PARTNER SERWISU
oxglplcu
452 453 454 455 456

Kiedy szczyt hossy?

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 16 grudnia 2011 19:30:31
GregGoldi napisał(a):
no cóż argument nie do obalenia.... W takim razie proponuję obłożyć dodatkowym podatkiem elektrownie wodne gdyż też czerpią z naszego wspólnego dobra, powinno się nie pozwalać zarabiać również np. elektrociepłowniom gdyż korzystają ( a właściwie ograniczają dostęp) do wspólnego dobra jakim jest świeże powietrze....
A tak poważnie... KGH za to że korzystał "ze wspólnego dobra" płacił stosowny podatek poza podatkiem dochodowym)

Posłużyłem się pojęciem wspólnego dobra, żeby sprawę uprościć.

Tak naprawdę sprawa uregulowana jest w ten sposób, że prawo własności górniczej przysługuje Skarbowi Państwa (art. 10 ustawy prawo geologiczne i górnicze).

Zatem nie dziw się, że państwo-właściciel nakłada daninę na podmiot, który chce zarabiać na czymś co jest własnością państwa.

sevenseas
0
Wpisów: 37
Wysłane: 16 grudnia 2011 20:38:47
Ta przyszla pozyczka dla IMF to jest rzecz dobra dla Polski. Szkoda ze tak pozno. Jak zwykle na forum nie wiecie ze tak naprawde to sie w praktyce nie pozycza NIC, a dostaje odsetki. Ponadto zapomnieliscie ze to my mamy pozyczke od IMF poprzez FCL.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 16 grudnia 2011 20:45:43
SWIG80 w cenach zamknięcia ustanowił roczne minima sign6
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 16 grudnia 2011 21:34:29
sevenseas napisał(a):
Ta przyszla pozyczka dla IMF to jest rzecz dobra dla Polski. Szkoda ze tak pozno. Jak zwykle na forum nie wiecie ze tak naprawde to sie w praktyce nie pozycza NIC, a dostaje odsetki. Ponadto zapomnieliscie ze to my mamy pozyczke od IMF poprzez FCL.

Tylko dostaje odsetki ciekawe a czasem nie placi sie tez?
Tak wogole to swoja arogancja przypominasz mi pewnego mistrza co to jest najlepszym analitykiem.
Swoja droga ciekawe czy przeprosi kogokolwiek za swoja pomylke skoro domagal sie przeprosin od innych :) czas niestety pokazal kto sie myli i KGHM jest po 100 a nie 200.

Wydaje sie ze indexy predzej zjada na minima niz na maksy. Ale co tam kiedys i tak beda maksy i wtedy wyjdzie mistrz i powie ze sie nie mylil oczywiscie bedzie mial racje tylko duzo czasu uplynie.

sevenseas
0
Wpisów: 37
Wysłane: 16 grudnia 2011 22:01:14
To nie moja arogancja, tylko ignorancja niektorych uczestnikow forum.

"Tylko dostaje odsetki ciekawe a czasem nie placi sie tez"

Wlasnie o to mi chodzi.

Nie porownuj mnie do analitykow, prosze. A tak wogule to co ma wspolnego rekomendacja KGHM i to co napisalem? To ze nie mam racji? Czy to ze nie masz nawet zielonego pojecia o czym piszesz? I co niby ten czas ma pokazac? Moze to ze to jest wymiana aktyw miedzy krajem pozyczjacym i IMF ktory daje ci SDR? A moze to ze absolutnie nic ci nie znika z balance sheetu banku centalnego i poziom aktyw pozostaje taki sam, dopuki ktos tych pieniedzy z IMF nie pozyczy i ci zaplaca dodatkowo odsetki wedlug udzialu procentowego.

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 16 grudnia 2011 22:13:11
Edytowany: 16 grudnia 2011 22:13

Taurus80
0
Wysłane: 16 grudnia 2011 22:22:38
Dla mnie z pkt inwetora malo mni interesuja czary jakich uzywaja jednak wedlug mojej tepej logigi jezeli NBP daje gwarancje na zaplacenie skladki 7mld USD to te srodki i tak musi zablokowac. Co to kwesti oprocentowania to powiedz mi ile procent MFW zaplaci za wykozystana sume? Mysle ze bedzie to max 2~3% a u polsce inflacja jest okolo 5% zakladajac ze swiat bedzie uzywal czrodziejskiej rozczki do znajdywania nastepnych bilionow inflacja wzrosnie bardziej wiec NBP zrobi piekny interes do tego pozostaje kwestia skad wyczaruja nastepne setki mld zielonych na ratowanie EURO bo przciez 200mld kompletnie nic nie zmienia.

A na horyzoncie mamy niebezpieczenstwo gry przeciw dolarowi ktore jestem pewien nastapi w przyszlym roku ichnie wybory beda doskonalym czasem pod taka zagrywke a problemy USA sa takie same jak nie wieksze niz w europie.

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 16 grudnia 2011 22:42:50
Taurus80 napisał(a):
sevenseas napisał(a):

Swoja droga ciekawe czy przeprosi kogokolwiek za swoja pomylke skoro domagal sie przeprosin od innych :) czas niestety pokazal kto sie myli i KGHM jest po 100 a nie 200.

Wydaje sie ze indexy predzej zjada na minima niz na maksy. Ale co tam kiedys i tak beda maksy i wtedy wyjdzie mistrz i powie ze sie nie mylil oczywiscie bedzie mial racje tylko duzo czasu uplynie.

Po pierwsze mam honor. Powiedziałem, że jeśli nie został osiągnięty dołek, to więcej się nie odzywam na forum. Wprawdzie ani WIG, ani indeksy amerykańskie i europejskie, ani miedź nie przebiły swoich dołków, lecz KGHM przebił minimum, zatem nie powinienem się już w ogóle odzywać, a robię tylko ze względu na Ciebie oraz faktu nieprzebicia dołków przez indeksy. W przeciwnym razie buzia by mi się nie otworzyła. Miałeś rację, że wzrosty KGHM były tylko korektą, chociaż nie jest to oczywista racja. Raczej powiedziałbym, że to nie jest trend spadkowy, a zwykłe przypadkowe obsunięcia spowodowane fatalną informacją, której nie dało się w żaden sposób przewidzieć, bo nie miała związku z finansami spółki. Zupełnie inaczej sprawa wygląda w skali makro, a nawet mikro w finansach KGHM. Tutaj nie mam kogo w niczym przepraszać, bo wszystko co przewidywałem się sprawdziło - spadek bezrobocia i poprawa PKB w USA. Mało tego, bezrobocie wpada w trend spadkowy, w co nikt nie chciał uwierzyć parę miesięcy temu. I jest to trend spadkowy bez najmniejszych wątpliwości: http://www.multpl.com/unemployment/ ! Wzrost PKB czyli powrót ożywienia USA jest bezapelacyjny w świetle tego faktu. Mało tego, każdy kolejny spadek o 1 pkt proc. bezrobocia oznacza coraz wyższy procentowy wzrost PKB, więc nawrót recesji będzie możliwy dopiero za parę lat. Silne USA pociągnie prędzej czy później Europę, czyli nasze WIGi.

Moim błędem było to, że prognozowałem zmiany kursu KGHM tylko w oparciu o wewnętrzne finanse, które są znakomite (rekordowe wyniki) oraz zewnętrzne warunki makro. Nie brałem pod uwagę ryzyka wprowadzenia podatku od miedzi. I tak rynek jest znacznie nadreaktywny, bo w świetle ostatnich wydarzeń przejęcie Quadry przez KGH powinno właśnie spowodować wzrost kursu, a nie taki spadek, bo jest to przecież ucieczka od podatku, który został nałożony tylko na polskie złoża miedzi.

Mam Cię przeprosić, bo miałeś farta?
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]
Edytowany: 16 grudnia 2011 22:48

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 16 grudnia 2011 22:45:46
warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,...

Cytat:
stołeczni radni zgodzili się, żeby ratusz kupił za ponad pół miliarda złotych bony skarbu państwa, żeby obniżyć poziom zadłużenia państwa na koniec roku.

Dobre co?

www.telegraph.co.uk/finance/ch...

Cytat:
It is hard to obtain good data in China, but something is wrong when the country's Homelink property website can report that new home prices in Beijing fell 35pc in November from the month before. If this is remotely true, the calibrated soft-landing intended by Chinese authorities has gone badly wrong and risks spinning out of control.

The growth of the M2 money supply slumped to 12.7pc in November, the lowest in 10 years. New lending fell 5pc on a month-to-month basis. The central bank has begun to reverse its tightening policy as inflation subsides, cutting the reserve requirement for lenders for the first time since 2008 to ease liquidity strains.

A w linkach ponizej bardzo ciekawe wykresy dla zlota-:)
blog.kimblechartingsolutions.c...

goldscents.blogspot.com/2011/1...
Edytowany: 16 grudnia 2011 22:56

Taurus80
0
Wysłane: 16 grudnia 2011 23:01:12
mankomaniak napisał(a):
Taurus80 napisał(a):
sevenseas napisał(a):

Po pierwsze mam honor. Powiedziałem, że jeśli nie został osiągnięty dołek, to więcej się nie odzywam na forum. Wprawdzie ani WIG, ani indeksy amerykańskie i europejskie, ani miedź nie przebiły swoich dołków, lecz KGHM przebił minimum, zatem nie powinienem się już w ogóle odzywać, a robię tylko ze względu na Ciebie oraz faktu nieprzebicia dołków przez indeksy. W przeciwnym razie buzia by mi się nie otworzyła. Miałeś rację, że wzrosty KGHM były tylko korektą, chociaż nie jest to oczywista racja. Raczej powiedziałbym, że to nie jest trend spadkowy, a zwykłe przypadkowe obsunięcia spowodowane fatalną informacją, której nie dało się w żaden sposób przewidzieć, bo nie miała związku z finansami spółki. Zupełnie inaczej sprawa wygląda w skali makro, a nawet mikro w finansach KGHM. Tutaj nie mam kogo w niczym przepraszać, bo wszystko co przewidywałem się sprawdziło - spadek bezrobocia i poprawa PKB w USA. Mało tego, bezrobocie wpada w trend spadkowy, w co nikt nie chciał uwierzyć parę miesięcy temu. I jest to trend spadkowy bez najmniejszych wątpliwości: http://www.multpl.com/unemployment/ ! Wzrost PKB czyli powrót ożywienia USA jest bezapelacyjny w świetle tego faktu. Mało tego, każdy kolejny spadek o 1 pkt proc. bezrobocia oznacza coraz wyższy procentowy wzrost PKB, więc nawrót recesji będzie możliwy dopiero za parę lat. Silne USA pociągnie prędzej czy później Europę, czyli nasze WIGi.

Moim błędem było to, że prognozowałem zmiany kursu KGHM tylko w oparciu o wewnętrzne finanse, które są znakomite (rekordowe wyniki) oraz zewnętrzne warunki makro. Nie brałem pod uwagę ryzyka wprowadzenia podatku od miedzi. I tak rynek jest znacznie nadreaktywny, bo w świetle ostatnich wydarzeń przejęcie Quadry przez KGH powinno właśnie spowodować wzrost kursu, a nie taki spadek, bo jest to przecież ucieczka od podatku, który został nałożony tylko na polskie złoża miedzi.

Mnie osobiscie przepraszac nie musisz bo nie ma za co tym bardziej ze to nie ja oczekiwalem 100 na KGHM a rynek i tak cie nauczyl ze za pewnym siebie niemozna byc.
Ja zakladalem zjazd na w20 w przedzial znany wszystkim jednak zaczynam miec watpliwosci bo widze pewne oznaki ze trend mzoe sie zmienic. Jednak dzisiaj swig80 ustanowil dolek i lampa pali. W przyszlym tyg bede. Mial jasnosc czego sie spodziewac jezeli swig bedzie poglebial dolek to na w20 bedzie nas czekala lawina duzo wieksza niz w moj wyimaginowany przedziial jezeli natomiast swig sie wybroni to istnieje prawdopodobienstwo ze pojdziemy w gore.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 17 grudnia 2011 11:11:00
mdtrader napisał(a):
warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,...

Cytat:
stołeczni radni zgodzili się, żeby ratusz kupił za ponad pół miliarda złotych bony skarbu państwa, żeby obniżyć poziom zadłużenia państwa na koniec roku.

Dobre co?

A do tego ogłosili na poniedziałek wykup przedterminowy bonów skarbowych za 16,7 mld zł od zewnętrznych inwestorów. Teraz opchnie się samorządom i dług cudownie się zmniejszy. Pomysłowość JVR jest naprawdę imponująca, bo to przecież tylko jedna ze sztuczek!

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 17 grudnia 2011 11:13:36
2^24, to nie może być przypadek!
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 17 grudnia 2011 11:27:22
Taurus80 napisał(a):
sevenseas napisał(a):

Tylko dostaje odsetki ciekawe a czasem nie placi sie tez? (...)

w tym przypadku sevenseas chyba jednak ma racje, jezeli to jest ten sam mechanizm co w USA.
nie jeden raz pisalem, ze jestem przeciwnikiem 'dodruku' pieniedzy, ale po ostatniej wymianie zdan z sevenseas na priv oraz uprzejmosci google (jak juz wiesz jak zapytac to pomoze blackeye ) faktycznie wychodzi na to, ze mozna dostawac odsetki od tak naprawde niczego. co nie oznacza, ze uwazam to za zdrowe.

i moze o to chodzi - Europa nie jest w stanie konkurowac z USA na rownych szansach, jezeli USA ma mozliwosc stworzenia dowolnej kwoty z powietrza, wiec znalezli obejscie problemu w takiej formie.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

mankomaniak
0
Wysłane: 17 grudnia 2011 11:53:00
mankomaniak napisał(a):
Silne USA pociągnie prędzej czy później Europę, czyli nasze WIGi.

Podaję dla dowodu i do przemyślenia:

Stopa bezrobocia USA vs. Japonia vs. Europa

Ostatnio ciągle tylko słyszę o dysonansie/dywergencji pomiędzy gospodarką USA a Europy. Powyższy wykres pokazuje, że nie jest to wyjątek, a systematycznie powtarzające się zjawisko - trend bezrobocia USA wyprzedza o ok. 0,5 do 1,5 roku trend w Europie.

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 17 grudnia 2011 13:44:19
Manko, mam do Ciebie pytanie odnośnie bezrobocia w Stanach, a mianowicie:

Co z ludźmi, którzy zaniechali poszukiwania pracy ze względu na bezskuteczność dotychczasowych ?
Ja się ma ostatnio zanotowany spadek produkcji w USA do faktu poprawy zatrdnienia, czy przypadkiem nie jest to wzrost bardzo chwilowy, związany ze świąteczną histerią zakupową, która za miesiąc będzie tylko wspomnieniem z przeszłości i znów powędruje na 9%. Druga sprawa to czy ze względu na wybory statystyki w Stanach są do końca rzetelne ?

Bo z twoimi tezami na bazie podanych danych wypada się zgodzić.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 17 grudnia 2011 15:08:48
mankomaniak napisał(a):

przeprosić to powinieneś za te bzdury że forum powinno słuchać tylko prawdziwego ekonomisty (Ciebie), że jest tylko jeden prawdziwy trader (Ty), że AT to kompletne bzdury, że Twoje IQ=poziom KGHM (to było chyba najlepsze, jak samopoczucie przy 105 ?), że nam na górce KGHM będziesz opychał w tym roku za 200 zł a w 2012 za 230 zł za akcje.. to były takie nadęte, egoistyczne i mitomańskie bzdury że ręce opadały.

Rozmawiasz z inwestorami a zachowujesz się jak dzieciak. Do tego tak bardzo skupiasz się na cyferkach wyników ekonomicznych że cała psychologiczna, polityczna i socjologiczna otoczka gry na giełdzie kompletnie Ci ucieka.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 17 grudnia 2011 15:12

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 17 grudnia 2011 15:26:37
ja czasami mam wrażenie ze paru forumowiczów pisze posty tak prowokacyjne w swojej treści...zeby wywołać reakcję u innych i chęć odpowiedzi..

wiem, że na niektórych forach robi się tak, żeby rozpalić inwestorów... może tak jest, może nie..

ale to takie zachowania jak palikota... zamiast skupić się na rzeczach ważnych dla kraju to ciagle wywułuje tematy zastępcze typu krzyż, marycha, albo związki gejow

jedynie co się liczy to to czy jet sie w centrum uwagi:-)))
moze się forumowicze też tak "bawią"

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 17 grudnia 2011 15:27

lajkonik
0
Wysłane: 17 grudnia 2011 15:54:49
Scarry napisał(a):
mankomaniak napisał(a):

przeprosić to powinieneś za te bzdury że forum powinno słuchać tylko prawdziwego ekonomisty (Ciebie), że jest tylko jeden prawdziwy trader (Ty), że AT to kompletne bzdury, że Twoje IQ=poziom KGHM (to było chyba najlepsze, jak samopoczucie przy 105 ?), że nam na górce KGHM będziesz opychał w tym roku za 200 zł a w 2012 za 230 zł za akcje.. to były takie nadęte, egoistyczne i mitomańskie bzdury że ręce opadały.

Rozmawiasz z inwestorami a zachowujesz się jak dzieciak. Do tego tak bardzo skupiasz się na cyferkach wyników ekonomicznych że cała psychologiczna, polityczna i socjologiczna otoczka gry na giełdzie kompletnie Ci ucieka.

Myślę, że Bankrucik ma rację i, że część wypowiedzi w postach służy zwróceniu na siebie uwagi czy podgrzaniu atmosfery w określonym celu. Ale nasze forum jest za małe by kształtować trendy :) więc wykluczam takie intencje.
Dlatego uważam, że przepraszanie kogokolwiek za prognozy, mylne prognozy nie ma sensu. Za formę miewa sens blackeye .
Natomiast chciałbym zwrócić uwagę na co innego. Manko powołuje się na doskonałe wyniki KGHMu i jego bieżącą sytuację finansową. Wszystko co pisze jest prawdą, tylko, że to przeszłość. Co z tego, że na kontach leży, dajmy na to, 11 mld czyli po 55 zł na akcję. Jak sobie to by akcjonariusze w całości wypłacili to nie zostanie nic poza problemami i wartość akcji może sięgnąć zera, bo perspektywy zarobku kolejnych takich samych pieniędzy nie istnieją (to akurat nie tyczy się KGHM). Przecież cena akcji na giełdzie dotyczy tylko tych akcji, które są w obrocie (jak mawia/pisze Watch Dog), a nabywcami są Ci, którzy wierzą w lepszą przyszłość - DT i zwalaczy kontraktów terminowych nie liczę. Tu tkwi błąd w rozumowaniu Mankomaniaka. Zbyt zauroczył się historią - wpływy za sprzedaż Polkomtela, Dialogu, rekordowych cen miedzi, słabości złotego, a nie uwzględnił, że wpływów z dywidendy z Plusa już nie będzie, Dialog nie przysporzy strat :), złoty może się w końcu umocnić, a koniunktura na świecie, w tym na miedź i inne surowce, była tylko bańką spekulacyjną, a nie realnym popytem. Bo w sumie przecież o tym jest nasz wątek. O końcu hossy = bańki blackeye
Za fakty nie do przewidzenia z zakresu polityki gospodarczej nie ma kto przepraszać. Bo błędne analizy nadchodzącej przyszłości gospodarczej każdemu z nas się przytrafiają i są codziennością w naszych wypowiedziach. Wszystko zależy od horyzontu.

mankomaniak
0
Wysłane: 17 grudnia 2011 20:24:45
lajkonik napisał(a):
Manko, mam do Ciebie pytanie odnośnie bezrobocia w Stanach, a mianowicie:

Co z ludźmi, którzy zaniechali poszukiwania pracy ze względu na bezskuteczność dotychczasowych ?
Ja się ma ostatnio zanotowany spadek produkcji w USA do faktu poprawy zatrdnienia, czy przypadkiem nie jest to wzrost bardzo chwilowy, związany ze świąteczną histerią zakupową, która za miesiąc będzie tylko wspomnieniem z przeszłości i znów powędruje na 9%. Druga sprawa to czy ze względu na wybory statystyki w Stanach są do końca rzetelne ?

Bo z twoimi tezami na bazie podanych danych wypada się zgodzić.

Przecież gdyby nie było żadnej niepewności, toby nie było hossy ani bessy, a przynajmniej nie w takiej formie jakie znamy (tj. długie trendy). Pomimo że trend zmian bezrobocia i pkb jest dużo łatwiejszy do udowodnienia niż zmian kursów akcji, to jak widać nawet w tym przypadku ludzie mają wątpliwości - co jest jak najbardziej zdrowe, bo pozwala zarabiać fundamentalistom. Problem jest inny. Trend-spadek bezrobocia USA to fakt na dziś i będzie się z dużym prawdodobieństwem utrzymywał, ale nie wiadomo jak to przełoży się na indeksy akcji. Pośrednio poprzez PKB, ale zmiany PKB też nie muszą idealnie korelować z indeksem, nie mówiąc już o tym, że bezrobocie jest tylko jednym z czynników wpływających na PKB. Ryzyko pozostaje.

Cytat:
KGHMu i jego bieżącą sytuację finansową. Wszystko co pisze jest prawdą, tylko, że to przeszłość[...] Tu tkwi błąd w rozumowaniu Mankomaniaka. Zbyt zauroczył się historią

Nigdzie tutaj nie tkwił mój błąd. Przecież przewidywałem, że kurs dojdzie do 200 jeszcze przed podaniem prognoz na 2011, przed prognozami analityków za 3q i przed wynikami za 3q. Wszystkie przewidywania były jeszcze przed tymi rekordowymi wynikami. Swoją wycenę opierałem na kombinacji historycznych średnich c/wk, c/z i modelu dyskontującego oczekiwane dywidendy. Cena 200 była minimalną granicą, a 230 maksymalną.

Edytowany: 17 grudnia 2011 20:26

lajkonik
0
Wysłane: 17 grudnia 2011 22:18:42
Manko,

w zasadzie nie odniosłeś się do pytania. Oczywiście można to skwitować w twój sposób, ale ja odczytuję to jako uznanie,że problem zmniejszenia się produkcji w listopadzie, wyrejestrowywania się ludzi z UP nie ma wpływu na PKB. Ja bym z tym uważał, bo niby mówi się o dywergencji między USA i Europą, ale kłopoty Euro nie mogą nie odbić się na Stanach. To, też będą fundamenty Angel

Manko, może coś przeoczyłem, ale wydawało mi się, że sprawa dotyczy powrotu KGHM na szczyty i powyżej, gdy był koło 150 zł i fluktował do 170. 200 już było, gdy przedstawiałeś swoje prognozy. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

452 453 454 455 456

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,309 sek.

uvvzenje
bienmlxz
zubmunky
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qxzkvlpz
bmvjbwyj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat