83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
21 marca 2020 01:08:58
Skup obligacji przez NBP to słaby żart. Mało chętnych, nie chcą pozbywać się obligacji o stałym kuponie bo o takie tu się rozchodzi.
|
|
67 Dołączył: 2011-01-02 Wpisów: 1 254
Wysłane:
21 marca 2020 02:48:59
Panowie @Anty i @Krewa bronią dzielnie linii partii. Dane @Voxa błędne, jednak ta pisowska narracja wraz z przekazem, że jest "dobrze" jest u Was powtarzalna. Rząd dobry, ewentualnie społeczeństwo złe. (już jeden z wąsem tak mówił) Na wstępie pochwała, dla Pana ministra Szumowskiego, nie zamiata pod dywan tylko daje jasny przekaz, że teraz impreza się zacznie i tysiak dziennie nam przybędzie. Minister zdrowia jak każdy minister od kiedy pamiętam działa w trudnych warunkach, bez kasy, wsparcia, pozostawiony sam sobie. Dla tej partii ważniejszy jest marketing, rzucenie w rynek kaski z tymi + w tytule. To jest bardziej wymierne i zyskowne aniżeli troska o zdrowie obywateli (świadczenia powinny być częściowo płatne - wtedy może wyjdziemy na prostą)
Przespaliśmy okres wjazdu busików, samolotów itp pozwalając na swobodny import koronawirusa. Byliśmy nieprzygotowani do testów, bez masek, fartuchów i innych potrzebnych narzędzi do pracy. Jeżeli robimy 2000 testów obecnie (na początku kilkadziesiąt), to wiadomym jest, że wykrytych przypadków będzie mniej. Włochy 5000 chorych dziennie, to pokazuje ile oni robią testów.
Co do drugiego tematu, naszego frywolnego społeczeństwa, to zawsze znajdzie się grupa anarchistów, spiskowców, buntowników która oleje temat, jednak jak dla mnie jest aż tak źle i jednak większość potrafi się dostosować.
Przespaliśmy początek, jednak nie jest jeszcze za późno i możemy wyjść z tego stosunkowo mało poobijani.
Edytowany: 21 marca 2020 02:55
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
21 marca 2020 07:03:25
To jest obrona obiektywizmu po prostu. Skoro dane są nieprawdziwe to mamy ich nie poprawiać? Przepraszam, ale to nie jest forum gazety.pl czy salon24, żeby obowiązywała jakaś jedyna narracja. Szumowski wczoraj mówił, że wypadamy jak na fazę epidemii całkiem nieźle na tle europejskim. Liczba testów per capita przy podobnej liczbie przypadków jest wyższa niż we Francji czy USA. Do tego widzę, że część krajów zmienia podejście do testowania, jak na przykład wypadająca dobrze pod względem przyrostów Szwecja. Na początku stosowali podejście podobne do naszego, a teraz mają liberalniejsze. Cytat:During this early stage, anyone who reported symptoms after travel to high-risk regions overseas, or after contact with confirmed patients, received a test. www.thelocal.se/20200320/fact-...I tak jak powiedział wraz ze wzrostem liczby osób w kwarantannie, czy raportowanych przypadków liczba testów będzie się zwiększać. Rozumiem oczywiście, że testy są ważne i lepiej byłoby nimi objąć wszystkich powracających z Włoch, ale i tak mleko już było rozlane. Masz rację co do tego, że zareagowano nieco zbyt późno. Sam oczekiwałbym kwarantanny dla wszystkich wracających z Włoch nieco wcześniej. Tam 23, mocno wzrosłą liczba przypadków (67), co było wiadomo 24 (dane WHO), a zatem od 26 lutego (po potwierdzeniu dnia kolejnego problemu we Włoszech) można było już zaordynować. Tych co wracali z ferii i tak by to ominęło, ale pewnie część wracała już po terminie. Tyle tylko, że nikt tej kwarantanny wtedy nie miał... Nie mam też przekonania, że pisiory mówią, że wszystko jest cacy. Ale jeśli się zastanowić to właśnie tak powinni mówić, żeby nie siać dodatkowej paniki.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-11-12 Wpisów: 364
Wysłane:
21 marca 2020 09:05:28
chyba, że dodatkowa panika/strach pozwoli utrzymać Naród w domach w imię idei "flattening the curve",
Część społeczeństwa, patrząc po ruchu "na mieście" naprawdę duża część siedzi w domu, w parkach pomimo zdjęć w TV też nie ma cały czas tłumów. Ludzie bagatelizujący takie sytuacje są, byli i będą.... oby było ich jak najmniej.
Natomiast gdyby rządzący powiedzieli, że będzie przybywało, ale nie tak ostro. Szczyt zachorowań szacują na pierwszą połowę kwietnia i będzie coraz lepiej. Wtedy ta wahająca się część społeczeństwa, która trochę się przejmuje, a trochę się nie przejmuje, mogłaby by stwierdzić, nie jest tak źle robimy swoje i wtedy "flattening the curve" poszłoby w diabły.
Dlatego wg mnie dzisiaj podsycanie atmosfery strachu jest na rękę opanowaniu całej sytuacji.
Z drugiej strony gospodarka dostaje młotem przez łeb. Po koronawirusie zaczną się bankructwa, upadłości, problemy, dramaty, w tym też rodzinne. Tu też będą straty, w tym niestety zgony też z powodów finansowych (zawały, depresje, samobójstwa)...
Globalnie wygranymi będą Chiny, ogarnęli temat u siebie, fabryki pracują, będą zdobywać rynki,/udziały rynkowe, niosą pomoc światu.
|
|
52 Dołączył: 2011-07-10 Wpisów: 982
Wysłane:
21 marca 2020 09:17:55
Cytat:Natomiast gdyby rządzący powiedzieli, że będzie przybywało, ale nie tak ostro. Szczyt zachorowań szacują na pierwszą połowę kwietnia i będzie coraz lepiej. Wtedy ta wahająca się część społeczeństwa, która trochę się przejmuje, a trochę się nie przejmuje, mogłaby by stwierdzić, nie jest tak źle robimy swoje i wtedy "flattening the curve" poszłoby w diabły.
Dlatego wg mnie dzisiaj podsycanie atmosfery strachu jest na rękę opanowaniu całej sytuacji. Mówienie, że będzie źle, że nowych chorych będzie przybywać lawinowo powoduje, że na krótki termin ludzie siedzą w domach. Ale po pewnym czasie, gdy obywatele zauważą, że to gadanie się nie sprawdza mogą dojść do wniosku, że to wcale nie jest taki groźny wirus i wylegną na ulice. Obstawiam jeszcze kilka dni i potem żadne gadanie o tym, że zachoruje 10 000 nie pomoże w zatrzymaniu ludzi w domach. Chyba, że w końcu zachoruje ten tysiąc, który już miał być w tym tygodniu to wtedy może niektórzy się przestraszą i zostaną.
Edytowany: 21 marca 2020 11:37
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
21 marca 2020 09:36:56
To nie jest takie oczywiste, co należy zrobić - jak ludzie zostaną przestraszeni, to będą szturmować sklepy i będzie to samo co tydzień temu, z lidla do biedronki, do kauflanda i tak cały dzień. Dla tych z kwarantanną też nie ma łatwego rozwiązania, w odróżnieniu od chińczyków nie mamy robotów rozwożących jedzenie. Ja uważam, że większa ilość testów zwiększyłaby wykrywalność i statystyki - patrząc na 400 zachorowań większość uważa, że ich to nie dotyczy, że w okolicy nie ma nikogo chorego. Mało też kto zdaje sobie sprawę z tego, że chory zaraża zanim pojawią się objawy i ten stan może trwać przez kilka dni. W telewizji powinni pokazywać nie tylko jak myć ręce, ale i jak używać maseczek, jak i czym dezynfekować ubranie, jak minimalizować ryzyko na zakupach, no ale telewizję mamy od pokazywania jaka to opozycja zła bo chce złamać konstytucję przesuwając wybory i że Tusk to zdrajca. Inna sprawa, że maseczek nadal nie ma, najtańsze w necie to 10zł... @Antyteresa, apropos mówienia "cacy", to tutaj masz: https://stooq.pl/n/?f=1343213Cytat:Zdaniem prezesa PiS, za działania podjęte w związku z epidemią koronawirusa rząd "zasłużył na piątkę". "I to mówi człowiek z czasów, kiedy żadnych szóstek ani jedynek nie było" - dodał Kaczyński.
Edytowany: 21 marca 2020 09:47
|
|
0 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 594
Wysłane:
21 marca 2020 09:59:03
Pomijając ocenę działań rządu w temacie COVID, głowną kwestią jest skutecznosć wdrożenia tego co proponują. A moje osobiste doświadczenie jest fatalne. Wróciłem z drugiego końca swiata, 4 dniowy trip, pięć lotnisk w tym czasie. Były powody żeby zgłosić się do sanepidu. Udało się dodzwonić po 2 dniach. Objeli mnie "kwarantanną" i kazali czekac na kontakt w sprawie testu. Po pięciu dniach (w ostatnia środę), otrzymałem telefon z lokalnego sanpeidu z pytaniem -UWAGA: jaki Pan ma wynik testu, bo nie mamy zapisane. Gdu powiedziałem ze nikt sie kontaktował i nie miałem wykonanego, usłyszałem: To ja nie wiem, ja mam wpisane że był. Dowiemy się. Dziś jest sobota, nadal sie dowiadują. Tyle w temacie skutecznosci działań i statysyk.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-12 Wpisów: 364
Wysłane:
21 marca 2020 10:12:24
Analiza ruchu: Polska, Włochy, Wlk. BrytaniaFajna statystyka jak zmieniła się mobilność telefonów - czyli ludzi w trzech krajach. Jak widać Włosi mają wciąż lekcję do odrobienia. Raz, że późno zaczęli się przejmować, dwa, że nawet jak mają ciężką sytuację to duża część ma to gdzies... Wlk. Brytania jestem ciekaw jak ta strategi wpłynie na rozwój sytuacji u Nich. Cytat:To nie jest takie oczywiste, co należy zrobić - jak ludzie zostaną przestraszeni, to będą szturmować sklepy i będzie to samo co tydzień temu, z lidla do biedronki, do kauflanda i tak cały dzień. tutaj postawiłbym tezę, że Nasz rząd liczy na to, że zanim to nastąpi to minie największa fala zachorowań. Druga sprawa, to fakt, że nie mamy większych żołądków, nastąpiło przesunięcie stoku żywności z magazynów sklepów do Naszych szafek, piwnic i spiżarni. Po pierwszej fali zakupów trzeba to zjeść :) Taka gra trochę va banque... Nie jestem fanem obecnie Nam panujących i rządzących, natomiast w obecnej sytuacji nie ma idealnych i jedynych słusznych decyzji.
|
|
48 Dołączył: 2014-08-08 Wpisów: 843
Wysłane:
21 marca 2020 11:16:20
„Wszystko będzie dobrze” twituje ze zdjęciem prezesa jeden z najbardziej kulturalnych polityków w Polsce, prywatnie partner Agi76... Prezes mówi, rząd spisuje się na piątkę, (w starej postkomunistycznej skali 2 do 5) Wybory mają się odbyć 10 maja, zatem wg rzadu do świąt sytuacja będzie pod kontrolą Nie ma się zatem czego bać...
|
|
52 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
21 marca 2020 12:16:09
vladinho napisał(a):T W telewizji powinni pokazywać nie tylko jak myć ręce, ale i jak używać maseczek, jak i czym dezynfekować ubranie, jak minimalizować ryzyko na zakupach, no ale telewizję mamy od pokazywania jaka to opozycja zła bo chce złamać konstytucję przesuwając wybory i że Tusk to zdrajca. Inna sprawa, że maseczek nadal nie ma, najtańsze w necie to 10zł...
Jest coś takiego jak TVP Info. Nie oglądam, ale u mnie za ścianą - tak :) Słyszę, że tam tłuką tego typu sprawy przez 23/h więc opisujesz rzeczywistość której nie ma. 4 lekarzy pytałem ostatnio o maseczki. WHO i ECDC też wydawały oświadczenia w zw. z boomem na ten produkt. Do niczego nie jest Ci potrzebna maseczka, jeżeli nie jesteś pracownikiem służby zdrowia i nie masz żadnych objawów chorobowych. Potrzebna jest jeśli gorączkujesz, masz problemy z oddychaniem i kaszlesz. Ale wtedy to należy być w domu, a nie w hipermarkecie. Jeśli chory zamiast leżeć w łóżku biega po sklepach i nakaszle lub napluje nam na Twarz, to i tak najpewniej zarazimy się przez oczy. Póki co nie widziałem jeszcze maseczek w formie worka na głowę. Za to dawno temu widziałem film na stronie WHO ze szczegółową instrukcją jak korzystać z maski bo nieumiejętne użytkowanie na masową skalę jest w stanie spowodować różne zagrożenia. Oczywiscie, że zalecenia medyczne nie mają żadnego znaczenia bo u nas każdy zna się na wszystkim i 1000 filozoficznych przemyśleń także w tym temacie powstało. @ Mackpol, naprawde uważąsz, że trzeba być pisiorem, aby nie zgadzać się z Twoimi przemyśleniami ? Opisujesz problem jakby to była instrukcja obsługi Noki 6320. A mamy do czynienia z dosyć złożonym organizmem jakim jest państwo i gospodarka. Pokaż 1 państwo, które podjęło nad wyraz restrykcyjne decyzje i zamknęło granice przy kilku zarażonych osobach? Nawet pobieżna znajomość historii innych epidemii wskazuje, że takie spekulacje to jest czcza gadanina. Nie masz takiej wiedzy, dlatego możesz sobie popisać na forum. Ja po latach współpracy z branżą medyczną i lekarzami wielu specjalizacji przynajmniej wiem, że nic nie wiem. Ps. przypomnij bie socacus Ewy Kopacz i jej decyzji aby nie kupować szczepionek. W każdej tego typu sytuacji jest.
|
|
|
|
52 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
21 marca 2020 12:18:39
w każdej tego typu sytuacji jest pewna niewiadoma i element pokerowy *
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
21 marca 2020 12:44:21
Ammianus napisał(a):vladinho napisał(a):T W telewizji powinni pokazywać nie tylko jak myć ręce, ale i jak używać maseczek, jak i czym dezynfekować ubranie, jak minimalizować ryzyko na zakupach, no ale telewizję mamy od pokazywania jaka to opozycja zła bo chce złamać konstytucję przesuwając wybory i że Tusk to zdrajca. Inna sprawa, że maseczek nadal nie ma, najtańsze w necie to 10zł...
Jest coś takiego jak TVP Info. Nie oglądam, ale u mnie za ścianą - tak :) Słyszę, że tam tłuką tego typu sprawy przez 23/h więc opisujesz rzeczywistość której nie ma. o myciu rąk tak, ale nie jak wychodzić na zakupy jak dezynfekować - wiem co opisuję, nie wytrzymuję długo ale zaglądam. Bynajmniej nie chodzi mi też o wywiady z lekarzami ekspertami itd., tylko zamiast bloków reklamowych powinny lecieć 15 minutowe instrukcje dla ludzi powtarzane do znudzenia. Tak samo pół wiadomości powinno być poświęcone na powtórzenie tego wszystkiego. apropos maseczek, to jest podstawowe zabezpieczenie i nawet nie pisz tutaj, że nie są do niczego niepotrzebne - bo jeszcze ktoś to weźmie na poważnie. Wychodząc do sklepu czy do autobusu powinieneś mieć maseczkę, wirus utrzymuje się w powietrzu, w klimatyzacji i tylko maseczka zabezpieczy Cię przed wdychaniem.
|
|
PREMIUM
503 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 284
Wysłane:
21 marca 2020 12:48:35
Cytat:Pokaż 1 państwo, które podjęło nad wyraz restrykcyjne decyzje i zamknęło granice przy kilku zarażonych osobach? Wietnam. Szybko zamknęli granice, objęte kwarantanną osoby umieszczono w jednostkach wojskowych pod ścisłym rygorem. www.forbes.pl/opinie/jak-chiny...www.wprost.pl/swiat/10301794/d...Generalnie "azjatyckie tygrysy" dzięki doświadczeniom z SARS obecnie egzamin z zagrożenia pandemią zdały dużo lepiej od krajów zachodu. Cytat:Za to dawno temu widziałem film na stronie WHO ze szczegółową instrukcją jak korzystać z maski bo nieumiejętne użytkowanie na masową skalę jest w stanie spowodować różne zagrożenia. W Chinach maski nadal są niezbędne w restauracjach, pubach czy komunikacji miejskiej. Nadal też mierzy się na wejściach np. na stacje metra temperaturę ciała. Wcześniej maseczki były obowiązkowe jeśli chciało się wyjść na ulicę. Powód? Chińczycy ocenili że znają tylko 15-20% wszystkich zakażonych wirusem. Pozostała część zarażała bezwiednie często nawet bez objawów. Dlatego uznali, że każdy potencjalnie może być nosicielem COVID-19 i wprowadzili taki rygor.
Edytowany: 21 marca 2020 12:49
|
|
43 Dołączył: 2009-04-14 Wpisów: 603
Wysłane:
21 marca 2020 13:13:05
Tvp to komedia z tym nikt raczej nie powinien dyskutowac, ale rząd zachował sie w kontekscie wirusa bardzo sprawnie
Opozycja handluje teraz liczbą testów ale stan slużby zdrowia jest jaki jest i taki sam był i byłby za po, sld czy kogokolwiek a porównywanie sie do japoni czy szwajcarii raczej by budce nie przychodziło tak łatwo jakby on trzymał lejce... Na szczescie nie trzyma i nie musielismy czekać na pozwolenie z brukseli, berlina czy kremla z decyzja o zamknieciu granic podczas gdy wiekszosc granic EU byla jeszcze otwarta.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
21 marca 2020 13:16:02
Cytat:W Chinach maski nadal są niezbędne w restauracjach Również w trakcie przyjmowania pokarmu?
|
|
26 Dołączył: 2013-06-23 Wpisów: 483
Wysłane:
21 marca 2020 13:20:06
poziom zarazen/zgonow w Polsce jest bardzo niski - na poziomie Luxemburga - kraju o 60x mniejszej liczbie ludnosci (miasto wielkosci Wroclawia), a odleglosc od Wloch porownywalna. dla mnie to tylko sygnal, ze dzialania w Polsce byly szybsze niz innych krajach w Europie i daja nadzieje, ze nie bedzie jakiegos dramatu spolecznego.
|
|
0 Dołączył: 2017-04-13 Wpisów: 81
Wysłane:
21 marca 2020 13:47:25
Historia się powtórzy jak armia czerwona "uratowała " Polskę ? Znowu miliony poddanych machinie propagandowej Polaków wpadnie w zachwyt nad sukcesami władzy itd. Histeria medialna jaka sie rozpęta po ustąpieniu epidemii nie miała sobie równych , zapewniam.
Jeszcze jedno , ciągłe powtarzanie w mediach że rząd coś daje jest nie do zniesienia . Może to jednak podatnicy dają a rząd tylko jest płatnikiem ewentualnie zadłużają przyszłe pokolenie , które będzie musiało oddać ze swoich podatków .
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
21 marca 2020 14:03:22
o tym czy u nas jest mniej zachorowań będzie można mówić za 2 miesiące... to że entrypoint infekcji był we Włoszech, to po prostu nasze szczęście/opatrzność boska a nie zasługa rządu. do tego czasu wstrzymałbym sie z hurraoptymizmem. rząd podejmuje działania, bo w sondażu wyszło że może na tym zyskać a trwa kampania wyborcza (to też szczęście, bo licza się efekty a nie motywacja) Jesli jednak sprawy wymkną się spod kontroli, okaże się nagle jak sobie radzi od lat zaniedbywana przez rządzących służba zdrowia. Cytat:Polskie szpitale dysponują obecnie 10 100 respiratorami I taka jest maksymalna liczba chorych powyżej której zaczyna się katastrofa w stylu włoskim
Edytowany: 21 marca 2020 14:11
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
21 marca 2020 14:08:55
Cytat:Pięciomilionowa Norwegia ma sześć razy więcej zakażonych niż Polska. Polski piłkarz tłumaczy dlaczego jak w CNN - no comments
Edytowany: 21 marca 2020 14:09
|
|
48 Dołączył: 2014-08-08 Wpisów: 843
Wysłane:
21 marca 2020 14:20:29
Zakażenia w PL zaczęły się 3 tygodnie później niż w całej Europie, wiec gadanie, że mamy mało zakażonych sobie darujcie. Na zachodzie poza Włochami tez było około 2 tygodnie przesunięcia i wiele osób spędzało nadal urlop we Wloszech. Te przypadki ujawniły się dopiero w bieżącym tygodniu zwłaszcza w Niemczech, gdzie liczba zakażonych wzrosła w kilka dni z 3000 na 20000 ! Wszyscy wiedzieli jaka jest sytuacja we Włoszech od miesiąca, jednak to ignorowano. Polska tez. Można było wyłapać wiele przypadków, ale rządzącym jak zwykle zabrakło wyobraźni a raczej w ogóle racjonalnego myślenia ! Pisałem już 3 tygodnie temu. że trzeba wszystko zamknąć na conajmniej dwa tyg. Teraz mamy bigos na własne życzenie i te pochwały, jak to rząd niby świetnie sobie radzi mogą sobie wsadzić wiadomo gdzie
|
|