vyxvufof
Advertisement
PARTNER SERWISU
szrwxoby
868 869 870 871 872

Kiedy dno bessy?

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 27 maja 2021 08:02:01
mihumor napisał(a):
Izabelin - krótko w miarę możliwości i prosto ale nie jednym zdaniem bo życie proste nie jest,
Samochody marek premium można sobie rozliczyć w ramach działalności tylko do pewnej określonej wartości więc jeśli dziś ktoś je kupuje i rozlicza na poczet prowadzonej działalności to jednak znaczną część ich ceny nie odlicza od podatku a i VATu niewiele się odlicza więc za sporą część lub nawet większość ceny płaci z własnych pieniędzy - warto to jednak wiedzieć stosując takie argumenty bo one są niezgodne ze stanem faktycznym i wprowadzają dezinformację. Kwota limitu na dziś nie daje możliwości zakupu żadnego nowego auta premium, wliczenia go w całości w koszta i odliczenia podatku VAT . Co do różnych wydatków typu gastronomia i inne , które ludzie rozliczają to jest zwykłe łamanie prawa podatkowego i zapewne jest to powszechne ale to wynika ze słabości systemu kontroli skarbowej, który po prostu na to pozwala z powodu doprowadzenia go do stanu w jakim jest. Z drugiej strony warto też zwrócić uwagę, ze prowadzenie działalności gospodarczej wiążę się z szeregiem ryzyk i obowiązków co jakoś jest pomijane i dziwi mnie, ze wszyscy nie biorą się za działalność gospodarczą prowadzoną na osobę fizyczną skoro to takie super i wiążę się tylko z samymi korzyściami i benefitami.

co nie zmienia faktu ze odliczasz zakup samochodu, zakup gastronomi, zakup AGD.... czy zakup działki i budowe domu.
Jakie szereg ryzyk i obowiazków wiąże się z prowadzeniem działalnosci gospodarczej ??? Prawie kazdy kto ma pojecie co robi, jest fachowcem, ma renome i ma juz klientów przechodzi na działalność gospodarcza - od sprzataczki do księgowej...

zastanaiam się skąd się bierze przekonanie ze ktoś zakładając firme nie jest juz umocowany na rynku ???

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 27 maja 2021 08:20:14
yanek z hor napisał(a):

To sa dane które są ogólnie dostepne - nie wiem z czy walczysz ??? Jak Eurostat podaje że w Polsce jest najmniejsze bezrobocie to tez bedziesz pisał o kaczce ??? czy jak Polska bedzie miała najwyższy wzrost gospodarczy w UE...

... a moze to wytłumaczysz ???

"Przychody przedsiębiorstw niefinansowych, które zatrudniają co najmniej 50 osób, wyniosły w pierwszym kwartale 868,2 mld zł i były o 10,3 proc. wyższe rok do roku. Zaś wynik finansowy netto sięgnął 47,1 mld zł i był o 154 proc. wyższy rok do roku"

A Ty chociaż wiesz jak Eurostat liczy bezrobocie? blackeye

Podałeś jakieś statystyki dla firm które w ciemno jestem w stanie zaliczyć do kapitału zagranicznego z uwagi na liczbę zatrudnionych osób.

Podajesz dane rok do roku. Czy Ty cokolwiek ogarniasz co się działo w zeszłym roku? blackeye

W tym momencie zaprzestaje pisać bo to wygląda jak karmienie trola.

Swoją drogą ludziom często się wydaje że politycy mają jakiś ogromny wpływ na gospodarkę. Otóż tak nie jest, wykluczając skrajne i destruktywne postawy, często z zapędami totalitarnymi.

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 27 maja 2021 08:49:03
yanek z hor napisał(a):

co nie zmienia faktu ze odliczasz zakup samochodu, zakup gastronomi, zakup AGD.... czy zakup działki i budowe domu.
Jakie szereg ryzyk i obowiazków wiąże się z prowadzeniem działalnosci gospodarczej ??? Prawie kazdy kto ma pojecie co robi, jest fachowcem, ma renome i ma juz klientów przechodzi na działalność gospodarcza - od sprzataczki do księgowej...

zastanaiam się skąd się bierze przekonanie ze ktoś zakładając firme nie jest juz umocowany na rynku ???

Nie wiesz o czym piszesz, nie masz w ogóle pojęcia. Coś Ci się najwyżej wydaje albo Ci ktoś głupot naopowiadał. Nie słuchaj podszeptów złych ludzi bo to rzeczywiście wygląda na trolling. Działka pod budowę domu? Dobre sobie. Jeszcze jakieś inne mrzonki albo elementy szczucia? Zwykłe szerzenie dezinformacji.

Slavvvos
10
Wpisów: 233
Wysłane: 27 maja 2021 09:38:08
Mi humor Oczywiście że część kosztów budowy prywatnego domu Możesz wrzucić w koszty prowadzonej działalności gospodarczej Jeśli uważasz że tak nie jest to Popytaj ludzi może wiedzą i ci powiedzą

Za oszczędności wynikające z obniżenia podatku kupić sobie samochód i też możesz go wrzucić w koszty
Edytowany: 27 maja 2021 09:41

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 27 maja 2021 10:47:02
Oczywiście, teoretycznie można, tylko to nie takie proste i jest tu milion szczegółów i zakrętów więc wypisywanie takich rzeczy to grube uproszczenie nie zgodne z rzeczywistością.
Jaką część? Na jaką działalność, jaka część działki? czy tą działalność tam rzeczywiście prowadzisz i czy ten wydatek stanowi twój koszt? Co wydzielasz jako środek trwały, w jakiej wartości, jak to amortyzujesz i w jakim okresie rozliczasz te koszty (30 lat?). To powinno się zgadzać z rzeczywistością i przepisami prawa podatkowego, jest to do skontrolowania i zweryfikowania więc pisanie, ze sobie wybudujesz dom, umeblujesz i wpiszesz do działalności, odliczysz od podatku i VATu jest grubym uproszczeniem bo tak nie jest. Wypisywanie takich zdań pojedynczo złożonych świadczy wyłącznie o nie znajomości tematu oraz o graniu na prymitywnych stereotypach zmierzających do oskarżania ogólnego o popełnianie przestępstw czy łamani4e prawa. To wszystko jest dosyć mocno uregulowane i kontrolować to ma aparat skarbowy. Podniesienie obciążeń fiskalnych tego nie poprawi a raczej pogorszy. Kto oszukuje na podatkach będzie dalej to robił a uczciwy zapłaci po prostu więcej. O taki Nowy Ład chodzi?

yanek z hor
168
Wysłane: 27 maja 2021 11:09:57
mihumor napisał(a):
yanek z hor napisał(a):

Nie wiesz o czym piszesz, nie masz w ogóle pojęcia. Coś Ci się najwyżej wydaje albo Ci ktoś głupot naopowiadał. Nie słuchaj podszeptów złych ludzi bo to rzeczywiście wygląda na trolling. Działka pod budowę domu? Dobre sobie. Jeszcze jakieś inne mrzonki albo elementy szczucia? Zwykłe szerzenie dezinformacji.

Musze ciebie zaskoczyc - wiem o czy piszę
Reszte pomijam bo nie ma sensu się do tego odnosic...

yanek z hor
168
Wysłane: 27 maja 2021 11:17:27
mihumor napisał(a):
Oczywiście, teoretycznie można, tylko to nie takie proste i jest tu milion szczegółów i zakrętów więc wypisywanie takich rzeczy to grube uproszczenie nie zgodne z rzeczywistością.
Jaką część? Na jaką działalność, jaka część działki? czy tą działalność tam rzeczywiście prowadzisz i czy ten wydatek stanowi twój koszt? Co wydzielasz jako środek trwały, w jakiej wartości, jak to amortyzujesz i w jakim okresie rozliczasz te koszty (30 lat?). To powinno się zgadzać z rzeczywistością i przepisami prawa podatkowego, jest to do skontrolowania i zweryfikowania więc pisanie, ze sobie wybudujesz dom, umeblujesz i wpiszesz do działalności, odliczysz od podatku i VATu jest grubym uproszczeniem bo tak nie jest. Wypisywanie takich zdań pojedynczo złożonych świadczy wyłącznie o nie znajomości tematu oraz o graniu na prymitywnych stereotypach zmierzających do oskarżania ogólnego o popełnianie przestępstw czy łamani4e prawa. To wszystko jest dosyć mocno uregulowane i kontrolować to ma aparat skarbowy. Podniesienie obciążeń fiskalnych tego nie poprawi a raczej pogorszy. Kto oszukuje na podatkach będzie dalej to robił a uczciwy zapłaci po prostu więcej. O taki Nowy Ład chodzi?

Nie kompromituj sie kolejny raz - jak nie masz o niczym pojecia to nie wypisuj bzdur. Wystarczy ze będziesz miał siedzibe w tym domu - i to jest wszystko legalne. Za chwile napisz ze wydzielenie cześci domu pod biuro tez jest nielegalne i ponoszone z tym koszty....

najlepsze sa te twoje prymitywne wpisy nie wnoszace nic do dyskusji. Dowartościowujesz sie tym ??

yanek z hor
168
Wysłane: 27 maja 2021 11:22:47
Kakarotto napisał(a):
yanek z hor napisał(a):

To sa dane które są ogólnie dostepne - nie wiem z czy walczysz ??? Jak Eurostat podaje że w Polsce jest najmniejsze bezrobocie to tez bedziesz pisał o kaczce ??? czy jak Polska bedzie miała najwyższy wzrost gospodarczy w UE...

... a moze to wytłumaczysz ???

"Przychody przedsiębiorstw niefinansowych, które zatrudniają co najmniej 50 osób, wyniosły w pierwszym kwartale 868,2 mld zł i były o 10,3 proc. wyższe rok do roku. Zaś wynik finansowy netto sięgnął 47,1 mld zł i był o 154 proc. wyższy rok do roku"

A Ty chociaż wiesz jak Eurostat liczy bezrobocie? blackeye

Podałeś jakieś statystyki dla firm które w ciemno jestem w stanie zaliczyć do kapitału zagranicznego z uwagi na liczbę zatrudnionych osób.

Podajesz dane rok do roku. Czy Ty cokolwiek ogarniasz co się działo w zeszłym roku? blackeye

W tym momencie zaprzestaje pisać bo to wygląda jak karmienie trola.

Swoją drogą ludziom często się wydaje że politycy mają jakiś ogromny wpływ na gospodarkę. Otóż tak nie jest, wykluczając skrajne i destruktywne postawy, często z zapędami totalitarnymi.

Wiesz jak EUROSTAT liczy bezrobocie ?????? TAK SAMO dla wszystkich krajów UE i wychodzi ze Polska ma najnizsze bezrobocie

Według mnie polityka gospodarcza ma wpływ na gospodarke. W Polsce sa dwa typy prowadzenie gospodarki - balcerowiczowski i popytowy. Według ciebie w latach 1990-1991 , 1998-2001 2008-2015 był kryzys światowy a według mnie rządzili deletanci ekonomiczni

yanek z hor
168
Wysłane: 27 maja 2021 11:25:57
nie wiem jak mozna dopisywac do posta.... więc kolejny

Wiem co było w zeszłym roku - Polska dzialała normalnie do połowy marca, a w obecnym I kwartale praktycznie był non stop zamkniecie dla dużej części branzy - szczególnie turystyka i wszystko co się z tym wiąże. - niestety kerakol ty tego nie wiesz

frostpanda
12
Wpisów: 62
Wysłane: 27 maja 2021 12:11:36
4 wpisy pod rząd, no no pogratulować. Nie potrafiłeś napisać jednej wiadomości i odnieść się do każdego postu? Albo po prostu edytować poprzedniego? Zastanawiam się gdzie jest Pan Moderator.

Jak to czytam to rzygać się chce. Jeszcze jak zobaczyłem wpis w innym temacie toż to propaganda na poziomie TVPiS.puke_l

Ale poproszę o więcej wykrzykników i znaków zapytania. Zdecydowanie za mało ich stawiasz.

"
Według ciebie w latach 1990-1991 , 1998-2001 2008-2015 był kryzys światowy a według mnie rządzili dyletanci ekonomiczni
"
Czyli w przedstawionych latach wszędzie rządzili dyletanci ekonomiczni idąc Twoim tokiem rozumowania. Odważna teza.

Pamiętasz jak wyglądały rządy PiS 2005-2007? Jak się to skończyło?

Więcej trolla nie będę karmić.

pandorinium
52
Wpisów: 982
Wysłane: 27 maja 2021 19:20:30
Kurcze muszę się dowiedzieć w jaki sposób w każdym typie działalności odlicza się AGD. I chyba coś źle robię, skoro już sprzątaczki przechodzą na JDG. blackeye

Moderator:
...
.
Edytowany: 27 maja 2021 21:25

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 27 maja 2021 20:11:04
@frostpanda - ten wątek nie jest moderowany.

Moderator:
To może ulec zmianie, jeżeli Użytkownicy w dalszym ciągu będą zachowywać się niczym rasowi parlamentarzyści.
Edytowany: 27 maja 2021 20:16

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 27 maja 2021 20:43:48
pivovarit napisał(a):
Izabelin napisał(a):
Zresztą patologie polskiego systemu podatkowego nie kończą się na tym. Na przykład w dziedzinie opodatkowania spadków jesteśmy rajem podatkowym (wspaniałe "osiągniecie" PIS). Innymi słowy potomkowie miliarderów i milionerów nie płacą podatków od spadków tj. czegoś co dostali przez łut szczęścia

I co w tym złego? to jest jakieś kuriozum, że łapy próbuje się kłaść na majątkach rodzinnych.

Tak, wiem, że gospodarka bardziej by zyskała jakby ten majątek nacjonalizować a na spadkobierców nakładać chomąto.

Swoją drogą, kogo bardziej zaboli utrata 20% majątku? Kulczyka czy Julkę z małego miasta, która dostała mieszkanie po babci? zakładam, że to rozpatruje się w charakterze zapewniania sprawiedliwości, bo dochody do budżetu byłyby z tego marne. Pomijam kwestię, że w praktyce zapewne Kulczyki zapłaciliby znacznie mniej procentowo niż Julka.

Ja ideę opodatkowania rozumiem, choć sam nie wiem czy jestem za takim rozwiązaniem...
Bo widzisz... Niby wszyscy powinniśmy mieć taki sam start, niby wszystko każdy jest kowalem swojego losu, ale jeśli ktoś dostaje na dzień dobry dobre wykształcenie, bo może sobie na nie pozwolić, dostaje kapitał, a drugi na przykład wychowuje się w patologii, to czy mają równe szanse? Czy to praca tworzy kapitał, czy kapitał pozwala pomnażać kapitał? Opodatkowanie spadków jest formą wyrównywania szans, co do idei słuszną. Problem w tym, że w obecnym globalnym świecie można kapitał przenieść do innej rezydencji podatkowej. I tak jak w tym Nowym Ładzie - najbogatsi znajdą rozwiązanie, bo one są dla nich dostępne, a zapłacą średniacy...

yanek z hor
168
Wysłane: 27 maja 2021 20:57:47
pandorinium napisał(a):
Kurcze muszę się dowiedzieć w jaki sposób w każdym typie działalności odlicza się AGD. I chyba coś źle robię, skoro już sprzątaczki przechodzą na JDG. blackeye

A teraz na poważnie koledzy. Nie karmcie trolla, bo yanek jest znanym dziwadłem z konkurencyjnego forum. Zafascynowany pisem. Kwestia czy za darmo czy kaska wpływa.

Wystarczy wejsc na to konkurencyjne forum i od razu widać co tam sie dzieje i ocenić kto jest dziwakiem i opłacanym trolem.

Już sam Twój wpis jest typowo hejterski z wymyslanymi tezami. W każdej siedzibie firmy możesz odliczyc zmywarke, kuchenke, czajnik expres do kawy.. i to nie jest wiedza tajemna, tylko normalna praktyka stosowana przez biura ksiegowe

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 27 maja 2021 23:04:45
Izabelin, generalnie się z Tobą zgadzam. Stawka liniowa powstała dla wybranych, a w zasadzie dla znajomych Milera, tylko dlaczego po raz kolejny zamiast stworzyć prosty, przejrzysty system podatkowy łatają to co jest tworząc jeszcze większą gmatwaninę. Na początku kadencji PIS’u Kowalczyk miał niezły pomysł wprowadzenia stawki liniowej połączonego PIT’u i ZUS ale temat padł po paru dniach. Najwyraźniej prosty i w miarę sprawiedliwy system jest wyjątkowo niewygodny.

Mihumor, samochód kupiony przez szaraka na etacie jest co najmniej dwa razy droższy od samochodu służbowego lub tego kupionego na działalności. Samo opodatkowanie pracy przy pensji 5 tyś brutto z kosztami pracodawcy to ok. 40%. Do tego dochodzi połowa VAT i możliwość odliczenia części amortyzacji od dochodu, nie wspominając o kosztach użytkowania.

Oczywistym dla mnie jest, że nie można ładować wszystkich prowadzących działalność do jednego wora, dlatego pisanie że wszyscy oszukują jest sporym nadużyciem. Część osób jest uczciwa, a część nie. Podejrzewam, ze rozkład jest podobny do reszty społeczeństwa.

pivovarit
70
Wpisów: 317
Wysłane: 28 maja 2021 07:25:24
anty_teresa napisał(a):
Czy to praca tworzy kapitał, czy kapitał pozwala pomnażać kapitał? Opodatkowanie spadków jest formą wyrównywania szans, co do idei słuszną. Problem w tym, że w obecnym globalnym świecie można kapitał przenieść do innej rezydencji podatkowej. I tak jak w tym Nowym Ładzie - najbogatsi znajdą rozwiązanie, bo one są dla nich dostępne, a zapłacą średniacy...

No tak, zgadzam się, że ta idea brzmi szczytnie, ale dlaczego wszelkie wyrównywanie sprowadza się przeważnie do ucierania nosa tym, którzy już na swoje zapracowali? Patrzę tutaj nie na jednostki, ale na rodziny - chciałbym, żeby moje dzieci miały lepszy start niż ja.

Poza tym chyba nie chciałbym żyć w świecie, gdzie wszelkie nierówności próbuje się równać na wszystkie możliwe sposoby, bo żeby coś takiego mogło działać potrzeba albo dobrowolnej zgody całego społeczeństwa... albo zasieków na granicach.

yanek z hor napisał(a):

Już sam Twój wpis jest typowo hejterski z wymyslanymi tezami. W każdej siedzibie firmy możesz odliczyc zmywarke, kuchenke, czajnik expres do kawy.. i to nie jest wiedza tajemna, tylko normalna praktyka stosowana przez biura ksiegowe

No to dobrze wiedzieć. Przyda się w sam raz na Nowy Ład :) dzięki!
Edytowany: 28 maja 2021 07:45

tratata
13
Wpisów: 1 033
Wysłane: 28 maja 2021 13:10:24
Nie czytałem wątku dawno i nie czytam na razie bo mnie nie ma na rynku. Chciałem się z Wami podzielić dość istotnym spostrzeżeniem.
Na rynku finansowym najbardziej znanym agregatorem programów partnerskich jest ComperiaLead.
Od jakiegoś czasu tylko 2 banki promują swoje kredyty hipoteczne tym kanałem. Jakie to banki, oczywiście państwowe, te które nie martwią się konsekwencjami bo mają rząd, nbp i inne instytucje za sobą. PKO i PEKAO. Inne banki czekają moim zdaniem na inflację, podwyżki stóp procentowych i krach na rynku nieruchomości.

yanek z hor
168
Wysłane: 29 maja 2021 13:21:42

yanek z hor napisał(a):

No to dobrze wiedzieć. Przyda się w sam raz na Nowy Ład :) dzięki![/quote]

ale to działa od zawsze... Właśnie też kupiłem nowy telefon komórkowy oczywiscie odliczam VAT a cene netto wrzucam w koszty. Rachunek za rozmowy tez wrzucam w koszty. Póxniej zakup samochodu w koszty i tak to sie kreci.... - oczywiscie to jest wszystko legalne bo te rzeczy uzywam w firmie

Oczywiscie mihumor nie rozumie takich rzeczy i nie rozumie prostego stwierdzenia ze kasjerka w Biedronce jest zdecydowanie bardziej opodatkowana i ozusowana niż przedsiębiorca i że powinno to się wyrównac. On to traktuje jako zamach pod hasełkiem że taki przedsiębiorca nie bedzie rozwijał firmy- co jedno z drugim nie ma NIC wspólnego. Ja rozwijam firmę w momencie kiedy mam POPYT na moje usługi a nie dlatego ze zapłace 1% podatku ...

Telefon komórkowy - koszt 1000 netto + 230 VAT. W moim przypadku
nie płace 9% CIT i 19% podatku od dywidend i odliczam 23% VAT - faktycznie płace 756 pln

Ten sam telefon komórkowy kupuje kasjerka w Biedronce
nic nie moze odliczyć i płaci 1230 pln

Tak to ci biedni przedsiębiorcy sa poszkodowani. Nie pisze o innych odliczeniach bo to temat rzeka ...

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 5 maja 2022 20:08:19
Chyba czas już odświeżyć wątek...
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 5 maja 2022 22:04:53
Urwało się uszko temu Misiu

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

868 869 870 871 872

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,517 sek.

icjgagjn
gsfwtmfj
opavnuhw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wnewvwdc
mdhwsmvh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat