0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
25 listopada 2011 15:48:25
I tak to działa. U nas płacz, zgrzytanie zębów, obligacje na 8%. A Amerykanie na plusie  . Tak jak kiedyś napisałem jakby giełda była osobą to wysłał bym ją do psychiatry.
|
|
0 Dołączył: 2011-04-05 Wpisów: 145
Wysłane:
25 listopada 2011 15:51:57
Nie tylko Ty, Nie tylko Ty. Ale z pytaniem jest dlaczego wyrwała tak do góry.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
25 listopada 2011 15:54:44
onochi napisał(a):I tak to działa. U nas płacz, zgrzytanie zębów, obligacje na 8%. A Amerykanie na plusie  . Tak jak kiedyś napisałem jakby giełda była osobą to wysłał bym ją do psychiatry. Ostatnia partia grecka podpisała dokument że łaskawie zgadza się na otrzymanie kolejnej transzy 8 miliardów EUR za to że nie będzie sprzeciwiać się oszczędnościom. Łaskawcy, nieee? psychiatrycznie niestabilnym giełdom to się bardzo spodobało :) do tego chodzą plotki: - nowa interwencja walutowa SNB na dużą skalę - EFSF ma jakoś podwoić środki na interwencje giełda uwielbia takie plotki :) jak im mówią że będzie dużo więcej pieniędzy do zmarnowania, to czego pod to nie porosnąć trochę ? * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 25 listopada 2011 15:58
|
|
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
25 listopada 2011 15:58:17
Jeśli sposobem na kryzys w Europie mają być tylko drastyczne cięcia wydatków i podnoszenie podatków doprowadzi co tylko do głębokiej recesji to jestem pewny że projekt euro nie przetrwa ...
Edytowany: 25 listopada 2011 16:01
|
|
0 Dołączył: 2011-06-27 Wpisów: 93
Wysłane:
25 listopada 2011 16:14:17
Jak to mowi Jan Niedziałek, bez obrotu nie ma odwrotu!
|
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
25 listopada 2011 16:50:16
Kollo199- choc zwykle gadasz piszesz glupoty powyrywane z kontekstow roznych gazet i wypowiedzi,to tutaj moge sie z Toba zgodzic.
Jak dla mnie jest 5 planow wyjscia i przemianowanie EFSF na bank by mu ECB mogl pozyczac to bedzie efekt koncowy tego cyrku polityczno/finansowego(wedlug mnie)dlatego w nastepnym tygodniu zamierzam kupic sobei lasnie akcje i do skarpety i pod lozko!)
EDIT:
Ale i tak chyba nawet nie sprawdzales skad pochodza EURO do EFSF .
Tylko jak juz cos piszesz, to napisz jakie kwoty dlugu ,kogo dlugu,kiedy rozwin swoje wypowiedzi, bo wiekszosc twoich wypowiedzi uwazam za lakoniczne i zwiazane z naglowkami gazet. Jesli napisalbys cos potwierdzone liczbami,badaniami,wykresami to napewno ktos moglby ta wiedze ocenic a tak to ciezko odniesc sie do tego co piszesz-bo po prostu kopiujesz to co juz 1000x bylo napisane i jeszcze skracasz.
Edytowany: 25 listopada 2011 17:12
|
|
0 Dołączył: 2011-08-26 Wpisów: 375
Wysłane:
25 listopada 2011 17:19:19
Po południu mnie ładnie wyczyściło na tych wzrostach więc postanowiłem przedłużyć sobie weekend ale nie wytrzymałem; zajrzałem co się dzieje i zwariowałem:
Euro 4.5345 a nasz w 20 na plusie.....
Nie ukrywam że do tej pory było mi obojętne w którą stonę idzie rynek byleby miał wachnięcia dzienne na poziomie kilkudziesięciu punktów i zachowywał się w miarę racjonalnie... Ale to co się dzieje od kilku dni... Im gorzej tym lepiej... Pora chyba ogłosić tygodniowy urlop. Jedyne co Mi przychodzi do głowy to że rośnie bo im gorzej tym pewniej będzie dodruk (ale to chyba zbyt spiskowa teoria)
Edit: No i jeszcze jedna spiskowa teoria: Może zachód korzysta i zbiera podwójną pulę? Przy dzisiejszym sentymencie na eur/pln można upchnąć kilkadziesiąt mln eur bez zmiany ceny a przy jakimkolwiek odbiciu (o druku już nawet nie myślę) zgarną podwójną premię (parę% za euro i kilka za odbicie).
Edytowany: 25 listopada 2011 17:28
|
|
0 Dołączył: 2011-08-26 Wpisów: 375
Wysłane:
25 listopada 2011 17:43:35
I bam. eur 4.5402 No ale co tam... up up up.
|
|
Wysłane:
25 listopada 2011 18:12:45
mdtrader napisał(a):POLSKA kliknij, aby powiększyća my na ostrzu noza- fibbo jako opor a z drugiej strony mozna zauwazyc formacje podwujnego szczytu. Jak wspomnialem,NBP jest przygotowane przeznaczyc w grudniu 7,5 mld euro na pilnowanie kursu.  kliknij, aby powiększyćKurs Eur/forint i Euro/PLN- Wegry=Polska Tak na koniec odnosnie dodruku,skutkow to chyba niektorzy w ogole nie wiedza,dlaczego jestesmy gdzie jestesmy,dlaczego upadla Irlandia,Grecja,Portugalia i jakie sa tego wszystkiego skutki! Nie wiedzieli czy up czy dawn,ale jednak przebili fibbo (patrz wyzej)i kwestia czy wroca spowrotem czy nie. Na eur/dolarze juz duzo nie brakuje do wsparcia, wiec jesli tam obronia w co licze,bo przeciez napisalem list do Sw.Mikolaja to i na eur/pln wrocimy nizej. Poki co NBP musi uwazac,by sie im kurs nie urwal. Jak widzisz kolo, 10 gr to kwestia kilku godzin. Trzeba ladnie dzisiaj policzyc jak wyglada dlug do GDP przy kursie 4.6- choc tak naprawde do gory droga wolna o kilka groszy,jesli nie bedzie mocniejszej reakcji.
|
|
14 Dołączył: 2010-10-19 Wpisów: 301
Wysłane:
25 listopada 2011 18:23:00
tego pana tu nie było: czyżby kolejny gość pokroju Nigela Farrage'a? w sumie zgadzam się z tym, co mówi.
Edytowany: 25 listopada 2011 18:25
|
|
|
|
Wysłane:
25 listopada 2011 18:52:50
Juz mialem isc na kolacje ze znajomymi ale mowie,a sprawdze przed wyjscie wykres EUR Forint z ciekawosci jak wyglada technicznie, otwieram i co widze?  kliknij, aby powiększyćWykres 3 letni i jestesmy na oporze! a do gory hulaj dusza piekla nie ma! Iwesotrzy wiedza,ze jesli tam przebije i to mocno w najblizszych dnich poziomy to zlotowka bedzie rowniez sprzedawana- i to co wydawalo sie spokojne to wykonania,czyli trzymanie eur/pln na poziomach 4.3-4.5 do konca roku moze byc ciezkie do zrealizowania, choc tak naprawde to co powyciagali z FRD i innych zrodel powinno im spokojnie wystarczyc i kurs 4.6 tez nie powinien byc problemem jesli chodzi o 55%. Poki co w tym roku Polska nie ma potrzeb pozyczkowych,dlatego nie spodziewam sie by mocno NBP wchodzil w rynek,raczej bedzie patrzyl jak sie rozwija sytuacja na rynku.  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 25 listopada 2011 19:06
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
25 listopada 2011 18:53:58
Trudno się z tym panem nie zgodzić.
Chyba tylko Brytyjczycy mają odwagę mówić otwarcie w PE.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
25 listopada 2011 23:08:45
Trader, ilość danych jakie ogarniasz jest przerażająca. Da się w ogóle podjąć na podstawie tak wielu informacji jakąś decyzję?  A co powiecie na taki scenariusz?  kliknij, aby powiększyćKlika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
25 listopada 2011 23:20:32
A co byś powiedział na to, że po naruszeniu oporu klina, obecnie się po nim trochę ześlizgujemy? V3 - w tej skali to już cykle koniunkturalne. Ja bym pod to na forexie nie zagrał.
|
|
Wysłane:
26 listopada 2011 14:45:50
na The Economist jest fajny artykuł pod dramatycznym tytułem " Is this really the end?Unless Germany and the ECB move quickly, the single currency’s collapse is looming" Cytat:A euro break-up would cause a global bust worse even than the one in 2008-09. The world’s most financially integrated region would be ripped apart by defaults, bank failures and the imposition of capital controls (see article). The euro zone could shatter into different pieces, or a large block in the north and a fragmented south. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
Wysłane:
26 listopada 2011 15:26:00
Ja jestem spokojny Scarry, bo nie wierzę, że to już koniec UE. Ponadto wydaje mi się, że podobnie myśli większość, a większość przecież nie może się mylić, co nie?  Oj, czy coś pokręciłem? Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2011-03-07 Wpisów: 110
Wysłane:
26 listopada 2011 15:36:14
Cytat: The euro zone could shatter into different pieces, or a large block in the north and a fragmented south. Chodzi mi głównie o drugą cześć zdania, bo nie wiem czy dobrze tłumaczę. Autorzy twierdzą, że strefa Euro może się rozpaść na jeden wielki odcinek północny i kilka odcinków południowych? Rozumiem, że do odcinka północnego zaliczane by były m.in. Niemcy, Austria, Belgia a do południowych Grecja, Włochy, Portugalia?
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
26 listopada 2011 15:38:55
Scarry napisał(a):na The Economist jest fajny artykuł pod dramatycznym tytułem " Is this really the end?Unless Germany and the ECB move quickly, the single currency’s collapse is looming" Cytat:A euro break-up would cause a global bust worse even than the one in 2008-09. The world’s most financially integrated region would be ripped apart by defaults, bank failures and the imposition of capital controls (see article). The euro zone could shatter into different pieces, or a large block in the north and a fragmented south. Tam od jakiegoś czasu w każdym numerze jest taki artykuł i inne w sekcji pt. euro crisis.
|
|
Wysłane:
26 listopada 2011 15:49:36
Jeszcze przypomniał mi się scenariusz na SPX, o którym wspominałem chyba we wrześniu. Napisałem wtedy, że możliwe jest odbicie do 1200-1250pkt. i wyznaczenie prawego ramienia dużego RGRa. Okazało się, że korekta była silniejsza, ale nie zmienia to moim zdaniem prawdopodobieństwa tego niekorzystnego dla byków scenariusza.  kliknij, aby powiększyćKlika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
26 listopada 2011 16:07:01
v3nom napisał(a):Ja jestem spokojny Scarry, bo nie wierzę, że to już koniec UE. Ponadto wydaje mi się, że podobnie myśli większość, a większość przecież nie może się mylić, co nie?  Oj, czy coś pokręciłem? w jednym miejscu - wydaje Ci się że większość tak myśli, a mi się ciągle wydaje że takiej skali kłopotów jaka może nas czekać na dosłownie miesiącach większość nie przewiduje.. BA! nawet jej sobie nie wyobraża jako możliwego scenariusza :) większość byków i neutralnie nastawionych inwestorów widzi to jako nieznośnie obowiązkową bessę w długiej hossie albo długim boczniaku, nie jako kryzys-gigant * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 26 listopada 2011 16:21
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.