70 Dołączył: 2020-03-29 Wpisów: 317
Wysłane:
8 kwietnia 2021 15:55:58
przy kursie: 183,00 zł
Ale każdy z tych funduszy może przecież pożyczyć więcej w każdym momencie, więc nie ma co się tym sugerować.
|
|
30 Dołączył: 2010-07-06 Wpisów: 200
Wysłane:
8 kwietnia 2021 16:26:08
Scarry napisał(a): Sama fizyka gry jest żenująca, oczywiste że Redsi zaproponowali widok FPP bo przy TPP natychmiast byłoby widać jak bardzo Red Engine nie trzyma jakości.
Dobrze ze jazde samochodem zrobili takze tylko w FPP. /s CP2077 nie jest idealny, mial i ma kilka technologicznych wtop. Pisanie o tym jaki jest beznadziejny jest zupelnie nie na miejscu, bo radzi sobie calkiem niezle. Naturalnym jest, ze ludzie beda go porownywali do GTA, mimo ze w zalozeniu to sa zupelnie dwie rozne gry. Rozumiem tez, ze wielu klientow kupilo CP bo mysleli ze to bedzie futurystyczne GTA gdzie bedzie sie krecilo dym z policja i wojskiem, rozumiem ich rozczarowanie. 'Swietny' AC:V sprzedal sie w ulamku kopii cyberpunka. Potencjal gry (CP) jest na prawde duzy, ale redson zajmie jeszcze rok zeby wyciagnac gre na prostą, niesmak juz niestety pozostanie. Nie wiem jakie naciski miala spolka, ale grze kolejne pol roku developmentu by nie zaszkodzilo. Wylali tutaj dziecko z kapiela niestety. Zgadzam sie tez z przedmowcami, ze zaczynanie teraz pracy nad czyms nowym i porzucenie CP jako IP nad ktorym moga pracowac to jest strategiczny samoboj.
|
|
48 Dołączył: 2020-12-11 Wpisów: 234
Wysłane:
8 kwietnia 2021 16:37:00
micpl napisał(a):DJ1910 napisał(a): Co z tego że GTA IV na ten moment "niszczy" (myślę, że sprawa dyskusyjna) fizyką Cybera ? Odpowiedni patch i robi się remis a finalnie może się okazać, że fizyka CP2077 finalnie będzie lepsza.
Generalnie twoje ostatnie posty można podsumować tak, że z twoich - jak to napisałeś - "obserwacji" wynika, iż gra zostanie naprawiona do poziomu przebijającego najlepszych w branży, a wtedy - jak napisałeś - "gwarantujesz" ogromny wzrost sprzedaży. Czyli oczekujesz jednego cudu, który w tej branży zdarza się raz na dekadę, a później kolejnego cudu, który zdarza się chyba jeszcze rzadziej. A właściwie to nie oczekujesz, tylko głęboko w to wierzysz. Można i tak. Ja z obserwacji patcha 1.2 wyciągnąłem takie wnioski, że tu nawet o doprowadzenie do stanu bardzo dobrego może być ciężko, co nie nastraja mnie optymistycznie do ewentualnego re-launchu, którym mogłaby być wersja next-genowa - bo żeby taki re-launch się udał, gra musiałaby być odpicowana maksymalnie. No ale to tylko ja, nie mam pewnie takiego zmysłu obserwacji. Uważam, że do jesieni będą walczyć, a jak nie wypali, to po wydaniu na next-geny gra pójdzie w odstawkę. Po ostatnim patchu daję 40%-kontynuacja, 60%-zakończenie projektu i skupienie się na nowych grach, w tym kontynuacji Cyberpunka. Każdy może mieć swoje zdanie, z tym nie ma problemu. Tyle, że opinie warto opierać na tym co mówi branża. Ja pozostaję przy swoim, na CP2077 do zarobienia jeszcze jest mnóóóóstwo hajsu i REDzi dobrze o tym wiedzą. Po pierwsze potwierdza to strategia którą przedstawiono w ostatnich dniach która mówi jasno o tym, że cała para pójdzie na łatanie statku. Potwierdza to też odsetek opinii pozytywnych w stosunku do negatywnych. Ten stosunek jest zdecydowanie bardziej optymistyczny niż wypowiedź Twoja czy kolegi co na spólkach IT zarobił już sporo hajsu :) Zakładam, że teraz jest chęć zarobku na szorcie na CDR. Stąd obsrywanie CDR w każdy możliwy sposób przy każdej okazji. Wybaczcie chłopaki, ale sytuacja jest następująca: Produkt jest jaki jest (i to już jest w cenie), wymaga jeszcze sporej naprawy a Wy wbrew temu co piszą fachowcy i recenzenci insynuujecie, że produkt jest do zakopania pod ziemie. Pewnie, że tak byłoby dobrze dla tych co chcieliby kursu CDR na poziomie 20 zł :) Ale chyba popłyneliście z marzeniami (tak jak Ci co brali long'a przed premierą - kij zawsze ma dwa końce). Nie widziałem żadnej opinii z liczącego się branżowego portalu, że produkt jest technicznie tak zapuszczony, że podejrzewa się takie wady w silniku gry że umarł w butach - trza pisać wszystko od nowa ;) A ci co zjedli zęby na grach z miejsca by taką sytuację byli w stanie wyłapać. Dokładam do tego moje osobiste ponad 15letnie doświadczenie z branży IT i mój przekaz jest taki: "To się wyklepie". Pytanie tylko kiedy nadejdzie moment, że będzie możną tą "bryką" ponownie jeździć z przyjemnością :) Oczywiście aby ktos mnie nie posądzał o wypowiedzi na wzrost - sytuacja jest tak porypana i dynamiczna że trzymałbym się od tego waloru z daleka. I będąc bykiem tudzież niedźwiedziem.
|
|
|
|
PREMIUM
248 Dołączył: 2009-06-08 Wpisów: 1 258
Wysłane:
8 kwietnia 2021 16:42:35
baks napisał(a): Oczywiście W4 nie wcześniej niż 2025 a raczej później i 2-3 lata później CP-bis. Do tego czasu CP musi zapewnić finansowanie a na nowe projekty potrzeba będzie pewnie blisko 3mld zł.
Produkcja Cyberpunka kosztowała ok. 120 mln zł rocznie (całkowity koszt produkcji to 470 mln zł wg DM BOŚ). I CD Projekt nie dość, że finansował produkcję z bieżącej sprzedaży, to jeszcze był w stanie gromadzić rosnące zapasy gotówki. Przy produkcji 2 tytułów jednocześnie potrzebne będzie 250-300 mln zł rocznie. Sądzę, że w I kwartale 2021 zarobił netto ze 250 mlnzł, minimum drugie tyle zarobi do końca roku (premiera CP 2077 na nextgeny, Wiedźmin 3 na nextgeny, premiera Monster Slayera). A więc 2 lata produkcji ma sfinansowane, nie ruszając 1,5 mld gotówki, którą zgromadził po zeszłym roku. Nie widziałbym przyszłości CDR w czarnych barwach.
|
|
119 Dołączył: 2021-01-14 Wpisów: 512
Wysłane:
8 kwietnia 2021 16:48:25
pivovarit napisał(a):Ale każdy z tych funduszy może przecież pożyczyć więcej w każdym momencie, więc nie ma co się tym sugerować. Dokladnie, wtedy dzien po bedzie widoczne, ze pozycje powiekszyl. I vice versa, jesli zacznie kupowac, dzien po bedzie widoczne, ze pozycje zmniejsza.
|
|
11 Dołączył: 2020-12-24 Wpisów: 52
Wysłane:
8 kwietnia 2021 17:07:07
Ładnie rośnie ta pozycja w KNF, mam nadzieję, że wyniki będą sporo powyżej konsensusu i ich tam wycisniecie równo i ponownie się będą zabijać o akcje.
Takie zabawy i manipulacje kursem z jaką mamy do czynienia to powinien już dawno KNF badać, ale oczywiście ich nie ruszą.
|
|
33 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
8 kwietnia 2021 17:18:17
Scarry napisał(a): W tej chwili RDR 2 (premiera PC 2 lata temu) ma na Steamie więcej graczy niż Cyberpunk, a moduł RDR2-online jest liczony osobno.
Nie mam zainstalowanego RDR2 u siebie ale czy czasem nie jest tak, że ci którzy kupili RDR2 odpalając online dalej są w RDR2 a nie RDR2-online? Myślę że śmiało można sumować te dwie pozycje (i z wielkim prawdopodobieństwem przyjąć że jednak zdecydowana większość gra w online).
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
8 kwietnia 2021 17:19:23
Krótka sprzedaż ani zabawą nie jest, ani manipulacją - KNF nie ma w tym zakresie nic do roboty (z wyjątkiem prowadzenia rejestru)
|
|
Wysłane:
8 kwietnia 2021 17:38:47
Morasek napisał(a):Scarry napisał(a): W tej chwili RDR 2 (premiera PC 2 lata temu) ma na Steamie więcej graczy niż Cyberpunk, a moduł RDR2-online jest liczony osobno.
Nie mam zainstalowanego RDR2 u siebie ale czy czasem nie jest tak, że ci którzy kupili RDR2 odpalając online dalej są w RDR2 a nie RDR2-online? Myślę że śmiało można sumować te dwie pozycje (i z wielkim prawdopodobieństwem przyjąć że jednak zdecydowana większość gra w online). Tak jest dokladnie. RDR2 Online to osobna pozycja sprzedawana za 20$ i daje mozliwosc tylko gry online.
|
|
17 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 81
Wysłane:
8 kwietnia 2021 17:48:40
krewa napisał(a):Krótka sprzedaż ani zabawą nie jest, ani manipulacją - KNF nie ma w tym zakresie nic do roboty (z wyjątkiem prowadzenia rejestru) Nie chodzi o samo shortowanie, ale odpowiednie ruchy zrzutowe za każdym razem, gdy kurs osiągał niewygodną pozycję. Do tego odpowiednia negatywna medialna otoczka i nagonka w dni dobierania shortów. Gruby pieniądz do zarobienia to i inwestycje w "marketing" muszą iść. Nie wiem krewa czy ty uważasz, że na giełdzie grube ryby grają czysto czy może nie śledzisz tak dokładnie co się dzieje na kursie w krótszym interwale? To, że się ładnie kurs wpisuje w kanał spadkowy nie znaczy, że tak by było gdyby te shorty nie istniały. W wielu kluczowych dla kursu momentach było dobieranie shorta i sypanie, żeby tylko się nie wyłamał i nie dał sygnału zakupu. Jaki byłby obecnie kurs, gdyby shorty musiały w przeciągu tygodnia teraz odkupić akcje, które zostawały przecież zrzucana w strategicznych momentach? Ciężko to oszacować, ale mam nadzieje, że się dowiemy po wynikach.
Edytowany: 8 kwietnia 2021 17:52
|
|
|
|
47 Dołączył: 2013-03-15 Wpisów: 276
Wysłane:
8 kwietnia 2021 18:30:28
Ralfi napisał(a):Ładnie rośnie ta pozycja w KNF, mam nadzieję, że wyniki będą sporo powyżej konsensusu i ich tam wycisniecie równo i ponownie się będą zabijać o akcje.
Takie zabawy i manipulacje kursem z jaką mamy do czynienia to powinien już dawno KNF badać, ale oczywiście ich nie ruszą.
Tak - na pewno tak będzie - wystąpi efekt Short Squeeze na CDR.... Litości.... Życzeniowe myślenie osoby zaangażowanej w długą pozycję.... To, że w Usiakach akcje GameStop (rok temu kosztowały 3.49 USD) zostały wywindowane o 1500% do góry (do ponad 500 usd) spowodowane było czystą spekulacją w związku z tym, że kilka funduszy przegięło z grą na krótko (łącznie sprzedali ok. 140% akcji). Wtedy wzrosty na CDR były jednorazowe, spowodowane niejako rykoszetem tego, że jeden z funduszy umoczonych na GM miał otwartą pozycję KS na CDR i był zmuszony do zamykania krótkiej pozycji na wszystkich parkietach. Obecnie zaangażowanych na krótko w CDR jest ok. 5-7 % akcji (szacunki analityków - w styczniu prognozowali ok. 7-10%). Więc o jakim wyciskaniu mowa ? A CDR pod co ma rosnąć ?Pod raport (o którym wspomniałeś) pokazujący wyniki za 4Q20 ? Sądzisz, że wyniki będą powyżej konsensusu ? Przy milionowych zwrotach ? Przy blokadzie sprzedaży w sklepie SONY ? Przy zawiązanych (nieplanowanych) rezerwach ? Pod grę, która rozdmuchana marketingowo miała być ósmym cudem świata a okazała się klapą ? Czy może pod grę, która obecnie sprzedaje się o kilkadziesiąt % słabiej niż planowano ? A może pod łatki, które skutecznie nie naprawiają gry ? Pewnie pod grywalność, która obecnie (pik dzienny) wynosi ok. 16k (na Steamie) i znów zaczyna się obsuwać ? Niewykluczone, że pod likwidację wersji on-line, która miała spory udział w planach sprzedażowych tytułu ( i teraz analitycy tną prognozy) ? O kwestiach związanych z pozwami i wykradzeniem kodów źródłowych gier już nie wspomnę... To są fakty.Wszystko inne to bujanie w chmurach....
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
8 kwietnia 2021 18:52:42
isaac napisał(a):..czy może nie śledzisz tak dokładnie co się dzieje na kursie w krótszym interwale? Próbujesz być zabawny? isaac napisał(a):To, że się ładnie kurs wpisuje w kanał spadkowy nie znaczy, że tak by było gdyby te shorty nie istniały.. Wielu europejskich regulatorów niejednokrotnie wprowadzało zakaz krótkiej sprzedaży, naiwnie sądząc, że ten ruch uratuje rynki finansowe przed dalszą przeceną. Historia, a właściwie wykresy pokazują jednak, że nie miało to wpływu na kierunek poruszania się cen a równowagę zyskiwano wiele tygodni/miesięcy później. Spadki bowiem miały konkretne podłoże i nie było to wrzucanie w rynek pożyczonych akcji.
|
|
Wysłane:
8 kwietnia 2021 19:48:30
igen napisał(a):Ralfi napisał(a):Ładnie rośnie ta pozycja w KNF, mam nadzieję, że wyniki będą sporo powyżej konsensusu i ich tam wycisniecie równo i ponownie się będą zabijać o akcje.
Tak - na pewno tak będzie - wystąpi efekt Short Squeeze na CDR.... Litości.... Życzeniowe myślenie osoby zaangażowanej w długą pozycję.... To, że w Usiakach akcje GameStop (rok temu kosztowały 3.49 USD) zostały wywindowane o 1500% do góry (do ponad 500 usd) spowodowane było czystą spekulacją w związku z tym, że kilka funduszy przegięło z grą na krótko (łącznie sprzedali ok. 140% akcji). Wtedy wzrosty na CDR były jednorazowe, spowodowane niejako rykoszetem tego, że jeden z funduszy umoczonych na GM miał otwartą pozycję KS na CDR i był zmuszony do zamykania krótkiej pozycji na wszystkich parkietach. Zobacz kto ma w tej chwili otwarta najwieksza pozycje i wpisz nazwe w google w polaczeniu z GME. Polecam szczegolnie najnowsze artykuly w polaczeniu z SEC. Tu masz na przyklad ciekawostke w ktora strone zaczyna wiac wiatr: www.wsj.com/livecoverage/games...Cytat:“I am more concerned than ever that… market makers like Citadel may pose a systemic threat to the entire system. The committee is going to continue to examine these issues,” Ms. Waters said as part of her closing remarks at Thursday’s GameStop hearing. Cytat: Obecnie zaangażowanych na krótko w CDR jest ok. 5-7 % akcji (szacunki analityków - w styczniu prognozowali ok. 7-10%). Więc o jakim wyciskaniu mowa ?
Wlasnie tego plus bardzo duzej ilosci drobnych, ktorej nie da sie zliczyc, ale patrzac na aktywnosc po forach moze byc calkiem spora. Gdy tylko pierwszy zacznie zamykac reszta podazy za nim i to w ekspresowym tempie, bo nikt z nich ze strata nie chce zamykac. Zakladam, ze raport przewyzszajacy konsensus i earning call na ktorym gbur z Credit Suissea i w sumie cala reszta zabierajacych glos tak naprawde, w koncu dostanie odpowiedz na to ile sie naprawde sprzedalo i spolka zarobila, z calkiem sporym prawdopodobienstwem moze byc do tego impulsem. Cytat: A CDR pod co ma rosnąć ?
Pod raport (o którym wspomniałeś) pokazujący wyniki za 4Q20 ? Sądzisz, że wyniki będą powyżej konsensusu ? Przy milionowych zwrotach ? Przy blokadzie sprzedaży w sklepie SONY ? Przy zawiązanych (nieplanowanych) rezerwach ?
Pod grę, która rozdmuchana marketingowo miała być ósmym cudem świata a okazała się klapą ?
Czy może pod grę, która obecnie sprzedaje się o kilkadziesiąt % słabiej niż planowano ?
Podaj prosze link do zrodla z informacjami o sprzedazy, z wielka checia sie z nim zapoznam. Bo z informacji, do ktorych mi sie udalo dotrzec na 20 grudzien padlo sporo rekordow w kilku kategoriach (sprzedazy cyfrowej ogolnie, premiery na steamie, single playerowej gry rpg,). Cytat: A może pod łatki, które skutecznie nie naprawiają gry ?
Nie, o tym, ze latka niewiele zmieni, pisalem juz w styczniu. Cytat: Pewnie pod grywalność, która obecnie (pik dzienny) wynosi ok. 16k (na Steamie) i znów zaczyna się obsuwać ?
Niewykluczone, że pod likwidację wersji on-line, która miała spory udział w planach sprzedażowych tytułu ( i teraz analitycy tną prognozy) ?
Posluchaj konferencji ze strategii, online bedzie, ale zintegrowany z gra single player. Pewnie cos na modle GTA5 albo RDR2. Nie bedzie tylko osobnego produktu. Do tego bedzie online rowniez do Wiedzmina wg slajdow z prezentacji. Cytat: O kwestiach związanych z pozwami i wykradzeniem kodów źródłowych gier już nie wspomnę...
Gdzie te pozwy mozna sobie wsadzic mozesz latwo sprawdzic googlajac jak konczyly sie podobne procesy wytyczane przez te same kancelarie EA i Activision. Zas jesli o hack chodzi przedziwnym trafem nikt nie wspomina, ze spolka byla od takiej ewentualnosci ubezpieczona i dostanie spore odszkodowanie. Cytat: To są fakty.
Wszystko inne to bujanie w chmurach....
Nie, to sa fakty. To powyzej to twoja interpretacja nacechowana negatywnym emocjonalnym podejsciem do spolki. Zazwyczaj w inwestycjach to zly doradca.
Edytowany: 8 kwietnia 2021 19:52
|
|
2 Dołączył: 2017-07-28 Wpisów: 16
Wysłane:
8 kwietnia 2021 21:02:11
Moderator:Wycięto fragment wpisu informujący o zaangażowaniu w walory spółki - od tego mamy Indywidualne Kroniki Giełdowe Odpowiadając na pytanie "pod co ma rosnąć" zadam raczej "pod co ma spadać". 1. Rynek oczekuje, że od końca grudnia sprzedało się niecałe 15 mln kopii, szczerze mówiąc nie wiem, jak ta liczba mogłaby być niższa, nawet uwzględniając zwroty. Że w 1Q2021 gra się nie sprzedawała wiedzą chyba zupełnie wszyscy na tym etapie. Graczy nie ma za bardzo po co przybywać, bo jest na tyle liniowa, że osobiście nie odczuwałem żadnej pokusy ponownego przejścia tylko dlatego, że jest patch. Co nie oznacza jej, że pod sensowne dlc jej ponownie nie uruchomię, a właściwie kupię, bo z czystej ciekawości zrobiłem zwrot, jak była taka możliwość i pomimo 100h zagranych oddali pieniądze rzeczywiście i teraz trochę mi głupio. 2. Niektórzy martwią się brakiem oddzielnego multiplayera jako ubytku rysowanych palcem na wodzie przychodów, ja o niebo wolę, żeby szybciej zaczęły się prace nad W4 niż by skupiali się na czymś bardziej ryzykownym niż single, który zrobili i tracili na to czas. 3. Otoczenie zewnętrzne się poprawia, marcowa korekta na technologii się skończyła. Spółka nie potrzebuje moim zdaniem niczego, by wrócić na 215-230 zł. Może tam pójść po prostu za rynkiem. Najprostsza odpowiedź "pod co grać" jest "pod wyniki", "pod powrót do PlayStation Store", "pod jakiekolwiek ogłoszenia podczas konferencji", które powinny się pojawić, bo zgaduję, że Zarząd widzi, co się dzieje i doskonale wie, jak niewiele w przeszłości wystarczało by zatrzymać spadki. Z perspektywy gracza, którym jestem stale, bo inwestorem bywam sporadycznie, prędzej kilkukrotnie już z różnym do niedawna szczęściem podchodziłem do shortów, żywię głębokie przekonanie, że cała ta histeria wokół jakości CP się wkrótce wyczerpie. Nie jest to W3 ani nawet Skyrim pewnie, ale jak widzę, że oceny są gorsze niż F4 to mogę tylko popukać się w głowę.
Edytowany: 8 kwietnia 2021 21:13
|
|
48 Dołączył: 2020-12-11 Wpisów: 234
Wysłane:
8 kwietnia 2021 21:23:17
Uwielbiam "fakt" będący przypomnieniem tematu tych pożal się Boże pozwów.
Na kogo to działa? Co najwyżej na giełdowe dzieci.
Te pozwy to tylko strata ale hajsu tych co dali się nabrać papugom na temat. Nie dość że wtopili longa to jeszcze dobijają się kosztami prawników heh.
Albo te miliony zwrotów. To że zwroty były to wiemy ale jest gdzieś info o skali?
Proszę podać wiarygodne źródełko danych o milionach zwrotów albo przestać wypisywać bez potwierdzenia coś co może mieć wpływ na decyzję inwestycyjne.
|
|
23 Dołączył: 2011-09-15 Wpisów: 243
Wysłane:
8 kwietnia 2021 21:49:58
Rufusinski napisał(a):Cytat: Niewykluczone, że pod likwidację wersji on-line, która miała spory udział w planach sprzedażowych tytułu ( i teraz analitycy tną prognozy) ?
Posluchaj konferencji ze strategii, online bedzie, ale zintegrowany z gra single player. Pewnie cos na modle GTA5 albo RDR2. Nie bedzie tylko osobnego produktu. Do tego bedzie online rowniez do Wiedzmina wg slajdow z prezentacji. Tam gdzie znalazłem informacje ze strategii i późniejsze wywiady z zarządem, wszędzie z ust zarządu padało sformułowanie o integracji ELEMENTÓW online w kolejnych grach single player. Różnica jest więc kolosalna. Mógłbyś podać cytat, do którego się odnosisz albo sprostować swoją wypowiedź?
Edytowany: 8 kwietnia 2021 21:53
|
|
Wysłane:
8 kwietnia 2021 22:32:25
www.cdprojekt.com/pl/wp-conten...Calosc, ze szczegolnym naciskiem na fragment po 26:30 Parafrazujac: Cytat:Tak ludzie beda mogli grac ze soba i to bedzie multiplayer. Co do monetyzacji jeszcze za wczesnie, by o tym mowic
|
|
22 Dołączył: 2018-09-08 Wpisów: 89
Wysłane:
9 kwietnia 2021 07:34:34
Minęło 10 dni od publikacja patcha 1.2, wielu ludzi z pewnością spotkał zawód, szczególnie jeżeli chodzi o brak powrotu gry do psn. Nie da się jednak nie zauważyć, że coś drgnęło w ocenach na steam. Zamieszczam udział ocen pozytywnych z ostatnich 38 dni (tyle zebrałem). W pierwszej połowie marca udział oscylował w zakresie 60%-63% z trzema wyskokami ponad 67. W połowie miesiąca mamy wysyp negatywów, ludzie są zawiedzeni brakiem publikacji patcha w połowie miesiąca. Oceny spadają znacznie poniżej 60%. W dniu premiery mamy skokową poprawę, z 57% na prawie 67%. To zapewne osoby, którym patch rozwiązał jakiś krytyczny bug, lub znacznie podbił fp/s. Przez kolejny tydzień mamy stabilizację w zakresie między tym, co było na początku marca i w połowie marca. W tym tygodniu widać zauważalny skok pozytywów. Wczoraj gracze wystawili 73% pozytywów, najlepszy wynik od ponad miesiąca. Interpretuję to jako oceny graczy, którzy kupili grę w promocji już z patchem 1.2, przeszli ją w kilka dni i są z niej względnie zadowoleni.
Dlaczego o tym mowię, choć nadal jest źle, oceny nadal są niskie, a gra szoruje po dnie rankingu sprzedaży? Bo to namacalny dowód, który pokazuje ekipie, że są w stanie wyprowadzić grę na prostą. To pierwszy promyk słońca, jaki zobaczą od czasu premiery. Daje szansę osiągnięcia poziomu 80% przy następnym patchu. Druga jaskółka to reddit, to odczucie subiektywne, ale wg mnie zelżała fala hejtu. Nadal większość postów jest prześmiewcza, ale coraz częściej pojawiają się wpisy chwalące grafikę i ogólny fun gry. Nadal pod nimi pojawiają się oczywiście negatywne komentarze, ale całościowe odczucie jest wg mnie mniej negatywne. Przypomina mi to sytuację z kanału gwinta w okolicach między niesławnym mid-winterem i projektem homecomming. Zajęło to wiele tygodni, ale ton wypowiedzi zmienił się tam diametralnie. Obecnie na kanale ludzie są bardzo zadowoleni z tego, czym stal się gwint (choć akcjonariusze mają pewnie inne zdanie). Mam nadzieję, że jesteśmy świadkami tego samego w przypadku CP.
03.02 58,91% 03.03 67,70% 03.04 63,71% 03.05 63,53% 03.06 67,50% 03.07 67,45% 03.08 61,26% 03.09 60,19% 03.10 63,16% 03.11 65,49% 03.12 53,54% 03.13 61,15% 03.14 60,61% 03.15 60,89% 03.16 59,05% 03.17 64,73% 03.18 62,27% 03.19 56,18% 03.20 52,84% 03.21 57,89% 03.22 51,11% 03.23 37,12% 03.24 47,51% 03.25 58,01% 03.26 55,78% 03.27 54,17% 03.28 57,14% 03.29 66,88% 03.30 60,23% 03.31 60,84% 04.01 59,12% 04.02 60,16% 04.03 64,07% 04.04 67,90% 04.05 67,80% 04.06 64,31% 04.07 70,33% 04.08 73,26%
|
|
22 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
9 kwietnia 2021 08:34:13
Nie mam pojęcia jaka mogła być skala zwrotów, ale (gdyby tego nie uwzględniać) to sądząc po liczbie komentarzy to na steamie powinno się zbliżać do 20 mln. Biorąc pod uwagę inne platformy to jakoś trudno mi uwierzyć, że tych 20 mln nie ma. Ale to tylko gdybanie.
|
|
PREMIUM
248 Dołączył: 2009-06-08 Wpisów: 1 258
Wysłane:
9 kwietnia 2021 08:43:54
Sprzedaż na Steamie wyniosła prawdopodobnie 8-10 mln. Ta górna liczba (ok. 20 mln) w Steamspy pojawiła się już w grudniu, kiedy CDR podał łączną sprzedaż (20 grudnia 2020) na wszystkie platformy w wysokości 13 mln szt. Więc nie jest to wartość wiarygodna. Z pewnością jednak na Steam sprzedało się wiele milionów CP2077, bo przez pierwsze 5 dni po premierze przez całą dobę liczba grających nie spadała poniżej 800 tys. A to oznacza z 6 mln graczy grających na 4 godzinne zmiany.
Edytowany: 9 kwietnia 2021 08:53
|
|