0 Dołączył: 2018-04-22 Wpisów: 803
Wysłane:
17 lipca 2018 08:31:02
W takim razie mam pytanie do bardziej obeznanych. Czy członek RN, reprezezntuje z punktu widzenia ściśle formalnego, bezpośrednio właściciela/akcjonariusza czy jest niezależny w podejmowaniu swoich ewentualnych decyzji. Mam na myśli oczywiście stan prawny a nie faktyczny.
|
|
0 Dołączył: 2018-07-11 Wpisów: 61
Wysłane:
17 lipca 2018 09:02:24
Jest niezależny i co więcej odpowiada przez spółką, jeśli mową o spółkach akcyjnych to mówi o tym art. 483 KSH, który określa jakie osoby i członkowie których organów ponoszą odpowiedzialność za swoje działania. Członkowie rady nadzorczej, tak jak członkowie zarządu, komisji rewizyjnej oraz likwidatorzy, odpowiadają wobec spółki za szkodę wyrządzoną działaniem lub zaniechaniem sprzecznym z prawem lub postanowieniami umowy spółki, chyba że nie ponoszą winy.
Można by RN podciągnąć pod odpowiedzialność przez znowelizowanym z dniem 23 września 2015 r. art. 4a Ustawy o rachunkowości, który przewiduje, że „(…) członkowie rady nadzorczej lub innego organu nadzorującego jednostki są zobowiązani do zapewnienia, aby sprawozdanie finansowe, skonsolidowane sprawozdanie finansowe, sprawozdanie z działalności oraz sprawozdanie z działalności grupy kapitałowej spełniały wymagania przewidziane w ustawie oraz (…) odpowiadają solidarnie wobec spółki za szkodę wyrządzoną działaniem lub zaniechaniem stanowiącym naruszenie powyższego obowiązku”.
Natomiast nadal jest to odpowiedzialność wobec spółki ...
|
|
Wysłane:
17 lipca 2018 09:28:22
Tak właśnie sądziłem. Czyli - upraszczając wywód - Arbis jest niczemu niewinien i to on może pozywać poprzednie Zarząd i RN a nie samemu być pozywanym o niedopilnowanie czegoś w GBK.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-07-06 Wpisów: 201
Wysłane:
17 lipca 2018 12:29:37
Pewnie widzieliście już informację o telefonach z próbą oszustwa do obligatariuszy,
stąd moje pytanie:
czy są tutaj osoby, które otrzymały taki telefon? Jeśli tak, proszę, napiszcie, w jakim banku kupiliście obligacje.
Jeżeli jest to Idea Bank, to jest to DRUGI domniemany wyciek danych osobowych w Idea Banku w ostatnim czasie (pierwszy był opisany na niebezpieczniku, było śledztwo, ale IB nadal nie jest w stanie odpowiedzieć mi, czy dane faktycznie wyciekły).
|
|
127 Dołączył: 2009-03-01 Wpisów: 2 050
Wysłane:
17 lipca 2018 14:32:47
Kilku moich znajomych spotkało się z takimi telefonami o treści: Odkupimy od Pana 100k, ale w zamian zainwestuje Pan w obligacje naszego podmiotu na poziomie 400k. Spółki nie podam, bo idą mocno z kampaniami reklamowymi, nie mam korespondencji mailowej, a za chwile zacznie ktoś mnie straszyć pozwem. Osobą dzwoniącą była Pani, która wcześniej pracowała w GetBacku.
|
|
0 Dołączył: 2018-07-06 Wpisów: 201
Wysłane:
17 lipca 2018 14:47:53
A na PW podasz?
Drugie pytanie: czy ktoś pisał reklamację do PDM? Jeśli tak, jakie były główne zarzuty i jaka była odpowiedź?
|
|
0 Dołączył: 2018-05-06 Wpisów: 127
Wysłane:
17 lipca 2018 20:40:20
W oczekiwaniu na jutro (myślę, że dostaniemy jakieś istotne informacje po spotkaniu z Abrisem), napiszę tak trochę obok tematu zasadniczego.
Otóż kilka dni temu pod postem o kursie akcji Idea Banku, na fejsgrupie z zielono-niebieskim banerem, ktoś dość sensownie opisał dlaczego Idea nie może uznać tych składanych reklamacji obligatariuszy i jaki byłby prawdopodobny los banku gdyby to zrobiła. Właśnie się zbierałem, aby się generalnie z tym zgodzić i dopisać coś od siebie, a tu masz, posty jak widzę pokasowane/ukryte i cały temat zablokowany z uwagą, żeby głupot nie pisać.
O ile uważam akcję fejsbukową masowego pisania zawiadomień do prokuratury za bardzo trafną, to nie bardzo rozumiem tej akcji utrzymywania ludzi w złudzeniu, że odzyskają środki od Idea Banku. Myślałem, że było to skorelowane z naganianiem na kancelarię Szeji wcześniej, ale z tego najwyraźniej zostały wyciągnięte wnioski i naganiania tam już od dawna nie ma. Czyli to nie to.
Kto rozumie o co w tym chodzi? Czy to tylko kwestia desantu frankowiczów i polisolokatowców, którzy mają uzasadnione powody aby nienawidzić stajni Czarneckiego i chcą w ten sposób przy okazji spróbować dokopać Ernestowi, podpinając się pod obligatariuszy? Czy może faktycznie realni obligatariusze wierzą w to, że coś odzyskają od Idei?
|
|
0 Dołączył: 2018-05-03 Wpisów: 184
Wysłane:
17 lipca 2018 20:54:46
Dawno nie było istotnych informacji od naszych członków RW. Myślę, że szykują strategię na kolejne spotkania z członkami RN i Zarządem GB. Czy ktoś wie, czego jutro ma dotyczyć spotkanie RW i czy będą również na nim członkowie GB?
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
17 lipca 2018 21:47:51
Mijają dni ,tygodnie od wybuchu afery minęły 3-m-ce.My ,obligatariusze jesteśmy w punkcie wyjścia ,nie otrzymujemy odsetek ,nasze pieniądze są gdzieś ,informacji co się dzieje jak na lekarstwo.Osobiście nie mam złudzeń ,że ten zarząd i RN nie jest w stanie postawić spółkę na nogi.Na forach aż huczy od plotek ,że w spółce się wszystko rozłazi.Ludzie piszą ,że nie ma komu robić a i specjalnie nikomu z kierownictwa nie zależy aby motywować załogę do pracy.Mam nadzieję ,że RW ma już ogląd na całokształt sytuacji i podejmie właściwe decyzje dla nas.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 528
Wysłane:
17 lipca 2018 22:35:58
Mnie prawdę powiedziawszy już nawet nie chce się czytać tych głupot, które ludzie wypisują np. na forum bankiera. Fundusze na ratowanie Pesy są, a na Getbacka nie ma.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2017-03-17 Wpisów: 13
Wysłane:
17 lipca 2018 22:36:33
Taka ciekawostka, broker w USA dostał 25 lat za defraudacje 5.4M USD (tak, miliona, nie miliardów) a jak wyszło ze Jescze oszukał swoją matkę i byłą dziewczynę na 360tys, to mu jescze dorzucili 4 lata... Ile grozi zarządowi i RN get back? www.bloomberg.com/news/article...
|
|
Wysłane:
17 lipca 2018 22:39:57
To USA, u nas jest inaczej, lepiej dla złodziei.
|
|
Wysłane:
18 lipca 2018 00:20:06
Podobno odzyski za czerwiec przekroczyły magiczną kwotę 10mln zł.Jeśli to prawda i tak dalej ma być to sami sobie dopowiedzcie.
|
|
Wysłane:
18 lipca 2018 00:27:52
Ich nie stać na bieżącą działalność, a co dopiero na spłatę długów...
|
|
Wysłane:
18 lipca 2018 07:34:48
leonek7 napisał(a):Podobno odzyski za czerwiec przekroczyły magiczną kwotę 10mln zł.Jeśli to prawda i tak dalej ma być to sami sobie dopowiedzcie. I to jest to co niepokoi mnie najbardziej. Stopniowy zanik działalności operacyjnej firmy. Choć oczywiście raportów brak. Może dowie się czegoś RW i da nam sygnał? Znam przykład firmy która nie jest na GPW ale spokojnie zmieściła by się w WIG80. Praktycznie byli na skraju bankructwa, wierzyciele grożący pozwami, część pozwów już w sądzie itp itd. Wykonano wtedy - jak się okazało - bardzo dobry ruch. Powołano de facto "drugi Zarząd". Oczywiście kodeksowo nie ma takiego pojęcia ale funkcjonalnie tak to było. Wiem to dość dobrze bo w tym "drugim Zarządzie" była moja córka. Zadaniem "pierwszego Zarządu" było nadzór i intensyfikacja procesu wytwórczego firmy i sprzedaży. "Drugi Zarząd" zajmował się negocjacjami z wierzycielami, bankami itp. Kompletnie nie zajmując się działalnością operacyjną firmy. Miało to na celu pilnowanie aby cała firma się nie "rozlazła". Podzielono więc kompetencje w sposób bardzo precyzyjny i po 2 latach firma wyszła na prostą a teraz fajnie rośnie. Jedyne zobowiązania jakie mają to bieżące kredyty operacyjne, które są spłacane. Oby tak było w przypadku GBK.
|
|
0 Dołączył: 2018-07-11 Wpisów: 61
Wysłane:
18 lipca 2018 10:24:50
leonek7 napisał(a):Podobno odzyski za czerwiec przekroczyły magiczną kwotę 10mln zł.Jeśli to prawda i tak dalej ma być to sami sobie dopowiedzcie. Najlepiej poczekać na raport na 23 lipca, myślę, że 1 kwartał nie będzie zbytnio odbiegał od drugiego, może nawet mógł być lepszy bo jeszcze nie było ogólnej opinii, ze GB się wali i część ludzi szła na układy i zwracała pieniądze. Teraz to coś o czym wspominałem bardzo trudna pozycja GB ze względu na opinię firmy która nie przetrwa ich poziom odzysków może być na poziomie 30% tego co by z tych portfeli zrobił Kruk czy Best. Co chwilę tu słyszę entuzjastyczne teksty, że oni niebawem będą zarabiać super pieniądze, rozumie, że ciężko się pogodzić z tym co się dzieje. Tutaj jednak trzeba chłodnego spojrzenia, czy firma nie przetrawia pozostałych pieniędzy, czy lepiej to od razu porozkładać i odzyskać choćby 50%. Jedyna szansa to według mnie Abris, albo dokapitalizuje firmę tak, że rynek uwierzy w to, że firma może stanąć na nogi, albo to już koniec GB i moim zdaniem jak ma być koniec to lepiej wcześniej niż później.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-06 Wpisów: 127
Wysłane:
18 lipca 2018 11:04:08
Z Abrisem to sytuacja jest wg mnie jednoznaczna - nie dokapitalizuje. gdyby miało być inaczej, będzie to wiadomo dziś albo jutro.
Moje nadzieje utrzymania działalności operacyjnej raczej wiążą się z powstaniem jakiegoś konsorcjum banków i funduszy. Też się to powinno wyjaśnić szybko, po zaistnieniu niezależnej wyceny portfeli.
|
|
Wysłane:
18 lipca 2018 11:13:12
Plan "restrukturyzacji" jest taki, przeciągać, przeciągać, przeżreć co jeszcze zostało i na koniec upadłość likwidacyjna
|
|
0 Dołączył: 2017-09-03 Wpisów: 117
Wysłane:
18 lipca 2018 11:32:33
A może byście wszyscy poczekali na ustalenia RW. Mamy tam swojego przedstawiciela i pewnie w odpowiednim czasie nas poinformuje o bieżących sprawach.
Tylko RW musi sama się zapoznać z sytuacją a to nie będzie trwało tydzień.
Wasze rozważania czy lepiej likwidacja czy układ i że tyle i tyle uda się odzyskać w przypadku takiego a takiego wariantu są trochę (przepraszam) mało wiarygodne - trzeba niestety czekać na nowe propozycje spółki i stanowisko RW. Tylko tyle i aż tyle.
Liczę na to, że dziś do końca dnia lub jutro bedzie komunikat od naszego lidera.
Zobaczcie, że nawet w pierwotnych propozycjach układowych spółka przewdywała oddanie na koniec 2018 roku tylko 1,26% (z 65%) ? Nie zastanawia was dlaczego tak mało i tak późno ? Może sami już na początku przewidywali już wcześniej, że tyle potrwa ta cała reorganizacja ? ( zakładając wogóle prawdziwość ich chęci reorganizacji)
Edytowany: 18 lipca 2018 11:43
|
|
0 Dołączył: 2016-06-16 Wpisów: 78
Wysłane:
18 lipca 2018 13:35:19
wyszły nowe kwiatki ze starej rady nadzorczej. Czy to że az tyle zakosili i teraz maja dowody to sa szanse na to że mogą to zwrócic spółce choćby przez sąd ? Rozumiem że to pozytywne info ? infostrefa.com/infostrefa/pl/w...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.