48 Dołączył: 2020-12-11 Wpisów: 234
Wysłane:
16 czerwca 2021 11:44:05
przy kursie: 186,14 zł
Gdzie masz niby CP2077 poniżej 100 zł ? Chętnie bym kupił za tak niską cenę.
|
|
PREMIUM
248 Dołączył: 2009-06-08 Wpisów: 1 258
Wysłane:
16 czerwca 2021 11:46:32
@glorjanek
"Pozwy, niedobre fundy zaniżające wartość spółki... tak, tylko to nie te czynniki sprawiły iż tworzony przez ponad 6 lat jeden z flagowych produktów oraz filarów na których ma opierać się spółka, jest do nabycia po zaledwie kilku miesiącach za 1/3 ceny z premiery. "
Mylisz się. Trzy czwarte sprzedaży Cyberpunka odbywa się przez STEAMA. a tam cena jest premierowa - dla rynku polskiego 199 zł. Zakładam, że edycja cyfrowa w PS Store też będzie w pełnej cenie 269-279 zł.
Edytowany: 16 czerwca 2021 11:50
|
|
17 Dołączył: 2018-11-20 Wpisów: 83
Wysłane:
16 czerwca 2021 11:55:59
Pisząc, że jest do nabycia w 1/3 ceny, miałem oczywiscie na myśli fakt iż w okresie od premiery do dzisiaj można go było nabyć w przeróżnych promocjach jak chociażby w EURO RTV AGD za 79zł wersja pudełkowa na PC. Nie Twierdze, że obecnie cena CP2077 spadła w każdym kanale sprzedażowym o 2/3.
|
|
|
|
4 Dołączył: 2020-12-11 Wpisów: 14
Wysłane:
16 czerwca 2021 12:11:54
W KNF Egerton spadł pod próg, ale pojawił się Arrowstreet.
|
|
67 Dołączył: 2011-01-02 Wpisów: 1 254
Wysłane:
16 czerwca 2021 20:23:08
imp-p napisał(a):
Nie rozumiem twojego stwierdzenia że może było grane pod ten komunikat. Wzrosty wczorajsze tak były spowodowane plotkami od rana które mówiły o rychłym powrocie do sklepu sony. Ale wcześniejsze wzrosty wynikały z czegoś innego.
Z czego? Tu raczej nie miałem wątpliwości, cały tydzień plotki i fakty na to wskazywały. Ja się na tych kreskach, ptaszkach, pędzących pelikanach itp nie znam, jednak czy po dzisiejszej sesji to my nie mamy domknięcia luki oraz objęcia bessy?
Edytowany: 16 czerwca 2021 20:24
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
16 czerwca 2021 20:54:58
Mamy, mamy - objęcie aka pędzący pelikan konfirmujące jednocześnie opór. Teraz dalsze perspektywy wyznaczy zachowanie kursu akcji względem 202 i 173 zł.  kliknij, aby powiększyć
|
|
33 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
17 czerwca 2021 16:31:18
przy kursie: 181,00 zł
Cytat:Ja się z wami w pełni zgadzam, tylko dlaczego Sony odcięło CDR od milionów zysków blokując grę, a skoro już patch drugi czy trzeci robił to samo co obecny, to tym bardziej, dlaczego Sony teraz odblokowało dostęp do CP? Hmm no nie wiem, może dlatego że CDR (zapewne) bez uzgodnienia tego z Sony stweirdził, że będzie przyjmował refundacje bezwzględu na cokolwiek? :)
|
|
20 Dołączył: 2010-10-11 Wpisów: 67
Wysłane:
17 czerwca 2021 17:09:18
Rufusinski napisał(a):Na zwyklym PS4 nawet exclusivey od Sony przycinaja. I to juz bardzo dawna. Albo lata temu przesiadles sie na PS4Pro, albo do 20 fps przyzwczaily cie Horizon Zero Dawn, God of War, Uncharted 4 i cala reszta... Oczywiście wszystko wyżej to bzdury i tak naprawdę przycięcia w tych grach to rzadkość: Horizon: www.youtube.com/watch?v=qTH8On...Uncharted 4: www.youtube.com/watch?v=L9UmD1...God of War: www.youtube.com/watch?v=0HlwTz...Ale wmawianie sobie i innym, że Cyberpunk to arcydzieło skrzywdzone przez wielkich tego świata trwa i trwać będzie
|
|
33 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
17 czerwca 2021 18:40:11
Cytat:Chociaż w sklepie gogoogle play mnóstwo narzekania, że nie działa
Ale 3.8/5 jest. Zresztą, jak wide komentarz że ktoś by kupił grę gdyby nie była karcianką i dał ocenę 2 to poddaję w wątpliwość resztę ocen... Cytat:Tworzyli na gre na ps4 i cos nie pyklo Nie umiem teraz znaleźć ale jeśli mnie pamięć nie myli to sami powiedzieli, że za bardzo skupili się na tworzeniu gry na PC a potem przeniesieniu jej na konsole. Cytat:Każdy jest zapatrzony w CP2077 bo cdr to była spółka w zasadzie jednej gry, a na pewno jednego uniwersum Teraz ma dwa uniwersa z których śmiało będzie mogło korzystać jeszcze przez długi czas. Cytat:Wiedźmin jest dość starym produktem i następuje nasycenie rynku - serial na netflixie go odświerzył. Patrząc na ilość graczy W3 oraz wyniki sprzedaży nie wydaje mi się aby rynek był nasycony wiedźminem. Cytat:Thronebreaker, monster slayer itd. - super. Jednak nie sądzę żeby miały (mogę się mylić) jakiś kolosalny wynik na wyniki sprzedażowe. Innymi słowy żeby przynosiły więcej dochodów niż CP lub Wiedźmin. Nie wydaje mi się aby ktokolwiek liczył, że obie te gry przyniosą jakieś astronomiczne wyniki finansowe. Bardziej kolejna promocja uniwersum Wiedźmina. Cytat:Mam za to kilku kuzynów w wieku od 16-22 lat i oni gry nie kupili i nie zamierzają z różnych powodów. Najogólniej ujmując wydaje mi się, że gra nie chwyciła wśród tego pokolenia jak lody "ekipa" No cóż, można by się kłócić że czemu 16 i 17 latkowie mieliby kupić grę 18+... ale sami wiemy jak jest. Natomiast jeśli ktoś został 'chwycony' przez coś takiego jak lody 'ekipa'... Komentarz zostawię dla siebie :)
|
|
67 Dołączył: 2011-01-02 Wpisów: 1 254
Wysłane:
17 czerwca 2021 20:33:09
Morasek napisał(a):INo cóż, można by się kłócić że czemu 16 i 17 latkowie mieliby kupić grę 18+... ale sami wiemy jak jest. Natomiast jeśli ktoś został 'chwycony' przez coś takiego jak lody 'ekipa'... Komentarz zostawię dla siebie :)
Starość nie wszystko zrozumie, każde pokolenie ma swojego bzika. Czasami mam zajęcia sportowe z ludźmi w wieku 20-26, studenci czy też klasy maturalne i zazwyczaj staram się wsłuchać w ich zainteresowania. Podpytałem co sądzą o CP77 i czy kupią? Generalnie o grze mówią z uśmiechem, że CDR 7 lat nad nią pracował i wyszedł bubel. Gry nie zamierzają kupować. Gra się zrobiła memiczna, takie postrzeganie ciężko odkręcić. Wyniki to potwierdzają, a pozycja na Steamie wskazuje, że Q2 też nie będzie należał do nich. Trzeba być dużym optymistą aby wierzyć że w pół roku zrobią łatkę, która rozwiążę problemy gry, jeżeli nie potrafili tego zrobić przez kilka lat. Nie ma rzeczy niemożliwych, jednak zaangażowanie najlepiej dopasać do ryzyka.
|
|
|
|
87 Dołączył: 2020-01-06 Wpisów: 202
Wysłane:
18 czerwca 2021 08:03:27
Problem wyniknął z decyzji by wydać grę na starych konsolach.
Xbox One i PS4 już w dniu premiery były z tyłu za komputerami osobistymi, w związku z czym ich ukazaniu towarzyszyła propaganda głosząca, że gry w 30 klatkach przyciągają swoją specyfiką bo wyglądają jak film. Konsole najczęściej kupuje konsument, który nie zna się na komputerach albo ktoś kogo na komputer nie stać. Koszt starej konsoli to 1,5 tys. pln, PS5 to 2,5 tys., a średnia karta graficzna do PC kosztuje około 4 tys. Dyski SSD mocno potaniały w ostatnich latach i nadal są tanie pomimo całej inflacji wokół, ale mimo to nadal wielu gra na HDD i przy 8 giga pamięci operacyjnej. Posiadacz konsoli wychodzi z założenia, po części słusznego bo tak instruuje producent, że konsola to takie urządzenie, którego nie trzeba ulepszać. Można tak sobie sądzić, ale oczekiwanie że rozrywka za 12 tys. pln (średni komputer PC) jest do osiągnięcia na konsoli za 1,5 tys. pln jest zupełnym nieporozumieniem i z tego nieporozumienia wzięły się problemy. W nowe gry typu AAA nie da się grać na dyskach HDD, chyba że po mocnej optymalizacji graficznej. Cyberpunk na tej starej technologii działa zadziwiająco dobrze.
|
|
22 Dołączył: 2018-09-08 Wpisów: 89
Wysłane:
18 czerwca 2021 08:27:26
Przyznam, że release notes wczorajszego patcha mnie zaskoczyły. Skoro gra w poniedziałek wraca do psn, to spodziewałem się, że patch będzie miał długą listę poprawek pod PS. Zakładałem, że pracowali nad nimi od początku roku, a problemy były tak poważne, że silnik wymagal gruntownej przebudowy, dlatego nie mogli wydawać istotnych fixów razem z poprzednimi patchami. Spodziewałem się, że teraz nastapi zbiorcze wydanie tych poprawek. A tu nic.
Możliwości widzę dwie, albo mają osobny branch z tymi poprawkami i teraz właśnie go mergują z głównym branchem i wydadzą go w poniedziałek. Mergowanie kodów z pół roku to żmudna praca przy rozwiązywaniu konfliktów, dlatego może nie wyrobili się na wczoraj i potrzebują jeszcze weekendu.
Albo dali sobie ostatecznie spokój z podstawową wersję PS4, a sony im z jakiegoś powodu odpuściło w zamian za jakieś zobowiązanie (niekoniecznie finansowe, może np. że gra nigdy nie trafi do gamepassa). To by trochę tłumaczyło słowa sony, które sugeruje by po powrocie gry do sklepu grać raczej na PS4 Pro i PS5.
|
|
Wysłane:
18 czerwca 2021 09:00:32
przy kursie: 183,86 zł
michal-j napisał(a):Przyznam, że release notes wczorajszego patcha mnie zaskoczyły. Skoro gra w poniedziałek wraca do psn, to spodziewałem się, że patch będzie miał długą listę poprawek pod PS. Zakładałem, że pracowali nad nimi od początku roku, a problemy były tak poważne, że silnik wymagal gruntownej przebudowy, dlatego nie mogli wydawać istotnych fixów razem z poprzednimi patchami. Spodziewałem się, że teraz nastapi zbiorcze wydanie tych poprawek. A tu nic.
Możliwości widzę dwie, albo mają osobny branch z tymi poprawkami i teraz właśnie go mergują z głównym branchem i wydadzą go w poniedziałek. Mergowanie kodów z pół roku to żmudna praca przy rozwiązywaniu konfliktów, dlatego może nie wyrobili się na wczoraj i potrzebują jeszcze weekendu.
Albo dali sobie ostatecznie spokój z podstawową wersję PS4, a sony im z jakiegoś powodu odpuściło w zamian za jakieś zobowiązanie (niekoniecznie finansowe, może np. że gra nigdy nie trafi do gamepassa). To by trochę tłumaczyło słowa sony, które sugeruje by po powrocie gry do sklepu grać raczej na PS4 Pro i PS5. Trochę wprowadzenia odnośnie tego, co oznacza numeracja patchy. Mamy patche oznaczane w taki sposób: 1.1 1.2 itd oraz 1.12, 1.13 czy też jak ostatni 1.23 Patche oznaczane po kropce jedną cyfrą to DUŻE (milestone'owe) zestawy poprawek nad którymi pracuje się dłużej, ale skala poprawek jest bardzo duża. Patche takie jak 1.23 (oznaczane dwoma cyframi po kropce) są patchami mniejszymi. Wychodzi w nich to co łapie się na wydanie w trakcie pracy między milestone'ami nr 2 i nr 3 (1.2 --> 1.3). Widać to z resztą po release notes. Mnóstwo poprawek konkretnych use case'ów w konkretnych misjach. Widesystem'owych poprawek bardzo mało i o stosunkowo małym znaczeniu. Innymi słowy - dopiero patch 1.3 może zawierać w sobie np ogarnięcie policji czy NPCów (o ile dla patch'a 1.3 założenia szły w tę stronę a nie np pełna para poszła na optymalizację silnika i poprawę fizyki w grze - co moim skromnym zdaniem powinno być celem numer jeden). Czepianie się, że ten patch nie rozwiązał głownych problemów to brak wiedzy o branży lub działania tendencyjne.
Edytowany: 18 czerwca 2021 09:02
|
|
81 Dołączył: 2021-04-13 Wpisów: 353
Wysłane:
18 czerwca 2021 15:50:13
Przesyłam tobie linka do testu na ppe.pl. Portal stwierdza że jest stabilne i gra działa o wiele lepiej. dodam że też dużo zależy od stanu konsoli. Czasami jak widzę u znajomych konsola w szafce jak odkręcisz to sam kurz i wtedy kiepsko chodzą link do testu ppe.pl
Edytowany: 18 czerwca 2021 17:51
|
|
Wysłane:
18 czerwca 2021 16:25:03
Bardzo istotna sprawa to to, na jakim dysku jest zainstalowana gra.
Jak na HDD - to będa lagi przy zapisie. Jak na SSD - będzie to dużo mniej albo wcale nie będzie odczuwalne.
|
|
9 Dołączył: 2021-06-17 Wpisów: 28
Wysłane:
21 czerwca 2021 09:15:03
przy kursie: 183,38 zł
To pozytywna informacja, że w końcu jakieś zainteresowanie. Ale:
Nowe kosztują 32 dolary, a to z dużą dozą prawdopodobieństwa oznacza, że wyprzedają pudełka. Cdr bardzo dużo ich sprzedał w zeszłym roku - były uwzględnione w sprawozdaniu za Q4. Na którejś konferencji mówili, że jest to jednym z powodów niskich przychodów. Sieciom zostało mnóstwo pudełek i nie zamawiają nowych.
Dużo ofert na gry używane po 20 $. Żaden problem wyrwać grę w takiej cenie - może to oznacz@ć, że klienci nie chcą wracać do tego produktu.
|
|
PREMIUM
248 Dołączył: 2009-06-08 Wpisów: 1 258
Wysłane:
21 czerwca 2021 10:33:56
przy kursie: 183,38 zł
Niesprzedanych pudełek może być na rynku jeszcze parę milionów. Prawdopodobnie dopiero edycja poprawiona, z darmowymi DLC i z aktualizacją na PS5/XSX może trafić do sklepów, przed Gwiazdką i to być może po wycofaniu z rynku pewnej ilości wydań premierowych. Jedyny, dla CDR, przychód z Cyberpunka na Playstation, da w tym roku cyfrowy sklep PS Store. Dlatego powrót CP2077 do sklepu Sony był tak ważny.
|
|
Wysłane:
22 czerwca 2021 13:14:26
przy kursie: 177,78 zł
Morasek napisał(a):igen napisał(a):Na Steamie w tej chwili 6k graczy (pik dzienny 10k) - 76 pozycja
Ah, poraz kolejny info o ilości graczy. Dzięki, to bardzo pomocne.... :) Dokładnie. I po raz kolejny porównywanie gry single-player w stosunku do sporej gamy gier multi-player. Miałem ostatnio ostrą bękę z gościa (analytyka) z CMC Markets jak ostatnio gadali o CDR. link do filmiku: www.youtube.com/watch?v=Q4Nr_M...No i ten po lewo przytoczył jakieś grafiki ze steam'a z ilością grających to kilkanaście tysięcy grajacych vs najlepsze tytuły mają nawet po 1mln grających. Patożurnaling w czystej formie... Dziś Vladimir z VTB dobrze ocenił sytuację CDR. link --> strefainwestorow.pl/artykuly/w...Najbliższy czas to raczej konsola/boczniak a ruchy północy/południe na koniec Q4_2021 / początek Q1_2022 - po publikacji rzetelnych danych o tym jak się sprzedaje gra po powrocie do PS Store i po nowych patche'ach i DLC (ocena trendu długoterminowego).
|
|
9 Dołączył: 2021-06-17 Wpisów: 28
Wysłane:
22 czerwca 2021 15:03:07
przy kursie: 177,78 zł
DJ1910 napisał(a):Morasek napisał(a):igen napisał(a):Na Steamie w tej chwili 6k graczy (pik dzienny 10k) - 76 pozycja
Ah, poraz kolejny info o ilości graczy. Dzięki, to bardzo pomocne.... :) Dokładnie. I po raz kolejny porównywanie gry single-player w stosunku do sporej gamy gier multi-player. Miałem ostatnio ostrą bękę z gościa (analytyka) z CMC Markets jak ostatnio gadali o CDR. link do filmiku: www.youtube.com/watch?v=Q4Nr_M...No i ten po lewo przytoczył jakieś grafiki ze steam'a z ilością grających to kilkanaście tysięcy grajacych vs najlepsze tytuły mają nawet po 1mln grających. Patożurnaling w czystej formie... Dziś Vladimir z VTB dobrze ocenił sytuację CDR. link --> strefainwestorow.pl/artykuly/w...Najbliższy czas to raczej konsola/boczniak a ruchy północy/południe na koniec Q4_2021 / początek Q1_2022 - po publikacji rzetelnych danych o tym jak się sprzedaje gra po powrocie do PS Store i po nowych patche'ach i DLC (ocena trendu długoterminowego). Vladimir zysk "zanurkuje do 659 mln zl. W 2021r.". Na razie mają 30 mln., uważanie że Q2 będzie lepszy to optymizm. Ale jak rozumiem to w Q3 i Q4 to CP77 to będzie super hit. Była taka piosenka "jutro nadchodzi zawsze". A tak na poważnie to kiedy spodziewacie się poprawy wyników, ale tak realnie nie życzeniowo? Zaraz lipiec, a wielki patch i poprawa gry miała być w lutym. Koszty wzrosły - mniejsze raczej nie będą, ale pewnie nie będą już rosły w takim tempie - zakładam stabilizację. Zastanawiam się kiedy może nastąpić rzeczywista poprawa wyników - ta spółka powinna zarabiać kwartalnie XXX mln a nie 30. I czym mogłoby być to spowodowane? Co prawda wiedzmin pokazał, że spółka może zarobić 100 mln zl w kwartał, ale nie sądzę żeby się to powtórzyło.
|
|
119 Dołączył: 2021-01-14 Wpisów: 512
Wysłane:
23 czerwca 2021 09:26:33
przy kursie: 178,00 zł
W 2gim kwartale nie liczylbym na zysk duzo wiekszy niz w pierwszym. Amortyzacja kosztow CP wciaz bedzie trwala, przychod oceniam na porownywalny. W trzecim powinno juz widac poprawe. Czwarty to troche niewiadoma, bo zakladam, ze darmowe dlce beda juz dostepne zarowno z wersja nextgenowa W3 i CP i tu moze pojawic sie juz mila niespodzianka.
Czarny kon to wciaz Monster Slayer, bo jak widac wszyscy sie niczego po nim nie spodziewaja. Tu praktycznie jakikolwiek przychod w wielkosci odczuwalnej na raporcie kwartalnym bedzie pozytywnym zaskoczeniem.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.