Witam
Dla mnie ta sytuacja to .... lepiej nie mowic.
Reasumujac (uogolniam wielkosci bo przy kwotach w mld roznice rzedu kilkunastu mln to promil): Jesli wyemituja ok 530 mln nowych akcji przy 15 mln starych (kapitalizacja 30 mln) i WK -800 mln
to wychodzi:
75% odzysk. wierzytelnosci dla finansujacych i 50 % dla nie finansujacych
czyli z 2,8 mld to wychodzi 1,4 - 2,1 mld zl - biore 2 mld plus drobne 30 mln obecnej kapitalizacji
Jesli obecne 30 mln kapitalizacji to bedzie 1,5 % calosci to wychodzi mi przy emisji 500 mln akcji kapitalizacja 2 mld - przy cenie akcji 4 zl - ale minus obecna ujemna WK to WK = jakies 2,4 zl / akcje
PLUS: dlug rzedu 900 mln zl platny do 2019 roku czyli 150 mln na rok
Minus:
1. wielkie rozwodnienie
2. WK wcale nie musi wynosic 1 ale np 0,2 -0,8 czyli cena akcji moze byc 1/2 albo 1/10 WK czyli 25 gr jak i 1,2 zl i 2,5 ale i 2xWK =5 zl
Wszystko zalezy od zyskownosci prowadzonego biznesu.
Dodajmy do tego pakiet 20 % wisniewskiego - bonus za ktory wydal ze swojej kasy jakies 50 mln zl na pozyczke - plus wczesiejsza wartosc pakietu przy kapital. 1mld zl to jakies 200 mln zl
Sadze ze musi doprowadzic do sytuacji w ktorej pakiet bedzie wynosl conajmniej 250-300 mln zl zeby to ozenic w rynek i isc na emeryture :) czyli pomnozmy to razy 5 = 1.5 mld kapitalizacji (odzyskana pozyczka) lub 3 mld zl (odzyskana i dodatkowo 100% za fatyge zwiazana z restrukturyzacja.
Czyli dla Wisniewskiego - jako organizatora plajty i restrukturyzacji - kapitalizacja 1,5mld do 3 mld to optymalny wariant na organizowanie kolejnej plajty (kolejny kryzys :)) - znak ostrzegawczy - wygrywanie przetargow znow duzo ponizej ofert konkurencji bleeeeee
przy 500 mln akcji to cena sztuki powinna oscylowac w granicach 3 do 6 zl za sztuke - oczywiscie przy zyskownosci 150 - 300 mln zl rocznie ROE 10% minus zadluzenie splacane rocznie po ok 150 mln
Calkiem realne czyz nie?
A czy Wisniewski lub inni beda zainteresowani kupowanie akcji na rynku ????
Teraz? jak ilosci jest ok 10 mln w obrocie? nieeeeeeee tylko spekula
Jak wejda nowe akcje do obrotu - TAK po cenie duzo nizszej niz 3-6 zl / akcje - odbieranie akcji po restrukturyzacji od slabych rak (tym dla ktorych kazda cena jest dobra aby odzyskac cenna gotowke) czyli wszystko w okolicacj 30-50% nizszych niz widelki - obserwowac wolumen na nizszych poziomach.
uffffff
ciekaw jestem czy choc to czytelne i czy wogole moje przemyslenia maja jakis sens
Pozdrawiam
IK