vyxvufof
Advertisement
PARTNER SERWISU
szrwxoby
426 427 428 429 430

Kiedy dno bessy?

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 21 marca 2010 00:01:41
z moich obserwacji wynika, że kurs serii H był celowo utrzymywany na niskim poziomie - duże zlecenia po prawej spowodowały, że czasami różnica między WIG20 i serią M a H wynosiła 30-40 punktów. gdyby gruby kupował S-ki - mógłby spokojnie wywindować serię H na podobne poziomy co WIG20 i M.
może to zbyt naiwne, ale wg mnie kupowane były L-ki. jeżeli rozumuję w sposób nieprawidłowy - proszę o poprawienie.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 21 marca 2010 02:04:57
@serpico

może będzie i w dół. ale na mowienie o DT za wczesnie,
musielibysmy zejsc ponizej dna z lutego.
oczywiscie wygodnie zajac pozycje teraz, bo mozna blisko ustawic SL.

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 21 marca 2010 11:48:39
DarthUnreal napisał(a):

To może teraz urządzimy zawody w obstawianiu kiedy w końcu Twoja prognoza się spełni?Poprzednia poległa w boju razem z innymi.Ale teraz może i trafisz kto wie....

Nie lubie takich rozgrywek na forum ale tutaj DarthUnreal ma 100% racji !!!

@serpico

kilka dni temu pisales ze hossa nie zostala odwolana i byles dosc byczo nastawiony przynajmniej do poziomu 2550-2580 cos kolo tego
teraz Twoja wypowiedz brzmi niemal jak Armagedon ...

choc troche konsekwencji przeciez tak nie mozna ...

Ciekaw jestem opini Taurus80 Think On jakby niepatrzec i nawet jesli sie z nim nie zgadzam to prezentuje solidna konsekwencje !!

Vox u Ciebie tez mysl o Mega Hossie poszla w niepamiec ???

DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 21 marca 2010 13:04:17
Może i niepotrzebne to wypominanie w mojej strony,ale zauważyłem fakt wieszczenia raz totalnej masakry a raz totalnych szczytów i niesamowita zmienność w pisaniu swoich poglądów.Gdyby napisać że po ostatniej sesji trzeba spodziewać się spadków to nie byłoby w ogóle rozmowy.Ale skoro od razu powstają opinie o zjeździe tysiąclecia z łamaniem wsparć bez żadnych problemów to jest coś nie tak.Takie opinie mają cechy naganiania.Tym bardziej że co niektórzy forumowicze potrafią wyrazić opinię popartą argumentami i potrafią się przyznać do pomyłki.I robią to w trakcie wystąpienia pomyłki,opisują swoje zmagania po opisaniu na forum swoich poglądów i nie wyskakują jak Filip z konopi że od dziś to masakra albo mega wyjazdy po szczyty.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 21 marca 2010 13:49:55
Nie będzie żadnej masakry, a po ostatecznym złamaniu korelacji z surowcami nastąpi wielka panika wśród niedźwiedzi. Korelacja z eurodolarem już została złamana.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Vox
Vox
297
Wysłane: 21 marca 2010 13:50:54
Cytat:

długoterminowo jestem bykiem. Ale długi termin to lata, nie miesiące.
dopuszczam możliwość DT na W20 i korekte w dół. ale czekam na potwierdzenie,
bo póki co to tylko spekulacje. być może tylko odpoczywamy przed połamaniem oporów.
Edytowany: 21 marca 2010 13:52

amik
0
Wpisów: 20
Wysłane: 21 marca 2010 13:54:40

Wydaje mi sie, że niepotrzebnie macie Panowie żal do Serpico, z którego wypowiedzi wyraźnie widać, że jest graczem raczej krótkoterminowym, stąd jego postrzeganie rynku raz byczego a za chwilę niedźwiedziego uważam za uzasadnione, zwłaszcza w ostatnich tygodniach.
Granie na kontraktach czy na forex takie właśnie jest.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 21 marca 2010 14:05:17
Kanoniers napisał(a):
DarthUnreal napisał(a):

To może teraz urządzimy zawody w obstawianiu kiedy w końcu Twoja prognoza się spełni?Poprzednia poległa w boju razem z innymi.Ale teraz może i trafisz kto wie....

Nie lubie takich rozgrywek na forum ale tutaj DarthUnreal ma 100% racji !!!

@serpico

kilka dni temu pisales ze hossa nie zostala odwolana i byles dosc byczo nastawiony przynajmniej do poziomu 2550-2580 cos kolo tego
teraz Twoja wypowiedz brzmi niemal jak Armagedon ...

choc troche konsekwencji przeciez tak nie mozna ...

Ciekaw jestem opini Taurus80 Think On jakby niepatrzec i nawet jesli sie z nim nie zgadzam to prezentuje solidna konsekwencje !!

Co tutaj duzo pisac od wrzesnia slysze o armagedonie strasznie mnie to wk...a ale jak spojze na stan mojego portfela ktory w piatek znow ma historycznie najwyzsza wartosc to mi przechodzi.
Jak ktos gra na koniach jego problem tylko zwracam uwage ze pierdzeniem na forum o mega hossie lub armagedonie kompletnie nie ma wplywu na zachowanie sie gieldy jedyne co to swiadczy o glupocie piszacego przynajmniej dla mnie.
A jezeli chodzi o panujacy trend na gieldzie to chyba dla wszystkich jest jasny!!!
Dla mnie zaczl sie kolejny etap hossy a zadna korekta mi nie jest straszna po ostatniej ponad 10% w niecaly tydzien mialem pobity rekord w portfelu wiec zycze sobie aby teraz tez byla taka korekta :) a za 2 tyg bede mial o wiele wiecej kasy jak teraz.

Jezeli chodzi o dane makro to tez chyba kierunek w ktorym swiat zaczyna podazac dla wszystkich jest jasny. A o podnoszenie stop % sie kompletnie nie martwie bo dla mnie bedzie to oznaczalo tylko i wylacznie ze w gospodarkach jest coraz lepiej :) zaden idiota nie chamowalby stojacej gospodarki a szczegolnie FED predzej dodrukuja nastepne miliardy czy biliony zielonych jak zachamuja nie rozwijajaca sie gospodarke.
I to tyle moich wywodow dzisiaj jest jeszcze weekend i trzeba odpoczac od cyferek prace zaczynamy jutro :) salute

DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 21 marca 2010 14:05:33
No ale czy nie lepiej jest napisać że od dziś widzę spadki albo wzrosty bo tak mi mówi moja analiza AT?Zamiast : od jutra będzie totalna zwała bijąca ostatnie dno nie poparte żadnymi wiarygodnymi sygnałami.Bo tego typu teksty lecą tu kilku miesięcy.Co będzie to wyjdzie w trakcie.W pod koniec hossy z 2007 niektórzy przewidywali spadki ale czy mogli powiedzieć że wig20 na pewno zjedzie do 1300 punktów.Nie.Bo tego się nie da wyliczyć dokładnie.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 21 marca 2010 14:08:18
Wszyscy trochę w wyniku emocji mamy skłonności do koloryzowania.
Z tego co pamiętam to ostatnio pisał o możliwym "poważnym tąpnięciu" a nie o jakiejś masakrze tysiąclecia. Serpico jest swing traderem na futach a w takim interwale średnia zmienność z ostatniego roku to coś koło 9 sesji (tak na moje oko - bez wyliczeń)
Wszyscy jedziemy na jednym wózku, a gruby to kobyła z homontem która ten wózek ciągnie.
Niestety nikt nie wie kiedy z tego wozu zeskoczyć, bo kobyła zdradza objawy szaleństwa i cholera wie co jej za chwilę do łba strzeli. Czasami gna jakby na pace wiozła nie poważnych inwestorów a obornik, to też podskakujemy jak pchły raz góra raz dół.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 21 marca 2010 14:24:55
DarthUnreal napisał(a):
No ale czy nie lepiej jest napisać że od dziś widzę spadki albo wzrosty bo tak mi mówi moja analiza AT?Zamiast : od jutra będzie totalna zwała bijąca ostatnie dno nie poparte żadnymi wiarygodnymi sygnałami.Bo tego typu teksty lecą tu kilku miesięcy.Co będzie to wyjdzie w trakcie.W pod koniec hossy z 2007 niektórzy przewidywali spadki ale czy mogli powiedzieć że wig20 na pewno zjedzie do 1300 punktów.Nie.Bo tego się nie da wyliczyć dokładnie.

Niestety nikt nigdy zasiegu nie przewidzi ja spodziewalem sie zjazdu do 2200-2250 a znajomi uwazali ze jestem walniety, w pewnym sesie mieli racje bo pomylilem sie az o 40% ale oni sie bardziej mylili, a w naszym fachu pomylka oznacza straty wiec i ich bardzo zjazd bolal a mnie bessa uchronila od strat.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 21 marca 2010 15:00:33
Taurus80 napisał(a):

Jezeli chodzi o dane makro to tez chyba kierunek w ktorym swiat zaczyna podazac dla wszystkich jest jasny. A o podnoszenie stop % sie kompletnie nie martwie bo dla mnie bedzie to oznaczalo tylko i wylacznie ze w gospodarkach jest coraz lepiej :) zaden idiota nie chamowalby stojacej gospodarki a szczegolnie FED predzej dodrukuja nastepne miliardy czy biliony zielonych jak zachamuja nie rozwijajaca sie gospodarke.
I to tyle moich wywodow dzisiaj jest jeszcze weekend i trzeba odpoczac od cyferek prace zaczynamy jutro :) salute

Gospodarki świata to naczynia połączone, więc patrząc realnie na sytuację w Stanach to dane makro nie wróża w najbliższym czasie takiego optymizmu. Już zaczynają się gadki o kolejnym podniesieniu stóp dyskontowych w najbliższych dniach, co jest zapowiedzią dalszych, szerszych działań.
Z wiadomych względów - nie ma szans wg mnie by wycofywanie się z polityki taniego pieniądze nie odbiło się echem na rynkach.
Zamiast kolejnych dodruków czeka ich raczej polityka powolnego zaciskania pasa. To jedyne rozsądne wyjście z sytuacji gdy:
Cytat:
Jak informuje portal CNNMoney.com, całkowite zadłużenie Stanów Zjednoczonych wyniesie na koniec tego roku 13 bilionów dolarów

Z resztą dowodem na to jest wygasający za dwa tygodnie program wykupu toksycznych aktywów (TALF) opartych o kredyty na nieruchomości komercyjne . Jakiej skali to jest problem? Wystarczy sobie wyobrazić że:
Cytat:
Kredyty udzielone na zakup nieruchomości komercyjnych w USA o wartości 1,4 biliona USD staną się wymagalne na przestrzeni najbliższych czterech lat.

Do normalizacji jeszcze bardzoooo daleka droga.
.. ale racja mamy weekend no i wiosna idzie - jak by nie patrzeć - przynajmniej w przyrodzie.
Edytowany: 21 marca 2010 15:02

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 21 marca 2010 15:06:00

gwoli wyjaśnienia Drodzy Panowie. tylko krowa nie zmienia poglądów i uparcie lezie w wyznaczonym sobie celu, kierując się instynktem, a nie rozumem. natomiast człowiek, to zwierze posługujące się intelektem i rozumem. tym bardziej INWESTOR powinien na podstawie dostarczanych tysięcy informacji na bieżąco analizować i układać strategię. i ja tak też czynię.

co do inwestowania, to Buldi ma rację. gram na konikach (ciężko mnie więc nazwać inwestorem, bo inwestor to ten kto kupuje akcje np. Taurus80) w krótkim- i średnim terminie. jeżeli widzę, że z AT wychodzi zejście, to pisze o spadkach (nie o megazwale), jeżeli pojedyncze sygnały przemawiają za wzrostami, to piszę o tym. czasami, sytuacja w jednym dniu potrafi tak się odwrócić, że rano myślę o wzrostach, ale po napływie informacji potrafię zmienić zdanie. dla mnie to nazywa się elastyczność i tyle.

a co do ostatniego pisania o wzrostach, to byłem przekonany o tym, że Drużyna Grubego jest na L i tak też było, co można było zobaczyć w piątek, ale sądziłem, że mocniej wywindują indeks. natomiast teraz widzę słabość rynku. świadczy to chociaż o tym, że S&P jest dużo powyżej szczytów, a nasz rynek nie potrafi sobie poradzić z 2500. to i osłabiająca się złotówka (w 3 dni straciła 8-9gr do dolara, to dużo) może świadczyć, że zagranica nie chce się angażować w nasz rynek kapitałowy lub jej tu zwyczajnie nie ma. zresztą złotówka zatrzymała się na górnym kanale ograniczenia spadkowego (para usd/pln), jeżeli się odbije to spadków nie będzie, jeżeli przebije i zacznie nowy trend to spadki jak najbardziej możliwe. tak być powinno, bo dolar raczej będzie się umacniał i doleci w okolice 1,30 wobec euro.

owszem stany może i powoli wychodzą na prostą, może, ale teraz moim zdaniem kryzys dotknie mocno EU. zbiurokratyzowany moloch jakim jest EU, nie potrafi działać elastycznie i niewielki problem jaki nazywa się Grecja, już przerasta tą instytucje. wystarczy poczytać o Germańcach i ich gospodarce, chociażby tu wyborcza.biz/biznes/1,100897,7... by się dowiedzieć, że największa gospodarka EU leży pod respiratorem.

reasumując, od piątku jestem na S, jeżeli polecimy do góry, trzeba będzie zamknąć ze stratą, jeżeli na dół, to w okolicach 2330-2350 zrealizować zysk, by dobrać kolejne S wyżej. wg mnie czerwcowe kontrakty rozliczymy w okolicach 2000 lub niżej

bulluk
0
Wpisów: 89
Wysłane: 21 marca 2010 18:12:57
serpico napisał(a):

wg mnie czerwcowe kontrakty rozliczymy w okolicach 2000 lub niżej

Taka okazja dokupienia tanszych akcji? Oj, nie mialbym nic przeciwko ;)

Ciezko stwierdzic co nas czeka w najblizszym czasie, do USA nam troche brakuje, ale jesli oni sie troszke skorekca to i my, zeby nie powiedziec ze bardziej. Co ciekawe, jak ktos wspomnial, kontrakty nowej serii M nie byly wogole pompowane, po to zeby np nabrac S na wyzszych poziomach, ale to akurat nie musi o niczym konkretnie swiadczyc...

Pozdr

Miwik
0
Wpisów: 253
Wysłane: 21 marca 2010 22:09:39
Zobaczymy jak zareaguje giełda na dzisiejsze głosowanie nad reformą opieki zdrowotnej (sztandarowy projekt Obamy). Chcialbym sie mylić ale uchwalenie reformy pociągnie giełdy w dół a może byc pretekstem do glębszej korekty, bo ta reforma to równiez dodatkowe podatki dla przedsiebiorców (opodatkowanie planów ubezpieczeniowych oferowanych przez pracodawcę) czego nikt wydaje sie nie dostrzega.
Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek

股票是这么多的价值,市场将会尽可能多

werdere
0
Wpisów: 2
Wysłane: 21 marca 2010 23:05:35
Miwik,to że ustawa przejdzie to pewniak :/ Chociaż z drugiej strony myślę, że może to doprowadzić do wzrostów cen akcji spółek medycznych, dla których ta reforma będzie korzystna i w efekcie czego pociągnąć Nasdaq do góry.

Vox
Vox
297
Wysłane: 22 marca 2010 00:12:06
ES.F otworzył się luką -0.5%
i jest już poniżej 1150
jutro czerwony poniedziałek ?

Cytat:
W niedzielę po południu (czasu lokalnego) doszło do przełomu otwierającego drogę do uchwalenia reformy opieki zdrowotnej przez Kongres USA - Demokraci w Izbie Reprezentantów mają już wystarczającą liczbę głosów - minimum 216 - potrzebnych do uchwalenia reformy.

no to firmy ubezpieczeniowe pociagna S&P w dół
Edytowany: 22 marca 2010 00:15

ezechiel2517
0
Wpisów: 112
Wysłane: 22 marca 2010 15:18:59
Wyglada na to ze niedlugo dowiemy sie kto sie bawil w piatek na fixingu i Buldi bedzie mogl oficjalnie oskalpowac blackeye
(sorry ze z wybiórczej, ale nie moge za bardzo buszowac po serwisach)
wyborcza.biz/biznes/1,100896,7...

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 22 marca 2010 15:27:31
S&P500 1162.41 +0.22% 15:26

W brutalnych słowach rodem z Bankiera: leszcze strzepnięte i jedziemy dalej.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 22 marca 2010 15:32:27
tylko co nam po tej wiedzy... czy to Morgany, czy Goldmany - skutek zawsze ten sam. przeproszą, powiedzą, że nigdy więcej... i dalej będą robić co im się krewnie podoba.
ja uważam, że gruby ponownie na L-kach siedzi (swoje laickie uzasadnienie przedstawiłem wyżej) a trzecia fala może potrwać do rozliczenia serii M.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

426 427 428 429 430

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,407 sek.

icjgagjn
gsfwtmfj
opavnuhw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wnewvwdc
mdhwsmvh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat