48 Dołączył: 2020-12-11 Wpisów: 234
Wysłane:
30 marca 2021 12:32:04
przy kursie: 217,90 zł
tgolik napisał(a):Przejrzałem statystyki Steama. W zeszłym tygodniu o godz. 12:00 naszego czasu w dni powszednie średnio grało w CP2077 ok. 9,5 tys. osób. Dzisiaj jest 12,5 tys, więc niby 30% więcej. No i skok na liście grających z 70 pozycji na 44. Podobnie dzisiaj mamy 8 pozycję na Global Bestsellers na STEAM, w zeszłym tygodniu była to 10-15 pozycja. Reakcja na patch bez szału ale jednak delikatnie na plus. Nie wiem czemu uważasz że 30% więcej to mało? Patch ma kilkadziesiąt GB wagi więc parę dni minie zanim wszyscy zainteresowani go pociągną i zainstalują. Parę dni trzeba dac aby ocenić faktyczny wpływ patcha na ilość graczy. Tak to widzę z perspektywy gracza i programisty ;-)
|
|
PREMIUM
248 Dołączył: 2009-06-08 Wpisów: 1 258
Wysłane:
30 marca 2021 12:38:14
Jeśli wczorajsza euforia była wywołana patchem, to dzisiaj powinno być rozczarowanie gdyż statystyki na Steamie ledwie drgnęły. A to one mają bezpośrednie przełożenie na sprzedaż. Niestety gracze mają problem z określeniem, czy patch poprawił, czy popsuł ich wrażenia. Ja zauważyłem, że mój ulubiony samochód w CP2077 dużo lepiej się prowadzi, zauważyłem też, że łatwiej podnosi się przedmioty i menu ekwipunku stało się czytelniejsze. Lepsza też jest mapa, gdyż rozdzielone zostały "salony" sprzedaży samochodów od zwykłych misji - ten problem był bardzo irytujący.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
30 marca 2021 12:42:34
@DJ1910 "Nie wiem czemu uważasz że 30% więcej to mało? Patch ma kilkadziesiąt GB wagi więc parę dni minie zanim wszyscy zainteresowani go pociągną i zainstalują."
30% to mało. Jeśli chcemy sprzedawać miliony, CP2077 musi być w pierwszej trójce a nie w pierwszej dziesiątce global bestsellerów na STEAM. Oczekiwałem 300%. Taki skok był np. w pierwszych dniach ostatniej obniżki cen na STEAM.
|
|
|
|
33 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
30 marca 2021 13:07:24
Cytat:Trailer do Cyberpunka wyszedł w 2013 roku. Niby taki gracz a jednak nie odróżnia teasera od trailera.
|
|
48 Dołączył: 2020-12-11 Wpisów: 234
Wysłane:
30 marca 2021 13:14:26
tgolik napisał(a):@DJ1910 "Nie wiem czemu uważasz że 30% więcej to mało? Patch ma kilkadziesiąt GB wagi więc parę dni minie zanim wszyscy zainteresowani go pociągną i zainstalują."
30% to mało. Jeśli chcemy sprzedawać miliony, CP2077 musi być w pierwszej trójce a nie w pierwszej dziesiątce global bestsellerów na STEAM. Oczekiwałem 300%. Taki skok był np. w pierwszych dniach ostatniej obniżki cen na STEAM. 300% ? W kilkanaście godzin od wydania patcha który waży 40GB ? Co to za retoryka w ogóle ? Samo pobranie tego patcha to kilkanaście minut a przy słabszym łączu parę godzin. Poza tym nikt nic nie ma do roboty tylko testowanie patch'a 1.2 zaraz po jego premierze ? :-D Ludzie zlitujcie sie heh...
|
|
23 Dołączył: 2018-09-05 Wpisów: 69
Wysłane:
30 marca 2021 13:37:50
Jędrek liczydło powymieniał fakty. Faktem jest również też to, że przez te wymienione punkty balon spadł o 25 mld. Wypowiedź jest jednoznacznie nacechowana negatywnie, trochę taka naganiacka ;). Ale I tak zapytam - czemu wycenę na poziomie 22 mld uznajesz za "komiczną"? Pytam o jakieś uzasadnienie (najlepiej pokazane w liczbach) bo podane przez Ciebie argumenty przyjąłem do wiadomości.
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
30 marca 2021 14:02:21
No ja właśnie nie rozumiem co się stało kilka miesięcy temu co uzasadniało by aż taki hejt na tą grę. Zaznaczam, że piszę z perspektywy gracza PC. Gra na tą platformę jest po prostu dobra. Ma niedoróbki, błędy przez co nie jest to żadna rewolucja ani przełom, ale stan techniczny w momencie wypuszczenia pierwszego patcha był na PC co najmniej przyzwoity. Przez 60 godzin tylko raz wystąpił błąd, przez który musiałem wczytać wcześniejszy zapis gry. Niedoróbki takie jak kiepska fizyka wody czy też głupia policja jakoś mi nie przeszkadzały bo obcowanie z wodą w ogóle nie jest tutaj potrzebne a co do policji to nie oczekiwałem, że to będzie drugie GTA5 i na szczęście nie jest. Sterowanie pojazdami po patchu 1.2 co faktycznie było irytujące już jest ok. A wydajność? No cóż do tej gry potrzeba mocnego sprzętu i nie ma co oczekiwać, że optymalizacja zrobi cuda i będzie to działać na starszych konfiguracjach.
Oczywiście wersja na PS4 to zupełnie inna bajka - tak to na pewno nie powinno wyglądać. Ale przeglądnąłem kilka transmisji po nowym patchu i gra na PS4 w tym momencie spokojnie jest grywalna - co prawda nie trzyma ciągle stabilnych 30 klatek i czasem doczytuje tekstury w wersjach bez dysku ssd - ale to nie jest problem wyłącznie Cyberpunka.
Zastanawiam się czy ciągłe porównania do GTA5 nie zaszkodziły w ogólnym odbiorze tej gry. Osoby które oczekiwały prostej, niemal bezmyślnej rozgrywki jaki oferuje ta pozycja mogły być rozczarowane na tyle, że nie zauważyły obszarów w których CB2077 bije GTA5 na głowę.
Reasumując gra co prawda nie jest tak dobra jak zapowiadali, ale nie jest też nawet w połowie tak zła chcieliby niektórzy. W krótkim terminie ciężko będzie chyba jednak odwrócić złą opinię o tej grze. Patch 1.2 i kolejne to tylko kolejne kroki. Bardziej liczyłbym tu na DLC oraz płatne dodatki - które dodadzą tego co w CB2077 jest najlepsze - czyli ciekawych misji, i dobrej dojrzałej fabuły.
No i zgadzam się, że na ewentualny efekt patcha będzie trzeba poczekać. Ten kto był napalony na tą grę kupił po premierze. Reszta jest ostrożna zważywszy na klimat wokół niej i dwa razy się zastanowi zanim wyda pieniądze. Nie ma co liczyć, że dzień, czy dwa po jego premierze statystyki grywalności i sprzedaży wzrosną.
Zaznaczam, że na sprawę patrzę spokojnie bez emocji. Akcje miałem ale już dawno sprzedałem i nawet udało mi się na nich zarobić. Myślałem nawet nad ponownym wejściem - ale za dużo tu emocji aby próbować cokolwiek przewidzieć w krótkim terminie.
Edytowany: 30 marca 2021 14:05
|
|
80 Dołączył: 2014-02-12 Wpisów: 211
Wysłane:
30 marca 2021 16:24:07
Ataki personalne będą „nagradzane” skierowaniem na kwarantannę
|
|
47 Dołączył: 2013-03-15 Wpisów: 276
Wysłane:
30 marca 2021 16:56:43
@vladinho
Sądzę, że takie info o 0.5 mln za pierwszy kwartał to przegięcie. Na początku stycznia CP2077 sprzedawał się jeszcze bardzo dobrze (efekt premiery).
Ale potem sprzedaż siadła - i to mocno.
Mówiąc o mln szt, mam na myśli dodatki i mocne obniżki cen. Tak więc jakiś wolumin sprzedażowy w 2021 CDR zrobi. Ale nie sądzę, że zarobi na tym kokosy (niższy wolumin i spore obniżki)
|
|
4 Dołączył: 2011-02-18 Wpisów: 16
Wysłane:
30 marca 2021 16:59:49
@AndrzejLiczydlo
Trafne jeżeli chodzi o korelację wartość spólki-sentyment graczy :) nie porównuje broń boże IP obu spółek, bo to, jak słusznie zauważyłeś, porównanie Dawida z Goliatem. Porównanie cen akcji - bezcelowe. Na chwilę obecną CDR ma kapitalizację ~ 5,5 mld USD, podczas gdy Acti-Blizzard ponad 75mld USD. Chodzi o to że sentyment gracza nie równa się wycenie spółki :)
Akcje ActivosionBlizzard są na historycznych poziomach, dzięki temu, że Chiny kupują na potęgę rzeczy związane z WoWem i HS - kogo to obchodzi, że poziom poleciał na ryj, a ich premiery to ostatnio żaden event w branży. Firma dowozi wyniki finansowe i tylko to się liczy. A ,że każde call of duty jest gorsze od poprzedniego ? Przecież się sprzedaje... ;)
Tak, zgadzam się, że premiera CP była totalnym niewypałem i ktoś w Zarządzie podjął bardzo złą decyzję. O ile gra na PC by się jako-tako bronila (ale i tak nie spełniła by oczekiwań, które owszem - były kosmiczne), tak to co zrobili z graczami konsolowymi to po prostu oszustwo. Z tym się nie kłócę. Chodzi mi o to, że mimo to, jeżeli CDR znajdzie drogę do wykazywania zysków z tego uniwersum, jak i potencjalnie kolejnych - bardzo szybko wróci do łask inwestorów. A gracze niech tylko kupują ;)
@igen
Tak, prasa wokół CP jest tragiczna na chwilę obecną. Czy do odwrócenia? Wszystko da się zrobić. Pytanie ile zaparcia i pomysłów mają w głowie. Uniwersum ma ogromny potencjal sprzedażowy, szkoda się go pozbywać. Łaska gracza i klienta na pstrym koniu jeździ i założę się, że gdyby wydali np. CP2078, które już by "dowiozło" wide Wiesiek 3, to ludzie będą mieli w pompie chryje przy poprzedniej części i będą wychwalali Redów ponownie pod niebiosa.
Ale jak zaznaczyłem we wcześniejszym poście. Teraz od akcji trzymałbym się daleko. Stawiam na konsole w przedziale 200-250, ale tutaj może pójść w każdą stronę w najbliższym czasie :)
|
|
|
|
32 Dołączył: 2012-09-24 Wpisów: 590
Wysłane:
30 marca 2021 17:18:51
CD Projekt kupuje Digital Scapes z Vancouver i przekształci studio w CD Projekt Red Vancouver. Cytat:29 marca 2021 r. CD PROJEKT podpisał list intencyjny z Digital Scapes określający warunki, na jakich nabędzie studio deweloperskie z Vancouver. Obie firmy ściśle współpracują ze sobą od 2018 r. www.cdprojekt.com/pl/media/akt...
|
|
Wysłane:
30 marca 2021 17:41:30
igen napisał(a):Czy ktoś wie gdzie można obejrzeć konferencję CDR ?
Dzięki Znalazłem. Aktualizacja strategii (z dzisiaj). Pełny zapis. Podaję link:
Edytowany: 30 marca 2021 17:44
|
|
67 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 308
Wysłane:
30 marca 2021 17:41:43
Jest strategia infostrefa.com/infostrefa/pl/w...Cytat:- RED 2.0 - transformacja studia wiążąca się m.in. ze zmianą filozofii i sposobu tworzenia gier z segmentu AAA, wdrożeniem bardziej elastycznego procesu produkcji umożliwiającego równoległy rozwój produktów w obrębie dwóch głównych marek, zmianami zarządzania i środowiska pracy skoncentrowanego na rozwoju zespołu i wspieraniu talentów oraz zmianą podejścia do komunikacji z graczami,
- Rozbudowa MAREK - dalsze wychodzenie poza gry RPG z segmentu AAA i wykorzystanie potencjału zarówno marki Wiedźmina, jak i Cyberpunk poprzez nowe produkty, kolaboracje oraz nowe media, co w konsekwencji powinno zmaksymalizować zasięg, rozpoznawalność i siłę marek;
- Rozwój ONLINE - zmiana długofalowego podejścia do elementów sieciowych w produkcjach Grupy Kapitałowej CD PROJEKT i uczynienie z nich ważnej części portfolio tytułów, przy jednoczesnym wykorzystaniu GOG GALAXY do wspierania rozwoju i komunikacji społeczności graczy na całym świecie.
Edytowany: 30 marca 2021 17:44
|
|
20 Dołączył: 2010-10-11 Wpisów: 67
Wysłane:
30 marca 2021 17:51:44
Też macie wrażenie, że Cyberpunk Online jako oddzielny/płatny produkt został skasowany na rzecz "elementów online"?
Tak przynajmniej wynika z pdf-a, filmu nie mam akurat czasu oglądać.
Edytowany: 30 marca 2021 17:54
|
|
3 Dołączył: 2012-12-27 Wpisów: 8
Wysłane:
30 marca 2021 18:08:48
micpl napisał(a):Też macie wrażenie, że Cyberpunk Online jako oddzielny/płatny produkt został skasowany na rzecz "elementów online"?
Tak przynajmniej wynika z pdf-a, filmu nie mam akurat czasu oglądać. Adam Kiciński od 20:00 : "Wcześniej mówiliśmy o tym, że naszą następną grą z segmentu AAA będzie sieciowa odsłona Cyberpunka ale zdecydowaliśmy się zrewidować ten plan."
|
|
Wysłane:
30 marca 2021 18:11:39
Po premierze CP jestem bardzo sceptycznie nastawiony do REDów. Przed chwilą obejrzałem aktualizację strategii... www.stockwatch.pl/wiadomosci/c...No cóż.... Muszę przyznać, że podoba mi się to co zobaczyłem. Jest w miarę racjonalna i zapowiada gruntowne zmiany. Pytanie - ile z tego zostanie zrealizowane i jaki będzie odbiór zapowiadanych zmian. P.S. Na filmie wszyscy za bardzo machają łapskami (jak politycy wyszkoleni przez socjotechników). Drażniące i sztuczne...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
30 marca 2021 18:32:49
Ja ciągle mam nadzieję, że gra wróci do pełnej ceny po wyprzedaniu nakładów premierowych. Zresztą główna sprzedaż odbywa się przez kanały cyfrowe, gdzie cena poza obecną, czasową promocją, nie uległa zmianie od premiery.
|
|
25 Dołączył: 2009-03-18 Wpisów: 402
Wysłane:
30 marca 2021 18:37:55
cp online chyba sie rozpłynął w powietrzu. praca rownolegla nad aaa juz od 2022, to chyba z 4 crunch managerów trzeba będzie zatrudnić. nie wiem w sumie co zmienia ta strategia
|
|
166 Dołączył: 2016-01-17 Wpisów: 1 141
Wysłane:
30 marca 2021 18:38:11
Tak trochę ubogi ten przekaz strategiczny. Red 2.0 wydawało się, że osiągnęli po premierze Wiedźmina 3, ale okazuje się, że nie byli tak zarąbiści jak im się wcześniej wydawało. Gaszenie pożarów dopiero rozpoczęło się. To jest aktualnie machina trudna do ogarnięcia. Klimat poza i wewnątrz firmy cuchnie. Sztandarowy tytuł wymknął im się kompletnie spod kontroli i ratowanie go to ratowanie wizerunku. Przerobienie CP77 na moduł online, to chyba mrzonki, jeśli spojrzeć jak trudno im poradzić sobie z trybem pojedynczego gracza. Do tego ostatniego chcą sprzedać dodatki, ale wcześniej to musi działać podstawka jak ta lala, bo inaczej to będzie kopiowanie błędów i jeszcze większy bajzel. Dobrze, że nowa generacja sprzętów zalicza ostry falstart, to mają czas dopracować next-genową wersję na moment, kiedy będzie to realny odbiorca gry. Zresztą falstart nowej generacji to problem producentów sprzętu (z PC łącznie) jak i wydawców, producentów gier. Potencjał dalej ogromny, ale dla mnie to na ten moment pociąg, która znajduje się na bocznicy, a wagony wymagają potężnej modernizacji.
|
|
68 Dołączył: 2010-10-30 Wpisów: 164
Wysłane:
30 marca 2021 18:58:00
Mam mieszane uczucia po obejrzeniu strategii -z jednej strony wyciągnęli wnioski po premierze cybera i rezygnują z agresywnego marketingu trwającego dwa lata, który oczekiwania co do projektu zawiesza na poziomie nie do przeskoczenia -stawiają na inwestowanie w pracowników aby po skończonym projekcie nie szukali nowego pracodawcy -nie porywają się z motyką na słońce i zrezygnowali z CP online na rzecz, no właśnie czego? elementów online czymkolwiek to ma być
Z drugiej strony zero konkretów, zero dat, zero liczb. Potrzeba naprawienia Cybera całkowicie zaburzyła ich kalendarz, że chyba sami nie wiedzą, w który kwartał którego roku umieścić kolejne produkty, aż zrezygnowali z prezentacji strategii kilkuletniej na rzecz prezentacje na najbliższy rok.
Inwestorzy krótkoterminowi chyba nie mają tutaj czego szukać, a długoterminowi inwestują teraz trochę po omacku. W raporcie z 17 kwietnia jeśli pokazane liczby nie będą zbliżone do konsensusu to krótko i średnioterminowo 200 to tu może być sufitem.
Trzymam kciuki za spółkę bo ją lubię ale będzie bujać i to ostro, zresztą dzisiejsza sesja wyglądała jakby ktoś tą prezentacje zobaczył trochę wcześniej od reszty :P
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.