win1248 napisał(a):@Analityk Fundamentalny
Mówienie o cd20 generyczny prosty lek chemiczny to tak jakby na delfina mówić ryba.
Mabion robi lek biopodobny i jest jedną z nielicznych spółek na naszej giełdzie w pełni biotechnologicznych, bo zajmuje się białkami rekombinowanymi, tutaj liczy się sposób wytwarzania, który trzeba wymyślić na nowo i nie jest to łatwe.
Nie zaglądam na ten wątek zbyt często więc dopiero widzę teraz wpis. Tak mogę tylko przeprosić i zastanowić się jak to możliwe, że napisałem o CD20 jako o chemicznym leku generyczny - oczywiście jest to lek biopodobny czyli wysoce podobny do istniejącego już leku biologicznego ( Rituximab/Mabthera). Widocznie za bardzo w tamtym okresie analizowałem sobie Pure.
Nie zmienia to jednak w żaden sposób mojej konkluzji o tym jak ryzykowna jest to branża i to, że Mabion wyłożył się w sumie na końcówce ostatniego etapu. 4,5 roku temu ogłaszali, ze są na ostatniej prostej. jak widać prosta jest dość długa i niekoniecznie prosta. A w międzyczasie mamy już konkurentów, którzy po prostu Mabion wyprzedzili więc potencjał do zdobycia rynku jest sporo mniejszy niż mogło się wydawać niektórym inwestorom w czasie kiedy Mabion był na piedestale i był grany.
Oczywiście fajny by było gdyby spółce się udało - przydałoby się to polskiemu rynkowi posiadania takiego sukcesu i procesu referencyjnego.
Analityk fundamentalny z zawodu, ale przede wszystkim z pasji. Miłośnik GPW - #giełdamojapasja.
Twitter - @AnalitykF