afosenrp
Advertisement
PARTNER SERWISU
swkfperd
17 18 19 20 21
Utnapisztim
63
Wpisów: 914
Wysłane: 22 września 2020 08:39:44 przy kursie: 128,00 zł
Prezes Kostowski podawał nawet współczynnik 3,5 x wishlist do spodziewanej sprzedaży w pierwszym kwartale i co z tego. Porównaj sobie przedpremierowe wishlisty Cooking Simulator czy Uboat (o Agony nie wspomnę) z raportowaną przez PLW sprzedażą. Czasem ten przelicznik zadziała (i to nawet z dużym okładem, np. TWOM, House Flipper) a czasem nie. Frostpunk miał w momencie premiery wishlistę 377 tys. a sprzedaż w premierowym kwartale nawet nie zbliżyła sie do 3-krotności, a przecież grze pod względem jakości niczego nie brakowało. Chilren of Morta miał wishlistę bodaj 200 tys., Blair Witch też wg prezesa Babieno podobno był niedaleko tej liczby przed premierą. Diesel Brother, Drift21 miały całkiem okazałe społeczności a sprzedawały sie miernie. We wszystkich tych przypadkach sprzedaż była dużo niższa niż 3-krotność wishlisty. To z kolei ode mnie dla niewtajemniczonych.

Oczywiście wishlisty inaczej są budowane w przypadku kolejnej gry danego wydawcy a inaczej przez całkiem nowego dewelopera - to też może mieć znaczenie dla jej wielkości i późniejszej sprzedaży.

Edytowany: 22 września 2020 08:45

Elemis
86
Wpisów: 334
Wysłane: 22 września 2020 10:49:57 przy kursie: 127,70 zł
100% zgody @Utnapisztim salute

Prognozowanie sprzedaży na podstawie wishlisty to bardzo karkołomne zajęcie. Zwłaszcza na samiutkim początku kampanii marketingowej ( bądź nawet przed jej startem a tylko po zaanonsowaniu gry ). Podałem tylko przykład, starając sie nie wybrać wartości skrajnej - co by nie być posądzonym o niecne intencjecolor Jest to tylko wróżenie z popłuczyn po fusach ( liczba 20 tysięcy na WL wydaję mi się być prawdopodobna, ale pewna też nie jest )

Mnie zresztą w tym momencie wishlista akurat do niczego szczególnie potrzebna nie jest. Zgrubnym miernikiem tego czy kula śniegowa już się toczy sama będzie obserwacja grupy na steam. Niech spółka poczeka z podawaniem takich danych do liczb działających na wyobraźnie. Do czasu znacznie bliższego debiutu gry.

Uważam natomiast, że jakieś informacje o skali i zasięgach naszego revealu inwestorzy powinni otrzymać Pray

Elemis
86
Wysłane: 28 września 2020 08:07:17 przy kursie: 114,00 zł
Another day, another dollarking

Gdy emocje już opadną (jak po wielkiej bitwie kurz), można na spokojnie ocenić czy działania reveal'owe spółki miały mocny jednorazowy efekt - czy może zapoczątkowały już samoczynny proces. Tytułem wstępu - wielkie dzięki za garść informacji o samej prezentacji tytułu:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/s...
"W ciągu tygodnia od ogłoszenia, informacje dotyczące gry zostały opublikowane na ponad 250 stronach w ponad 20 językach, a jak dotąd 8 stron przeprowadziło wywiady z zespołem Starward Industries. O The Invincible napisały między innymi: GameSpot, IGN, PC Gamer, Game Pressure czy Rock Paper Shotgun."

Mój delikatny research pozwolił mi odkryć, że pisano o nas także nieco później niż w połowie września. Podrzucam dwa linki do strony niemiecko i włosko języcznej:
pplware.sapo.pt/jogos/the-invi...
www.tomshw.it/videogioco/the-i...

Ze strony spółki możemy natomiast wyczytać:

"Zasięg postów w oficjalnych kanałach społecznościowych tj. Facebook i Twitter przekroczył 3 mln osób, w tym ponad 500 tys. interakcji i łącznie ponad 50 tys. polubień w niecały tydzień od ujawnienia gry."

www.starwardinvestors.com/post...

Fajnie to wygląda. Miło także, że spółka takowe dane zdecydowała się zarchiwizować i udostępnić nam inwestorom. Miło wiedzieć, a nie tylko się domyślać.love4

Kolejny tydzień sponsoruje cyferka 3. Według danych z 7 rano udało nam się bowiem na milimetry przekroczyć liczbę 3000 osób w grupie. Liczba 3001 stanowi przyrost o niemal 300 względem poprzedniego tygodnia. thumbright.

Jeśli chodzi o ranking wishlist - tutaj także miło i awans o 30 miejsc.
Aktualnie Niezwyciężony plasuje się na miejscu 351 szym

Z rzeczy wartych wynotowania - przez ostatnie kilka dni jak na drożdżach rośnie też grupa na Facebooku. Przez 4 ostatnie dni zwiększyła się prawie dwukrotnie. Z 1 785 na 3 207. Rzut oka na cover photo strony facebookowej Stanisława Lema być może stanowi pewną podpowiedź, czym jest to spowodowanethumbright
www.facebook.com/stanislawlem/...

Last, but ( maybe ) not the least. Wygląda na to, że osoby związane bliżej ze spółką, także są zadowolone z wydarzeń ostatnich tygodni. 24 września pojawił się bowiem komunikat, o zwiększeniu zaangażowania członka Rady Nadzorczej:
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
"W dniu 23 września 2020 roku do Spółki wpłynęło zawiadomienie, w trybie art. 19 ust. 1 rozporządzenia MAR, złożone przez Kamila Klinowskiego, Przewodniczącego Rady Nadzorczej Spółki, dotyczące nabycia akcji Spółki."

Nie miałbym nic przeciwko, gdyby kolejne tygodnie przepełnione oczekiwaniem na nową paczkę materiałów i akcje promocyjne upływały przy podobnej dynamice Angel 

the special one
35
Wpisów: 104
Wysłane: 28 września 2020 08:45:53 przy kursie: 114,00 zł
Jeżeli chodzi o cytowany fragment o zwiększeniu zaangażowania, to przydałoby się go uzupełnić o wartość transakcji, wynoszącą 1.852,50 zł - daje to pełniejszy obraz sytuacji.

Gdyby ktoś się zastanawiał co mogłoby powstać po skrzyżowaniu KOV i 11B, to już ma odpowiedź.

Elemis
86
Wysłane: 28 września 2020 09:25:16 przy kursie: 125,50 zł
Czołem @the special one salute

Nie specjalnie mam ochotę zgadywać, co mogłoby powstać ze skrzyżowania 11B i KOV, bo z tej dwójki mam spore doświadczenie tylko z tym pierwszym.

Nie muszę też się dłużej zastanawiać, żeby wiedzieć, że linkujesz ( zapewne niecelowo ) nieprawdę.

Obowiązki informacyjne dla ludzi z Rady Nadzorczej zaczynają się od sumy przekraczającej 5 000 euro w danym roku kalendarzowym:
www.knf.gov.pl/knf/pl/komponen...
Strona 16 wyżej podlinkowanego dokumentu:
"Z kolei zgodnie z art. 19 ust. 1 w związku
z art. 19 ust. 8 rozporządzenia MAR obowiązek powiadomienia dotyczy każdej transakcji,
która spowoduje osiągnięcie lub przekroczenie progu 5 000 euro, a następnie każdej
kolejnej transakcji zawieranej na własny rachunek osób pełniących obowiązki zarządcze
i osób blisko z nimi związanych, której przedmiotem są akcje, instrumenty dłużne lub instrumenty pochodne tego emitenta, jak też inne powiązane z nimi instrumenty finansowe."

Mowa zatem o kwocie tak na oko 12 krotnie wyższej niż piszesz Boo hoo!

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 28 września 2020 09:51:18 przy kursie: 125,50 zł
Wystarczy przeczytać komunikat, co do wartości transakcji:

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

15 akcji x 123,5 zł = 1.852,50 zł - matematyka nie kłamie
Edytowany: 28 września 2020 09:51

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 28 września 2020 09:54:03 przy kursie: 125,50 zł
@Elemis
Owy Kilanowski ma akcji za ok. 15 mln, a teraz dokupił akcji za prawie 2000 złotych i tym komunikatem chwalisz się, ale co on niby ma oznaczać?
Domyślam się, że tylko wielce pokaźny pakiet akcji jednego z akcjonariuszy, sprawia, że takie posty dosłownie bez najmniejszej wartości (skok o 30 pozycji na liście życzeń Steam w czwartek setce hehe) nie są usuwane. Niegdyś 11bit akcjonariuszy porównywano do tych z KOV. Faktycznie tutaj jest niezły miks.
Na innych forach Starward nawet komentuje się, że to spółka sekty SW...
Znając realia post mój długo nie powisi Shame on you

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 28 października 2020 15:27:20 przy kursie: 105,00 zł
Wywiad:

biznes.pap.pl/pl/news/pap/info...(wywiad)

Cytat:
Markuszewski podał, że po prezentacji materiałów z gry do Starward Industries zgłosiło się kilkadziesiąt podmiotów - w tym wydawcy, właściciele platform dystrybucji cyfrowej oraz producenci konsol - a obecnie producent prowadzi rozmowy z wieloma z tych firm. Dodał, że zainteresowanie grą ze strony potencjalnych partnerów sprawiło, że spółka bardziej optymistycznie podchodzi do planowanej sprzedaży. Wcześniej studio liczyło na 500 do 700 tys. sprzedanych kopii w pierwszym roku od premiery.
Edytowany: 28 października 2020 15:27

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 12 listopada 2020 01:41:07 przy kursie: 113,00 zł
Rif napisał(a):
...Niegdyś 11bit akcjonariuszy porównywano do tych z KOV... Na innych forach Starward nawet komentuje się, że to spółka sekty SW...

@Rif ale ten kto się podłączył do tej sekty "SW" zarobił ok 5000% na 11Bit jeśli był wytrwały ... Tutaj może być podobnie jeśli duch "SW" będzie czuwał Angel

Ja tutaj w sumie w innej sprawie, dziś nastąpiły zmiany w Radzie Nadzorczej Spółki rezygnacje złożył Pan Dawid Sękowski a na jego miejsce został powołany Pan Michał Siennicki jako przedstawiciel inwestorów indywidualnych. Nie związany wcześniej z założycielami studia spełniajacy przesłanki niezależności.
link do komunikatu:
www.bankier.pl/wiadomosc/STARW...
Edytowany: 12 listopada 2020 01:42

andy_dufresne
130
Wpisów: 998
Wysłane: 12 listopada 2020 10:46:34 przy kursie: 113,00 zł
Michał, gratulacje! wave Czekamy teraz na przekroczenie progu 5%, najlepiej teraz póki jeszcze płynność jest znikoma ;)

Co by nie mówić, jest to pozytywny wyróżnik samej spółki na naszym giełdowym grajdołku.
Jestem na Twitterze

kjujik
31
Wpisów: 110
Wysłane: 12 listopada 2020 12:09:12 przy kursie: 113,00 zł
Gratulacje Michał, widzę, że nieobca jest Ci branża gier bo od niedawna testujesz Star Citizena :) Mam nadzieje, że będziesz dobrze reprezentował głos mniejszościowych. PLS jaki jest do Ciebie kontakt oprócz STW aby można było zgłosić pytanie, wniosek? Jeszcze raz powodzenia.

Christof_martin
40
Wpisów: 327
Wysłane: 12 listopada 2020 13:47:50 przy kursie: 113,00 zł
Air Canda ! congraty !

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 12 listopada 2020 14:08:44 przy kursie: 113,00 zł
Dzięki, ale to nie ja :D

Christof_martin
40
Wysłane: 12 listopada 2020 14:15:08 przy kursie: 113,00 zł
znowu mamy spór ;-)

PS do usunięcia

Elemis
86
Wysłane: 13 listopada 2020 09:03:49 przy kursie: 114,00 zł
Wszystkich mających wątpliwości - zawiadamiam

Waszym forumowym kolegą, który dostąpił zaszczytu wejścia do RN - jestem ja king

Na wstępie chciałbym bardzo serdecznie podziękować. Osobom, które udzieliły mi poparcia w staraniach o wejście do ciała nadzorczego, a także spółce i pozostałym członkom Rady - za okazane mi zaufaniesalute

Christof_martin napisał(a):

Air Canda ! congraty !
....
znowu mamy spór ;-)

Nie wiem, czy jestem szczególnie podobny do @aira - ale wiem, że sporo nas łączy. Nie ma zatem o co kopii kruszyć. Mam nadzieję, że więcej nie stanę się zarzewiem żadnego sporu. Do spółki postaram się wnieść co najwyżej jakiś twórczy ferment - a nie jawne konflikty thumbright

andy_dufresne napisał(a):

Michał, gratulacje! wave Czekamy teraz na przekroczenie progu 5%, najlepiej teraz póki jeszcze płynność jest znikoma ;)

Co by nie mówić, jest to pozytywny wyróżnik samej spółki na naszym giełdowym grajdołku.

Wielkie dzięki Andy! Pan prezes został już poinformowany o możliwości wręcz wrogiego przejęcia thumbright  Liczę zresztą, że płynność będzie się zwiększać wraz ze wzrostem naszej Niezwyciężonej Steamowej Grupy.

W mojej ocenie - spółka Starward Industries -  komunikacją rynkową i poszanowaniem zdania inwestorów mniejszościowych wyróżniała się od samego początku. Byłem przekonany o tym już od kwietnia 2019. Teraz jednak wszyscy mamy tego naoczny i namacalny dowód thumbright

kjujik napisał(a):

Gratulacje Michał, widzę, że nieobca jest Ci branża gier bo od niedawna testujesz Star Citizena :) Mam nadzieje, że będziesz dobrze reprezentował głos mniejszościowych. PLS jaki jest do Ciebie kontakt oprócz STW aby można było zgłosić pytanie, wniosek?

Branża gier nie jest mi obca. Uważam zresztą za swój obowiązek ( a na pewno dobrą praktykę ), żeby w zaistniałem sytuacji dowiedzieć się o niej jak najwięcej. Poznać choć trochę z każdej możliwej strony. Stąd też w moim CV pojawiają się okresy w których zajmuje się nią w takiej, bądź innej formie. Mega techniczną osobą jednak nie jestemShhh Nie spodziewaj się nigdy ujrzeć "gema developer", "game lead" lub "senior engineer" przy moim nazwisku. A już na pewno nie na silniku Unreal5 Angel

Moje drzwi pozostają dla Ciebie oraz innych inwestorów otwarte. Jestem tu dzięki Wam i dla Was. Skrzynkę na SW sprawdzam regularnie. Pisz zatem na nią śmiało. Ponieważ jednak mimo mojego całego szacunku dla tego portalu ( wielokrotnie pisałem, że uważam go za najlepszy nad Wisłą ) reprezentuje wszystkich inwestorów - a nie tylko Stockwatcherów: mój nowo powstały mail firmowy to:

michal.siennicki@starward.co

Zapraszam na kawę, we wszystkich sprawach związanych ze spółką  oraz salted caramel shortbread love4  W wypadku powodzenia projektu - także na specjały rodem z Australiihello1

Na samym końcu jeszcze dwie rzeczy:

Ponieważ uczestniczenie w projekcie "The Invincible" to nie tylko zaszczyt i przyjemność - ale także odpowiedzialność - maksymalnie wstrzymuję swoją forumową aktywność na forach innych spółek giełdowych. Zwłaszcza powiązanych z branżą game dev. Myślę, że tak będzie rozsądniej, uczciwiej, przejrzyściej. Ci, którym mój nick przewija się na forum od dłuższego czasu - wiedzą zresztą gdzie mnie szukać. Być może - jeśli czas pozwoli poudzielam się troszkę na "dnach bess" albo "szczytach hoss". Może w końcu napiszę coś o Brexicie...

Obiecuję też Wam pracę w Waszym ( naszym ) interesie. Zaangażowanie i pasję. Jeśli kogoś zawiodę - to na pewno nie przez brak chęci do działania albo złą wolę

No nic - zapinam pasythumbright  

Christof_martin
40
Wysłane: 13 listopada 2020 11:49:45 przy kursie: 114,00 zł
hej, graty ! rozumiem że w RN będziesz społecznikiem z wynagrodzeniem w formule wzrostu wartości spółki i przyszłych dywidend ....?

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 13 listopada 2020 12:37:17 przy kursie: 114,00 zł
Mocno gratuluję :-)
Nie mogę powiedzieć że był to niespodziewany news.

Przedstawiciel drobnych w RN to chyba pierwszy taki przypadek w historii GPW.
Sytuacja naprawdę wyjątkowa.

Elemis
86
Wysłane: 13 listopada 2020 18:52:07 przy kursie: 114,00 zł
Widzę, że na wieść o nominowaniu mnie do RN rynek zareagował niewielkimi wzrostami na nie odbiegającym od normy, niewielkim obrociehappy8

Bardzo mnie to cieszy, że nie będę się inwestorom od początku źle kojarzył.wave

Christof_martin napisał(a):
hej, graty ! rozumiem że w RN będziesz społecznikiem z wynagrodzeniem w formule wzrostu wartości spółki i przyszłych dywidend ....?

Dzięki @Christof

Swoją funkcję w RN będę sprawował bez pobierania wynagodzenia. Dodatkowo, żeby lepiej przygotować się do roli, w zasadzie nieco wywróciłem do góry nogami swoje życie zawodowe. Tak jak pisałem - poznanie branży w możliwie kompleksowy sposób stało się nagle dla mnie ważniejsze niż szeroko pojęta "kariera".

Każda sytuacja ma swoją specyfikę i jestem daleki od popierania prób "kolekcjonowania pieniędzy" przez spółki w tej branży. Fanem dywidend jednak też nie jestem Not talking

Po pierwsze - inwestycje w rozwój własny
Po drugie - skup akcji własnych
Dopiero po trzecie dywidenda.

Życzyłbym sobie ( i akcjonariuszom ) byśmy niebawem stanęli przed zadaniem pożytkowania nadwyżek finansowychthumbright

Ponieważ w akcjach Starward Industries ulokowałem znaczną część swojego kapitału - TAK, ewentualne powodzenie projektu, z pewnością wynagrodzi mi z nawiązką moje "trudy"

Vox napisał(a):

Mocno gratuluję :-)
Nie mogę powiedzieć że był to niespodziewany news.

Przedstawiciel drobnych w RN to chyba pierwszy taki przypadek w historii GPW.
Sytuacja naprawdę wyjątkowa.

Dzięki @Vox3some

Ja do teraz nie mogę jednak uwierzyć binky

Mam ogromną nadzieję, że jeszcze niejedną piękną historie uda nam się wspólnie z akcjonariuszami i spółką napisaćlove4 .

Christof_martin
40
Wysłane: 13 listopada 2020 21:38:33 przy kursie: 114,00 zł
WAtchDog - patron, angel..to i zasady korporacyjne SI wysokie... tak 3mać

kholat
23
Wpisów: 165
Wysłane: 15 listopada 2020 10:23:39 przy kursie: 114,00 zł
@Elemis

8 lat studiowałeś na magisterskich? Anxious

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE STARWARD

17 18 19 20 21

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,365 sek.

vlyvuhyq
idiuqqjb
vrwzxgse
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
iifiztmr
xromypds
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat