PARTNER SERWISU
xmywkubq
59 60 61 62 63

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

joshep
0
Wpisów: 115
Wysłane: 3 czerwca 2018 20:33:30
No ale rozumiem że to GetBack ma przedstawić plan restrukturyzacji? No to jak oni chcą to zrobić bez rzetelnych danych finansowych a przecież wiemy, wiadomo że nawet ten szemrany audytor co jest się nie chce pod tym podpisać ale w obliczu tego co się dzieje jak się podpisze to już będzie coś bo teraz już Deloitte wie że dalej fikcji utrzymywać się nie da. Ale co jeśli do czasu głosowania GetBack nie przedstawi sprawozdania finansowego ale przedstawi plan restrukturyzacji? To wg. mnie bardzo prawdopodobne, bo dla nich słowa nic nie znaczą.

mozy
0
Wpisów: 13
Wysłane: 3 czerwca 2018 21:00:12
mareksus napisał(a):
Dlaczego w USA Państwo zadziałało prawidłowo, aby wszystko wyjaśnić opinii publicznej, a w Polsce ma być inaczej?

Dlatego ze Polska to „kraj teoretyczny” albo „dziki kraj” itd. Wiele było cytatów które trafnie określało to co sie tutaj dzieje. Nie chce rozpoczynać dyskusji politycznej, ale wystarczy popatrzeć na spór o trybunał konstytucyjny, albo sąd najwyższy żeby zdać sobie sprawę jaka tutaj jest kultura prawna.

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 3 czerwca 2018 23:15:30
joshep napisał(a):
No ale rozumiem że to GetBack ma przedstawić plan restrukturyzacji? No to jak oni chcą to zrobić bez rzetelnych danych finansowych a przecież wiemy, wiadomo że nawet ten szemrany audytor co jest się nie chce pod tym podpisać ale w obliczu tego co się dzieje jak się podpisze to już będzie coś bo teraz już Deloitte wie że dalej fikcji utrzymywać się nie da. Ale co jeśli do czasu głosowania GetBack nie przedstawi sprawozdania finansowego ale przedstawi plan restrukturyzacji? To wg. mnie bardzo prawdopodobne, bo dla nich słowa nic nie znaczą.

1. Zarząd GBK informował, że chce przedstawić plan restrukturyzacji który będzie zawierał zmodyfikowane propozycje układowe. Nawet pobieżna lektura obecnie złożonego wniosku w sądzie wskazuje, że był on pisany praktycznie wyłącznie w celu otwarcia PPU i ochrony GBK przed egzekucjami komorniczymi
2. Wydaje się, że Deloitte toczy spór dot. kontynuacji działalności GBK w obliczu braku gwarancji ze strony Abris do wsparcia kapitałowego oraz niepewności co do przegłosowania układu przez ZW; zakładam, że to co widzimy w SF opublikowanym przez GBK parę dni temu jest swoistym "dnem"; ew. obawę mam o pogorszenie spływów w krótkim terminie z uwagi na medialność sprawy i problemy operacyjne (kadrowe) GBK
3. Obowiązek przedłożenia planu restr. wynika wprost z ustawy. To samo tyczy się wyników finansowych (także za 2018 r.); jeżeli tego nie otrzymamy to w mojej ocenie można pozbawić dłużnika zarządu własnego, bo to wprost kwalifikuje się pod brak rękojmi w realizacji układu i działania na niekorzyść wierzycieli
4. Abris ma na szali całość pozostawionej kwoty zainwestowanej w GBK + 50 mln pożyczki -> daje to ok. 550 mln zł; myślę że nie chcą tego stracić, więc nie powinni podejmować irracjonalnych działań; chociaż prawdą jest to, że to co do tej pory robili/ nie robili daje sporo do myślenia w tym zakresie

joshep
0
Wysłane: 3 czerwca 2018 23:26:59
@Obligatariusz kontakt,
dzięki, to już można przygotowywać wniosek o odebranie zarządu własnego, choć coś mi się wydaje że Abris to ma jakiś plan którego nie widzimy lub nie rozumiemy i jeszcze nas może niemile zaskoczyć. Do tej pory mnie dziwi że sąd im to PPU w ogóle dał na podstawie takich papierów jakie przedstawili no ale nie znam się i może takiej jakości dokumenty wszystkie spółki do PPU wystawiają. Nie wiem czy to w ogóle możliwe ale sąd powinien zrewidować jeszcze raz zasadność PPU bo w chwili gdy wniosek był składany sytuacja wyglądała źle ale nie tak jak teraz.

Eagle
0
Wpisów: 21
Wysłane: 3 czerwca 2018 23:42:30
Obligatariusz kontakt napisał(a):
Up-date ważnych terminów:
- złożenie spisu wierzytelności w sądzie: 13.06
- przedstawienie planu restrukturyzacji (1 miesiąc): zakładamy, że do 30.06
- głosowanie układu: II połowa lipca br.

Możliwy układ 3 x win

1. Coraz więcej wskazuje na to, że ABRIS nie ma uczciwych intencji i nie jest transparentny w swoich działaniach wobec wierzycieli, a "kibicująca" rola państwa (m.in.KNF, UOKiK, GPW) dwuznaczna co najmniej w przeszłości. Deloitte to oddzielna historia. Obecna sytuacja to jednak głównie odpowiedzialność ABRIS, bo to on jest głównym akcjonariuszem kontrolującym spółkę przez RN i Zarząd. ABRIS nie daje więc rękojmi do uczciwego dialogu interesariuszy i rozwiązania.

2. Wierzycieli jest bardzo dużo, maja różne interesy i priorytety, co wykorzystuje i będzie wykorzystywać ABRIS. W takiej sytuacji wierzyciele nie są w stanie skutecznie nadzorować i rozliczać ABRIS z realizacji układu. Nie mają do tego niezbędnej infrastruktury /organizacji, narzędzi i wiedzy.

Dobrym rozwiązaniem byłoby więc gdyby zaangażowały się w to kapitałowo i/lub kredytowo banki (konsorcjum?) i/lub TFI i/lub PFR na 3-5 lat pod warunkiem dokapitalizowania przez ABRIS lub nowego inwestora.

Wtedy:
1. Dałoby to GB czas potrzebny do restrukturyzacji firmy i odzyskania wiarygodności.
2. Powyższe podmioty są w stanie systemowo dopilnować i wyegzekwować aby restrukturyzacja przebiegała zgodnie z planem
3. Przy takim schemacie spółka staje się atrakcyjna dla nowych inwestorów, którzy teraz lub później byliby zainteresowani wymianą ABRISA.
4. Wierzyciele mogliby być szybko spłaceni bez konieczności częściowej konwersji.
5. Biznes ten daje atrakcyjną rentowność, jest bezpieczny i przewidywalny, jeśli robi się to profesjonalnie, wiec banki, TFI czy PFR nie ponoszą zbyt dużego ryzyka
6. Wszystkie podmioty sprzedające NPL-e, a wiec również banki, powinny być zainteresowane utrzymaniem konkurencyjności na tym rynku, bo inaczej będą musieli taniej sprzedawać NPL-e. TFI i PFR (SP) tez zaboli jeśli nie uda się szybko ustabilizować GB.

Kluczem jest jednak odpowiedzialność ABRISA i dokapitalizowanie przez nich spółki lub dopuszczenie innego inwestora bez próby robienia przy tym interesu dla siebie na szkodzie wierzycieli. Tylko tyle i aż tyle.

Swoją droga warto przyjrzeć się innym inwestycjom ABRISA w Polsce aby konsumencko nie wspierać firm kontrolowanych przez tak kontrowersyjnych właścicieli. Pewnie niedługo pojawią się już takie publiczne inicjatywy...

Edytowany: 3 czerwca 2018 23:43

joshep
0
Wysłane: 4 czerwca 2018 00:06:45
Zwróćcie uwagę ze Abris aktualnie nic nie robi żeby stać się w oczach obligatariuszy wiarygodnym partnerem do układu. Jednocześnie to chyba Dąbrowski mówił że są w kontakcie z obligatariuszami ale zapewne nikt się z Wami nie kontaktował ze strony GetBack/Abris ani też nie znacie nikogo z kim się kontaktowali. To oznacza wg. mnie tylko jedno że oni z nami nie będą negocjować czy rozmawiać tylko będą oczekiwać że klepniemy im wszystko co nam rzucą na podłogę. Wg. mnie oznacza to też że oni rozmawiają z obligatariuszami ale instytucjonalnymi i z nimi są już dogadani, nie wiem jaką siłą dysponują fundusze ale trzeba wziąć pod uwagę wariant że z ich punktu widzenia my nie będziemy mieć prawa głosu albo jakoś będą chcieli nas zmanipulować żeby uzyskać większość i przepchnąć układ. To jest wg. mnie jedyne wytłumaczenie że generalnie na nas że tak powiem leją. Mam cały czas nieodparte wrażenie że nam się wydaje tylko że my o czymś decydujemy w tej sprawie a tak naprawdę to odgrywamy tylko rolę w napisanym już przez kogoś scenariuszu. No bo jak można inaczej wytłumaczyć wydawałoby się całkowitą bierność Abris względem nas?

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 4 czerwca 2018 01:15:10
@joshep
No jak to Abris nic nie robi? Przecież donieśli ( a raczej zarząd GBK doniósł) na Kondzia do prokuratury, że 6 służbowych laptopów skasował. Tak a propos obligatariuszy instytucjonalnych - jeżeli nie mają obligacji zabezpieczonych na majątku dłużnika (wtedy układ jest im do niczego niepotrzebny tylko przystępują do egzekucji z przedmiotu zabezpieczenia) to w gruncie rzeczy jadą na tym samym wózku co my - też I grupa układowa. I nie sądzę żeby nie byli zainteresowani odzyskaniem jak najwięcej na możliwie najbardziej korzystnych warunkach. Uważam, że akurat w tym przypadku ich interes jest całkiem zbieżny z naszym. Nie chcę absolutnie w jakikolwiek sposób usprawiedliwiać Abrisu, ale mam nieodparte wrażenie, że są niektórymi sprawami które wyszły na jaw mocno "zdziwieni" (chociazby tym co nawyrabiał Ken) a jeszcze bardziej 'zdziwieni' tą 'udaną inwestycją' są ci co im powierzyli swoje pieniądze na 'rozmnożenie'.
@Eagle
Konsumencki bojkot produktów spółek kontrolowanych przez Abris? Pomysł wart rozpowszechnienia.

PinkTool
0
Wpisów: 26
Wysłane: 4 czerwca 2018 08:14:24
najnowsza inwestycja Abrisu :www.facebook.com/swiatvelvet/?...

Kod:
Mod: Więcej o kupnie większościowego pakietu Velvet Care (producenta celulozowych produktów higienicznych) przez Abris jest tutaj: www.stockwatch.pl/wiadomosci/a...
Edytowany: 4 czerwca 2018 12:15

mareksus
0
Wpisów: 123
Wysłane: 4 czerwca 2018 09:53:04
No, proszę. Mamy też wątek korupcyjny..

......część emisji sprzedawanych przez Polski DM miała – jak określa nasz rozmówca – „nienaturalnie niską” prowizję, poniżej 1 proc. wartości nominalnej sprzedanych obligacji. – GetBack oferował stawki prowizji za uplasowanie na poziomie 3–7 proc. Stawka w domu maklerskim poniżej 1 proc. świadczy, że wypłata większości wynagrodzenia za uplasowanie realizowana była „nieoficjalnie” – uważa nasz informator.

Link do całego artykułu: forsal.pl/finanse/aktualnosci/...

Sprawy nabierają tempa. Okazuje się, że pajęcza sieć powiązań może być szersza niż nam się pierwotnie wydawało. Afera GB coraz bardziej przypomina Enron. Wszystkie wątki muszą zostać dogłębnie wyjaśnione.
Edytowany: 4 czerwca 2018 09:53

adashi2
0
Wpisów: 127
Wysłane: 4 czerwca 2018 10:04:10
Strach zbliżać cokolwiek co jest Abrisu do buzi (Graal) albo do tyłka (Velvet) bo nie wiadomo co to coś tam zrobi... Strach im nawet śmieci dawać (Green Group). bo nie wiadomo w co to opakują i jak to do nas wróci. A, no i wstyd coś na siebie założyć z Diverse.

@joshep
Aby to rozegrać w taki sposób jak piszesz, musieliby być mocno "dogadani" na poziomie sądu. Bo instytucjonalni w tej sprawie mają bardzo mało do powiedzenia i nie jest nawet niemożliwa sytuacja, że bez pomocy komisarza nie będą w stanie wprowadzić nikogo do RW.
Edytowany: 4 czerwca 2018 10:05

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 4 czerwca 2018 11:44:41
joseph napisał:
[quote]Wg. mnie oznacza to też że oni rozmawiają z obligatariuszami ale instytucjonalnymi i z nimi są już dogadani, nie wiem jaką siłą dysponują fundusze ale trzeba wziąć pod uwagę wariant że z ich punktu widzenia my nie będziemy mieć prawa głosu albo jakoś będą chcieli nas zmanipulować żeby uzyskać większość i przepchnąć układ. [quote].
Jestem trochę starszy i chyba nie wszystko ogarniam.
Czy ktoś bardziej biegły mógłby sporządzić tablicę/macierz głównych parametrów sytuacji ( z możliwością uzupełniania) i zamieścić ją (ewent. link) np na pogetback (lub rozesłać naszym członkom):
przykładowe kolumny: obligatariusze, akcjonariusze, GB, ABRIS, Państwo (KNF, UOKiK, Rzeczni Fin.) itp
przykładowe wiersze: interes/zaspokojenie obligatariuszu, zaspokojenie akcjonariuszy, PPU (główne elementy), czas przedsięwzięcia/koniec PPU itp.
Może to trochę trudne, ale z pewnością daje lepszy ogląd sytuacji niż wrzucane poszczególne uwagi.

NerfMe
0
Wpisów: 224
Wysłane: 4 czerwca 2018 20:26:45
Witam wszystkich, chciałem się poradzić odnośnie złożenia obligacji do wykupu.

Zgodnie z warunkami swojej serii obligacji złożyłem wniosek o przedterminowy wykup, jutro mija czas złożenia obligacji - moje pytanie brzmi czy jest sens oddawać tę obligację, czy nie ma to już znaczenia?

AllInclusive
0
Wpisów: 16
Wysłane: 4 czerwca 2018 22:06:15
Nie ma sensu, nic to nie zmienia.
Ja tak zrobiłem i mam teraz tylko ksero obligacji a Tobie zostanie na pamiątkę wielkiej wtopy ładny druczek obligacji.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 5 czerwca 2018 08:32:40
No i słówko o niedoszłych inwestorach (w tym grubych rybach które KK wymienił w liście do KNF)
www.parkiet.com/Wierzytelnosci...
Na liście rzekomych potencjalnych inwestorów są duże międzynarodowe fundusze private equity: Apax Partners, Elliott Advisors, Advent International, Alchemy Partners, Fortress Investment, PIMCO, York Capital i Trace Capital.

Część z nich odpowiedziała na nasze pytania dotyczące rozmów w sprawie dokapitalizowania GetBacku, inne sprawy nie komentują. Oakbridge, mający być pośrednikiem, nie odpowiedział nam, czy rzeczywiście pełnił taką funkcję. Sporo miejsca Kąkolewski w liście do KNF poświęcił brytyjskiemu funduszowi Apax, który miał być gotów, by od 12 kwietnia rozpocząć due diligence, i miał być zainteresowany kupnem znacznej lub większościowej liczby akcji. – Apax nie przygląda się tej inwestycji – ucina Andrew Kenny, rzecznik funduszu. Nie odpowiada jednak na pytanie, czy w przeszłości rozmowy były prowadzone.
A tutaj można zobaczyć kim jest ten rzekomy (bo na razie współpracy z GBK nie potwierdził) poławiacz grubych ryb dla GetBacka:

beta.companieshouse.gov.uk/com...
No spółka jak spółka, rodzinny biznes, tylko dlaczego zmienili nazwę z PPP Poland Ltd ?
Edytowany: 5 czerwca 2018 08:33

joshep
0
Wysłane: 5 czerwca 2018 10:23:15
No to kwestię inwestorów mamy już wyjaśniona. Wg. Mnie nikt tego nie tnie ani przed ani po układzie no bo nie ma za bardzo perspektyw że w układzie spółka wyjdzie na prostą z tego co oni tam robili. Oczywiście możecie mówić że teraz to się wstrzymuja bo nie ma układu ale przestańmy wierzyć w bajki, rozmiar afery jest zbytu duży żeby ktokolwiek chciał ryzykować styczność a ta spółka teraz czy w przyszłości. Zostaliśmy tylko my i Abris wiec wybór na chwilę obecną wydaje się to oczywisty.

ar1urius
0
Wpisów: 40
Wysłane: 5 czerwca 2018 11:42:31
Podejrzewam że niedługo tylko my zostaniemy. A na końcu ostatni gasi światło. Przekręt na 3 mld zł za który odpowie jedna osoba ....

alder74
0
Wysłane: 5 czerwca 2018 11:45:35
Co prawda, jak poucza p. Piotrowicz, niektóre pytania nigdy nie powinny paść, ale chciał zapytać, czy na wypadek niepowodzenia PPU mamy/jaki wariant B,C..- jeżeli to nie tajemnica.

ar1urius
0
Wpisów: 40
Wysłane: 5 czerwca 2018 11:50:55
W przypadku niepowodzenia PPU jest upadłość likwidacyjna. Do niedawna sądzono że można w ten sposób 25% kapitału odzyskać ale bardziej prawdopodobne jest ok 15 % za 2-3 lata.
Edytowany: 5 czerwca 2018 11:51

alder74
0
Wysłane: 5 czerwca 2018 12:03:13
@ar1urius
Cytat:
W przypadku niepowodzenia PPU jest upadłość likwidacyjna. Do niedawna sądzono że można w ten sposób 25% kapitału odzyskać ale bardziej prawdopodobne jest ok 15 % za 2-3 lata

Rozumiem, że to jest działanie jak gdyby z urzędu. Mnie chodzi bardziej o to, co może powstać z naszej inicjatywy. W ramach prowadzonego śledztwa wyjdzie szereg nieprawidłowości, prawdopodobnie z naruszeniem prawa włącznie. Czy np. my możemy kogoś zaskarżyć (Abris?, KNF?) i czy to ma by sens?

PinkTool
0
Wpisów: 26
Wysłane: 5 czerwca 2018 12:49:47
nie liczyłbym na inne rozwiązania niż układ,a żeby był korzystny raczej powinniśmy robić presję na Abris,by był świadomy ,że niepowiedzenie układu zakończy jego działalność w Polsce w ogóle..czyli ich inwestycje w Velvet,Graala,Diverse,AAAauto nie odniosą sukcesu w związku z złym PR ich działalności w GetBack

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

59 60 61 62 63

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,507 sek.

lpjgpgik
wljczeez
aggvdiho
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aawpqmnv
ticslilb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat