1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
20 listopada 2009 12:57:05
przy kursie: 24,49 zł
Spadki są (były?) wieksze niz sie spodziewałem, trudno, kilka procent w plecy. Ogólny trend spadkowy nałozył sie na wychodzenie zagranicy i tak wyszło. Mam nadzieje ze na tym koniec. Nie czytałem wspomnianej przepowiedni Mobiusa, proponuje poruszyć ten temat na wątku "Kiedy dno bessy", tam szybko znajdziesz odzew. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
0 Dołączył: 2009-11-12 Wpisów: 2
Wysłane:
21 listopada 2009 10:02:30
Witajcie
Czy już wiadomo coś na temat dywidendy?
|
|
0 Dołączył: 2009-11-13 Wpisów: 55
Wysłane:
21 listopada 2009 13:25:41
MSP nie będzie chciało zaliczkowej dywidendy z PKO BP i PGE w tym roku PAP - 18-11-2009 09:58 Cytat:Ministerstwo Skarbu Państwa (MSP) nie będzie chciało wypłaty zaliczkowej dywidendy z PGE i PKO BP w tym roku - poinformował w TVN CNBC minister skarbu Aleksander Grad. "Jesteśmy gotowi wypłacić ministerstwu finansów 11 mld zł, ale na ich prośbę nie realizujemy całego planu, wobec tego zaliczkowa dywidenda ani z PGE ani z PKO BP nie będzie wypłacona w tym roku" - powiedział Grad.
Edytowany: 21 listopada 2009 21:43
|
|
|
|
Wysłane:
23 listopada 2009 21:55:31
przy kursie: 24,72 zł
W sumie to już historia, ale zgadzam się z trescia tego artykułu w gazecie: Skarbie, nie powtórz błędów z oferty PGEZrobiono nas w konia, co kazdy zauważa w komentarzach. Mam akcje z emisji pierwotnej ale wyraźnie taniej dokupiłem je teraz na rynku, więc cała zabawa w kredyty nie była warta uwagi. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
23 listopada 2009 22:27:00
majama napisał(a):W sumie to już historia, ale zgadzam się z trescia tego artykułu w gazecie: Skarbie, nie powtórz błędów z oferty PGEZrobiono nas w konia, co kazdy zauważa w komentarzach. Mam akcje z emisji pierwotnej ale wyraźnie taniej dokupiłem je teraz na rynku, więc cała zabawa w kredyty nie była warta uwagi. A czego się spodziewałeś? Kto miał niby kupować te akcje w takich ilościach, żeby wzrosły do 28 - 30 zł, na co liczyła przecież (przynajmniej w skrytości ducha) większość indywidualnych? Fundusze? A po co? Przecież wiedzieli, że zagraniczny kapitał spekulacyjny będzie sprzedawał, żeby szybko zrealizować zyski i iść gdzie indziej. Indywidualni? Ho ho - bez gigantycznych kredytów bankowych nie mają, jak widać, takiej siły. Instytucje? A toż przecież dostali 85 % emisji, starczy im. Więc walor spada. Mnie osobiście cieszy taka sytuacja, bo może dzięki temu w przyszłości cyrki z lewarami będą mniejsze (bo nie sądzę, żeby nie było ich wcale). Ewentualną farsę da się zresztą łatwo przewidzieć - ja na ten przykład zawsze uważnie wsłuchuję się we wszelkie oferty przeróżnych nagabujących mnie telefonicznie bankowych akwizytorów, tylko po to, żeby potem skrzętnie unikać tego, na co naganiają
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
23 listopada 2009 22:34:21
Debiut PGE to była zbiorowa histeria. "Znowu". Dla mnie nic się nie zmieniło. Spółka nie jest droga, ale mocno podmalowana. Za bardzo zadłużona, za słabo rentowna. Pokiełbasi się z rok na giełdzie to da się ją w miarę odpowiedzialnie analizować. Na razie wyniki na sterydach i na adrenalinie.
|
|
PREMIUM
16 Dołączył: 2009-11-23 Wpisów: 222
Wysłane:
23 listopada 2009 22:36:42
irfy napisał(a):majama napisał(a):W sumie to już historia, ale zgadzam się z trescia tego artykułu w gazecie: Skarbie, nie powtórz błędów z oferty PGEZrobiono nas w konia, co kazdy zauważa w komentarzach. Mam akcje z emisji pierwotnej ale wyraźnie taniej dokupiłem je teraz na rynku, więc cała zabawa w kredyty nie była warta uwagi. A czego się spodziewałeś? Kto miał niby kupować te akcje w takich ilościach, żeby wzrosły do 28 - 30 zł, na co liczyła przecież (przynajmniej w skrytości ducha) większość indywidualnych? Fundusze? A po co? Przecież wiedzieli, że zagraniczny kapitał spekulacyjny będzie sprzedawał, żeby szybko zrealizować zyski i iść gdzie indziej. Indywidualni? Ho ho - bez gigantycznych kredytów bankowych nie mają, jak widać, takiej siły. Instytucje? A toż przecież dostali 85 % emisji, starczy im. Więc walor spada. Mnie osobiście cieszy taka sytuacja, bo może dzięki temu w przyszłości cyrki z lewarami będą mniejsze (bo nie sądzę, żeby nie było ich wcale). Ewentualną farsę da się zresztą łatwo przewidzieć - ja na ten przykład zawsze uważnie wsłuchuję się we wszelkie oferty przeróżnych nagabujących mnie telefonicznie bankowych akwizytorów, tylko po to, żeby potem skrzętnie unikać tego, na co naganiają zgadzam się z Tobą w 100%. wolałbym, żeby lewarów nie było w ogóle, ale lobby bankowe jest silne... w efekcie potencjalny zarobek graczy zabierają banki
|
|
0 Dołączył: 2009-10-09 Wpisów: 13
Wysłane:
29 listopada 2009 03:49:24
przy kursie: 24,29 zł
Czy będzie kiedykolwiek zobaczyć kurs PGE? Od samego początku jest 0.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
29 listopada 2009 08:28:16
Jak wyjdą z fazy PDA to "samo" się pojawi. Teraz nie mamy tego wystarczająco solidnie oprogramowanego. Ale zrobimy, bo będze więcej IPOsów.
|
|
0 Dołączył: 2008-08-27 Wpisów: 99
Wysłane:
29 listopada 2009 12:46:46
irfy napisał(a):majama napisał(a):W sumie to już historia, ale zgadzam się z trescia tego artykułu w gazecie: Skarbie, nie powtórz błędów z oferty PGEZrobiono nas w konia, co kazdy zauważa w komentarzach. Mam akcje z emisji pierwotnej ale wyraźnie taniej dokupiłem je teraz na rynku, więc cała zabawa w kredyty nie była warta uwagi. A czego się spodziewałeś? Kto miał niby kupować te akcje w takich ilościach, żeby wzrosły do 28 - 30 zł, na co liczyła przecież (przynajmniej w skrytości ducha) większość indywidualnych? Fundusze? A po co? Przecież wiedzieli, że zagraniczny kapitał spekulacyjny będzie sprzedawał, żeby szybko zrealizować zyski i iść gdzie indziej. Indywidualni? Ho ho - bez gigantycznych kredytów bankowych nie mają, jak widać, takiej siły. Instytucje? A toż przecież dostali 85 % emisji, starczy im. Więc walor spada. Mnie osobiście cieszy taka sytuacja, bo może dzięki temu w przyszłości cyrki z lewarami będą mniejsze (bo nie sądzę, żeby nie było ich wcale). Ewentualną farsę da się zresztą łatwo przewidzieć - ja na ten przykład zawsze uważnie wsłuchuję się we wszelkie oferty przeróżnych nagabujących mnie telefonicznie bankowych akwizytorów, tylko po to, żeby potem skrzętnie unikać tego, na co naganiają Niedługo po debiucie PGE na GPW był w TVNCNBC Biznes wywiad z byłym prezesem giełdy panem W.Rozłuckim.Było poruszanych wiele tematów a jednym z nich był właśnie temat lewarów. I pan Rozłucki powiedział ze powinnismy brac przykład np. z Francji (o ile dobrze pamietam),gdzie każdy indywidualny inwestor bez zadnych kredytów i ewentualnych redukcji moze kupic w ofercie pierwotnej akcje społki X powiedzmy za kwote 30-50tyś. zł.I czy to wykorzysta czy nie to juz jego sprawa.Natomiast powyzej okreslonej kwoty niech sie lewaruja i nastepują redukcje.Według mnie rozwiazanie bardzo przytomne i na swój sposob sprawiedliwe. Ciekawe co na to władze GPW? P.S.Nie sledze watku PGE na bieżąco także wybaczcie jezeli juz ta sprawa była poruszana. Pozdrawiam
|
|
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
29 listopada 2009 13:19:37
Cytat:Według mnie rozwiazanie bardzo przytomne i na swój sposob sprawiedliwe. ale okradające banki z zysku bez ryzyka w Polsce coś takiego nigdy nie przejdzie bo prawo tworzą lobbyści
Edytowany: 29 listopada 2009 13:20
|
|
Wysłane:
30 listopada 2009 18:56:03
przy kursie: 24,89 zł
Niestety macie racje. Pomysl ze stałym dostepnym pakietem akcji dla każdego byłby ukłonem w strone inwestorów indywidualnych, a tymczasem wykonano ukłony w strone banków i instytucji zagranicznych. Teraz każdy z inwestorów zapisanych na PGE ma moralne prawo wydłubac sobie jedna cegiełke ze ściany siedziby głównej Goldman Sachs albo Unicredit jakby przypadkiem sie tam gdzies znalazł (bo to zbudowane za nasze pieniądze). A dzisiaj optymistycznie na niedużych obrotach odnotowaliśmy wzrost wartości akcji, co mnie cieszy. Traktuje to jako inwestycje długo terminową, więc trzymam dystans i zostawiam to na lepsze czasy. Ostatecznie byc może nabęde nastepne prawo moralne, np. do zabrania jednego słupa kratowego linii 110kV na swoje podwórko To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-22 Wpisów: 135
Wysłane:
1 grudnia 2009 21:17:32
przy kursie: 24,59 zł
Przy ogólnym wzroście WIG i dobrych informacjach zza granicy, PGE w dół. Niedługo poniżej emisyjnej będzie. Czyżby sell, pod spłatę lewarów?
|
|
0 Dołączył: 2009-11-11 Wpisów: 54
Wysłane:
1 grudnia 2009 21:22:22
Niestety tak.
Nie powinno spaść poniżej 24,00... Ale nie dam głowy...
|
|
Wysłane:
1 grudnia 2009 22:05:19
Pink_Floyd napisał(a):Przy ogólnym wzroście WIG i dobrych informacjach zza granicy, PGE w dół. Niedługo poniżej emisyjnej będzie. Czyżby sell, pod spłatę lewarów? Jakich lewarów? przy dokonanej redukcji nikt nie mógł zostac z lewarem, moglismy dostac 3 razy więcej akcji i tez lewary bylyby nie tkniete dluzej niż 5 dni konieczne na zapis. Nikt nie musi tego sprzedawac aby spłacać kredyt, al eludzi emoga to sprzedawac dla innych powodów, np utraty wiary w te akcje, spostrzeżenie potencjalnie lepszych inwestycji, nagła choroba dziecka, planowane zakupy świąteczne itp. Tu trzeba cierpliwości aby cos wiecej powiedzieć, akcje zostaly rozdane na dziwnych warunkach i trzeba obserwować kiedy ssytuacja się oczyści, teraz ich zachowanie nie da sie wytłumaczyc inaczej jak realizacja zysków tych co weszli do akcjonariatu tylnymi drzwiami (chyba że po cichu akcje pracownicze juz tu dopuścili - ale nie wierze abym takie info przegapił). Jakby komus sie chciało to niech zsumuje dotychczasowy obrót na poziomie poniżej cen 26zł, porównamy to z obecna kapitalizacja i spróbujemy obliczyc ile jeszcze akcji może miec zagranica. Tak tez licze że 24zł nie pęknie, a juz na pewno nie ma takich którym opłaci sie sprzedaz na poziomie 23zł, chyba żeby jakies zawirowania walutowe namieszały. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-19 Wpisów: 68
Wysłane:
2 grudnia 2009 13:35:38
przy kursie: 24,30 zł
Pracownicy PGE mają dopiero przyznane jednostki na akcje . Miałek okazje rozmawiać z pracownikiem PGE .
|
|
0 Dołączył: 2009-12-02 Wpisów: 1
Wysłane:
2 grudnia 2009 23:13:54
przy kursie: 24,30 zł
Witam . A jak zachowa się parkiet w momencie zakończenia konsolidacji i ustalenia parytetu wymiany akcji pracowniczych serii B na akcje dopuszczone do obrotu giełdowego . wiem że niektórzy potrzebujący emeryci puszczają swoje akcje notarialnie poniżej watrości nominalnej . no i pytanie jaki będzie przelicznik wymiany . podam przykład ZEBiałystok = maksymalny pakiet 52 akcji ZEB (CHODZIŁY NA WIOSNĘ PO 1200 ZYLI )zamieniono na ponad 60 tys AKCJI PGE ENERGIA S.A SERII B , nominalna watrość akcji imiennej 1 zł . słyszałem że naiwnych łapią nawet po 50 gr . Czy u nas naprawdę jest taka ciemnota ekonomiczna ? swoją drogą jaki będzie przelicznik wymiany .
|
|
0 Dołączył: 2009-04-19 Wpisów: 68
|
|
0 Dołączył: 2009-06-19 Wpisów: 16
Wysłane:
4 grudnia 2009 09:49:29
przy kursie: 24,41 zł
Witam, czy ktos doswiadczony moze wyjasnic co sie stanie gdy PGE wyjdzie z fazy PDA? Zalozmy, ze mam w portfelu te spolke. Czy wtedy PDA zostana automatycznie zamienione na akcje 1 do 1? Dziękuję z gory za wyjasnienie.
|
|
1 Dołączył: 2009-10-29 Wpisów: 273
Wysłane:
4 grudnia 2009 10:44:14
przy kursie: 24,41 zł
PDA zostaną automatycznie zamienione na akcje przez KDPW.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.