2 Dołączył: 2009-04-18 Wpisów: 320
Wysłane:
20 grudnia 2017 10:28:43
przy kursie: 18,50 zł
Czy to na pewno analogia?
z drugiej strony ja nie tykam niczego co należy do Czarneckiego - własnie dlatego zainteresowąłem sie Getback bo to sprzedał
cięzko tez porównać skalę tych biznesów
No ale jakiś przykład jest
|
|
Wysłane:
20 grudnia 2017 14:11:46
A może sie ludziska boja nowego projektu o upadłości konsumenckiej?
Z tego co rozumiem to bedzie łatwiej ją ogłosić ale czy to bedzie mocno dotyczyło klientów getback tego to już nie jestem pewny
|
|
6 Dołączył: 2017-11-21 Wpisów: 259
Wysłane:
20 grudnia 2017 17:23:24
Prezes już odnosił się do zapowiadanych zmian w prawie i jego argumentacja, że nie wpłynie to na firmę była w miarę przekonująca. Nikt za to nie zauważył, że przełożony został termin przedstawienia strategii na najbliższe lata oraz polityki dywidendowej. Początkowo miało to nastąpić przed końcem roku - teraz mówi się o I kwartale przyszłego roku... Skąd ta zwłoka?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2013-04-01 Wpisów: 211
Wysłane:
20 grudnia 2017 17:31:24
Widzę, że na forach windykatorów zrobiło się gorąco. Wcale mnie nie to nie dziwi, po takich spadkach kursów GetBack i Kruka, transakcjach Prezesa Krupy oraz akcji ABW z byłymi pracownikami Getback. Nie mogę się jednak oprzeć wrażeniu, że właśnie rynek dyskontuje gorsze czasy dla windykatorów tj. wyższe stopy podatkowe, wyższe koszty długu i trudniejsze środowisko prawne - jak dla mnie to jest główny powód przeceny. Zobaczymy co dalej z kursami obu spółek, ciekawe jak będą radzić sobie w trudniejszych, mniej sprzyjających do działania warunkach.
|
|
7 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
20 grudnia 2017 18:29:46
Rozwiązaniem jak zwykle jest dywersyfikacja. W tej konkretnej branży poprzez portfele wierzytelności zagranicznych.
Nie wiem czy rynek na wyrost nie obawia się nowej ustawy o upadłości konsumenckiej. Czas pokaże.
To co mnie zaskakuje na wykresie GetBack to dwutygodniowe spadki, praktycznie nawet bez jednej sesji odreagowania. Spekuła się jeszcze nie zainteresowała tą spółką, co przyznam jest lekkim zaskoczeniem póki co. Zazwyczaj takie spadki jak tutaj są wykorzystywane do spekulacyjnych zagrywek i sporych wahań kursu. Chyba, że to dopiero przed spółką.
|
|
30 Dołączył: 2014-05-08 Wpisów: 690
Wysłane:
20 grudnia 2017 19:24:16
Co do nowych rozwiązań dotyczących upadłości konsumenckiej można sobie poczytać w komunikacie na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości: www.ms.gov.pl/pl/informacje/ne...mi najbardziej podoba się ten fragment: Cytat:Nie ulegnie jednak zmianie obowiązująca i dzisiaj zasada, że pewne zobowiązania nie będą mogły być umorzone w ogóle, na przykład alimenty, naprawienie szkody wynikającej z przestępstwa lub wykroczenia, czy odszkodowania za wywołanie choroby, niezdolności do pracy, kalectwa lub śmierci. Jedne projekty idą PiS-owi szybciej inne wolniej, tu przykład zmiany w Kodeksie karnym zapowiadanej ponad rok temu businessinsider.com.pl/finanse...Cytat:PiS bierze się za lichwę. "Nowe prawo wzmocni mafię i wyłudzenia majątków" a tu etap prac legislacja.rcl.gov.pl/projekt/...chyba lekko utknął projekt.
Edytowany: 20 grudnia 2017 19:46
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
20 grudnia 2017 19:56:58
aic71 napisał(a):A może sie ludziska boja nowego projektu o upadłości konsumenckiej? Z tego co rozumiem to bedzie łatwiej ją ogłosić ale czy to bedzie mocno dotyczyło klientów getback tego to już nie jestem pewny Rynek się już bał wielu kwestii. Przypomnę choćbby samo wprowadzenie upadłości konsumenckiej. Pytaliśmy o to Prezesa Kruka - Piotra Krupę: Cytat:Od stycznia nieco zmieniły się dla waszej działalności warunki prawne i gospodarcze. Odsetki ustawowe spadły z 13 proc. do 8 proc., a konsumenci mogą ogłaszać upadłość. Czy spodziewacie się istotnego wpływu tych zmian na wyniki? Z naszych analiz wynika, że obniżka odsetek ustawowych ma marginalny wpływ na nasz biznes. Jeśli chodzi o upadłość konsumencką, to nie spodziewamy się większego wpływu na nasze wyniki. To rozwiązanie działa na większości rozwiniętych rynków równolegle z firmami zarządzającymi wierzytelnościami, które też często z niego korzystają. Nowe regulacje w tym zakresie będą promować firmy z prougodowym podejściem do osoby zadłużonej – taką jest właśnie Kruk.
www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...Potem były też zmiany w ustawie o komornikach: Cytat:W listopadzie weszła w życie nowelizacja ustawy o komornikach. Jak nowe ramy prawne przekładają się na Państwa działalność? Czego można spodziewać się w dłuższym terminie? Jesteśmy sprawnie działającą organizacją, która szybko potrafi dostosować się do zmian w otoczeniu i nowelizacja nie ma istotnego negatywnego wpływu na Kruka. Tutaj znowu przypomnę o naszym modelu biznesowym, który opiera się nie na procesie sądowo-komorniczym, a na procesie polubownym. Zdecydowana większość gotówkowi, a przypomnę, że w 2015 roku na nasze rachunki wpłynęło 820 mln zł, pochodzi z dobrowolnych wpłat do naszych klientów, a nie przymusowych postępowań komorniczych. To również odróżnia nas od konkurencji – stawiamy na znalezienie porozumienia z naszymi klientami. www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...I zmiany jeśli chodzi o BTE: Cytat:Zgodnie z uchwałą SN nabywca wierzytelności niebędący bankiem nie może powoływać się na przerwę biegu przedawnienia spowodowaną wszczęciem postępowania egzekucyjnego na podstawie BTE zaopatrzonego w klauzulę wykonalności. Czy to orzeczenie znacząco zmienia sytuację firm windykacyjnych? Jak wiele spraw i o jakiej wartości może być skutecznie zaskarżona przez dłużników których wierzytelności znajdują się w portfelu Kruka? Na dzisiaj nie widzimy istotnego wpływu na nasz proces. Dodatkowo warto przypomnieć, że nasza strategia i większość cash flow-u opiera się na polubownej spłacie zadłużenia przez naszych klientów. www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...Jak widać chwilowe strachy nie miały podstaw. Nie wiem czy tym razem będzie tak samo, ale z pewnością o to zapytamy ;)
|
|
12 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 698
Wysłane:
20 grudnia 2017 21:57:03
anty_teresa napisał(a):@Lelo Co ma piernik do wiatraka? C/Z w gamedev nie wyraża wyceny spółki tylko jej miejsce w cyklu produkcyjno-sprzedażowym. To tak jakby dewelopera który ma w budowie 1000 mieszkań wyceniać dochodowo po wynikach w roku którym nie przekazał ani jednego mieszkania. Nie było intencją mojego wpisu porównywanie branży gamedevu do biznesu windykatorów. Celem mojego wpisu było pokazanie nieefektywności rynku. Doskonale rozumiem, ile jest wart wskaźnik C/Z w branży growej pokazany tylko z jednego wybranego roku. Tyle, że między 2016 r. a 2017 r. nie wydarzało się nic o tak spektakularnym, wręcz przełomowym znaczeniu dla spółki CD Projekt co uzasadniłoby 6,5-krotny wzrost ceny akcji z 20 zł na niemal 130 zł. Zatem wytłumaczenia mogą być dwa. Jedni mówią, że obecna kapitalizacja spółki to balon i jedna wielka spekulacja. Inni, w tym ja, uważają obecną wycenę spółki za właściwą, co z kolei implikuje fakt, że wcześniejsza wycena przy np. 20 zł była niewłaściwa - spółka była mocno niedowartościowana przez rynek. Co do Getbacku i Kruka. Obecnie mamy utrzymujący się od kilku miesięcy gorszy sentyment do branży windykatorów. Początek temu pogorszeniu dał Kruk, kilkoma negatywnymi informacjami zawartymi w raporcie półrocznym. Obie spółki spadki rozpoczęły właśnie 6 września (publikacja raportu półrocznego Kruka) i ich obecny zasięg na obu spółkach to ok. 35%. Obecnie rynek dyskontuje głównie te negatywne informacje, albo wręcz z neutralnych robi negatywne. Pozytywne są ignorowane. W takich sytuacjach często oznacza to zbliżające się przesilenie.
Edytowany: 20 grudnia 2017 21:57
|
|
Wysłane:
21 grudnia 2017 09:37:11
przy kursie: 18,68 zł
Nie jestem specjalistą w tym zakresie ale - przeczytałem ten projekt i wydaje mi się, że dotyczy on głównie osób, które żadnych ugód już nie zawierają bo mają sytuację naprawdę tragiczną.
Pamiętam jak Prezes Kruka w Karpaczu mówił o takich osobach i twierdził, ze w takich przypadkach to nawet nie ma sensu iść do komornika czy sądu bo to tylko dodatkowe koszty.
Mam znajomego, który już nawet nie otwiera listów od firm windykacyjnych. W wieku 45 lat mieszka z rodzicami, ma kupę długów i depresję - chciał zostać milionerem i wydobywać ropę - w skrócie miał akcje petrolinwestu. Na początku nawet miał kasę, kupił mieszkanie itp obecnie nie ma nic + kilkaset tysięcy długu.
Żadnych ugód nie zawiera bo i tak nie ma z czym. czasem jak ma lepszy dzień i humor to jak dzwonią windykatorzy to wchodzi z nimi w polemikę a że ma dużo czasu to dużo czyta na temat jak z nimi gadać itp itd.
Jemu może taka ustawa naprawdę pomóc.
Spójrzcie na USA i firmę PRA. Największa tego typu firma (chyba nawet na świecie) i ma rentowność podobna do Getback (chyba nawet wyższą) w kraju gdzie można bezwarunkowo ogłosić upadłość i mieć anulowane wszystko.
ale powyższe może być aktualne tylko w takim zakresie w jakim "kupi" to rynek - reszta to tylko czyste emocję.
Stopy procentowe to wg mnie sprawa wtórna - z jednej strony robili symulacje, że w związku z wejściem na giełdę stopy musiałby by wzrosnąć o 1pk % zeby zniwelować optymalizację. Z drugiej strony jak pójda stopy w góre to i odsetki od kredytów też
|
|
PREMIUM
Wysłane:
22 grudnia 2017 15:25:33
przy kursie: 18,99 zł
Parę słów na temat sytuacji w branży windykacyjnej znajdziecie w tekście pod linkiem: www.stockwatch.pl/wiadomosci/s...
|
|
|
|
Wysłane:
22 grudnia 2017 16:05:30
Dzięki za artykuł o windykacji - rozumiem, ze ten wywiad z Kakolewskim to specjalnie dla stockwatch?
Jedno ale - były pracownik Getback był przesłuchiwany ale nie zatrzymany o areszt tymczasowy wystąpiono tylko dla komornika. czyli chyba udział pracownika Getback musiałbyc conajwyżej pośredni bo niedopatrzono sie mozliwości tzw matactwa i nie wnioskowano o aresze tymaczsowy tez dla niego
|
|
PREMIUM
Wysłane:
22 grudnia 2017 19:49:39
Tak, wypowiedź prezesa Kąkolewskiego była da SW.
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2018 11:06:29
przy kursie: 19,54 zł
Pytanie do obeznanych Zgodnie z danymi na stronie knf rss.knf.gov.pl/RssOuterView/fa...jest obecnie otwarta pozycja krótka na akcjach Getback poprzez firmę Insignis FIZ Mam nastepujące pytanie: 1) Czy data 29.12.2017 to data otwarcia pozycji krótkiej (wirtualna sprzedaż akcji poprzez Insignis) 2) Czy wspomniane 0,5% dotyczy ilosci akcji Getback (0,05 * 100mln) czy stopień zaangazowania funduszy Insignis w te transakcję? Z góry dzięki
|
|
6 Dołączył: 2011-06-27 Wpisów: 41
Wysłane:
9 stycznia 2018 21:41:32
przy kursie: 19,28 zł
A czy nie jest to tylko zabezpieczenie posiadanej długiej pozycji? Jak podaje oficjalna strona funduszu:"Insignis FIZ jest funduszem neutralnym rynkowo, co oznacza, że choć fundusz inwestuje w akcje, to jego wyniki nie mają związku z koniunkturą panującą na giełdzie. Jest to możliwe dzięki wykorzystaniu do zabezpieczenia posiadanej pozycji w akcjach techniki krótkiej sprzedaży, która umożliwia zarabianie na spadku kursu akcji." Źródło: www.insignistfi.pl/fundusz.htm...
|
|
Wysłane:
10 stycznia 2018 09:28:56
przy kursie: 18,70 zł
No własnie - też bym to chciał wiedzieć czy tak działa ten mechanizm? Może ktoś coś wie na ten temat (moje pytanie + pytanie / twierdzenie kolegi)?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
10 stycznia 2018 09:49:59
Strategie Market Neutral polegają na uniezależnieniu się od koniunktury. Fundusz w założeniu ma zarabiać na pozycjach które zachowują się lepiej/gorzej od rynku. Jeśli posiada krótkie pozycje na Getbacku to oznacza to, że zdaniem tego funduszu akcje będą się zachowywać gorzej niż szeroki rynek. W praktyce pewnie gorzej niż WIG20, bo tam rynek kontraktów jest płynny.
Edytowany: 10 stycznia 2018 09:50
|
|
63 Dołączył: 2017-08-01 Wpisów: 914
Wysłane:
10 stycznia 2018 09:50:25
Kruk podał wstępne wyniki i wylądował na dolnych widłach - wygląda jakby GBK dostawał rykoszetem.
|
|
Wysłane:
11 stycznia 2018 13:29:15
przy kursie: 18,00 zł
Kruk przeszacował portfel we Włoszech - na rynku, na którym Getback nie działa i dlatego Getback spada.
Mało rozumiem giełdę. ciekawe kiedy podadza wstępne wyniki a może raport za IV kwartał przyśpiesza tak jak za poprzednie?
Mam nadzieję, że wyniki bedą conajmniej dobre bo jeśli by było inaczej to w świetle wywiadów z prezesem z II połowy grudnia byłby to skandal.
Z drugiej strony ciekawe czemu Kruk aż tak mocno przeszacował portfel włoski??
|
|
24 Dołączył: 2010-08-20 Wpisów: 530
Wysłane:
11 stycznia 2018 13:48:18
Niestety, giełda to nie koncert życzeń. Rynek się nie myli. Myślę, że niedługo przekonamy się jakie są prawdziwe powody takiej przeceny.
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
11 stycznia 2018 14:27:10
Kruk zasłużenie dostaje po głowie - fatalna komunikacja z rynkiem , zapewnienia prezesa o wzroscie efektywności portfela itd
Natomiast spadkow na getbacku nie do konca rozumiem - trzeba poczekac na wyniki
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.