadłużenia. Poniżej link do wycen, majątkowo bazując na WK z dużym potencjałem do wzrostu, ale należy pamiętać iż w majątku siedzi ponad 100 MPLN WNiP, których ostateczna wartość zostanie ustalona na koniec 2011. Dochodowo wyceny przekłamane przez jednorazowe transakcje z pierwszego i drugiego kwartału które zdecydowanie zawyżyły ostateczny wynik. Bardziej zasadne jest patrzenie na zysk operacyjny, a tutaj mamy narastające stratę … Z punktu widzenia wyceny należy pamiętać jeszcze o potencjalnym rozwodnieniu akcji przez emisję warrantów.
www.stockwatch.pl/gpw/lubawa,k...Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.