VeRtO napisał(a):Trochę się ostatnio tutaj dzieje.
Dzisiaj info o planowanym przejściu na rynek regulowany GPW z NC. Niewątpliwie daje to możliwość wejścia nowych inwestorów. Obroty już dawno mówią "jestem za".
Jutro wyniki. Na bankierach i innych forach trwają matematyczne spory o ilość sprzedanych egzemplarzy, dawno nie widziałem takich rozkmin pod kątem systemów liczenia:)
Mam pewne wątpliwości, być może jako osoby uważnie obserwujące spółkę będziecie w stanie nakierunkować mój tok myślowy. Zachęcam do dyskusji.
1. Ilu sprzedanych kopii GH się spodziewacie?
2. Czy nie martwi Was uzależnienie spółki póki co od jednego tytułu (GH)? Czy Waszym zdaniem sprzedaż GH na Steam będzie trwała i czy planowane aktualizacje (CO-OP itp.) utrzymają to.
3. Czy spodziewacie się sukcesu GH na PS4 i Xbox One, i jak to się ma do konkurencji (np. Forest)?
4. Czy wiadomo jakie są prace zaawansowania nad nową grą? Jakieś nieśmiałe wzmianki póki co tylko znalazłem. Nie ukrywam że przydał by się drugi tytuł, aby nie uzależnić spółki od GH.
5. Czy nie martwi Was możliwość emisji akcji w ramach programu motywacyjnego dla kluczowych pracowników i współpracowników Spółki.
Sam z uwagą śledzę spółkę, potencjał widzę ogromny, raz że mocny produkt i jedna z najlepiej sprzedających się polskich gier od dawna (GH), martwię się jednak trochę o brak dywersyfikacji produktowej na ta chwilę. Bo GH jednak Wiedźminem nie jest. Ale po wynikach I k + II k. mam wrażenie że Creepy Jar będzie jedną z nielicznych gamingowych spółek notowanych która realnie pokazuje zysk i ma C/Z na jakimś rozsądnym poziomie (a dla gamingu na bardzo wręcz atrakcyjnym poziomie).
Bardzo ciekawa wypowiedz, pewnie wielu inwestorów ma podobne wątpliwości.
Ad.1 Między 800 a 900 k
Ad. 2 nie martwi bo nie ma co, gra jest wyjątkowo udana... a propo Twojego stwierdzenia ze nie jest to Wiedźmin... w pewnym sensie nie jest, bo W2 sprzedawał się gorzej niż Green Hell, a przecież wywindował CDP do możliwości napisania tak wielkiego przeboju jak W3 (w2 poszedł w ogromnych ilościach dopiero na groszowych cenach lub dorzucamy w pakietach).
Ad. 3 z szacunków to The Forest ma 7-11 mln sprzedanych kopii.... z tego gros sprzedaży w ostatnie dwa lata... jestem optymistą, ale kurcze chyba nie takim żeby wierzyć ze sam Steam da Green Hell 5 mln kopii rocznie ;p... zróbmy polowe tego i winduje to nas i tak niewiarygodnie w górę
Sprzedaż GH będzie na pewno wskakiwała na promocjach do top 10, może nawet top 2-3, natomiast przyzwyczajmy się ze poza tym będzie raczej w kanale 50-100, może 100-150, Forest robiąc te 10 mln kopii na ogół był w kanale 25-50 (Na promocjach top sprzedaży). Coś jak Frostpunk, który przecież do tej pory daje bardzo godnie zarobić 11bit i dał kasę na nowe produkcje a przecież na codzień trzyma się wręcz fatalnie na Steamie (bez promocji to chyba coś koło 300-tnych pozycji). GH wg mnie da firmie dużo więcej kasy niż dał Frostpunk dla 11bit.
Ad. 4
Wszystko w swoim czasie, ja osobiście wole żeby Creepy co kwartał rozbudowywał tak udany i tak dobrze przyjęty projekt niż żeby spieszył się z następnym ..
Ad. 5
Niech pierwszy rzuci kamieniem akcjonariusz spółki gamingowej która tego nigdy nie zrobiła. Chyba takiej nie ma.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD