No pięknie, życzliwi koledzy
Pół nocy człowiek zjeżdżał całodobowe, żeby zaopatrzyć się w suszoną kiełbasę, wodę i konserwy. Drugie pół fortyfikował piwnicę. I gdzie ten obiecywany koniec świata? I kto to wszystko teraz zje?
Co było już zatem wiemy. Co będzie teraz?
Jako, że za momencik startuje PAX West, na HB i Gogu były ostatnio spore promocje a na Green Man Gaming nawet pierwszy raz widziałem FP przecenionego o 55% ( pytanie czy to taki check spółki " co by było gdyby" - czy też decyzja właściciela sklepu) - spodziewałem się tutaj jakiejś ofensywy. Zwłaszcza, że ostatnia przecena na Steam miała miejsce przy summer sale. Bici zdecydowanie przebili jednak moje przypuszczenia. Karty zostały mocno odkryte i tak jak napisał @topfacet - istnieje spora szansa, że spółka dowiezie w tym roku wszystko co dowieźć miała. Moje wzruszenie mąci tylko ( póki co) relatywnie niski peak. Dajmy mu jednak szanse się wykazać. Ma czas do startu kampanii wrześniowej, będzie w tym weekend,a wspomnieny PAX powienien swoje do tematu też dołożyć
CoM na niemal tydzień do premiery chodzi już całkiem wysoko w rankingach. Widziałem go na 7 stronie Steama. Zadomowił się na 2giej na HB. Wiem, że dobry wynik tej składowej jest już w cenach. No ale... mamy tutaj wyższą cenę jednostkową gry, większy udział w zysku dla 11tki od sprzedanej kopii, wyższą ( zapewne sporo i to już teraz) wishilistę.. Do tego szybszą premierę na pozostałe platformy. Spółka wciąż tonuje nastroje w raportach - pisząc o potencjale " przynajmniej takim samym" jak z Moonlighterem. Osobiście widzę w tym trochę kokieterii albo 3 trupy na krzyż w szafie o których wie spółka. Intuicyjnie obstawiam pierwszy scenariusz
TWoM i back katalog dołoży to co zwykle. A jeśli już w którąś stronę miało by się to delikatnie wychylić - to z racji 5 urodzin TWoM' a prędzej w stronę kokosa
Bez zmian również obstawiałbym przychód z ML. Biorąc na wzgląd, że głównym rynkiem pozostaje tam nieprzeceniana ( ? jeśli się mylę proszę poprawić) do tej pory Japonia oraz, że pudełka robią tam różnice ( a w wypadu ML ich tam jeszcze nie ma) byłbym w stanie nawet zaryzykować tezę, że może być tu nawet piękniej
No i coś co mnie osobiście zaskoczyło. Może to myślenie życzeniowe. Może lęk przed armagedonem zaćmił mi umysł

No ale z raportu moim zdaniem bije oczekiwaniami spółki względem wersji konsolowej FP. Osobiście uważam, że szału tu nie będzie. Podobnie zresztą jak 90% rynku. Czy zatem tu znajduje się potencjalny gwóźdź programu i miejsce na największą pozytywną niespodziankę drugiego półrocza?
Tak czy inaczej. Biorąc pod uwagę także sezonowość branży i wysokość przychodów - fakt, że spółka zaraportowała o 1,3mln zysku mniej ( sic!) od konsensusu w Q2 - absolutnie nie przekreśla jej szans na 30 baniek zysku netto na koniec roku