0 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 447
Wysłane:
15 lipca 2018 10:33:19
@Marwick75 Dokładnie, i jeszcze odsetki :) Skoro Kruk notuje kolejny rekord spłat, to może przy odpowiednim modelu biznesowym (bez zbędnych innowacji) i odpowiednim zarządzaniu GBK również może wyjść na prostą i przynosić zyski. Tym bardziej, że sytuacja na rynku pracy temu sprzyja, mamy rynek pracownika, niskie bezrobocie, rosną płace, jest 500+, łatwiej spłacić długi, a poza tym apetyt rośnie w miarę jedzenia :) im więcej mamy pieniędzy tym kupujemy więcej i w lepszej jakości, czyli drożej i na kredyt, no i mamy kolejnych chętnych do rozliczenia się w GBK :) "Kruk zanotował kolejny rekord spłat. W II kwartale 2018 roku grupa odzyskała 401 mln zł z nabytych portfeli wierzytelności, o 11 proc. więcej niż w poprzednim kwartale i 19 proc. więcej r/r. W pierwszym półroczu spłaty wyniosły 763 mln zł, czyli 56 proc. wyniku całego poprzedniego roku..."www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...Niestety nie wiemy jeszcze wszystkiego co tam w spółce piszczy... Dodatkowo bez dofinansowania GBK też nic z tego nie będzie.
Edytowany: 15 lipca 2018 10:35
|
|
0 Dołączył: 2018-07-11 Wpisów: 61
Wysłane:
15 lipca 2018 10:36:11
Z prostego powodu, na to żeby oddać teraz 50% wszystkim musiała by wyprzedać wszystkie portfele/ruchomości/nieruchomości po prostu wszystko. Jeśli to zrobi to firmy przestaje istnieć ?
|
|
Wysłane:
15 lipca 2018 12:05:35
Rozwinę powyższy wpis:
Firma kupowała portfele _przepłacając_ o około 20-30% według Kruka. Jeśli miałaby je sprzedać to Kruk/Best nie zapłaci za nie pewnie więcej jak cena wydana - 30-40%( w najlepszym przypadku). Firma również pożyczała za więcej niż konkurencja, więc sporo pieniędzy z _odzysków_ spaliła na spłatę odsetek. W kasie są pustki, więc jedynym _majątkiem_ są portfele, myślę, że ich wartość po sprzedaży może w maksymalnie 50% pokryć obecne zadłużenie (przyp. 3,35mld). Jak to zrobi to jak ma działać, z czego ma prowadzić odzysk ? Ma kupić nowe portfele ? Wypuścić nowe obligacje ?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 447
Wysłane:
15 lipca 2018 12:47:37
@Bats
Chyba nikt nie liczy na to, że GBK spłaci od razu 50% zadłużenia i jeszcze zacznie prężnie działać :) To jest po prostu niemożliwe. Żeby spółka stanęła na nogi to raczej jest potrzebna finansowa kroplówka, a nie upuszczenie krwi.
Natomiast jeśli po kilku latach GBK zacznie przynosić zyski, to niby dlaczego miałby nie spłacić swoich wierzycieli nawet z procentami (można dopuścić ich proporcjonalne obniżenie, jak proponowali kiedyś Radek i Paweł, ale nie całkowitą redukcję procentów). Ale niestety jeśli spółka nie zacznie działać, czytaj nie będzie dofinansowania, to nie mamy na co liczyć.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-10 Wpisów: 61
Wysłane:
15 lipca 2018 13:14:41
Dokładnie, spółka proponowała spłatę ok.50% w 2018 i 2020 r., a później prze kilka kolejnych lat coraz niżej. Skoro da radę przez pierwsze 2 lata spłacić 50% to prze kolejne 2...3 powinna być w stanie spłacić resztę.
|
|
0 Dołączył: 2015-04-04 Wpisów: 53
Wysłane:
15 lipca 2018 14:05:47
Troszkę poszukałem w necie o Abris i widzę, że firmę Diverse chcą wprowadzić na giełdę w przyszłym roku i ogólnie są nastawieni na wyjście z tej inwestycji. Podejrzewam, że z Getbacku chętnie wyszliby i dzisiaj, ale ciężko znaleźć chętnego, dlatego będą chcieli zachęcić potencjalnego zainteresowanego maksymalną redukcją długu przy minimalnym rozwodnieniu akcji. To my - obligatariusze mamy wszystko wziąć na swoje barki. Taka postawa jest dla mnie nie do zaakceptowania. Jak można dopuścić do takiej zapaści będąc głównym akcjonariuszem z całym sztabem "ekspertów"? No chyba, że w trakcie działań prokuratury znajdą się kolejne puzle naszej układanki. Jestem skłonny przeboleć swoją stratę, jeśli ci siedzący w areszcie dostaną po 10 lat do odsiadki, a Abris straci wszystko co tu włożył. Jeśli dalej będą tak z nami pogrywać to jestem skłonny do organizacji kampanii informacyjnej pod ich sklepami, by ludzie mieli świadomość komu nabijają kabzę.
|
|
Wysłane:
15 lipca 2018 14:26:22
AsGBK napisał(a):@Bats
Chyba nikt nie liczy na to, że GBK spłaci od razu 50% zadłużenia i jeszcze zacznie prężnie działać :) To jest po prostu niemożliwe. Żeby spółka stanęła na nogi to raczej jest potrzebna finansowa kroplówka, a nie upuszczenie krwi. [ciach] . @AsGBK odpowiadałem na to: Marwick75 napisał(a):
A dlaczego nie 50% od razu, a reszta rozłożona na lata. Nie rozumiem tez cięcia do 65%. Załóżmy, że spółka spłaca nas w 65% po 5..6 latach i wychodzi na prostą, to dlaczego w kolejnych latach nie miała by spłacić pozostałych 35% ?
Jak widać niektórzy liczą na to, że można dostać od razu 50% a później resztę ;) Co do tego, że firma potrzebuje dofinansowania to zgadzam się w 100%, tylko czy Abris będzie tym zainteresowany, bo to jedyne źródło które może udzielić pomocy Getback'owi. Nie ma się co oszukiwać, wiadome jest, że nikt nie dofinansuje w tym momencie spółki poprzez zakup nowych obligacji, czy też kupno akcji. Po tym co powychodziło na jaw firma ma zerowe zaufanie i to już nie tylko wśród inwestorów instytucjonalnych, ale także poprzez nagłośnienie sprawy przez media dotarło to także do zwykłego _Kowalskiego_. Teraz jeśli RW zdecyduje się na układ z czekaniem na kasę to co z tego może wyniknąć ? Należy wziąć pod uwagę, że przy skróconym okresie odzysku długów obecne portfele ( jeśli są super _świeże_) starczą na max 4 lata odzysku, żeby móc funkcjonować dalej trzeba albo część odzysków zbierać na dalsze zakupy, albo działać tylko przez te 4 lata i odzyskać ile się da spłacając na bieżąco zadłużenie. W przypadku drugim co z tego będzie miał Abris, jak za 4 lata zostanie ze spółką która nie ma już nic po stronie aktywów ? Jaki jest sens dosypywania do niej ? Jedyna opcja to taka, że jednak spłata będzie bardzo wolna i wydłuży się na tyle, że część odzysków pójdzie w nowe portfele i jakoś firma będzie wegetować ... Jest jeszcze jeden duży minus całej sytuacji, sami dłużnicy od których Getback chce ściągać wierzytelności ... Obecnie jak słyszą co dzieje się z firmą w dużej części zapewne liczą ze firma padnie i nie ma sensu nic oddawać tylko liczyć na przeterminowanie. Sądzę, że Getback przy tej renomie którą obecnie posiada, nie jest w stanie wyciągnąć z tych portfeli więcej jak 50% tego co by z nimi zrobił Kruk. Oczywiście to tylko moje dywagacje, może będzie super :)
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 133
Wysłane:
15 lipca 2018 14:45:52
Tu jeszcze jest możliwość chyba z tego co widzę cofnięcia umów niekorzystnych kupna wierzytelności od banków w ramach ewentualnej sanacji. Jeśli tak to te portfele cofnąć do banków które naklanialy na obligacje jak również cofnąć od nich prowizje z obligacji. Wydaje mi się że to może przynieść z mld gotowki na spłatę od razu z 30% obligacji. Mogą sobie do Kruka sprzedać. Ja wole kasę szybko zanim się zwiną. Reszta odsunięta w czasie. KNF i rzecznik finansowy powinien się zainteresować bankami które sprzedawały śmieci a potem naklanialy klientów by je ze facto kupowali.
|
|
Wysłane:
15 lipca 2018 15:04:51
@draconiss
"Zarządca może odstąpić od umowy, w sytuacji, gdy nie została ona wykonana w całości lub w części przed dniem otwarcia postepowania sanacyjnego, a jej świadczenie było świadczeniem niepodzielnym. Jeżeli natomiast umowa, od której zarządca ma zamiar odstąpić dotyczyła świadczenia podzielnego, wówczas może on odstąpić jedynie od tej części świadczenia, którego spełnienie miało zostać dokonane już po dniu otwarcia postępowania sanacyjnego (art. 298 ust. 1-2 prawa restrukturyzacyjnego)."
W tym przypadku obligacje zostały sprzedane, więc umowa została wykonana w całości, zatem nie ma opcji cofnięcia prowizji dla banków/domów maklerskich nawet w ramach sanacji ...
Edytowany: 15 lipca 2018 15:07
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
15 lipca 2018 19:26:09
Jak widać po Kruku windykacja jest biznesem dochodowym.Wystarczy tylko umiejętnie go prowadzić a do tego trzeba odpowiednich ludzi.Takich nie ma obecnie w GB.Abris nie ma zamiaru w ten biznes dalej inwestować.Ufam,że RW podejmie najlepsze dla nas decyzje po rozważeniu całej tej skomplikowanej sytuacji.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-05-03 Wpisów: 184
Wysłane:
15 lipca 2018 20:37:29
Również uważam, że jeśli mądrzy ludzie będą zarządzali GB to spółka ma szanse nie tylko na przetrwanie, ale i dynamiczny rozwój. Niestety, aby ten rozwój mógł być, potrzebny jest inwestor, dzięki któremu GB będzie mógł kupować nowe portfele, po cenach rynkowych, zgodnie z zasadami zdrowej konkurencji i wypracowywać na nich zyski. Wiadomo, że na kapitał w postaci obligacji nie mają co liczyć, dlatego też, ten kto zainwestuje, będzie mógł w przyszłości zbierać krocie.
|
|
0 Dołączył: 2016-11-19 Wpisów: 28
Wysłane:
15 lipca 2018 20:42:19
Windykacja jest bardzo dochodowa - oni to bardzo dobrze wiedzą dlatego pieniądze ze strzyżenia obligatariuszy posłużą im do rotacji portfeli gdyż zaufanie starcone na dalsze emisje obligacji a Abris obecnie nie chce dać swojej kasy. Wniosek: całe te przyszłe przedsięwzięcie będzie zrealizowane z pieniędzy z obligacji (frycowe). Uważam że prawie nic nie wkładając zarabiać będą za 4 -5 lat olbrzymie pieniądze. Będą wprowadzać szantaż likwidacyjny żonglując emocjami wierzycieli. Mają teraz pole do popisu. Myślę że działanie służb i RW pozwoli zoptymalizować odzyskanie nawet 100 % kasy (zapisać dofinansowanie przez Abris). Nie ma co się łudzić że za obligacje całościowo ale w przyszłości dodatkowo za skonwertowane akcje.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-30 Wpisów: 16
Wysłane:
15 lipca 2018 23:23:37
ludzie potracili majątki życia, ja się odkuję w dwa,trzy lata.dramatu nie ma. Powiedzmy sobie szczerze... wszystkie podmioty , ktore braly udzial w nieuczciwym obrocie i wycenie wierzytelnosciami powinny pokryć koszty i straty GB . mogą to zrobić inwestujac w GB. powstaje zasadnicze rozstrzygające pytanie Jak to zrobić?
|
|
Wysłane:
16 lipca 2018 09:23:18
kogucik napisał(a):Windykacja jest bardzo dochodowa - oni to bardzo dobrze wiedzą dlatego pieniądze ze strzyżenia obligatariuszy posłużą im do rotacji portfeli gdyż zaufanie starcone na dalsze emisje obligacji a Abris obecnie nie chce dać swojej kasy. Wniosek: całe te przyszłe przedsięwzięcie będzie zrealizowane z pieniędzy z obligacji (frycowe). Uważam że prawie nic nie wkładając zarabiać będą za 4 -5 lat olbrzymie pieniądze. Będą wprowadzać szantaż likwidacyjny żonglując emocjami wierzycieli. Mają teraz pole do popisu. Myślę że działanie służb i RW pozwoli zoptymalizować odzyskanie nawet 100 % kasy (zapisać dofinansowanie przez Abris). Nie ma co się łudzić że za obligacje całościowo ale w przyszłości dodatkowo za skonwertowane akcje. Rozumiem optymizm, ale optymizmem niestety danych ze spółki po panowaniu Pana K.K nie da się zamazać. Aktywa ( przyjmijmy dla uproszczenia, że to wszystko jest w portfelach do odzysku ) to kwota 2,3mld zł a zobowiązania to 3,35mld ( w tym krótkoterminowe 2,3mld). Zatem aktywa stanowią jedynie 2/3 kwoty do oddania ( zakładając, że stress testy zostały wykonane należycie ), należy jednak od tego odjąć koszta operacyjne spółki. Spółka obecnie zatrudnia 1444 osoby na etacie ( pewnie będą redukcję, więc zajmijmy się tylko tymi na etacie ) przy średniej pensji na poziomie 5000zl brutto to dla pracodawcy to koszt 72000zł ( brutto + ZUS + FP +FGŚP) nar rok per pax, co łącznie daje rocznie 100mln zł. Zakładając, że przez kolejne lata nie będzie nowych portfeli pewnie to zatrudnienie będzie redukowane, ale nawet żeby to pewnie w ciągu 4 lat i tak wyniesie ponad 250mln. Podsumowując 4 lata odzysku z obecnych portfeli może dać 2,3mld - same pensje pracownicze to blisko 2mld , zobowiązania 3,35 mld. Przy takim bilansie nie wiem jak mają zacząć zarabiać ogromne pieniądze ze 4-5lat bez dofinansowania a stosując tylko strzyżenie. Bo z tego ( oczywiście mega uproszczonego rachunku) wychodzi, że można odzyskać około 60% długu i po 4 latach firmy nie ma.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-15 Wpisów: 38
Wysłane:
16 lipca 2018 09:42:29
Mam prośbę - ktoś około tydzień temu wkleił tu na forum taki ładnie sformułowany tekst zawiadomienia do prokuratury z art 286kk odnosnie doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzenia mieniem przez pośrednika w sprawie Getback. Nawet zanotowałem, że było to na stronie 94 tego forum i teraz nie mogę tego znaleźć, nie wiem czy zostało usunięte, czy mi się coś przyśniło. Czy mógłby ktoś jeszcze raz wkleić ten tekst? Jesli nie można publicznie to chętnie przyjmę na PW wzór takiego zawiadomienia
|
|
0 Dołączył: 2018-05-19 Wpisów: 172
Wysłane:
16 lipca 2018 09:55:59
Witam. Mam ciekawe spostrzeżenie. Wszyscy piszą o niezbędnym dofinansowaniu "umarlaka" to pytanie co dzieje się z bieżącymi odzyskami - konsumuje je firma. Jezeli tak to Zarząd nadaje się do wymianu. Drugie spostrzeżenie obecny Zarząd/Abris udowodnił, że nie posiada kompetencji do zarządzania firmą windykacyjną, działa rylko na szkodę spółki. Tak więc nadaje się do wymiany, na zarząd narzucony, ktory zadba o spółkę a nie szemrane interesy Abris.
|
|
3 Dołączył: 2018-05-02 Wpisów: 264
Wysłane:
16 lipca 2018 10:16:33
Nie powinno tak być, spółka zaprzestała spłat obligacji, cash na kontach powinien być. Mnie niepokoi czemu gbk milczy np. brak info o wysokości spłat.
|
|
Wysłane:
16 lipca 2018 11:26:06
Raport za 1 kwartał będzie dostępny 23 Lipca ( o ile znowu nie zostanie przesunięty) - www.bankier.pl/wiadomosc/GETBA...To, że nic nie mówią jak wygląda sytuacja może sugerować, że za bardzo nie ma się czym chwalić. Z drugiej strony za czasów Pana K.K mieliśmy co dzień sygnały, że jest wspaniale, a nie było. Z dwojga złego lepiej dostać wiarygodne złe dane, aniżeli nieprawdziwy bełkot. Jak się okaże, że odzyski z ledwością starczają na koszty operacyjne to wiadome, że lepiej to wszystko rozłożyć na drobne, jak jednak ten model odzysku nie był totalną ściemą i firma rokuje to pewnie lepiej będzie poczekać. Wydaje się jednak po tym co z RW tu przenikało, że dobrze nie jest, jednak do 23 lipca to wróżenie z fusów pozostawionych przez K.K.
|
|
0 Dołączył: 2018-04-22 Wpisów: 803
Wysłane:
16 lipca 2018 11:39:41
Informacja z dzisiaj iż Sąd Arbitrażowy w Sztokholmie, zawiesił wykonanie wyroku z września ubiegłego roku, w sprawie odszkodowania które miałby zapłacić SP Arbisowi. A było to ponad 700 mln PLN + odsetki w wysokości 140 tys dziennie co dawało łączną sumę ok 1,2 mld PLN. To dokładnie tyle ile w pierwszej wersji miał długu GBK. Zawieszenie wyroku przez arbitraż oznacza najczęściej że prowadzone są jakieś rozmowy mające doprowadzić do polubownego załatwienia całej sprawy dawnego FM Banku. I choć to może teoria spiskowa ale powtórzę ją jeszcze raz (bo kiedyś już o tym wspominałem). Otóż to odszkodowanie Arbis sobie po prostu już zainkasował, kosztem i obligatariuszy i akcjonariuszy. Zauważmy nie tylko zbieżność sum ale i dat. Wyrok został wydany w drugiej połowie września i po tym terminie ze Spółki nie spływały już żadne informacje. Natomiast rozpoczął się proces obłędnej emisji obligów, takich siakich i innych. Na dodatek zdecydowana większość to obligacje prywatne, które są poza kontrolą KNF. Do tego dochodzi jeszcze - najprawdopodobniej - 500 mln obligacji sprzedawanych przez sam GBK (z pominięciem Domów Maklerskich), które - zgodnie z prawem - można wyzerować. Czyli to My powinniśmy co najmniej dostać po Wielkim Orderze od Państwa bo zapłaciliśmy co najmniej 1,2 mld długu SP.
|
|
Wysłane:
16 lipca 2018 11:56:22
Jak się coś takiego czyta to ręce opadają. Czy w ogóle zadałeś sobie trud, aby sprawdzić w czym te pieniądze zostały umoczone ? Przecież w większości to poprzez przepłacenie portfeli, wysokie prowizje za sprzedaż obligacji, oraz wysokie oprocentowanie obligacji - tak część kasy którą dostali w procencie obligatoriusze też nie pochodziła znikąd. Abris z tego co narazie pokazują raporty nie wysysał pieniędzy ze spółki, jak już miałby istnieć spisek, to prędzej instytucje sprzedające dług po zawyżonej kwocie byłby na tych operacjach zyskowne. Na chwilę obecną jak okaże się, że firma idzie do rozbiórki to Abris będzie największym przegranym, bo zakupił spółkę za 825mln, a nie zostanie mu z tego nic.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.