PARTNER SERWISU
ocflhwui
5 6 7 8 9
Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 15 kwietnia 2013 13:00:48 przy kursie: 1,13 zł
Szutnik napisał(a):
@ mila
OFE bym tu zdecydowanie wykreślił. OFE nie działają na rynku Xetra (patrz post Sbyszka).
Dla mnie główną możliwą przyczyną jest ukryty trup w szafie i to tak poważny, ze mogący spółkę przeprowadzić w niebyt.
Krótko mówiąc - kurs zachowuje się tak, jakby firmie groziło bankructwo.

""Obniżka i umieszczenie ratingów na liście obserwacyjnej jest następstwem znacznego osłabienia pozycji płynnościowej Agrotonu. Wynika ono ze znacznej redukcji salda gotówkowego, co według nas jest potrzebne dla obsłużenia spłaty kuponów od obligacji o wartości 50 mln USD, które zapadają w 2014 r." - głosi komunikat.

Następna spłata kuponów - w wysokości 3 mln USD - przypada w lipcu br. Stan gotówki zmniejszył się do 6,5 mln USD wg stanu na 25 marca br. z 20,4 mln USD na dzień 30 września 2012 r., podała agencja.

"Co więcej, z tych 6,5 mln USD kwota 4,5 mln USD znajduje się w Bank of Cyprus. Rozumiemy, że ta kwota podlega obecnie ograniczeniom i odzyskanie jej w całości jest mało prawdopodobne" - czytamy dalej."

stooq.pl/n/?f=726818&searc...

A co innego tej spółce grozi jak nie bankructwo ? Firmy nie upadają z braku zysków księgowych a właśnie z braku płynności. Te CCC agencja moim zdaniem dała i tak na wyrost co zresztą sami zauważyli

" umieścił ratingi spółki na liście obserwacyjnej z możliwością dalszej obniżki, podała agencja w komunikacie"

Edytowany: 15 kwietnia 2013 13:01

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 15 kwietnia 2013 13:37:04 przy kursie: 1,13 zł
@wojetek

Miesiące marzec i kwiecień to okres wysiewu zbóż jarych - więc spadek ilości gotówki w kasie w tym czasie jest raczej czymś naturalnym. W końcu trzeba opłacić pracowników którzy wyjada na pole aby obsiać całkiem spore areały jakie posiada AGT, za coś trzeba kupić nasiona i nawozy, być może naprawić lub zakupić sprzęt, do tego dochodzi koszt paliwa, itd, itp. AGT to spółka wybitnie sezonowa, w pewnych okresach ma przypływ gotówki w innych natomiast jej odpływ.

AGT ma też elewatory, w których po zbiorach gromadzi zapasy zboża aby sprzedać je w dogodnym dla siebie momencie. Tak działają spółki na rynku zboża.
Spłata części zadłużenia (3 mln $) przypada dopiero na miesiąc lipiec, a więc do tego czasu muszą po prostu sprzedać część zboża z elewatorów. Nawet raport S&P na który się powołujesz mówi o tym, iż spółka posiada spore zapasy zboża, które powinna w jakiejś części spieniężyć.

A więc w tym całym zamieszaniu ze spadkiem kursu nie może chodzić jedynie o zmniejszenie się ilości gotówki w kasie.
Edytowany: 15 kwietnia 2013 13:50

QMX
QMX
1
Wpisów: 213
Wysłane: 15 kwietnia 2013 14:35:18 przy kursie: 1,13 zł
jeśli mam straty 80 % na tym papierze - czy warto to jeszcze sprzedawać i odzyskiwać resztki czy czekać na jakąś informację, np raport roczny, ma być podany za kilka sesji ?

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 15 kwietnia 2013 15:01:15 przy kursie: 1,13 zł
przykra sprawa, QMX

przeanalizuj wykresy spółek, które były w podobnej sytuacji - tzn. spadki, niepoprzedzone żadnymi informacjami o charakterze katastrofalnym. niestety, wybór masz aż zanadto duży - IDM, GNT, SGR, PBG ITD ITP
zobacz jak często miało miejsce "odbicie zdechłego kota" i sam wyciągnij wnioski

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 15 kwietnia 2013 15:03:17 przy kursie: 1,13 zł
@QMX
taka strata jest niedopuszczalna... czy automatyczny czy mentalny (jeśli ktoś ma dość charakteru) stop-loss jest wg mnie na giełdzie rzeczą obowiązkową (co przez ostatni rok udowodniły casusy PBG, PXM, Calatravy, IDM SA i teraz Agrotonu).

A co do tego czy wychodzić - skąd wiesz czy za 2-3 miesiące firma jeszcze będzie ? Wtedy będziesz z kolei wściekał się na siebie że straciłeś nawet tą resztę 20% kasy. Z drugiej strony jak za miesiąc odbije o 40% a Ty sprzedasz.... nie ma dobrej rady w takiej sytuacji.

strasznie mi przykro bo znikają realne oszczędności, ale SL naprawdę ratuje ludziom portfele...
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 15 kwietnia 2013 15:05

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 15 kwietnia 2013 15:06:02 przy kursie: 1,13 zł
@QMX
Cóż, w tej chwili to czysta loteria. Zależy ile zainwestowałeś i jak to się ma do twoich zarobków. Nikt w tej chwili nie poda ci tu zakresu spadków, jeśli więc są to twoje ostatnie pieniądze i więcej nie masz, to sprzedaj, wypłać i za resztę pieniędzy kup swojej kobiecie coś ładnego.

Jeśli gotów jesteś zaryzykować i machnać ręką na straty licząc na to, że papier jeszcze "odbije", to możesz potrzymać.

Naprawdę trudno jest udzielać rad w takich warunkach. Szkoda, że nie ustawiłeś stopa...
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 15 kwietnia 2013 15:26:50 przy kursie: 1,13 zł
QMX napisał(a):
jeśli mam straty 80 % na tym papierze - czy warto to jeszcze sprzedawać i odzyskiwać resztki czy czekać na jakąś informację, np raport roczny, ma być podany za kilka sesji ?

QMX, do odpowiedzi poprzedników dodam jeszcze, że tak na prawdę w takiej sytuacji nie powinno mieć znaczenia czy masz 80% straty, czy może 60% albo 50%. Przeszłe straty nie powinny mieć znaczenia dla Twojej decyzji, a powinieneś ją podejmować tylko w oparciu o przyszły potencjał. Tak więc jak wspominali przedmówcy przeanalizuj podobne przypadki i całą otoczkę wokół Agrotonu i decyzję podejmij sam, ale nie przywiązuj się do spółki tylko dlatego, że straciłeś 50% czy 80%.
Edytowany: 15 kwietnia 2013 15:28

QMX
QMX
1
Wpisów: 213
Wysłane: 15 kwietnia 2013 15:31:37 przy kursie: 1,13 zł
Miałem ustawić stopa, nie wiem czemu tego nie zrobiłem. Pierwszy raz miałem taką sytuację, że zainwestowałem wszystko co miałem w jedną spółkę, nigdy nie dopuszczałem do takiego czegośd'oh!

Jedyną opcją ratunku wydaję mi się raport który ma być podany za kilka sesji.
Jeśli on byłby korzystny i kurs wrócił by na poprzednie poziomy to nie wybaczyłbym sobie tego, z drugiej strony nie wiem czy nie lepiej ratować resztki..

Kod:
mod: ten fragment dyskusji zostanie wyczyszczony.
wątki spółek nie są miejscem na porady czy uwagi inwestycyjne ani na informacje o własnych transakcjach - sorry

Edytowany: 15 kwietnia 2013 15:47

cetnar
0
Wpisów: 132
Wysłane: 15 kwietnia 2013 15:47:23 przy kursie: 1,13 zł
Wiem, że z kursem się nie dyskutuje, polityka informacyjna firmy jest również naganna, problemy z poprzednim raportem to równiez negatyw, ale proszę mi wytłumaczyć dlaczego pół roku temu gdy spółka miała 20 mln $ na koncie autydor dał ranking CCC+ czyli też nie za bezpieczny? W takim razie ile spółka ma mieć w gotówce, pożyczając 50 mln $ żeby obligacje były w miarę bezpieczne?
Także ogólny poziom zadłużenia nie wydaję się jakiś duży w stosunku do majątku spółki, porównując ją do innych spółek z branży. Spółka się również rozwija (nie zwiększając zadłużenia) rok do roku - więc nie ma podejrzenia wyprowadzania majątku czy defradudacji. Pomijam majątek w postaci produktów rolnych, ze zbytem którch w obecnych czasach nie ma problemu - skoro autydor ich nie zauważa to ja też to pomijam. Rozumiem biznes zależny od koninktury stal, węgiel, deweloperka, z dużym lewarem kredytowym jest narażony bardziej na bankructwo. Znowu problemy dotykające Ukrainę i branżę roliniczą powinny dotyczyć innych firm z GPW a tu na razie widać tylko Agroton dostaje....

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 15 kwietnia 2013 15:50:39 przy kursie: 1,13 zł
QMX napisał(a):

nawet się nie przyznawaj bo zaraz wpadnie tu Szkutnik i cię opier... i bedzie miał racje
popieram to co pisał irfy jeśli strata w stosunku do zarobków jest nieznacząca - chyba lepiej trzymać ale postaw stopa, jeśli pozostała kwota jest znacząca dla ciebie to ratuj kapitał.
Jeśli nie wiesz co zrobić to zrob 50:50 sprzedaj połowe, połowe trzymaj

Bosman
0
Wpisów: 155
Wysłane: 15 kwietnia 2013 15:57:10 przy kursie: 1,13 zł
czekać trzeba na jakieś info o zmianie stanu posiadania akcji przez obecnych akcjonariuszy
póki FF taki mały to i wiatr może zacząć wiać w drugą stronę

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 15 kwietnia 2013 16:15:44 przy kursie: 1,13 zł
@ Bosman

Cytat:
i wiatr może zacząć wiać w drugą stronę

Ech Bosmanie. Ile łajb zatopiłeś z takim podejściem do wiatru?
To jest 10 w skali Beauforta!
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 15 kwietnia 2013 16:29:15 przy kursie: 1,13 zł
Czyżby cypryjskie mole bankowe zjadły gotówkę?. Tak poważnie to z ukraińskimi spółkami nie ma żartów, nigdy nie wiadomo co tam siedzi w szafach. Generalnie szkoda bo moim zdaniem branża rolna ma ogromną przyszłość na świecie. Wydaje mi się, że w przypadku agrotonu może kroić się coś większego niż jakieś przejściowe problemy z płynnością, nie wiem jeszcze co ale trzymałbym się z daleka bo lepiej kopić drożej niż za drogo łapiąc spadającą maczetę.

Szutnik
153
Wysłane: 15 kwietnia 2013 18:52:54 przy kursie: 1,13 zł
GRAF78 napisał(a):
QMX napisał(a):

nawet się nie przyznawaj bo zaraz wpadnie tu Szkutnik i cię opier... i bedzie miał racje
popieram to co pisał irfy jeśli strata w stosunku do zarobków jest nieznacząca - chyba lepiej trzymać ale postaw stopa, jeśli pozostała kwota jest znacząca dla ciebie to ratuj kapitał.
Jeśli nie wiesz co zrobić to zrob 50:50 sprzedaj połowe, połowe trzymaj

@ Graf

Nie opier... QMX'a. Nie zwykłem dobijać ludzi mocno pobitych przez rynek. To żadna frajda skopać leżącego.

@ QMX

Mogę Ci tylko powiedzieć, co ja bym zrobił na Twoim miejscu. Nie wiem, czy to dobre dla Ciebie rozwiązanie, bo nie znam Cię osobiście.

Ja obciąłbym natychmiast straty, nieważne, na jakim poziomie. W ten sposób odciąłbym się od toksycznego związku, jaki wytwarza się między inwestorem i spółką, na której poniósł on dużą stratę. Jakieś odbicie być może będzie, ale w tej chwili jego skala jest już bez znaczenia dla Twojego portfela.
Własnie liznąłeś smak bankructwa (bo na razie tylko polizałeś). Teraz juz wiesz, jak to jest.

Z sytuacji takiej, jak Twoja, są 2 drogi wyjścia - większość z czasem odpada, zniechęcona do giełdy. Mniejszość wyciąga z tego błędu wnioski, zaciska zęby i uczy się pracy z własną psychiką - bo to ona Cię załatwiła. Po latach takiego zaciskania zębów ma już ostry miecz samurajski i jest gotowa do najcięższych walk.
Poznałeś jednego ze swoich Demonów - Pana Buldoga (czyli jak już mam akcje, to trzymam w zębach i nie puszczę) Teraz musisz nauczyć się go omijać.
Dobra metoda (czy to na bazie AT czy AF) to tylko 30% szansy na sukces. 70% to przekształcenie własnej psychiki.

Mimo tej klęski, życzę powodzenia! Nie jesteś pierwszym i nie ostatnim w tej sytuacji.
Życzę Ci, żebyś był jednym spośród tej mniejszości, choć nie mogę mieć żadnych pretensji, jesli wybierzesz drogę większości.
Cokolwiek wybierzesz - Powodzenia!
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 15 kwietnia 2013 19:23:41 przy kursie: 1,13 zł
A ja bym strat nie obciął na tym poziomie. Trza było przy 20 %, ale niech pierwszy rzuci kamieniem, kto nigdy się nie wp... w taką kaszanę. Rynek jest ultradziwny, rozedrgany i nerwowy ponad miarę -pokłosie popieprzonej sytuacji na świecie i wielu lat stresu.
Oczywiście, wygląda na bankruta - ale pewności nie ma. Może SL, może, jak często po operatywce w Funduszu było - gonimy PKC. Przyczyn może być wiele.

Są tacy, co kupują, jak zawsze z resztą.
Powodzenia. :)

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 15 kwietnia 2013 20:37:29 przy kursie: 1,13 zł
Szutnik napisał(a):

@ Graf

Nie opier... QMX'a. Nie zwykłem dobijać ludzi mocno pobitych przez rynek. To żadna frajda skopać leżącego.

miałem na myśli kolejna lekcje / wytkniecie błędów a nie kopanie

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 16 kwietnia 2013 00:20:47 przy kursie: 1,13 zł
Szutnik napisał(a):
@ Bosman

Cytat:
i wiatr może zacząć wiać w drugą stronę

Ech Bosmanie. Ile łajb zatopiłeś z takim podejściem do wiatru?
To jest 10 w skali Beauforta!
Jeżeli to tylko jest 10 w skali Beauforta to nie jest źle bo do końca skali mamy jeszcze 2 stopnie.
Jakby tak pospekulować to wygląda to tak, że raport "Orientacyjny wynik finansowy za rok obrotowy 2012" >> TUUU z subtelnym zastrzeżeniem na końcu tekstu
Cytat:
Wskazówka:
Przedstawione wyniki finansowe za 2012 są niezbadane sprawozdania zarządu.
Wiadomo jak zastrzeżeniem to może być i z błędem, ale swoje zrobił.
A niedługo po nim rating też mi jakoś to dziwnie wygląda w kontekście terminów publikacji tych dwóch skrajnych informacji.
Spekulujmy dalej. Jeżeli komuś zależało i być może skorzystał z tych ruchów kursu inspirowanych tymi dwoma informacjami, to czy możnaby także zarobić podając w odwrotnej kolejności te same informacje? Napewno NIE. Proponuję to sobie wyobrazić i przeanalizować.
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 16 kwietnia 2013 23:57:23 przy kursie: 1,13 zł
Agroton na XETRA dzisiaj +12,84% . L I N K
Zobaczymy co jutro na to GPW.
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

Szutnik
153
Wysłane: 17 kwietnia 2013 11:41:44 przy kursie: 2,09 zł
Rynek daje ostatnią szansę na wyjście z papieru tym, którzy są weń nadal umoczeni. Zazwyczaj odbicie po tego typu spadkach (jeśli się pojawia)zdejmuje do 23,6% poprzedzającego panicznego ruchu. W wypadku AGT byłoby to aż 2,85 zł, w co niezbyt chce mi się wierzyć, biorąc pod uwagę, że wpierw trzeba będzie przekroczyć połowę ostatniej spadkowej świecy.
Bardziej prawdopodobne jest, że na AGT będzie to poziom 2,05 zł (14,6%), gdzie plus minus wypada połowa ostatniej czarnej spadkowej świecy. Jeśli AGT nawet tam nie dotrze, bedzie to świadczyć o jego krańcowej wręcz słabości.

Proszę się nie łudzić, że to dno spadków. To jest tylko dno najostrzejszej fali spadkowej. Po tej wzrostowej korekcie ostatnich ostrych spadków, AGT przynajmniej jeszcze raz zejdzie do okolic 1,13 w ramach testu tamtego dna. I niestety jest poważna szansa, ze to dno się wtedy nie utrzyma.

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 17 kwietnia 2013 11:50:25 przy kursie: 2,09 zł
Póki co mamy chyba drugi wynik w historii notowań AGT pod względem volumenu (prawie 700 tys. szt.).
Edytowany: 17 kwietnia 2013 11:52

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE AGROTON
  • Perspektywa szczytu Trump-Putin winduje notowania spółek ukraińskich
    Perspektywa szczytu Trump-Putin winduje notowania spółek ukraińskich

Według doradcy Kremla Jurija Uszakowa, spotkanie prezydentów Władimira Putina i Donalda Trumpa zostało wstępnie uzgodnione i może dojść do skutku w najbliższych dniach. W czwartek mocne wzrosty notuje giełda w Moskwie oraz spółki ukraińskie obecne na GPW.

• Nowe rekordy na warszawskiej giełdzie, w grze KGHM, CCC i XTB
    Nowe rekordy na warszawskiej giełdzie, w grze KGHM, CCC i XTB

Nowy tydzień na warszawskiej giełdzie rozpoczął się od rekordów. Indeksy WIG, mWIG40 i sWIG80 ustanowiły nowe maksima, a WIG20 osiągnął najwyższy poziom od 2011 roku. Impulsem do wzrostów są nadzieje na porozumienie handlowe między USA a Chinami oraz oczekiwania na spadek stóp procentowych i dalsze ożywienie gospodarki.

5 6 7 8 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,408 sek.

cseizami
asqhhcxi
phfstvfb
Komunikaty ESPI/EBI Agroton Public Ltd.

ZOBACZ TAKŻE:
Wiadomości | Akcjonariat | Wyniki finansowe
Analiza fundamentalna | Analiza techniczna | Wycena akcji

Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nfsspkal
gfflxzuh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat