1ketjoW napisał(a):Vox napisał(a):Cytat:być wykazana w PIT strata już na poziomie tego co dostaje się z banku..
tylko od kiedy prawo jest dla ludzi
Dziura w budżecie sama się nie załata. nie można uszczuplać dochodów budżetu.
Strata na akcjach idea banku to równe 119% (100% wartości akcji +19% nierozliczalnej belki)
Vox,
Jeżeli podniosłem 100% straty jak piszesz. To jak mam zapłacić od tego 19% belki? Nie bardzo widzę dochód do opodatkowania. Strata budżetu?
Powiedz mi, czy składki banków na BFG są KUP dla banków czy nie? Ile straciły budżet na podniesieniu składek na BFG gdyby IB upadł?
źle to rozumiesz chyba. łatwiej będzie na przykładzie
kapitał 100 000
na inwestycjach zyskałeś 10 000
jednocześnie na umorzeniu akcji IB straciłeś 10 000
bilans roku zamykasz jednak z zyskiem 10 000, bo nie możesz rozliczyć straty na akcjach IB (nie sprzedałeś, bo nie masz co sprzedać, więc nie masz straty). od zysku płacisz podatek 19%, tj. 1 900 zł. niby rok kończysz na 0, ale płacisz podatek od zysków, a stan Twojego rachunku wynosi 98 100. piękne, prawda?
budżet bezpośrednio nie traci na upadłości banków, bo wtedy to banki mają zwiększoną składkę na BFG i to one uzupełniają braki w funduszu. rzeczywiste opodatkowanie banków też nie wynosi 19% zgodnie z CIT, bo nie każdy koszt to KUP. co do składek banków czy są KUP czy nie postaram się odpowiedzieć jutro, muszę sprawdzić jak to było u mnie księgowane, nie pamiętam po prostu