0 Dołączył: 2011-11-21 Wpisów: 6
Wysłane:
21 listopada 2011 11:36:55
przy kursie: 129,90 zł
Pytanie czy kupowac juz teraz czy jeszcze czekac az panika ustanie?
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
21 listopada 2011 12:23:09
@ Monkahead Odpowiedzi na Twoje pytanie już raz udzieliłem na tym forum pod innym wątkiem. Aby sie ine powtarzać, pozwoliłem sobie tę odpowiedź niejakiemu onochi'emu tu poniżej przekopiować: Wysłane: 21 listopada 2011 11:13:27 onochi napisał(a): Czyli hossa polskich spółek surowcowych się skończyła. Przynajmniej tych które na terenie Polski wydobywają. Widać, że na łupki się przygotowujemy.
Nic się nie skończyło, Onochi. Tego typu informacje nie są w stanie połamać trendu wzrostowego, są za to doskonałym pretekstem do korekty. KGH chodzi jak miedź i pójdzie za nią dalej. A miedź pójdzie w górę. Na miedzi (HG) 3.10.11 zrobił się squaring 1:1 Ganna (spadek od lutowego szczytu o 164,5 c/lb w czasie 163 sesji)- to znaczy, ze dno z 3.10 ma betonową siłę. Niedźwiedzie miały krótką szansę w II połowie października połamać ten squaring, ale podejście do okolic dna momentalnie uruchomiło paniczne pokrywanie krótkich na HG, potwierdzając ostatecznie siłę squaringu. Teraz niedźwiedzie mają już posprzątane. Niewykorzystane okazje lubią się mścić.
To jest tylko bardzo silna korekta na KGH, nic więcej. Zachowaj spokój i obserwuj, czy scenariusz, który tu opisałem w Update się ralizuje:www.stockwatch.pl/blog/Szutnik...czyli w skrócie: dziś emocjonalne dno paniki, za parę dni jego test na mniejszym wolumenie i z mniejszą dynamiką, a potem w górę. To jest typowy schemat paniki, niemal do znudzenia grany na rynkach. Ostatnio ćwiczyłem to na krotkich na minisilver w 2006 r (-14% w jedną sesję na rynku potężnie lewarowanym). Spokojnie obserwuj rynek i nie daj się emocjom. Sygnał kupna po udanej obronie dzisiejszego dna intraday. Pozdrawiam"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
21 listopada 2011 15:45:15
monkahead napisał(a):Pytanie czy kupowac juz teraz czy jeszcze czekac az panika ustanie? pytanie jest niepoważne, na forum jesteś po to żeby wyrobić sobie zdanie z opinii o kursie innych inwestorów. Jeśli ktoś Ci doradza - jest równie niepoważny jak Twoje pytanie. Wymieniamy się opiniami o kursie i firmie, rekomendacje kupuj/sprzedaj przez nieuprawnione osoby prywatne są zabronione przez polskie prawo. Wg Szutnik myli się i to nie trochę, ma oczywiście do tego prawo, ale na końcu liczy się kto zarabia, ten ma racje :). Już w tej chwili analitycy wyceniają KGHM na okolice 130 zł, uwzględniając możliwy nowy podatek, a nie uwzględniając jeszcze możliwego obcięcia dywidend rocznych. Przecież jeśli faktycznie dywidenda zostanie drastycznie zmniejszona albo jej wypłata zaniechana - wysyp akcji w wykonaniu drobnych akcjonariuszy długoterminowych będzie już całkowity. Cytat:Ostatnio ćwiczyłem to na krotkich na minisilver w 2006 r (-14% w jedną sesję na rynku potężnie lewarowanym). to nie jest poważny argument  - to że 5 lat temu jakiś surowiec poddał się silnemu wahaniu, które wtedy obserowałeś, wcale nie znaczy że tak samo zachowa się KGHM na koniec 2011 roku (btw: ja to ćwiczyłem na forexie w tym roku, spadki srebra były tej samej skali, tylko to nijak nie ma się do pozycji KGHM) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 21 listopada 2011 15:58
|
|
|
|
Wysłane:
21 listopada 2011 16:02:25
@ Scarry Już w tej chwili analitycy wyceniają KGHM na okolice 130 zł, 1.A ile razy analitycy fundamentalni trafili ze swoimi wycenami? Ile możesz podac takich przykładów? Będziesz potrzebowac do tego może 5 palców rąk, by te wszystkie przypadki z policzyć... 2.Ile razy analitycy fundamentalni nie trafili swoimi wycenami i dlaczego jest takich przypadków tysiące razy więcej? Wiem wiem, analitycy podają cenę docelową na zasadzie Fair value i to nie ich wina, ze rynek ma w nosie ich wycenę FV i porusza się od potężnego niedowartościowania do potężnego przewartościowania i z powrotem. Ale po tylu latach pudłowania z wyceną pora byłoby zacząć z tego wyciągać jakieś wnioski... "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
21 listopada 2011 16:07:55
A wtrącę swoje 3 grosze do tych wymian zdań o nowym podatku... Generalnie jestem pół/na pół, bo z jednej strony zawsze jestem przeciwny dodatkowym obciążeniom firm,a z drugiej strony coś mogłoby kapnąć dla budżetu,a wszyscy wiemy o kryzysie i sytuacji budżetowej,nie mówiąc o tym,że faktycznie takie podatki są w niektórych krajach i zasilają budżety... Ale...mimo to uważam decyzję rządu za kardynalny błąd. Najpierw powinni się wyzbyć reszty akcji,zebrać grube miliardy(które w niemałej wysokości podratowałyby finanse),a dopiero potem wprowadzić podatek...! W dodatku jak patrzę na rozrzutność zarządu w sprawie związkowców i przerostu zatrudnienia w porównaniu z zach.koncernami, to już wolę by kasa z miedzi szła do SP, niż do pazernych związkowców. I jeszcze jedna rzecz,na którą nikt nie zwrócił większej uwagi: Skrajnie debilny jest pomysł skupu akcji za 3mld, przy tak wysokiej cenie firma dałaby okazję do wyjścia dla wielu zagranicznych funduszy, które mogłyby sobie nabić kabzę,a potem odkupić znacznie taniej po spodziewanym spadku kursu wobec rozpędzającego się kryzysu światowego. Więc skoro KGHM ma kasę na skup akcji, to chyba jednak wolę, by z tej firmy korzystał Skarb Państwa,niż zach.fundusze...
|
|
Wysłane:
21 listopada 2011 16:15:08
@ Scarry Cytat: Ostatnio ćwiczyłem to na krotkich na minisilver w 2006 r (-14% w jedną sesję na rynku potężnie lewarowanym).
to nie jest poważny argument - to że 5 lat temu jakiś surowiec poddał się silnemu wahaniu, które wtedy obserowałeś, wcale nie znaczy że tak samo zachowa się KGHM na koniec 2011 roku (btw: ja to ćwiczyłem na forexie w tym roku, spadki srebra były tej samej skali, tylko to nijak nie ma się do pozycji KGHMTo jest poważny argument. Zamiast kwestionować coś, czego nie próbowałeś nawet sprawdzić (wiem, o tym nie pisze się w podręcznikach AF, a czego tam nie ma Ty nie uznajesz), zrób sobie rajd po wszystkich wykresach panik jakie znajdziesz. Możesz zacząć od października 1929 na DJIA, przejść do października 1987 czy października 1997 na DJIA, możesz zerknąć na srebro z kwietnia/maja 2004 itd. itp, skolka ugodna, na intraday też. W 9 przypadkach na 10 emocjonalne dno paniki jest ponownie testowane, nim kurs rusza w górę, a takie paniczne korekty nie są niczym nadzwyczajnym i przeżyłem ich już naprawdę sporo, a zbadałem wykresów jeszcze więcej. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
21 listopada 2011 16:16:27
Czy ktoś z rządu dementował pomysł skupu akcji własnych? Do piątku wydawało mi się, że to wybryk prezesa i przyjdzie riposta od Pana Jacka, ale nic takiego się nie stało. Czy to nie oznacza, że KGHM chce podstawić dużemu udziałowcowi koszyk i ułatwić wyjście z inwestycji?  Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 24
Wysłane:
21 listopada 2011 16:52:26
też dorzucę swoje trzy grosze. papier zareagował na ZAPOWIEDZI premiera spadkiem, wszyscy naokoło radzą ucieczkę od papieru który nagle zaczął parzyć w inwestorów w rączki. na takim papierze jak KGH nie ma lepszej okazji do zakupów jak takie przeceny, chyba, że znacie lepsze. Mam nadzieję, że Szutnik ma rację, i że ja mam rację, bo poubierałem się dzisiaj w ten papier jak miś polarny ;). pozdr!
|
|
0 Dołączył: 2010-06-19 Wpisów: 384
Wysłane:
21 listopada 2011 18:38:46
bobski napisał(a):też dorzucę swoje trzy grosze. papier zareagował na ZAPOWIEDZI premiera spadkiem, wszyscy naokoło radzą ucieczkę od papieru który nagle zaczął parzyć w inwestorów w rączki. na takim papierze jak KGH nie ma lepszej okazji do zakupów jak takie przeceny, chyba, że znacie lepsze. Mam nadzieję, że Szutnik ma rację, i że ja mam rację, bo poubierałem się dzisiaj w ten papier jak miś polarny ;). pozdr! moim zdaniem to KGHM nie traci tylko z powodu wypowiedzi premiera ale dlatego że duzi akcjonariusze pozbywają się akcji bo Węgry mają problemy Francji grożą obcięciem reitingu nasza sytuacja też nie jest do pozazdroszczenia Euro skoczyło i coraz bliżej nam do progu 55%
|
|
98 Dołączył: 2009-11-11 Wpisów: 915
Wysłane:
21 listopada 2011 18:48:48
pewnie prawda, tyle tylko że z tą maleńką różnicą -%. przykre, kryształowy Donald wyleczył chyba na długi czas wielu malutkich. pomijając sam podatek, dla mnie sposób jego zakomunikowania światu był chory.
|
|
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
21 listopada 2011 18:55:03
jak dla mnie papier jest skończony z tego powodu ze teraz premier/rząd/minister będzie co roku decydował o poziomie zysku KGHM-u ustalając % podatek od wydobywanego surowca, jedyny ratunek jest w tym że jeśli dobrze pamiętam KGHM kupił jakieś złoża za granicą i wydobycie z tamtąd chyba nie będzie opodatkowane.
|
|
0 Dołączył: 2009-08-20 Wpisów: 57
Wysłane:
21 listopada 2011 19:31:20
jeszcze parę tygodni temu włochy się chwiały w posadach, rzucano ratingami na lewo i prawo, a trend był wzrostowy. Poszła wypowiedź premiera, poszły większe pakiety -> kurs poszedł w dół i zaczęła się panika. Słabe ręce się zgrały, dzisiejsza poranna sytuacja była już na granicy paranoi, prawie - 10%. Przestańmy wszystko zwalać na kryzys/recesje itd, nie neguje jego wpływu na giełdę, ale nie można wszystkiego nim usprawiedliwiać. Teraz zagrała psychologia i ciągle niestety jest na pierwszym miejscu.
|
|
0 Dołączył: 2011-11-21 Wpisów: 6
Wysłane:
21 listopada 2011 19:39:08
A czy ktos z Was zaklada ze rzad wycofa sie po pewnym czasie z tego podatku lub po prostu nie zrealizuje odpowiedniej ustawy? W polskim Sejmie wszystkie scenariusze sa mozliwe i co wtedy? Nagle papier stanie sie popularny?
Co do powagi mojego pytania to sporo osob pewnie sie teraz zastanawia co zrobic z KGHM'em. Pamietam jak wrocilem z wakacji 4.X i na lotnisku sprawdzilem kurs KGHM'u. Do tej pory pluje sobie w brode ze nie wszedlem po 115PLN, w miesiac mozna bylo wyciagnac okolo 50PLN na akcji. Kto wie jak bedzie tym razem?
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
21 listopada 2011 19:53:10
No właśnie w tym problem, że nikt tego nie wie. No może po za tymi, którym się wydaje, że wiedzą  Na takim rynku trzeba działać zachowawczo jak saper. Przetniesz złe kable i po zabawie. Trzeba wchodzić na rynek mając precyzyjnie zdefiniowany plan A i plan B (SL). Równie dobrze za miesiąc możesz przecierać pot z czoła na samą myśl o tym, że mogłeś kupować dzisiaj i liczyć ile byłbyś w plecy  Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 21 listopada 2011 19:53
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
21 listopada 2011 20:37:17
Zaklinanie kursu chyba nic nie da. Myślicie, że to tylko panika nie poparta analitycznym myśleniem? Pytanie jak w nowym - już spodziewanym - otoczeniu prawnym zostaną wycenione akcje kghm? Ja nie próbuje nawet tego oszacować... To co się dzieje teraz z wycena tych akcji może być niezłą lekcją i świetnym doświadczeniem na przyszłość. Ja wynoszę z tej sytuacji pierwszą lekcję: Co co cieli straty (lub ratowali zyski) najszybciej (tak jak o tym mówią chyba wszystkie prawidła gry na giełdzie) zrobili chyba dobrze... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
Edytowany: 21 listopada 2011 20:42
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
21 listopada 2011 20:52:17
monkahead napisał(a):A czy ktos z Was zaklada ze rzad wycofa sie po pewnym czasie z tego podatku lub po prostu nie zrealizuje odpowiedniej ustawy? W polskim Sejmie wszystkie scenariusze sa mozliwe i co wtedy? To teoretycznie możliwe, ale raczej bardzo mało prawdopodobne. To jest dla rządu łatwa i spora kasa, nie ma powodu żeby rezygnowali. To byłoby bardzo dziwne.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-31 Wpisów: 757
Wysłane:
21 listopada 2011 21:34:40
monkahead napisał(a):A czy ktos z Was zaklada ze rzad wycofa sie po pewnym czasie z tego podatku lub po prostu nie zrealizuje odpowiedniej ustawy? W polskim Sejmie wszystkie scenariusze sa mozliwe i co wtedy? nie wycofa się. Podatek to kolejny etap ratowania za wszelką cenę budżetu. Nie widzisz, że miłościwie panujący nam D. Tusk robi dobrą minę do złej gry - grabież kasy z OFE, redukcja ulg, wzrost podatków a teraz ten nowy miedziany podatek (nawet skubanie spółek dywidendowych z ich zysku to celowe działanie rządu np wymuszenie wyższej dywidendy KGH). A to wszystko po to, aby dług nie przekroczył magicznych 55%. I bynajmniej nie chodzi o dobro naszego kraju, lecz wyłącznie o utrzymanie się przy władzy. Dziwię się Polakom głosującym za obecną ekipą rządząca - najpierw podnosi się podatki, a potem w ogłasza w kampanii wyborczej chęć obniżenia vatu o 1 punkt procentowy. Czysty idiotyzm, rząd ma chyba naród polski za durni.
Edytowany: 21 listopada 2011 21:48
|
|
0 Dołączył: 2009-03-08 Wpisów: 319
Wysłane:
21 listopada 2011 21:58:28
"Czysty idiotyzm, rząd ma chyba naród polski za durni." ... i co gorsza może mieć rację  a mając do wyboru "psychopatów" i "pozorantów-nierobów", zawsze korzystniej wypadają ci drudzy, taki to polski pat, z którego nie bardzo jest jak się wydostać
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
21 listopada 2011 22:09:27
Abstrachując od formy, w której Tusk to podał oraz od politycznych konotacji, to uważam, że sam podatek to dobry pomysł. Szczególnie jeżeli założymy, że to rząd liberalny, którego założeniem jest wyjście państwa z bezpośredniego zarządzania firmami. Bo mimo, ze SP ma około 30% to rządzi w KGHMie. Jeżeli wrócimy do dyskusji o emeryturach to sprzedaż akcji m.in. KGMU miało dać fundament pod reformę. Do sprzedaży całości nie doszło, a to co sprzedano to nie w celu zbudowania tego fundamentu tylko załatania bieżącej dziury. Myślę o tych 10% sprzed ca 2 lat. Ale również pieniądze z wejścia KGHMu na giełdę nie były w tym celu spożytkowane. Wiadomo już, że prawdopodobnie od 2Q 2012 podatek wejdzie w życie. Ważne jest ile to będzie. Przy obecnych gigantycznych zyskach nawet 3 mld podatku nie robią wrażenia, bo to 15 pln/akcję. Oczywiście zupełnie zmienia to perspektywę, bo takie gigantyczne zyski nie są dane raz na zawsze ( mogą byc większe  ). Tylko, że taka decyzja rodzi pokusę by w przyszłości, gdyby zyski jeszcze rosły, podnieść opłatę wyżej. Orientujecie się ile takie opłaty wynoszą na świecie ? Bo przecież akwizycja złóż za granicą może oznaczać ominięcie polskiego podatku. O ile pamiętam to moce przerobowe KGHM są duże i w przychodach, obok przychodów z przerobu rudy własnej są, i to spore, przychody z przerobu materiałów należących do kontrahentów. Rozumiem, że ta część działalności nie będzie dodatkowo opodatkowaną. Zakładając, że potrzeby polskiego budżetu są duże, ale też, że ludzie z ministerstwa chcą strzyc, a nie obdzierać ze skóry, spodziewam się, że po wprowadzeniu zwiększonej opłaty za złoża, to rekomendacja dla dywidendy będzie, ale na poziomie znacznie niższym niż wynikającym z prostego przeliczenia dotychczas zakładana dywidenda minus 15 pln. Pewnie będzie to kilka złotych, troszkę ponad to co nazywamy symboliczną dywidendą i w następnych latach kolejne zmniejszenia.
Edytowany: 21 listopada 2011 22:11
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
21 listopada 2011 22:15:18
To i ja dodam swój skromy komentarz do tej zaistniałej sytuacji. Gdyż mówiąc szczerze trochę dziwią mnie niektóre komentarze kolegów utrzymane w formie lamentacyjnej. Rząd może uchwalać nowe prawo i zmieniać pewne zapisy prawne w ramach demokratycznych procedur i uzyskanego mandatu. Akurat samo sięgnięcie po tzw "dobro narodowe" w postaci kopalin nie jest rzeczą naganną i w cywilizowany świecie powszechnie stosowaną - choć oczywiście zawsze jest spór o głębokość sięgania z takim podatkiem. Co więcej w obecnej sytuacji budżetowej dodatkowo kuszącą. Ja nie lubię jak ktoś mówi że deficyt budżetowy i dług publiczny to nie mój problem tylko rządu albo państwa - nic bardziej mylnego to Polacy muszą wcześniej czy potem ten dług spłacić czy to wyższymi podatkami czy to większymi wyrzeczeniami - ale to jest nasz dług. I w tym kontekście wprowadzenie takiego podatku ma swoje "moralne" uzasadnienie jako nasze dobro narodowe. Kolejną kwestią jest wysokość tego podatku. Ważną rzeczą wg mnie jest aby w formule wyliczania tego podatku była zawarta cena miedzi/ srebra na giełdach światowych - i wg wstępnych informacji MF taka metodologia wyliczania ma się znaleźć. Gdyż nie ma nic gorszego niż ryczałtowo naliczany podatek przy zmiennej koniunkturze na surowce!! Przecena spółki wg mnie zdyskontowała już z nawiązką najbardziej skrajnie pesymistyczny wariant wielkości podatku. Co więcej nawet jeśli z zysku rocznego KGHM (przyjmijmy zaledwie 8mld zł) zabierzemy 2 mld zł to i tak całkiem spore przyszłe zyski nam zostają:-) Co do buy backu to wg mnie też nie zostanie odwołany. Co więcej skłaniam się do co niektórych opinii że został ogłoszony głównie właśnie po to aby zamortyzować późniejsze expose premiera. Zatem wycofywanie się teraz z tego pomysłu byłoby bardzo dziwne i wielce ryzykowne. Poza tym KGHM generuje takie zyski że te zapowiedziane 3 mld na skup nie powinno stanowić dużych problemów. Podsumowując wydaje się że inwestorzy mocno przereagowali z przeceną spółki na informację o nowym podatku. Ale tak działa psychologia, panika i stop lossy:-)) Dziś dodatkowo wpisało się to w ponure nastroje na rynku. Ale sądzę że już wkrótce będzie bardzo szybkie odreagowanie i powrót kursu na ścieżkę wzrostów.
Edytowany: 21 listopada 2011 22:19
|
|