0 Dołączył: 2013-08-24 Wpisów: 70
Wysłane:
2 listopada 2013 18:15:32
przy kursie: 15,50 zł
To powyżej to jest w kółko bezmyślne reprodukowanie tego samego jak zdartej płyty, postarajcie się zamiast klepać jak sekciarze w amoku forumowych przeklejek ustosunkować logicznie do argumentu.
Napiszę ostatni raz, wiedźmin jakkolwiek nie jest oczekiwany piękny rozpoznawalny i cudowny jest ostatni, więc radzę się z nim żegnać mentalnie, bo jest w cenach, a należy zacząć się zastanawiać na czym spółka zarobi po wiedźminie.
i chodzi tu o takie poziomy zysku, które sprostają kapitalizacji 1,5 -2 mld. GOG czy audiobooki bez znaczenia, zadłużenie fajnie że niskie ale co to ma do rzeczy, nie gotówka jest problemem w tym momencie. Ja się pytam na czym zarobią po wiedźminie, bo giełda podobno dyskontuje przyszłość. Liczy się tylko kolejny sukces gry na miarę wiedźmina. I teraz - Mój tok rozumowania jest taki, że o ile można było być spokojnym w miarę o powodzenie kolejnego sequela, o tyle sukces nowej gry NIEWIEDŹMINOWEJ jest niewiadomą, a w razie niepowodzenia lub np sukcesu który sprosta W3 jedynie w połowie, w zastępstwie nie ma NICZEGO co mogłoby uzasadnić taką wycenę, i o to mi właśnie chodzi.
Rozpoznawalności i inne rzeczy bardzo miłe ale bez znaczącego wpływmu na zyski. W mojej opinie ryzyko jest ogromne, a szansa na dynamiczny rozwój bardzo niepewna i o to mi chodzi, a nie czy jeszcze urośnie, czy jest trend inne, i w tym kontekście napisałem że reko IDM (nawiasem mówiąc firmy jednoznacznie kojarzonej z porażką inwestycyjną) są delikatnie mówiąc hurra optymistycznie.
|
|
5 Dołączył: 2010-09-08 Wpisów: 111
Wysłane:
2 listopada 2013 18:42:31
wacław napisał(a):
Napiszę ostatni raz, wiedźmin jakkolwiek nie jest oczekiwany piękny rozpoznawalny i cudowny jest ostatni, więc radzę się z nim żegnać mentalnie, bo jest w cenach, a należy zacząć się zastanawiać na czym spółka zarobi po wiedźminie.
To akurat jest proste: Cyberpunk, później pewnie kolejna gra w uniwersum wiedźmińskim (,bo wbrew temu co piszesz, W3 będzie co prawda zamknięciem trylogii W1-W2-W3, ale CDR podkreślał niejednokrotnie, że nie będzie on pożegnaniem ze światem "wiedźmińskim"). wacław napisał(a): I teraz - Mój tok rozumowania jest taki, że o ile można było być spokojnym w miarę o powodzenie kolejnego sequela, o tyle sukces nowej gry NIEWIEDŹMINOWEJ jest niewiadomą, I tu jest sedno - Ty nie jesteś w tej chwili w stanie określić potencjału rynkowego najbliższej dużej gry po W3, czyli Cyberpunka, a być może są tacy (żeby nie było niejasności - nie piszę tu o takiej drobnicy jak ja, czy większość forumowiczów) co potrafią. I oni kupują. Na szczęście kto ma rację będzie za 2-3 lata łatwo zweryfikować.
Edytowany: 2 listopada 2013 18:48
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
2 listopada 2013 19:12:19
Tak myśle (optymistycznie zakładając) że jeśli W3 zarobiłby 100 mln netto to mamy średnio po 50 mln netto rocznie (duża gra ma premiere co 2 lata) to obecna kapitalizacja 1,5mld jest wydaje się chyba mocno przesadzona? Obecna wycena wskazuje że CDR zacznie wydawać rok w rok duży tytuł z wysokim prawdopodobieństwem odniesienia światowego sukcesu.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2013-08-24 Wpisów: 70
Wysłane:
2 listopada 2013 19:20:19
sgor-nie ma nikogo kto mógłby przewidzieć sukces gry czy filmu, albo która piosenka zostanie letnim hitem, próbuje się, ale gusta są kapryśnie, właśnie o tym pisałem, produkować gry nie sztuka, wcisnąć je gawiedzi to sztuka, przypomnę tylko słynną grę skokowonarciarską "małysz" grał w nią każdy bo akurat się spodobała, potem następca mimo że doskonalszy leszpy itd nie sprostał oczekiwaniom, jak się ma kilka sprawdzonych tytułów sytuacja jest klarowna, zawsze któryś sequel odpali i napiszę ostatni raz swoją tezę po W3 CDP nie ma ani jednego pewniaka ANI JEDNEGO, a jeżeli nie trafi się w gusta to nawet wielomilionowe nakłady i zaangażowanie nie pomogą i to jest w łaśne to ryzyko, brak marginesu błędu
Edytowany: 2 listopada 2013 19:25
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
3 listopada 2013 14:48:22
@wacława co ma ryzyko do tego? Każdy inwestor jest jego świadomy, gdybym miał dzisiaj obstawiać wszystkie firmy komputerowo-growe w Polsce i ich sukces to CDP ciągle jest na samym szczycie. Tu ryzyko wtopy w stylu S2 jest najmniejsze. Sukces gry jak najbardziej da się przewidzieć na zasadzie prawdopodobieństwa. I to prawdopodobieństwo wskazuje że CDP robi dopracowane, klimatyczne i relatywnie piękne (ok.. przynajmniej jak na średnią rynku) produkty, które ludzie kupują z ogromna ochotą. Prawdopodobieństw wskazuje że rok 2014 będzie ogromnym sukcesem finansowym firmy i stąd wysoki P/E. Prawdopodobieństwo wskazuje równiez że firma uczy się na błędach i to co zrobili źle przy W1 nie powtórzyli teraz, więc nie powinni powtórzyć i przy komercyjnym wykorzystaniu sukcesu W3/Cyberpunka. W sumie każda branża to szacowanie prawdopodobieństwa. Kursu surowców, cen, strajków, wydarzeń naturalnych itd. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 3 listopada 2013 15:00
|
|
0 Dołączył: 2009-11-04 Wpisów: 100
Wysłane:
4 listopada 2013 17:18:42
przy kursie: 15,87 zł
Nie do konca rozumiem z czym waclaw sie niezgadzasz, albo co probujesz przekazac w swoich wypowiedziach. Nie podoba Ci sie kurs CDP? Za drogo, akcje przewartosciowane? Ok, Twoje zdanie - ale nie probuj kolorowac rzeczywistosci, zeby podpasowac pod swoja opinie. CDP ma bardzo duzy potencjal (jako calosc, nie tylko produkcja gier) i pewnie dlatego kurs systematycznie rosnie. Rynek wycenia przyszlosc, a ta moze byc naprawde ciekawa.
Stwierdzenie, ze maja tylko jedna gre jest smieszne, bo juz od dluzszego czasu wiadomo co innego (aktualnie w planach sa bodajze cztery i na szczescie wychodza poza ramy jednej marki). Ostatnio Sapkowski wydal nowa ksiazke w uniwersum Wiedzmina, tym razem juz bez Geralta. Jak sie sprawdzi, to kto wie - wiedzminski swiat moze przestac krecic sie wokol jednej postaci. Witcher MMO, MOBA? Za kilka lat, czemu nie?
Nikt nie mowi, ze nowe gry beda hitami na 100% - jasne, nikt tego nie wie. Ale patrzac w przeszlosc, mozna spokojnie zalozyc ze jednak bedzie dobrze - CDP budowalo swoja marke przez dlugi czas. Nie porownuj CDP do CI, ktorzy zawsze robili budzetowki i jedna nagle wyszla powyzej przecietnej. Od poczatku obie firmy mialy inny model dzialania i target. Zreszta dzis dobrze widac roznice miedzy CDP a CI - CDP stale trzyma poziom i ciagle idzie do przodu, CI sie to niestety za bardzo nie udalo.
Sam jestem juz bez akcji, bo te poziomy cenowe juz mnie troche martwia, ale coz - z rynkiem sie nie dyskutuje...
Edytowany: 4 listopada 2013 17:21
|
|
5 Dołączył: 2010-09-08 Wpisów: 111
Wysłane:
4 listopada 2013 18:29:37
Buziek napisał(a):Ostatnio Sapkowski wydal nowa ksiazke w uniwersum Wiedzmina, tym razem juz bez Geralta. @Buziek tak tylko w kwestii formalnej - "Sezon Burz" jest jak najbardziej z Gerlatem w roli głównej.
Edytowany: 4 listopada 2013 18:31
|
|
0 Dołączył: 2009-11-04 Wpisów: 100
Wysłane:
4 listopada 2013 18:46:06
@sgor O widzisz, to jestem do tyłu z informacją ;), jeszcze nie miałem okazji czytać.
|
|
0 Dołączył: 2013-11-19 Wpisów: 10
Wysłane:
19 listopada 2013 19:39:26
przy kursie: 15,30 zł
Nowa książka to zawsze dobre nawiązanie w przełożeniu do biznesu :) Tu nie ma sentymentu tu są już pieniądze. Każda taka wzmianka przekłada się pewnie i po części na zainteresowanie grą, spółką, akcjami. Przecież Sapek nie powróciłby to wiedźmina, gdyby nie widział koniunktury :) i szału na grach CDP :) Kod:mod: usunięto informację o własnym nastawieniu inwestycyjnym do walorów
Edytowany: 19 listopada 2013 20:57
|
|
0 Dołączył: 2010-11-24 Wpisów: 131
Wysłane:
2 grudnia 2013 08:13:01
przy kursie: 16,75 zł
Witam. Kurs osiągnął pułap, który dała analiza z lutego tego roku. Zalecana ostrożność dla posiadaczy akcji. linkm.in.: dzięki tej analizie wygrałem abonament na SW, tym bardziej cieszy, że analiza była trafna.
Edytowany: 2 grudnia 2013 08:14
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-03-26 Wpisów: 47
Wysłane:
18 grudnia 2013 11:13:17
przy kursie: 16,35 zł
Witam,
Może warto zwrócić uwagę na wykres tej spółki. Na tle szerokiego rynku i pogłębiających się spadków akcje spółki radzą sobie nieźle. Jeżeli kurs przebije szczyt na wysokości 17,15zł, możliwe są dalsze wzrosty na wysokość 17,80zł, 18,30zł 19,10zł.
|
|
3 Dołączył: 2013-02-05 Wpisów: 70
Wysłane:
20 grudnia 2013 18:30:29
przy kursie: 16,90 zł
jakoś nie zauważyłem wczoraj tego komunikatu a myśle że to jak najbardziej pozytywna informacja: Członkowie Zarządu CDP.pl objęli 5% udziałów w tej spółce. Info za: www.cdprojekt.com/Press_Room/A...
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
20 grudnia 2013 19:04:03
Uważasz, że jak będziesz współwłaścicielem 5% zysku mniej z CDP to dobrze?
|
|
32 Dołączył: 2012-09-24 Wpisów: 590
Wysłane:
21 grudnia 2013 13:40:59
Mowa jest o CDP.pl, a nie CDProjekt. Póki co CDP.pl ledwo wychodzi na plus.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
21 grudnia 2013 14:08:30
TaK, wiem, ale to nic zmienia. Nic pozytywnego dla akcjonariuszy cdproject w tym info nie widzę. Cieszyc się mogą jedynie obdarowani.
|
|
32 Dołączył: 2012-09-24 Wpisów: 590
Wysłane:
11 marca 2014 18:53:38
Biorąc pod uwagę, że premiera Wiedźmina 3 została przesunięta na luty 2015 to chyba możemy się spodziewać większej korekty na spółce.
|
|
0 Dołączył: 2009-11-12 Wpisów: 7
Wysłane:
11 marca 2014 20:23:32
list otwarty od CD Projekt Cytat:Patrząc na to co udało nam się dotychczas osiągnąć stanęliśmy przed wyborem ostatecznej daty premiery. Decyzja była trudna, jednak po dogłębnym przemyśleniu oczywista. Grę mogliśmy wydać zgodnie z pierwotnym planem pod koniec tego roku, ale uznaliśmy, że dodatkowe kilka miesięcy umożliwi nam uzyskanie jakości, z której będziemy w pełni zadowoleni i jakiej oczekują od nas gracze. Tym samym wyznaczyliśmy datę premiery gry Wiedźmin 3 Dziki Gon na luty 2015.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
12 marca 2014 09:50:52
przy kursie: 15,00 zł
Dziwna decyzja. Wiele zależy od tego, kiedy chcą to wydać. Bo jeśli pod koniec lutego, to w porównaniu z terminem świątecznym zdobywają raptem nieco ponad dwa miesiące. Tyle czasu z pewnością nie wystarczy do wprowadzenia jakichś poważniejszych zmian, najwyżej usuną trochę pomniejszych błędów. Reszta "bugów" i tak zostanie, bo w przypadku gier tej wielkości i tak nie da się dopilnować wszystkiego, w związku z czym pierwsze patche potrafią pojawiać się już nawet kilka dni po premierze. Firma zyskuje więc niewiele, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że ucieka jej przez to najgorętszy, świąteczny okres, podczas którego nie tylko wydaje się pieniądze na prezenty, ale i jest czas na to, żeby się nimi nacieszyć a w tym przypadku pograć w grę. Uważam więc, że w obecnej fazie gra jest jeszcze na tyle niedopracowana, że jej wydanie na święta po prostu nie było możliwe. Stąd podanie dziwacznego, lutowego terminu, który miał otrzeć łzy ludziom oczekującym na ten tytuł i jednocześnie nie rozjuszyć rynku. W lutym przyszłego roku po prostu znów przesuną termin, na bardziej marketingową Wielkanoc.
|
|
1 Dołączył: 2010-08-15 Wpisów: 183
Wysłane:
12 marca 2014 10:30:04
irfy: Bardzo dużo można zmienić przez dwa miesiące, na mojej uczelni swego czasu byli i pokazywali ile zajmuje stworzenie jednej sceny :) To jest liczone w godzinach (przydzielony jest zespół który pracuje nad daną sekwencją). Do tego niech mają jakiś problem techniczny, który będzie mocno ograniczał grę - jego rozwiązanie może zająć ogrom czasu. CDProjekt bardzo profesjonalnie podchodzi do pracy, podczas ich wykładu pokazali nam cały proces i ile osób jest przy tym zaangażowanych. Jestem pewien, że Wiedźmin będzie hitem i pobije rekord swoich poprzedników.
Spodziewałem się tego, że przełożą termin, tak z ciekawości da się grać na krótko CDprojekt? Ogólnie ciężko w praktyce to wygląda w naszych biurach maklerskich? Przez kontrakty CFD to robiłem, ale przez biura maklerskie nie.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
12 marca 2014 10:43:32
uu szkoda! Firma w tej chwili już nie zarabia dużo w stosunku do wyceny, więc wartość wewnętrzna delikatnie mówiąc nie poraża (C/ZO 76 heh...), wycena opierała się tak naprawdę na premierze nowego bardzo dochodowego produktu w tym roku i to w doskonałym terminie. Teraz mamy wyraźne info że produkt jest daleki od skończenia, a nowa data jest, jak słusznie zauważył irfy, zdecydowanie mniej atrakcyjna. Cytat:Jestem pewien, że Wiedźmin będzie hitem i pobije rekord swoich poprzedników. bardzo prawdopodobne, ale weź sobie policz jak potężnie musi pobić obydwu poprzedników popularnością zeby uzasadnić tak wysoką wycenę firmy jak mamy teraz, nie mówiąc o potencjalnym wzroście, na którym każdemu inwestorowi zależy. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 12 marca 2014 10:44
|
|