klhnhjkk
Advertisement
PARTNER SERWISU
ahnmgnyc
59 60 61 62 63
Born
3
Wpisów: 22
Wysłane: 9 października 2015 23:44:48 przy kursie: 12,77 zł
A widzisz ....tyle dat , faktów, mądrości ludowych - będąc zaangażowany w akcje . Gdzie technika ( to też wymyslili ludzie aby wciągnąć do gry innych :) )
Nic nie piszesz o mechanizmach obronnych takich jak stop loss. ( zakładam że wiesz co to )
Nikt nie jest nie omylny choć czytanie raportów , newsów ze zrozumieniem zdecydowanie pomaga !
Tak czy siak nic sie nie zmienia. Mentalnośc ludzka nie ulega zmianie. Jak bylo 25 lat temu tak jest i teraz...: moda , zachłanność, myślenie życzeniowe, pęd stadny. Za kolejne 10 lat bedzie tak samo oby nie bez Was !
ps ja nie posiadałem akcji JSW ale nie wykluczam a nawet....hm

"Czytanie wykresów giełdowych jest taką gałęzią nauki, która jest bardziej gałęzią niż nauką."
A.Kostolany

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 10 października 2015 00:55:20 przy kursie: 12,77 zł
protestjsw napisał(a):
A kolega tak broni tego co zrobiło Ministerstwo Skarbu do spółki z funduszami, że podejrzewam że kolega pracuje w jednym z nich

Wniosek tak samo nietrafiony, jak ta iwestycja.
Co do reszty, to nie chce mi się komentować. Nie jesteś pierwszy w tym kraju, który próbuje wyrwać trochę kaski. Ale każdemu wolno próbować. Miarą głupoty państwa jest, czy takim naciskom ulega. Zmartwię Cię, to rząd PO był we wszystkim miękki, jak plastelina, więc faktycznie musicie się spieszyć.

Edit: jednak jeden komentarzm muszę poczynić.

Cytat:
wiele osób przeczytało prospekt emisyjny

Czy ja pisałem o prospekcie? Prospekt to tylko jeden element przy podejmowaniu decyzji, czy wejść w IPO.
Edytowany: 10 października 2015 01:13

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 10 października 2015 09:38:29 przy kursie: 12,77 zł
Born napisał(a):
A widzisz ....tyle dat , faktów, mądrości ludowych - będąc zaangażowany w akcje . Gdzie technika ( to też wymyslili ludzie aby wciągnąć do gry innych :) )
Nic nie piszesz o mechanizmach obronnych takich jak stop loss. ( zakładam że wiesz co to )

ps ja nie posiadałem akcji JSW ale nie wykluczam a nawet....hm

Moje stwierdzenie o zaangażowaniu ma na celu wskazanie, że wyrażona przeze mnie opinia może nie być całkowicie obiektywna, nawet mimowolnie. Uważam, że taka informacja jest konieczna w każdej dyskusji inwestorów.

Ani słowem nie napisałem, że posiadam akcje JSW (są FJSW), ani jak długo trwa moje zaangażowanie. Jak dotąd nie narzekam. Pilnuję tej inwestycji, bo - jak wskazałem - ma one wyższe ryzyko niż inne papiery.

Stop-loss to abecadło inwestowania. Mój drugi wpis daje wskazówki co do poziomu umieszczenia stop-lossu, ale każdy musi to określić samodzielnie.

Kwestia mądrości ludowych: W naszej świadomości zagnieżdżone jest wiele stereotypów wywodzących się z rozwoju genetycznego i cywilizacyjnego gatunku ludzkiego. Objawiają się one w formie właśnie powiedzeń, przysłów i zwyczajów. Odnoszą się przede wszystkim do kwestii przetrwania gatunku. Większość z nich jest dostępna w naszej świadomości intuicyjnej, w tym odruch walki-ucieczki. Są one szkodliwe dla inwestora, który mierząc się z własnymi emocjami musi podejmować ryzyko, a więc uruchamiać umysł analityczny by odrzucić pierwszy odruch np. ucieczki. Takie ludowe mądrości jak np. "lepszy wróbel w garści, niż dwa na dachu" - to jeden z największych wrogów inwestora. W tym co napisałem nie ma nic z mądrości ludowych to raczej zachęta do samodzielnego myślenia - do uruchomienia w każdej sytuacji swojego umysłu analitycznego. Intuicja prowadzi na manowce - ale o tym wiedzą np. reklamodawcy i dążą do wzbudzenia w nas spontaniczności, która nie liczy się z faktami.
Edytowany: 10 października 2015 09:39

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 10 października 2015 10:26:20 przy kursie: 12,77 zł
Przejrzałem pobieżnie analizy techniczne JSW, publikowane w Wykresie dnia.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/k... przy kursie 84 zł
Cytat:
Kurs JSW znajduje się aktualnie nad przepaścią i pokonanie poziomu 83 zł może okazać się tym feralnym krokiem do przodu, uruchamiającym lawinę kolejnych zleceń sprzedaży

www.stockwatch.pl/wiadomosci/k... przy kursie 63 zł
Cytat:
Kurs Jastrzębskiej Spółki Węglowej znajduje się w silnym trendzie spadkowym...

www.stockwatch.pl/wiadomosci/p... przy kursie 32 zł
Cytat:
6 sierpnia pod naporem podaży padło nadwyrężone wsparcie 41 zł, otwierając przed kursem otchłań bessy

www.stockwatch.pl/wiadomosci/p... przy kursie 20 zł
Cytat:
Winda kopalniana znów ruszyła w dół...Ostatnie sesje upływają też pod znakiem wzmożonej dystrybucji, co również nie wróży rychłego zakończenia przeceny.

protestjsw
0
Wpisów: 6
Wysłane: 10 października 2015 22:25:48 przy kursie: 12,77 zł
Rząd RP + sejm to organ tworzący prawo i stojący na straży jego przestrzegania (na poziomie ustawodawczym) nie może być więc aktywnym graczem na rynku kapitałowym bo nikt z nim nie wygra. Jeżeli obecna koalicja nie widzi różnicy między prywatyzacją a zwykłą sprzedażą spółki to nie ma się co dziwić, że giełdę traktuje jak swoj folwark na którym można robić co się chce (ostatnie wydarzenia wokół "ratowania" górnictwa dobitnie to pokazuja). Ja tylko myślę, że przyzwolenia na takie zachowanie być nie może: przerzucanie spółek z jednej do drugiej (np. kopalnia Knurów, Bogdanka), wymiana zarządów (JSW, Tauron) gdy nie wykonują zleceń rządu, tworzenie sztucznych eventów (jak np. przetarg na Brzeszcze), handel akcjami PGE z funduszami to tylko parę przykładów z ostatniego roku. Za tym wszystkim stoją pieniądze funduszy inwestycyjno-emerytalnych i propaganda szerzona przez prawie wszystkie media, z taką organizacją nikt nie wygra...

Prywatyzacja to także Oferta Publiczna w której uczestniczą różni ludzie nie tylko eksperci w danej dziedzinie czy od razu mają zakładać nieczyste zamiary rządu? Dla kogo giełda jest stworzona? A prywatyzację można zrobić dobrze, tak jak wielokrotnie np. w latach 90-tych

Cytat:
Born: zyski spadaja a firma wypłaca dywidendę ( totalna niefrasobliwość i krótkowzroczność zarządu )

dywidendę zatwierdziło też WZA, była jak jeszcze zyski były przyzwoite, a jakbyś skomentował zakup kopalni Knurów gdy w kasie spółki już było prawie pusto + jeszcze spory kredyt?

Cytat:
Born: Wg mnie osoby kupujące z założeniem trzymania akcji przez 3-4 lata (dłuższy czas) przy obecnej sytuacji politycznej, szybkości zachodzący zmian zachowują się podobnie jak ludzie w kasynie. Płacąc prowizję prawdopodobieństwo wygranej jest mniejsze niż przegranej.

Pełna zgoda. Jeżeli masz namyśli akcjonariuszy z IPO JSW to pamiętaj, że wyjście z tej inwestycji wiązało się z dużą stratą już na samym początku choć perspektywy nie wyglądały jeszcze źle. Co mają powiedzieć np. emeryci którzy mieli wtedy JSW, (wyłudzenie pieniędzy "na wnuczka" jest karalne, a wyłudzenie na JSW nie?)

Do lesgs: Elegancki opis kapitalizmu (wzorca) tylko takiego nie ma nigdzie na świecie. Wszędzie rządzą grupy kolesi z większą lub mniejszą gotówką, czasami włączają się bandyci czy służby specjalne. Tak że wolność jest ale bardzo ograniczona. Nawet wolność słowa jest ograniczana w telewizji czy na forach internetowych. Rozstrzyganie spraw w sądach jak zapewne wiesz ciągnie się miesiącami pod warunkiem że ktoś wcześnie skodyfikował krzywdę z którą masz do czynienia.

Cytat:
Państwo przestało być decydentem w sprawach obrotu gospodarczego, tworzy tylko jego ramy. Obecnie w ramach kampanii wyborczej kandydaci i partie dają się ponieść populizmowi, ale gdyby rzeczywiście zrealizowali marzenia tych, którzy na czymś tam stracili, oznaczałoby to powrót do czasów PRL, że wszystkimi negatywnymi konsekwencjami. Jedynym instrumentem, jaki nie jest wykorzystywany przez Państwo, to siła jego mediacji. Rolą Państwa jest tworzenie ram dla porozumienia z osobami, które czują się pokrzywdzone, a nie rozdawnictwo pieniędzy.

W pełni się z tobą zgadzam, tak powinno być, a jest na odwrót. W quasi-PRL to właśnie jesteśmy, ręczne sterowanie gospodarką (to co napisałem powyżej o górnictwie, a także dopłaty do różnych aktywności obywateli/firm, które same z siebie są nieopłacalne, inwestycje na kredyt którego nikt nie spłaci (dotyczy to całego "kapitalistycznego" świata) - a to właśnie jest podważenie fundamentu kapitalizmu, sztuczna konkurencja w wielu sektorach gospodarki np. produkcja/sprzedaż energii, i jedyna recepta na rozwój to dodruk pieniądza (aż dziwne że to jeszcze działa)

Cytat:
Zła decyzja inwestora (kredytobiorcy), czy może zła wola oferenta (kredytodawcy), a może wprowadzenie w błąd lub oszustwo?
Granice są bardzo niejasne, zależne od słów i zwrotów użytych w ofercie, kampanii reklamowej i wielu innych czynników. Jedynym organem dokonującym interpretacji prawniczej, językowej, ustrojowej, ..., tego rodzaju materiału jest sąd

Ale pamiętaj że sąd działa w oparciu o przepisy które czasem są dalekie od poprawnego opisu rzeczywistości, a te dotyczące działania "na szkodę spółki" szczególnie nieprecyzyjne. Dorzuć do tego niejasną interpretację czy coś jest opłacalne czy nie np. czy w sytuacji w jakiej była JSW zakup kopalni Knurów był opłacalny czy to działanie na szkode spółki????

Rząd RP wyrządził szkodę i jest w stanie to naprawić nie korzystając przy tym z publicznych pieniędzy dlatego jest adresatem tego protestu. Obecny rząd sam z siebie tego nie zrobi, dlatego nasze oczekiwania są skierowane do następnego.

Kończę pozytywnym akcentem: gorszego rządu niż PO-PSL dla drobnych inwestorów nie było i pewnie nie będzie!

Dołącz do,
Protest Akcjonariuszy JSW

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 11 października 2015 11:22:29 przy kursie: 12,77 zł
"Kolesie" to immanentna cecha każdego układu politycznego, począwszy od feudalizmu. Świetnie to ujmuje przypowieść o tym, jak król uczynił z pchły ministra. Pchła natychmiast sprowadziła na dwór swoją rodzinę, co dla dworu (i królowej) miało dość przykre konsekwencje w formie uporczywego świądu - ale nikt nawet nie śmiał się drapnąć.

Coś to przypomina? Dla jasności (i potrzeby zamieszczania odnośników zgodnie z Regulaminem tego Forum) podaję, że jest to kwestia Mefistotelesa z pierwszego aktu Fausta Goethego. Jak widać, od czasu wrażliwych Romantyków niewiele się zmieniło.

Mogą nas czekać gorsze rządy, ponieważ gdy PiS dojdzie do władzy wyciągnie z PO cały bardzo konserwatywny zaprzęg (np. były Minister Biernacki), albo zawrze z PO koalicję - i wtedy dopiero zobaczymy, jak wyglądają rządy kolesi oraz kołtuństwo i grabież społeczna dokonywana przez Skarb Państwa (mój ulubiony ciemiężca) w imieniu władzy. Chociaż, może wtedy przynajmniej uda się zniszczyć konserwatyzm i nepotyzm wszech-panujący w sferach oddanych władzy PSL (powiaty, rolnictwo, ARMR).

protestjsw
0
Wpisów: 6
Wysłane: 11 października 2015 22:04:28 przy kursie: 12,77 zł
Cytat:
lesgs: Pchła natychmiast sprowadziła na dwór swoją rodzinę, co dla dworu (i królowej) miało dość przykre konsekwencje w formie uporczywego świądu - ale nikt nawet nie śmiał się drapnąć.

Coś to przypomina? Dla jasności (i potrzeby zamieszczania odnośników zgodnie z Regulaminem tego Forum) podaję, że jest to kwestia Mefistotelesa z pierwszego aktu Fausta Goethego. Jak widać, od czasu wrażliwych Romantyków niewiele się zmieniło.

Ja czytałem prospekt JSW i niewiele to zmieniło. Wyszedłem na tym tak jak inni, co giełdę widzieli pierszy raz w życiu. Fausta natomiast nie miałem przyjemności, a po tej krótkiej przypowiastce widzę, że trzeba zmienić swoje lektury. Bardzo mnie ubawiła.love4

Jeśli kontynuować wątek "kolesiowski" to jeśli kiedyś ten pseudo-kapitalizm upadnie (w co zaczynam wątpić po niedawnej greckiej szopce bo teatrem tego nazwać nie można) to następny system musi być tego elementu pozbawiony albo przynajmniej mocno ograniczony. Mam tu na myśli "demokrację bezpośrednią" (ten termnin jest mój, ale zapewne wpadli na to też inni) tzn. przkazanie maksymalnej ilości decyzji do obywateli poprzez głosowanie internetowe (bo inne z praktycznego punktu widzenia są niemożliwe do zastosowania). Kluczową sprawą jest oczywiście kontrola nad takim systemem (musiałaby być maksymalnie przeźroczysty - każdy admninistrator/informatyk mogłby go sobie obejrzeć w trybie "read-only"). A drugim problemem do rozwiązania byłaby waga głosów poszczególnych osób, bo system 1 obywatel = 1 głos i większość zwyciąża nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem.

Cytat:
Mogą nas czekać gorsze rządy, ponieważ gdy PiS dojdzie do władzy wyciągnie z PO cały bardzo konserwatywny zaprzęg (np. były Minister Biernacki), albo zawrze z PO koalicję - i wtedy dopiero zobaczymy, jak wyglądają rządy kolesi oraz kołtuństwo i grabież społeczna dokonywana przez Skarb Państwa (mój ulubiony ciemiężca) w imieniu władzy. Chociaż, może wtedy przynajmniej uda się zniszczyć konserwatyzm i nepotyzm wszech-panujący w sferach oddanych władzy PSL (powiaty, rolnictwo, ARMR).

Póki co to w naszej demokracji rysuję się scenariusz na wzór amerykański: 2 partie (niby wrogie sobie) + czasem jakaś mniejszość dla poprawienia kolorytu kongresu. I tak Republikanie zamieniają się z Demokratami stołkami raz na jakiś czas, a ich rządy różnią się drobiazgami. Oby w Polsce tak nie było... Zresztą teraz wybór jest mocno ograniczony i wszystko już było, może poza eksperymentem z antysystemowym? Kukizem. Niewiem jak będzie z PiS, ale PO poza zbudowaniem kilku stadionów (nie wiem dla kogo), paru kilometrów dróg (co i tak zrobiłby każdy rząd) to pochwalić się nie ma czym.

Kod:
mod: posty niezwiązane z JSW zostaną usunięte

Edytowany: 11 października 2015 22:11

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 12 października 2015 17:29:35 przy kursie: 12,70 zł
Cytat:
Mam tu na myśli "demokrację bezpośrednią" (ten termnin jest mój, ale zapewne wpadli na to też inni) tzn. przkazanie maksymalnej ilości decyzji do obywateli poprzez głosowanie internetowe (bo inne z praktycznego punktu widzenia są niemożliwe do zastosowania).

Wyważasz otwarte drzwi. Tak, inni już na to wpadli. Patrz: Kanton Glarus i Kanton Appenzell Innerrhoden.

Edit: Proponuję, aby Admin przyciął ten wątek, bo powyższe dyskusje na temat giełdowo-politycznych krzywd niewiele wnoszą.
Edytowany: 12 października 2015 17:34

norbert80
17
Wpisów: 461
Wysłane: 27 listopada 2015 11:37:28 przy kursie: 12,73 zł
dzis deadline,jsw z pewnoscia sie dogada z bankami stad zastwy nieruchomosci,ale pragne zwrocic uwage na dolara ameryknskiego( w ktorym spolka sie rozlicza)oraz australijskiego ktory tez znaczaco podrozal a jak wiadomo "kangury" sa glownym konkurentem spolki wyglada na to ze cana w złotych koksu znaczaco wzrosla,tu sie tworzy "nowa jakosc":)

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 12 stycznia 2016 08:26:40 przy kursie: 9,22 zł
Kurs na dole, pusto na stole – analiza techniczna JSW w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

Maniek5552
0
Wpisów: 37
Wysłane: 15 stycznia 2016 10:10:35 przy kursie: 9,69 zł
Wywiad z byłym wiceministrem gospodarki. Doprawdy, nie wpadli na to wcześniej, czy po prostu nie chcieli tego wiedzieć?

Cytat:
To, co się stało w JSW, jest, niestety, dyskwalifikacją procesu prywatyzacji poprzez giełdę polskich spółek węglowych.

Cytat:
Trzeba pamiętać, że środki z upublicznienia JSW zamiast pójść na inwestycje w tej spółce, zostały skonsumowane przez Skarb Państwa.

Cytat:
Tak, mam tu na myśli kupienie za ponad 1,5 mld zł przez JSW kopalni Knurów-Szczygłowice od Kompanii Węglowej.

Cytat:
Moje pretensje wynikają z dwóch rzeczy. Po pierwsze właściciel obu tych podmiotów - czyli zarówno KW, jak i JSW - mógł dokonać inkorporacji swojego majątku bez jednej złotówki. Tak, jak zrobiono to z inkorporacją kopalni Budryk do JSW.

Druga pretensja wynika z faktu, że właściciel nie mógł nie wiedzieć, że JSW nie ma na to pieniędzy. I że będzie musiała zaciągnąć potężny kredyt od banków i tak niechętnych kredytowaniu jakichkolwiek przedsięwzięć w sektorze paliwowo-energetycznym.

gornictwo.wnp.pl/markowski-jak...

pempek
PREMIUM
4
Wpisów: 36
Wysłane: 15 stycznia 2016 11:28:11 przy kursie: 9,69 zł
Chyba raczej ta informacja napędza dzisiejsze notowania:

Cytat:
Agencja Rozwoju Przemysłu (ARP) i Polskie Inwestycje Rozwojowe (PIR) mogą udzielić wsparcia finansowego Jastrzębskiej Spółce Węglowej (JSW) poprzez nabycie mniejszościowych udziałów w jej spółkach zależnych, wynika z informacji "Pulsu Biznesu".

Według informacji z nieoficjalnych źródeł, ARP może nabyć udziały w koksowni Victoria. "Plan zakładałby objęcie mniejszościowego pakietu udziałów, który po kilku latach JSW miałaby z powrotem odkupić, gdy jej sytuacja finansowa już się poprawi" - czytamy w gazecie.

Na takich samych zasadach mógłby zainwestować PIR, jednak nie wiadomo, którą ze spółek z grupy JSW jest zainteresowany.

ARP i PIR nie skomentowały tych informacji.

www.money.pl/gielda/wiadomosci...

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 15 stycznia 2016 13:01:14 przy kursie: 9,69 zł

Cytat:
Trzeba pamiętać, że środki z upublicznienia JSW zamiast pójść na inwestycje w tej spółce, zostały skonsumowane przez Skarb Państwa.

Tutaj byla sprzedaz akcji przez akcjonariusza (SP), nie natomiast emisja nowych akcji. Z definicji nie mialy pojsc na poprawe czy inwestycje.
JSW duzo iwnestowal od tego momentu, probleme sa wysokie stare nieelastyczne koszty placowe ktorze pograzyly firme oraz paraliz decyzyjny gdyz glowny akcjonariusz ugina sie pod rzadaniami zwiazkow zawodowocyh.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 15 stycznia 2016 16:36:01 przy kursie: 9,69 zł
Cytat:
Wywiad z byłym wiceministrem gospodarki. Doprawdy, nie wpadli na to wcześniej, czy po prostu nie chcieli tego wiedzieć?

Poprzednia ekipa zajęta była mierzeniem temperatury wody w kranie i podlewaniem szczawiu, żeby wyspa była zielona. To skąd mieli wiedzieć takie rzeczy??
Inna sprawa, że oni wszyscy nagle stają się tacy mądrzy po fakcie, czyli jak już zdadzą stanowiska. A jak są tymi ministrami, to nic się nie daje sensownie zrobić.

mdd
mdd
0
Wpisów: 520
Wysłane: 15 stycznia 2016 23:50:53 przy kursie: 9,69 zł
"Era węglowodorów należy do przeszłości. Tak jak era kamienia zakończyła się nie dlatego, że skończyły się kamienie - tak i zakończył się już wiek ropy naftowej" - mówił szef Sbierbanku, German Gref

www.pb.pl/4416595,33299,rosja-...

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 16 stycznia 2016 00:49:36 przy kursie: 9,69 zł
Ten tekst przypisuje się szejkowi Zaki Yamani i jest już dosyć stary. Artykuł z 2003r. cytujący to stwierdzenie: www.economist.com/node/2155717...

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 26 stycznia 2016 00:45:19 przy kursie: 9,45 zł
Cytat:
Zakupy węgla przez Agencję Rezerw Materiałowych pozostaną tajne

Poniedziałek, 25 stycznia (16:42)

Informacje dotyczące zakupów węgla kamiennego przez Agencję Rezerw Materiałowych (ARM) zgodnie z przepisami muszą pozostać niejawne - wynika z informacji Agencji. Nieoficjalnie PAP potwierdziła w największych śląskich spółkach węglowych, że zbyły one część zapasów węgla na rzecz ARM.

Czytaj więcej na biznes.interia.pl/wiadomosci/n...

No to chyba czas na jakies odbicie na JSW...
Zakupy węgla są tajne pewnie ze względu na cenę i ilość.
Edytowany: 26 stycznia 2016 00:45

mdd
mdd
0
Wpisów: 520
Wysłane: 26 stycznia 2016 11:50:56 przy kursie: 9,30 zł
Regulator rynku w Kaliforni ponagla firmy ubezpieczeniowe do sprzedaży wszystkich udziałów w kopalniach węgla w celu obniżenia ryzyk.

po angielsku, ale mozna sobie google translate

www.bloomberg.com/news/article...

Era węgla się kończy.

Magiel
PREMIUM
3
Wpisów: 199
Wysłane: 26 stycznia 2016 12:09:53 przy kursie: 9,30 zł
Na szczęscie nasza ARM zadba o nas i zgromadzi odpowiednie rezerwy węgla tak aby nam go nigdy nie brakło :)

Rozmiem, że część hałdy bedzie teraz własnością kopalni a część ARM - chyba, że przewiozą ten wegiel w jakies supertajne miejsce tak aby wrogie nam jednostki nie mogły sprawdzić jak dobrze jesteśmy zabezpieczeni na przyszłość?

piotrszwed
0
Wpisów: 101
Wysłane: 26 stycznia 2016 14:49:23 przy kursie: 9,30 zł
Amerykanie mogą sobie rezygnować z węgla, bo mają między innymi łupki.
Tylko zobaczymy za jakiś czas- jak się okaże, że tania ropa wyprze łupki,
bo po prostu jest tańsza w wydobyciu. Bodajże na CNN podawali, że Arabowie
wydobywają ropę po koszcie 1 dolar za baryłkę.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE JSW

59 60 61 62 63

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,289 sek.

rtfcogqz
fqoyqcev
wpwjxzob
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gumegepu
qdufnmlz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat