tomasz79 napisał(a):ja uważam, że strona popytowa sonduje sytuację (i w odpowiedniej chwili się wycofa), czego nie można powiedzieć o stronie podażowej, która chce jak najszybciej sprzedać z zyskiem. wg mnie szału nie będzie i podaż inwestorów indywidualnych będzie ogromna, a instytucjonalni nie są w idiotami i wiedzą, że jak będzie można kupić taniej to po co już na starcie przepłacać.
strach "świeżych" indywidualnych przed możliwą stratą jest bardzo duży więc już na samym początku może być lawina zleceń sprzedaży by tylko się pozbyć akcji pzu.
Ja tam nie czytam w myślach instytucjonalnych, ale:
Po co przy PGE zamknęło się ponad 13 procent chyba wyżej, a było jeszcze wyżej w środku dnia (z 15% ?). Po co kupowali po ponad 26, jak mogli później taniej dokupić?
Druga sprawa to że dziś nic nie wysondują, bo pewnie zlecenia składa także ten podmiot stabilizujący.
Ameryka północna u nas koło 18. Jeżeli dzisiejsze odreagowanie w Europie było związane też z tym, co dziś pokaże Ameryka, to w Europie jutro może być zielono.
Kanada S&P TSX Composit
+1.02% 2010-05-11 11:53
USA Dow Jones Industrial
+0.49% 2010-05-11 12:08
USA Nasdaq
+0.86% 2010-05-11 12:08
USA S&P 500
+0.52% 2010-05-11 12:08
Oczywiście to środek sesji. Ale dobrze rokuje na jutro i liczę na ładny zysk nie tylko z PZU, ale i z dzisiejszych zakupów