5 Dołączył: 2015-03-15 Wpisów: 279
Wysłane:
16 listopada 2018 16:35:10
przy kursie: 247,00 zł
@baks
Nigdzie nie pisałem, że spółka się zwija. Frostpunk okazał się bardzo dobrym tytułem ale chyba to za mało na kapitalizacje powyżej 1 miliarda. To, że w rekomendacji trafili zysk spółki w jednym kwartale nie oznacza, że wszystkie inne założenia się sprawdzą. Dalszy rozwój TWoMa oraz Frostpunka pochłaniać będą czas i pieniądze w rezultacie czego P8 może się opóźniać. Cieszy sukces pionu wydawniczego ale jednocześnie martwi mały backlog - tylko jedna gra z premierą w 2019 - a potem już nic. Wydań na innych platformach nie liczę. Oczywiście dalej uważam, że spółka jest perspektywiczna i transparętna na tle innych. Niestety wycena powyżej 500zł była dla mnie przesadą w porównaniu do perspektyw, jednocześnie obecne poziomy stają się już bardziej bliskie rzeczywistym perspektywom spółki.
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
16 listopada 2018 17:24:20
@Mr Każdy ma co lubi ja tam wolę ten model bo na razie dobrze na nim wychodzę - a że spadek - to przecież Giełda wolę dobry produkt co kilka lat 2-3 lub 4 jak kto uważa - każdy ma swoje zdanie .. wolę to niż wiele dzieży na chleb w których nic lub prawie nic nie wyrasta jak w PLY - dużo mieszania w wodzie ale ryba w sieci mało. Na razie przychody/zyski nie większe niż na 11bit. Za jakiś czas może się sytuacja zmienić ale na razie w 40 formach nie wyrósł żaden porządny chleb a wyrosła im nad miarę jakaś bułka na którą sami nie liczyli. Poczekajmy 2-3 lata wtedy zobaczymy co firmy pokażą. Warto trzymać kciuki za każdą. W przypadku sukcesów PLW czy F51 sentyment na rynku byłby znacznie lepszy. Teraz zbyt trudno założyć kto odniesie jaki sukces. Każdy model jest nieco inny. Dużo produkcji nie musi oznaczać gwarancji sukcesu. Gdy tymczasem na rynku jest miejsce na duże udane produkcje które mogą odnieść oszałamiający sukces - co pokazał CDP. 11bit idzie tą drogą robiąc coraz większe produkcje na bardzo wysokim poziomie. Wysoka jakość jest tu kluczem. Widzieliśmy w ostatnim roku kilka dość spektakularnych porażek całkiem ciekawych projektów poprzez słabą jakość i nie tylko u nas. Więc ja nadal zakładam szybki rozwój 11bit. Nie każdy ma kasę i cierpliwość aby poczekać po premiery P8 czy P9 ale nie każdemu się śpieszy. Najgorszym doradcą jest podejmowanie w pośpiechu decyzji o sprzedaży akcji w takich czasach w sytuacji w której nie można nic zarzucić spółce - poza małą wylewnością w komunikacji. Bo co tu komentować lepiej skupić się na swojej pracy. Co by ktoś nie napisał to i tak nie ma sensu gdy jest panika w fundach i nie tylko. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
166 Dołączył: 2016-01-17 Wpisów: 1 141
Wysłane:
17 listopada 2018 14:24:43
Zapowiedziano endless Mode, który w zasadzie składać się będzie z dwóch wariacji: endurance i serentity. Wydaje się, że będzie to rewelacyjny tryb, którego gracze potrzebowali. Premiera za kilka dni. Ciekawe jak wpłynie na sprzedaż.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-07-24 Wpisów: 3
Wysłane:
17 listopada 2018 15:33:29
Witam wszystkich inwestorów i spekulantów :)
Z tego co spółka zapowiedziała to w 2019 planuje wydać 2 płatne DLC do Frosta i oczywiście CoM. Czy macie może jakieś dane z których można mniej więcej prognozować sprzedaż DLC ? Pobawmy się w trochę wróżkę i spróbujmy przeliczyć potencjalny przychód z produkcji 11 BIT w 2019 roku. Oto co prognozuje BOŚ
Obecnie zakładamy, że w 2018/2019/2020 skor. zysk netto Spółki wyniesie 41,9 mln zł/42,3 mln zł/62,6 mln zł, co implikuje wskaźnik P/E rzędu 17,7x/21,1x/12,6x (34%/11%/41% poniżej porównywalnych spółek). Ostatecznie podwyższamy długoterminową rekomendację fundamentalną do Kupuj (poprzednio Trzymaj), natomiast nasza krótkoterminowa rekomendacja relatywna (do rynku) Przeważaj pozostaje niezmieniona. W następstwie obniżenia prognoz nasza 12-miesięczna wycena końcowa maleje o 21% do 416 zł (poprzednio 526 zł) na akcję, co implikuje 25% potencjału wzrostu.
Czyli wychodzi że prognozują w 2019 roku zysk netto na poziomie 42,3 mln złotych . Czy jest to realne ?
Najważniejsze pytanie odnośnie sprzedaży DLC ? Czy ktoś z was wie ile sprzedało się % DLC do sprzedanych kopi TWOM? Chodzi mi ile statystycznie osób którzy kupili grę kupili DLC ? BOŚ prognozuje sprzedaż Frosta na poziome 1,88 mln sztuk do końca 2019. Teraz policzmy ile z tego osób kupi DLC. Przyjmijmy że 50 % i cena DLC w granicach 30 PLN 1.880.000 x 0,5 x 30 x 2 DLC = 56,4 mln przychodu brutto . Ciekawy jestem waszych opinii .
|
|
115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
18 listopada 2018 01:44:29
Zapowiedź endless mode dla Frostpunka. Warto przeczytać komentarze, zarówno na youtube jak i na steam, które wskazują na bardzo pozytywny odbiór tej wiadomości. Wielu graczy czekało na tego rodzaju dodatek, wstrzymując się z zakupem FP. Myślę, że to co dostaną (a co znacznie przekracza wcześniejsze zapowiedzi - bo obok trybu endurance będzie tryb serenity, a do tego możliwe będą zmiany lokacji), ich zadowoli. Przy okazji warto przytoczyć parę komentarzy: Cytat:Fantastic news. This is why I buy your games at full price - there is a inherent decency in the way your run your company that I want to support. Thank you! Cytat:11 bit - you are the best! This news are very cool. After Diablo Immortal anf Fallout 76 only you can return my trust in game industry!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytat:Thanks so much for listening to your fans. The base game was awesome and I had blast with it. I was eagerly waiting for this mode to come back to the game, and you give us more than I expected, and for free? You guys are amazing. Cytat:Wow a developer that listen to its fanbase? AMAZING
Gaming community hope rises Cytat: such a refreshing change to endless greed of modern day developers, great job. I look forward to buying your next game!
Cytat:This game deserves a much bigger fanbase. They're putting so much efford into this game. i mój ulubiony: Cytat:Tropico 6 beta I am so sorry but my real LOVE is FROSTPUNK...This is how Battlefield V should look like :) Am I right? I o to właśnie chodzi na tym etapie rozwoju spółki. Dzięki takim działaniom baza fanów stale powiększa się, a o spółce zaczyna się mówić. To zwiększa szanse na jeszcze lepszą sprzedaż kolejnej gry, która będzie nie tylko większa, ale i droższa. Tę samą strategię stosował CDR, który zrobił chyba z 12 darmowych DLC do wiedzmina 2, co później przełożyło się na zainteresowanie kolejną ich grą ...
|
|
23 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 222
Wysłane:
19 listopada 2018 00:47:25
Cytat:Czyli wychodzi że prognozują w 2019 roku zysk netto na poziomie 42,3 mln złotych . Czy jest to realne ? 2019r: - FP PC (i MAC!) - tak tak, pojdzie ok. drugie tyle co w 2018r (promocje) - FP konsole - pesymistyczne założenia mowią o 150-200k sztuk (cena tylko inna :) - FP PC DLCx2 - ML dalsza monetyzacja na wszystkie platformy - Children of Morta i współpraca z Microsoftem - jednoczesna premiera PC, MAC, Konsole + switch - tutaj większy udział w zyskach niż z ML, potencjał komercyjny również większy - TWOM na switcha - to może byc jeden z większych gamechangerów, przez nikogo nie brany pod uwagę, w cenie 40$ - a tu nie ma tematu ze pojdzie tego w rosji od czorta w niskiej cenie, bo switch sprzedaje się głownie na rynkach rozwiniętychKurna, jakim trzeba być pesymistą, żeby się bać o wynik za 2019r? Nie będzie dziwne jak będzie wyższy niż w tym roku, a może być dużo wyższy jeśli HIT na switcha zaskoczy.
|
|
0 Dołączył: 2018-04-23 Wpisów: 9
Wysłane:
19 listopada 2018 11:16:46
przy kursie: 232,50 zł
2018-11-19:@baks nie uważasz, że nadszedł czas byś mnie publicznie przeprosił? baks napisał(a):Próbujesz coś udowadniać ale Ci nie wychodzi - na konkretne zapytania unikasz odpowiedzi bo brak argumentów. Jeśli próbujesz silić się na analizę .... to rób to porządnie jak Krewa, czy Anty-Teresa a jeśli nie umiesz to nie udawaj speca w temacie. Ja nie próbuję tego robić publicznie .... bo uważam, że jestem za cienki - Tobie też zalecam wstrzemięźliwość ... Własne analizy robię tylko na swój użytek - i na razie nie narzekam a chyba jestem bliżej prawdy niż to coś ... Tyle, że mnie bardziej interesuje analiza w dłuższym terminie ... Google Dysk: Grafika ilustrująca moment zamieszczenie mojego komentarza.Googel Dysk: Grafika ilustrująca wyszczególnione zdarzenia na wykresie 11B.Tłumaczyłem tobie za pomocą słów i wizualizacji danych finansowych spółki. Próbowałem podjąć dialog w oparciu od dane jakie wówczas były dostępne. Wybrane przykłady wizualizacji danych z raportów 11B: Google Dysk: Przykład 001Google Dysk: Przykład 002Teraz z perspektywy czasu można prześledzić moje 4 komentarze i twoje odpowiedzi na nie! Strony 547, 548, 549. Na innych Użytkownikach stosuje ten sam zabieg co na mnie - przypisywania komuś czegoś, czego nie powiedział. - - - W swoim pierwszym komentarzu pisałem o tym, że trzeba zakładać, iż Zarząd będzie sprzedawał akcje, że otwarte luki to coś co trzeba mieć na uwadze zajmując pozycję na wzrosty w dniu 2018-04-23 i dniach po nim następujących. Mówisz, że dla ciebie liczy się spojrzenie w długim terminie i „merytoryczne” argumenty. Zabawne jest to, że moja pierwsza wypowiedź była podyktowana między innymi twoim nadmiernie emocjonalnym podejściem do tematu. baks napisał(a):„… aż że spadek – to przecież Giełda” I perełka na koniec: baks napisał(a):„Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)” .............................................
|
|
0 Dołączył: 2010-10-21 Wpisów: 27
Wysłane:
19 listopada 2018 15:15:53
Tymczasem Frostpunk 33 % taniejna Steamie - największa dotychczas przecena Zobaczymy jak długo potrwa i jak wysoko zaprowadzi w rankingach
|
|
2 Dołączył: 2017-12-01 Wpisów: 28
Wysłane:
19 listopada 2018 15:24:03
Ja rozumiem zdrową korektę po tak dynamicznych wzrostach, ale nielogiczna (dla mnie) wydaje się aktualna wycena, która jest bliska tej sprzed wydania Frostpunka. Który niewątpliwie jest udaną pozycją na rynku gier. Spadki pokroju 25% w ciagu 3 dni, po opublikowanych wynikach za poprzedni kwartał sa niczym nie poparte. Nic złego się nie dzieje, koszty można było przewidzieć, gra stopniowo jest dalej rozwijana... Chyba że ktos mnie oswieci w temacie ? :)
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
19 listopada 2018 15:44:33
Ja o poziomie 250 pisałem już dawno post (został skasowany) taki poziom mi wychodził z moich analiz, już w lipcu było wiadomo że FP się sprzedawał bardzo dobrze ale krótko (summer sale to pokazał). Dalej uważam że 11Bit zawalilo z terminami pełna gra była nie gotowa na wiosne, a musieli ja wydać w wersji jaka mieli bo kurs zaczął leciec w dół już pod koniec 2017r. Lepiej pewnie by było jak by FP w pełnej wersji (taka jaka jest obecnie ze wszystkimi DLC) wyszedł w listopadzie 2018 od razu na wszystkie platformy - ale 11Bit nie zążyło z pracami a skutki sa widzoczne obecnie.
Co do abstrakcyjnych marzeń o zysku netto 40mln w 2019r marzycielom polecam przejrzeć raportowane poziomy kosztów kwartałnych i o ile nic sie nie zmieni to nie sądze alby spółka zarobiła wiecej niz 15mln-chyba ze TWOM na NS odniesie mega sukces w co szczerze wątpie FP na konsole pewnie cos dorzuci ale sytuacji nie zmieni. Żadnej innej większej premiery nie ma w 2019r, a jak narazie gry z wydawnictwa są znacznie gorszymi z pkt widzenia biznesowego produkcjami niż te wydawane przez Play Way.
Przez analogie do historycznych poziomów dodam że przez długie okresy 11bit był wyceniany na ok +/-7x stan gotówki w kasie ci co mieli akcje od 2010 powinni to pamiętać a ile jest kasie obecnie każdy wie.
Informuję iż nie posiadam akcji 11Bit nie naganiam na spadki bo nie zamierzam ich kupować powyżej 100pln a te poziomy nie będą szybko.
|
|
|
|
Wysłane:
19 listopada 2018 17:03:29
Poziomy z analiz pisanych w lipcu, zabawne. Gdyby się nie posrało w Stanach, to byś tutaj miał 250, jasne.
Tymczasem spółka o ile zna się na grach, to grać w giełdę w najmniejszym stopniu. Na forum inwentirskim słusznie im wytknieto, że jak inne spółki tworzą sobie papierowe zyski w zapasach, tak oni tworzą sobie papierowe koszty w postaci programu motywacyjnego rozliczanego według kurs zblizonego do 450, bo im tak audytor zalecił. Konsensusy leżą tym samym, a oni jak pajace próbują tłumaczyć się analitykom, do których przemawia tylko zysk netto.
|
|
23 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 222
Wysłane:
19 listopada 2018 17:05:13
Przeczysz sam sobie, skoro mamy wyceniać stan gotówki w kasie to tym bardziej perspektywa jest miła. Patrząc na listę wydarzeń w przyszłym roku naprawdę bardzo ciężko sobie wyobrazić żeby kolejny rok nie zakończył się 120mln w kasie. Nie ma żadnego powodu żeby przelicznik nie wzrósł, to już nie jest spółka jednej gry, zwroty z inwestycji mają oszałamiające, koszty o których piszesz, to znowu inwestycja a nie wóda i imprezki ;] TWOM na NS na pewno będzie miał znaczny wpływ na wynik, pytanie tylko jak bardzo znaczny. A perspektywy P8 - który znowu ma być grą większą i droższą, też kiedyś trzeba będzie wycenić. Na CDP rynek chce wyceniać już dziś, mimo że premiery obu gier mogą się zbiec w czasie. Tutaj też będzie musiał, prędzej czy później.
|
|
PREMIUM
289 Dołączył: 2014-12-15 Wpisów: 1 947
Wysłane:
19 listopada 2018 18:32:31
t0m4s: CDR robi grę, którą świat już zobaczył i odzew był fantastyczny. 11Bit zaczynają dziubać przy P8, o którym wiemy jedynie to, ile mniej więcej będzie kosztował. Także nie wiem czemu ma słuzyć to porównanie.
|
|
35 Dołączył: 2013-01-21 Wpisów: 860
Wysłane:
19 listopada 2018 19:35:10
Pytanie o racjonalnosc wyceny spolki:fp numer 4na global steam a kurs leci na poziomy pre fp Sukces dlc i promo 33% rynek dyskontuje spadkami market cap 25%. Rynek wycenia od skrajnegoa przewart do niedowartoscioowania Everything you know is wrong.........
|
|
0 Dołączył: 2014-03-12 Wpisów: 529
Wysłane:
19 listopada 2018 19:52:30
Ale powiedz, co wynika z tego że gra będzie po przecenie przez jakiś czas na pierwszej stronie Global. Zarobi 20 mln dzięki temu w IV kwartale?
ps. dyżurny analityk Rodak też płacze nad niezasadnością przeceny, jakby nie zauważył, że w USA spółki growth poszły ostatnio pod nóż. Ciekawy jest spadek Facebooka z 220 na 130 $, który idealnie nakłada się na korektę na cd projekcie z 220 na 130 zł.
Edytowany: 19 listopada 2018 19:57
|
|
35 Dołączył: 2013-01-21 Wpisów: 860
Wysłane:
19 listopada 2018 20:25:48
Przychody spolki za Q4 pln 25mln zysk netto pln 15mln to wynika Everything you know is wrong.........
|
|
0 Dołączył: 2014-03-12 Wpisów: 529
Wysłane:
19 listopada 2018 23:12:34
15 mila ?? :) tylko żeby potem nie było na anali, że to oni zawyżają consensusy, przez które kurs spada:)
|
|
2 Dołączył: 2017-12-01 Wpisów: 28
Wysłane:
19 listopada 2018 23:12:40
chris_martin napisał(a):Pytanie o racjonalnosc wyceny spolki:fp numer 4na global steam a kurs leci na poziomy pre fp No właśnie o tą racjonalność pytam, biorąc to całościowo, łącznie z globalną sytuacją na rynku, spółka z tak solidnymi podstawami, niezłą kasą w "kieszeni", a nie kredytami w bankach. Rozwijająca swoją najnowszą gre zgodnie ze swoim planem (Wcześniej opublikowanym). I takie ruchy na akcjach ? zrozumiałbym dłuższego boczniaka, albo korekte w ostatnim tygodniu o te 5-10%, bo część akcjonariatu spodziewała się chyba niemożliwego, ale ta aktualna wycena dla mnie jest wciąż tajemnicą :) No chyba że to jakaś chwilowa super przecena i zaraz wyskoczy do góry "bez powodu"...
|
|
Wysłane:
21 listopada 2018 10:05:33
przy kursie: 245,00 zł
Odbiliśmy się od bandy, ale czy to może zatrzymać spadki? Wcześniej też już się wydawało, że zaliczamy dolne bandy, które ładnie się broniły i niemal z niczego (brak konsensusu hehe) następowało walnięcie w dół :) Spoczko, mnie to nie zniechęca, bo perspektywy fundamentalne spółki są w nieustającym trendzie wzrostowym.
Tymczasem co do Frostpunka, to znamienitym nie jest sam fakt skutecznej wyprzedaży, ale kontent, który zrewolucjonizował grę. To już nie jest zabawa na kilka czy kilkanaście godzin, ale tytuł do grania przez kilkadziesiąt i więcej godzin. Gracze są zachwyceni (cytaty Freya nie są wyjątkami, ale falą), a rezultatem tego jest peak, który nawet w nocy wynosił ponad 3k grających. Pomijając pierwszy miesiąc, to później peak był przeciętny. Niemniej i tak dużo wyższy niż w okresie analogicznym dla TWOM. Zresztą wczorajszy peak był niewiele mniejszy niż TWOM po premierze. Można zakładać, że baza zadowolonych graczy sięgnie po płatne DLC dużo chętniej niż to miało w przypadku TWOM, a gra może nie wytracać długo możliwości monetyzacji na wysokich poziomach ceny. Wystarczy dać pakiet z dodatkami, który w przecenie będzie miał wartość podstawki, a znajdzie się wielu nowych chętnych do poznania świata FP. Takie zachowania można obserwować przy okazji przecen np. Cities: Skylines czy aktualnie Cywilizacji VI.
Jestem spokojny o przyszłoroczne przychody spółki. Frostpunk będzie miał wiele do zaoferowania, kto wie czy wersja konsolowa nie zaskoczy nas mile, podobnie jak Children of Morta z 50% udziałem w zyskach. Natomiast dla kursu kluczowe będzie pojawianie się (lub jej brak) zapowiedzi dla Projektu 8. Bo o ile FP można uznać, że jest w cenie, to na pewno na ten moment kurs nie premiuje przyszłości.
|
|
11 Dołączył: 2017-04-25 Wpisów: 201
Wysłane:
21 listopada 2018 11:03:24
przy kursie: 245,00 zł
Vestor obniżył wycenę do 270zł. Dużo bardziej prawdopodobna prognoza od tej BOSia według mnie. vestor.pl/wp-content/uploads/2...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.