0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 400
Wysłane:
15 grudnia 2011 20:05:01
przy kursie: 108,40 zł
@lajkonik
1. Pisaliśmy o podatkach. Jest różnica pomiędzy podatkiem a opłatą - wiesz o tym? Nawet jeżeli z szeregu opłat za coś wychodziła kwota przez ciebie podana (100 mln) to nowy podatek przebija je wszystkie. (Przy czym częsc opłat i tak dalej będzie obowiązywać)
2. Zajrzyj sobie najpierw do tego projektu, zobaczysz tam stałe progi. Co się dzieje przy infacji i stałych progach?
3. Pisałes o KGHM jako o "polskiej Nokii" a nie o jakis tam dodatkowych spółkach, przy skali działalnosci Shella może cos mieć ale nie jest to koncern zdywersyfikowany jak twierdzisz błędnie.
4. Przyjmuję sugestię "więcej pokory" i rewanżuję się sugestią "więcej pomyślunku".
Edytowany: 15 grudnia 2011 20:07
|
|
0 Dołączył: 2011-10-25 Wpisów: 235
Wysłane:
15 grudnia 2011 20:34:24
Nokia to zły przykład, firma ta nie nadąża za trendami (smartfony) i prawie wypadła z rynku.
Jeżeli chodzi o KGH to ostatecznie wszystko jest jasne i skąd ta opinia, że ten podatek to zabicie "rodzącego się giganta"? Przejęcie za 9 mld też wam było nie w smak, gdzie jest problem?
Otóż problem polega w tym że patrzycie tylko z punktu widzenia waszej kieszeni, nikogo nie obchodzą losy tej firmy ("firmy", raczej kopalni).
Edytowany: 15 grudnia 2011 20:34
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
15 grudnia 2011 20:36:59
@Funky, zgdonie z własną radą - zacznamy myśleć i, przede wszystkim, czytać ze zrozumieniem. 1. Jakie znaczenie ma nazwanie opłaty podatkiem i odwrotnie z punktu widzenia przepłwów i wyniku finansowego ? Praktycznie żaden. Więc jak nie masz argumentu, to się czepiasz szczegółów. CZy o to chodzi na tym forum ? Czy wszystko trzeba wyjaśniać w najmniejszym szczególiku ? OK, mea culpa, nie użyłem właściwego słowa opłata mając ją na myśli  . O opłacie jak z tego widać nie miałeś pojęcia. Oczywiście, że będzie dalej obowiązywać. Zresztą gdzieś wcześniej o tym pisałem. No cóż wielkość nowego podatku jest porażająca, bo to około 20% przychodu. Dlatego o tym dyskutujemy. Ja tylko napisałem, że gdyby podwyższono 20x opłatę ( nazywając ją podatkiem  ) to byłoby to bardziej przejrzyste, choć pewnie wtedy podniosłoby sie innego rodzaju larum. No i oczywiście trzeba by było podzielić z gminą, bo mimo, że opłata to dochód gminy to działają różne mechanizmy zwracające nadmiar tych wpływów do budżetu centralnego. Więc wymyślono podatek od kopalin. Dla mnie owa opłata to też podatek, a w przypadku KGHMu, od kopalin, bo go kopią. 2.No to matematyku strzeliłeś sobie gola do własnej bramki. Najpierw jest mało, potem, od progu, rośnie mniej więcej proporcjonalnie, a powyżej 52000 ma być stała opłata 32000. Generalnie nie widać w mechaniźmie by krzywa wzrostu podatku była bardziej pionowa niż wzrostu ceny i tym samym przychodów. Czyli tnie zysk do prawie zera niezależnie od ceny  . 3. Rozumiem, że Shell ma jeden produkt - tylko sprzedaje wydobytą ropę ? A może jednak także wiele produktów z ropy ? Może jednak nie tylko produkty bezpośrednio z rafinacji ? Kilka stron temu Zenek28 pisał o KGHMie jako flagowej polskiej firmie. Też tak uważałem. Taka firma powinna się dywersyfikować. Nie pisałem, że ma naśladować Rio Tinto czy nawet Shella. Zresztą Rio Tinto nie jest tak "flagową" firmą dla swojego kraju jak był KGHM dla nas. A w zasadzie jak mógłby być. 4. Podtrzymuję oba w drugą stronę Szkoda, że nie zauważyłeś, że Cię poparłem w kwestii zbyt wysokiego opodatkowania KGHMu nowym podatkiem z powodu bardzo wysokich kosztów wydobycia, nieporównywalnie wyższych niż u konkurencji, z powodów naturalnych.
|
|
|
|
Wysłane:
15 grudnia 2011 20:42:18
Futro napisał(a):Nokia to zły przykład, firma ta nie nadąża za trendami (smartfony) i prawie wypadła z rynku.
Jeżeli chodzi o KGH to ostatecznie wszystko jest jasne i skąd ta opinia, że ten podatek to zabicie "rodzącego się giganta"? Przejęcie za 9 mld też wam było nie w smak, gdzie jest problem?
Otóż problem polega w tym że patrzycie tylko z punktu widzenia waszej kieszeni, nikogo nie obchodzą losy tej firmy ("firmy", raczej kopalni). Nokia to dobry, choć rzeczywiście ostatnio mało szczęśliwy przykłąd. Też myślałem o podłej jakości smartfonach pisząc te słowa. Ale myślałem też o oponach Nokian i fakcie, że stała się synonimem Finlandii. W tym sensie. Nie zabicie ? O przejęciu nie wypowiadałem się jako o błędzie tylko, że w sposób całkiem zrozumiały powoduje spadek wartości akcji w krótkim okresie. W mojej kieszeni już od dawna nie ma KGHM kupionego poniżej 30 zł. Dlatego pozostał sentyment. Także sentyment do największej rodzimej firmy. Takie zboczenie  .
|
|
0 Dołączył: 2010-02-27 Wpisów: 383
Wysłane:
15 grudnia 2011 21:08:19
Mi wychodzi, że po wyłamaniu dołem z kanału spadkowego w którym kurs przebywał od lipca 2011 spadek może być aż w okolice 75 zł. Potwierdza to też linia pociagnięta od szczytu z ostatniej hossy 15 pazdziernik 2007 poprzez szczyty konsolidacji kursu 15 listopad 2009-15 styczeń 2010. Okolice 75 zł, były ważnym wsparciem w bessie w 2008 - konsolidacja kursu przez cały sierpień 2008, po jego pokonaniu pod koniec pazdziernika 2008 kurs praktycznie bez walki zaliczył swoje minimum ~20 złotowe. W ostatniej hossie okolice 75 zł to również okres dłuzszej konsolidacji maj - sierpień 2009, po której kurs ruszył na nowe maxima. Poglądowo Fiby, moga posłuzyć do łapania noży...  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 15 grudnia 2011 21:20
|
|
214 Dołączył: 2010-01-20 Wpisów: 2 209
Wysłane:
15 grudnia 2011 21:31:19
KGH padł ofiarą nie chciwości, lecz koronkowej lobbistycznej zakulisowej gry wtajemniczonych z mniej rozgarnieta częścią decydenckiej świty. Ale po kolei. Złożoność zagadnienia jest tak wielka, że nie miejsce i nie jest moim celem to naświetlać. Podkreśle jeden fakt: Teraz staje się dla mnie jasne dlaczego było możliwe i to w tym roku wyrzucenie z Kodeksu spółek handlowych tak istotnego zapisu jak był art.585. Cytuję ten już nie obowiązujący artykuł: art. 585 § 1. Kto, biorąc udział w tworzeniu spółki handlowej lub będąc członkiem jej zarządu, rady nadzorczej lub komisji rewizyjnej albo likwidatorem, działa na jej szkodę - podlega karze pozbawienia wolności do lat 5 i grzywnie. § 2. Tej samej karze podlega, kto osobę wymienioną w § 1 nakłania do działania na szkodę spółki lub udziela jej pomocy do popełnienia tego przestępstwa. Właśnie jesteśmy świadkami działania na szkodę spółki. Świadkami nadużyć jednych akcjonaruszy wobec innych, a prawo jest tak zmieniane i wola rządzących taka , aby pogłębiać a nie równoważyć siły. Aby inwestor drobny miał chociażby szczątkowe narzędzia dochodzenia swoich praw. To bezprawie jest pogłębiane nonszelancją. To co się dzieje wokół KGHM i nie tylko wokół tej spółki - to brak słów. Wmawia się ludziom, że to dla dobra ogółu. Bzdura na czterech kółkach. Jest kilkanaście argumentów przeczących tej tezie. Podam tylko jeden: Opodatkować miedz i srebro niezależnie od kosztów jego wydobycia - a zwłaszcza zawartości metalu w rudzie, głębokości i grubości pokładów, a także trudności technologicznych poszczególnych pokładów to wręcz sabotaż - to namawianie ludzi do rabunkowej gospodarki pokładami złóż. Ile złota , srebra i miedzi w tym podejściu górnicy zostawią pod ziemią- czy rząd to rozumie. Spółka nie czując się właścicielem złóż będzie ją eksploatować "rabunkowo" , aby nie przekroczyć założonych kosztów. Reszta pokładów zostanie nieodwracalnie pod ziemią. Nie będzie zlituj się nad małymi , cienkimi lub o małej zawartości metalu pokładami. A to już jest ewidentna strata dla kraju.Nikt dzisiaj nie pamięta ile złota można było odzyskiwać z rud a w przeszłości tego nie robiono bo sie nie opłaciło. Czyżbyśmy wracali do punktu wyjścia.
|
|
Wysłane:
15 grudnia 2011 21:52:15
@le rom,
podałeś kolejne dowody na to, że państwo nie powino być współwłaścicielem jakiejkolwiek działalności gospodarczej. Tu jest sprzeczność interesów akcjonariuszy. W innych przypadkach jego nieefektywności.
|
|
77 Dołączył: 2010-08-04 Wpisów: 329
Wysłane:
15 grudnia 2011 22:09:28
Skąd głosy, że państwo chce "okraść KGHM z całego zysku"? Z wyliczeń wynika, że skasuje tym podatkiem około 2mld zł, z jakiej więc racji mówi się o zabraniu całego zysku, spadkach do 70zł itd.?
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
15 grudnia 2011 22:33:27
KGH - otwierać krótkie? Cz I  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
15 grudnia 2011 22:36:16
KGH - otwierać krótkie? Cz II  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć] 161 dni to pochodna od 1,618. Otwierać krótkie? Ja ktoś ma tyle odwagi... "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
|
|
Wysłane:
15 grudnia 2011 22:37:28
KGH short? Cz III  kliknij, aby powiększyć"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
14 Dołączył: 2010-10-19 Wpisów: 301
Wysłane:
15 grudnia 2011 23:22:50
dwa wykresy ode mnie. wizualizacja podatku dla miedzi:  kliknij, aby powiększyćoptymalna cena dla KGH to 36000-44000 PLN/t miedzi podatek dla srebra:  kliknij, aby powiększyćoptymalna cena dla KGH to 4100-4900 PLN/kg srebra
Edytowany: 15 grudnia 2011 23:24
|
|
0 Dołączył: 2011-05-11 Wpisów: 37
Wysłane:
16 grudnia 2011 00:14:03
W zeszłym roku SP sprzedał 10% akcji po 103zł, wśród kupujących byli drobni, OFE i fundusz emerytalny pracowników KGHM. Ciekawe czy przyszli emeryci są świadomi co się dzieje... Zastanawiam się czy są jakieś podstawy, żeby się procesować z SP w związku ze sprzedażą akcji i tym podatkiem.
I tak trochę powiązane, ciekawe jakie branża łupkowa ma teraz nastroje i jak to wpłynie na inwestycje...
Edytowany: 16 grudnia 2011 00:16
|
|
0 Dołączył: 2011-12-16 Wpisów: 2
Wysłane:
16 grudnia 2011 01:35:10
1) Spółka posiada jeszcze przy dotychczasowej koniunkturze na r. miedzi ogromna siłę, P/E = 2 i to w żywej gotówce (to zresztą przyczyna obecnej napaści na tę górę ... miedzi) 2) Jeśli zakup Quadry dojdzie do skutku wg spółki w 2011r, już 1/4 wydobycia będzie pochodziła z poza Polski, w kolejnym roku 1/3, a dalej może jeszcze wiecej jeśli będą kolejne akwizycje - co jest bardzo silnie brane pod uwagę. Oczywiście nowy podatek nie obejmie eksploatacji tych zasobów. 3) Nawet przy nowych obciążeniach cena ok 100 PLN pozostaje w średnim okresie stosunkowo atrakcyjna (choć 100 to nie 200) dając potencjalnie całkiem godziwy zysk. 4)Dobra koniunktura może uledz załamaniu, a wtedy wpływ podatków nie będzie aż tak inwazyjny 5) Obciążenie stanowi świetną motywację do zwiększania efektywności kosztowej i dywersyfikacji w przyszłości. 6) Obecny Zarząd faktycznie zdaje się myśleć o budowaniu jej wartości i tak też działa
Absolutną niedoróbką podatku jest brak uwzglednienia inflacji prowadzący nieuchronnie do destrukcji spółki w czasie przy podanej kwotowej konstrukcji podatku. Dlatego z czasem ustawę trzeba będzie nowelizować, a to kolejne kłopoty.
Oczywiście ustawa nie musi wejść w obecnym kształcie, a nawet jak wejdzie zapewne będą próby zaskarżenia do TK.
Swoją drogą szkoda zarzynać jedyną Polską firmę, która w takiej skali zaczyna rozglądać sie po świecie. Gdyby mogła rozwijać się szybciej polskie państwo zapewne zyskałoby wiecej niż na rzeczonym podatku. Tym bardziej, że pozostaje cały czas dominującym akcjonariuszem. Łatwo policzyć o jaką wartość obniżyła się natychmiast wartość udziałów skarbu państwa w ciągu zaledwie kilku chwil i ile lat trzeba będzie drenować spółke by to odrobić uśredniając koniunkturę na rynku miedzi za ostatnie 10 lat.
|
|
0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 1 099
Wysłane:
16 grudnia 2011 02:05:01
Pogląd,że działania (w skali zarówno mikro, jak i reperkusje makro) na KGHM są debilizmem ekonomicznym lub chęcią gry na krótko - podtrzymuję. Skup już nieaktualny? Nie mój pogląd, ale ciekawy (z popularnego blogu, jako "vox populi" ) "Dotarła do mnie "plotka". Osobiście wydaje mi się to nieprawdopodobne, ale ponieważ na naszym rynku są pewne symptomy, które ją uwiarygadniają postanowilem zapytać was o opinię. Chodzi o wspołprace naszego rządu z Goldmanem reprezentowanym przez Marcinkiewicza. Ponieważ grozi nam przekroczenie deficytu rząd wpadl na wspanialy pomysł odebrania środków OFE - czyli zrobienie tego co Węgrzy lub jak to woli drugą fazę tego co zrobiono wiosną. Oczywiści chodzi o to, żeby przesuwając środki z OFE "pozbyć się" zadłużenia z tytułu obligacji w portfelach OFE. Problemem jest opinia spoleczna i tu własnie współpraca z Goldmanem w celu maksymalnego zdołowania WIG20 na koniec roku, tak aby móc pokazać, że OFE tracą pieniądze i rząd odbierając je działa w trosce o obywateli. Goldman wszedł jakiś czas temu z poważnym kapitałem na rynek na krotko i ustala z rządem terminy i czas oglaszania waznych newsów rynkowych tak, aby wspierało to grę na krótko (case KGHM i interwencji walutowych)" Pozdrawiam fanów spółek Skarbu Państwa.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-29 Wpisów: 99
Wysłane:
16 grudnia 2011 04:36:42
Sądzę,że w obecnej sytuacji makroekonomicznej nie ma powodu,aby prześcigać się w udowadnianiu swoich racji,wynikających z AT,lub AF. Tu i teraz liczy się tylko i wyłącznie otoczenie,a jest ono aktualnie mało życzliwe dla inwestorów. Rynkiem rządzi strach i emocje podsycane z wyraźnym skutkiem przez media i analityków z bożej łaski. Wiele poczynań polityków,ekonomistów,agencji ratingowych et cetera kusi się o wydawanie opinii bez wyczerpujących uzasadnień. Do tego media i manipulanci dopisują własne scenariusze;karmią nimi rzesze giełdziarzy. Oni(inwestorzy,akcjonariusze,spekulanci itd),jako osobniki stadne ganiają od bandy do bandy. Nie ma miejsca na zdroworozsądkowe przemyślenia,wyciąganie wniosków. Tak to jest obecnie z KGHM.Bijemy pianę,nie wiedząc jeszcze po co. Wyklinamy A.Merkel,że nie chce się godzić na dodruk euro,czyżby ten dodruk uratował Europę? Przykładów naszego braku obiektywizmu i robienia z igły wideł jest bez liku. No,ale gdyby wszystko było idealne i rozsądnie,trafnie to na czym wyrazilibyśmy swoje frustracje i ambicje.
|
|
Wysłane:
16 grudnia 2011 07:13:35
makafi napisał(a):1)2) Jeśli zakup Quadry dojdzie do skutku wg spółki w 2011r, już 1/4 wydobycia będzie pochodziła z poza Polski, w kolejnym roku 1/3, a dalej może jeszcze wiecej jeśli będą kolejne akwizycje - co jest bardzo silnie brane pod uwagę. Oczywiście nowy podatek nie obejmie eksploatacji tych zasobów. 4)Dobra koniunktura może uledz załamaniu, a wtedy wpływ podatków nie będzie aż tak inwazyjny 5) Obciążenie stanowi świetną motywację do zwiększania efektywności kosztowej i dywersyfikacji w przyszłości. 6) Obecny Zarząd faktycznie zdaje się myśleć o budowaniu jej wartości i tak też działa
Absolutną niedoróbką podatku jest brak uwzglednienia inflacji prowadzący nieuchronnie do destrukcji spółki w czasie przy podanej kwotowej konstrukcji podatku. Dlatego z czasem ustawę trzeba będzie nowelizować, a to kolejne kłopoty.
Oczywiście ustawa nie musi wejść w obecnym kształcie, a nawet jak wejdzie zapewne będą próby zaskarżenia do TK.
Swoją drogą szkoda zarzynać jedyną Polską firmę, która w takiej skali zaczyna rozglądać sie po świecie. Gdyby mogła rozwijać się szybciej polskie państwo zapewne zyskałoby wiecej niż na rzeczonym podatku. Tym bardziej, że pozostaje cały czas dominującym akcjonariuszem. Łatwo policzyć o jaką wartość obniżyła się natychmiast wartość udziałów skarbu państwa w ciągu zaledwie kilku chwil i ile lat trzeba będzie drenować spółke by to odrobić uśredniając koniunkturę na rynku miedzi za ostatnie 10 lat.
2. Niestety, z punktu widzenia opodatkowania, 1/4 produkcji z Quadry to muzyka dalszej przyszłości . 2013 najwcześniej. 4. Coż z tego skoro wtedy po prostu nie ma zysku na produkcji. 5. Wielu pracowników KGHMu miało i ma akcje swojej firmy. Obawiam się, że zdołowanie ich kursu wywoła frustracje. Zostaną rozbudzone żądania płacowe, bo praca, a nie dywidenda z własnej firmy będą głównym dochodem czyli wzrost kosztów KGHMu. Obyś to Ty miał rację. 6. Pełna zgoda, ale zaostrzono mu warunki działania w sposób ekstremalny. Zamiast wykorzystać hossę na miedzi dla rozwoju molocha na skalę światową może się skończyć jego powolną śmiercią. Zgadzam się z Tobą. Zawsze byłem zwolennikiem pozyskiwania nowych złóż. czywiście na godziwych warunkach, a nie doraźnej gry pod bieżącą dywidendę w maksymalnej wysokości. Strzyc, a nie golić do gołej skóry, jak teraz.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
16 grudnia 2011 08:25:24
Szutnik, a Ty dalej brniesz w swoje. udowadniasz, że teraz nie jest pora na S, chociaż nikt się przy tym nie upiera. pozwól, że odniosę się do Twojego ostatniego wykresu i posłużę się cytatem osoby z wieloletnim doświadczeniem na rynkach zagranicznych, stosującej nowatorskie, nieznane w Polsce metody analizowania wykresów: Cytat:...a o takim pojęciu jak "rozgonienie dywergencji" słyszałeś?
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
16 grudnia 2011 09:18:38
przy kursie: 105,20 zł
Szutnik napisał(a):Skoro mnie tu wywoływano do tablicy, to odpowiadam.
Całkowicie podtrzymuję to, co pisałem wcześniej tu o KGH. Ten walor nadal jest w długotrwałym trendzie wzrostowym, a to co obserwujemy, to jedynie silna korekta. Tu nie chodzi o wypominanie bo kazdy z nas sie myli i to byc moze duzo czesciej od Ciebie ale Twoja pewnosc co do swoich metod zaczyna zakrawac o narcyzm Tak jak na KGHM jak i na ogolnym juz dawno wyznaczales punkt zwrotny po ktorym mial sie rozpoczac marsz na polnoc ... Na rynek nie ma sily moim zdaniem i nie mozna sie przywiazywac do jakis tam metod tylko byc elastycznym i reagowac na biezaco bo te Twoje ciagi liczbowe moga byc tak samo skuteczne jak moje rzuty koscia (czysty przypadek)
|
|
214 Dołączył: 2010-01-20 Wpisów: 2 209
Wysłane:
16 grudnia 2011 09:25:34
przy kursie: 105,20 zł
Na KGHM ktoś nam pomaga postawić krzyżyk. To samobój. Z ekonomią nie ma nic wspólnego. Czy ktoś pokusił się o jakiś rachunek ekonomiczny, a przecież gra chodzi nie o miliony, a o miliardy. Czy ktoś zastanowił się - czy Polska chce miec koncern globalny (chociaż jeden). A przecież w obecnym zglobalizowanym świecie tylko globalne czempiony "Konie pociągowe gospodarek" mają decydujące znaczenie. Jeśli chodzi o planowany deal "Quadra fnx Ltd" - to właśnie ta "igraszka" z podatkiem niespotykanym w cywilizowanym świecie (chodzi mi o sposób wprowadzania - a raczej czas"lex legalis"). Czy w lutym 2012r Akcjaonariat Quadry fnx ltd. zgodzi się na przejecie jej przez KGHM golonej nie do skóry, a wręcz do kości. Proszę się zastanowić. Kto jest akcjonariuszem to czuje tu dysonans i problem Zarządu KGHM. Arcytrudna sytuacja Zarządu - miezy młotem a kowadłem.
A propos skupu własnych akcji. Skup miałby sie odbyć przy cenie 190 zł, ale przy cenie zbliżonej do 100 zł, faktycznie sie nie odbędzie - czy ktoś to zrozumie?
Jedyne wytłumaczenie jest takie: Skupili by zbyt duży procent z rynku i udział Skarbu Państwa przekroczyłby granicę, przy której trzeba ogłosić wezwanie. Skarb Państwa ani myśli to zrobić i co? Musieli by sprzedać odpowiednią pulę akcji po tej niskiej cenie. A to pijarowsko źle by było odebrane. to lepiej z tym nie wyskakiwać i Prezes to uznaje. To są moje przypuszczenia a nie pewność.
|
|