0 Dołączył: 2009-04-19 Wpisów: 68
Wysłane:
26 maja 2010 17:54:16
Z ciekawsci zerkłem na EUR|PLN . I na wykresie 1/h przeciagłem kreske od 13-05 , przez 24-05 i wygląga to jakby zostala przecieta linia szyi.
|
|
0 Dołączył: 2010-03-23 Wpisów: 111
Wysłane:
26 maja 2010 17:59:24
Verion napisał(a):Wolumen największy w historii  . Trochę anormalny, Czy przypadkiem nie jest to masowa wyprzedaż tych dosięgniętych zniżką 19 maja, nerwy puściły i wolą pozbyć się wychodząc na 0, niż dalej , kołysać się raz tam raz tu. Cała sesja wyglądała bardzo ciekawie i była zupełnie nieprzewidywalna, zwłaszcza końcówka. W mojej prywatnej opinii ten wzrost pozwoli wrócić na okolice 2400 pkt. na WIG20, ale opór w tych okolicach może być trudny do przebicia. Widać też było, że idą duże zlecenia kupna i sprzedaży. Duże zlecenia po stronie sprzedaży były "łykane". To nie handlowała drobnica. Niektóre spółki z WIG-20 zostały wręcz "przegrzane", więc jutro mogą otworzyć się na minusie. Moja prywatna opinia jest taka. To odbicie nie ma podstaw do długotrwałego wzrostu, bo wówczas duzi gracze nie uciekaliby z papieru (co ewidentnie było widać w arkuszu zleceń). Gdyby normalnie to poszło po sprzedaży PKC, to nie wiem, czy dziś nie bylibyśmy poniżej 2200 pkt (WIG20). Ale z drugiej strony inna duża grupa nie kupowałaby bez powodu, więc mają oni szansę zabezpieczyć wzrost na jakieś 5%. Przy czym w momencie, gdy inni uwierzą w ten wzrost, obdarują ich akcjami po wyższej cenie i zrobią zjazd w dół, by odkupić na kolejnym dołku.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
26 maja 2010 18:04:12
Pytanie ilu z tych uciekających dużych to fundusze umarzające jednostki. Tacy duzi wrócą dając paliwo do pociągnięcia powyżej 5%. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 26 maja 2010 18:04
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-03-15 Wpisów: 290
Wysłane:
26 maja 2010 18:04:17
Więc taki potężny wolumen jak dziś może oznaczać , że trend wydaje ostatnie krzyki. Hossa od 09 wygląda praktycznie jak model fal elliota zgodnie z nimi powinniśmy mieć teraz zbudowanie bazy w okolicach 2200 ,po to aby ponownie podąć próbę testu okolic 2500 do 2600. Linie oporu Di napolli też podobnie podpowiadają. Oby racje mieli ludzie dobrej woli (:
|
|
Wysłane:
26 maja 2010 18:06:27
Ale jaki trend? Spadkowy? Wzrostowy? W jakim terminie? Taka świeczka w dołku oznacza odbicie, nie wiadomo tylko jak wysokie. Co innego gdyby pojawiła się przy szczytach. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
26 maja 2010 18:20:48
Źle sformowałem. Dzisiejsza sytuacja (powstanie białej świecy przy wielkich obrotach) ma wymowę jak dla mnie pesymistyczną. Wolumen który zdobyła świeca pozwoli jej z pewnością dotrzeć do 2400 , co (jak pisał kolega wyżej) umożliwi paro procentowy zarobek tym którzy dokonali dziś zakupów, dalej jednak nie ma fundamentalnych podstaw do wzrostów.
Edytowany: 26 maja 2010 18:30
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
26 maja 2010 18:30:26
Verion napisał(a):mathu napisał(a):Ale jaki trend? Spadkowy? Wzrostowy? W jakim terminie? Taka świeczka w dołku oznacza odbicie, nie wiadomo tylko jak wysokie. Co innego gdyby pojawiła się przy szczytach. Źle sformowałem. Dzisiejsza sytuacja (powstanie białej świecy przy wielkich obrotach) ma wymowę jak dla mnie pesymistyczną. Wolumen który zdobyła świeca pozwoli jej z pewnością dotrzeć do 2400 , co (jak pisał kolega wyżej) umożliwi paro procentowy zarobek tym którzy dokonali dziś zakupów, dalej jednak nie ma fundamentalnych podstaw do wzrostów. Sory ale jak nie ma fundalentalnych podstaw do wzrostu to jakie sa fundamentalne podstawy do spadkow ??
|
|
Wysłane:
26 maja 2010 18:32:05
Raport z pola bitwy:  kliknij, aby powiększyćThe recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-07 Wpisów: 89
Wysłane:
26 maja 2010 18:33:51
Verion napisał(a):dalej jednak nie ma fundamentalnych podstaw do wzrostów. a zeby spadac po -3% pare dni pod rzad sa? spolki beda bankrutowac jakos masowo niedlugo? Sytuacja krajow moze i jest nieciekawa, ale to nie od dzisiaj wiadomo, a co do fundamentow jesli patrzec na ceny akcji to nie wydaje mi sie zeby byly jakos przewartosciowane... tak wiem ze jak wszystko poleci to nikt sie nie obroni, ale mowienie ze nie ma fundamentow do wzrostow spolek ktorych ceny nie sa zbyt wygorowane a ich perspektywy na przyszlosc sie raczej poprawiaja to juz nie do konca prawda... Pozdr
|
|
Wysłane:
26 maja 2010 18:36:54
Przede wszystkim jest jedna sprawa - sprzedawaj plotki, kupuj fakty. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
|
|
Wysłane:
26 maja 2010 18:42:39
Sytuacja w UE to mało ? Wygenerowanie pakietu pomocy 750 mld który w konsekwencji nie rozwiązuje nic u podstaw , a jest zwalczaniem jednego zadłużenia drugim, napięcia na bliskim wschodzie , zadyszka Chińskiej gospodarki, nasza powódź. Zaciskanie pasa Hiszpani Włoch , Portugalii co w konsekwencji , jeśli ma być dalej utrzymywany wzrost, należy wyprodukować więcej, mniejszym kosztem, a nadwyżkę pochłonąć redukując tym sposobem deficyt co w tych państwach wiecznej sjesty dla mnie będzie ciekawym zjawiskiem, więc nie przykładam do tego wielkiej wiary i drugie co bardziej prawdopodobne. Zatem pozostają większe podatki lub poprzez inflacje zmniejszenie dochodów co spowoduje zahamowanie wzrostu gospodarczego, a to oznacza z miesiąca na miesiąc gorsze wyniki , co w konsekwencji odbije się na kursie.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-07 Wpisów: 89
Wysłane:
26 maja 2010 19:24:16
no dobrze, fundamenty krajow sa niezaciekawe, ale czarne scenariusze o ile sie zaczna spelniac wogole to jak dla mnie kwestia raczej w perspektywie kilku lat a nie teraz- np jako taka przyczyna kolejnego powaznego kryzysu. Aktualnie to wydaje mi sie ze jak bedzie trzeba to bardziej dopompuja i znow sie uciszy.
A fundamenty spolek w PL? Polacy przestana tankowac benzyne, jesc, budowac do Euro bo w Grecji nie chca sobie dac uciac 13 i 14 pensji? Wydaje mi sie ze zawirowania zawirowaniami, ale perspektywy naszych spolek sa nienajgorsze, a dzisiejsze ceny nie sa wysokie.
Poza tym kapital musi byc gdzies lokowany, to gdzie tam ladowac w potencjalnych bankrutow - lepiej w taka zielona wysepke jak Polska :P (taki moj optymistyczny scenariusz ;)
Pozdr
|
|
1 Dołączył: 2010-05-12 Wpisów: 212
Wysłane:
26 maja 2010 19:26:42
Verion w takim razie sprzedawaj akcje lub graj na kontraktach. Trochę już dostaliśm po dupie za t rząd Grecji itd. ale moje spółki jak dobrze się miały tak dalej jest ok. Ciekawi mnie tylko co dzisiaj Amerykanie zrobią :] Albo rajd w jedną, albo w drugą zapewne. @VoX, jak sprawa wygląda na arkuszu zleceń na kontraktach ? W którą stronę pójdzie Ameryka ?
|
|
0 Dołączył: 2008-11-12 Wpisów: 364
Wysłane:
26 maja 2010 19:56:47
warto tez wspomniec o tym ze gielda dyskontuje przyszlosc, wiec to co juz wszyscy wiemy o pomocy od UE i sytuacji Grecji itp jest juz w cenach akcji...
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
26 maja 2010 20:47:31
Bartosz napisał(a):to co juz wszyscy wiemy o pomocy od UE i sytuacji Grecji itp jest juz w cenach akcji... Pytanie tylko czego jeszcze NIE wiemy i co teraz będziemy dyskontować
|
|
0 Dołączył: 2009-09-10 Wpisów: 57
Wysłane:
26 maja 2010 21:07:30
Jako ciekawostka, oto łączne punktowe zyski/straty Dow Industrials przypadające na kolejne dni tygodnia, od początku roku do mniej więcej połowy maja:
- Monday up 1,076 - Tuesday up 12 - Wednesday up 114 - Thursday down 841 - Friday down 721
Pewnie w obecnym burzliwym okresie statystyki nie działają, ale ogólnie najlepiej byłoby kupować w piątki na zamknięciu i sprzedawać w poniedziałki. Ktoś wie czy u nas jest podobny schemat, czy jest dzień opóźnienia...?
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
26 maja 2010 21:13:25
Rzuciłem okiem na światowe indeksy. Musze przyznać, że techniczna sytuacja nie jest szczególnie prowzrostowa. Warto wiedzieć, że: BOVESPA, CAC40 - zaliczyły double topy, SHANGHAI - wybił wsparcie i odbił sie od powstałego oporu, NIKKEI - wybiło w dół z klina IBEX - w trendzie spadkowym, przy dolnej bandzie ATGI - przemilczę, idą na zeszłoroczne minima, dodatkowo na wykresie gigantyczny RGR, niech bógowie mają ich w opiece, heh SP500, DAX - na razie przegrywają walkę o powrót ponad linię trendu, ale nie jest jeszcze tak źle, jak na wymienionych wcześniej indeksach, FTSE - odbiło się od lini trendu Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
26 maja 2010 21:16:14
Dostaniemy silnym USD po plecach. UE zaciskając pasa , powoduje zarazem zmniejszenie potrzeb na dobra , które my im eksportujemy, miedź , samochody, stał itd. To się przełoży bezpośrednio na nasze wyniki. Nie wiadomo czy pakiet pomocy nie skomplikuje , wpływu dotacji z UE , który my mieliśmy otrzymać , na nasze sprawy i rozwój. USD/EUR kreśli nowe minima więc do nie koniec exodus-a z EUR , ta dywergencja daje powody do umiarkowanego optymizmu. USA musi w ten sposób lecieć z ceny za ropę , aby utrzymać wolumen sprzedaży na stałym poziomie. Co daje w konsekwencji mniejszy przychód im co z kolei nie wpływa dobrze na ich deficyt.
Arkuos...może też zdradzisz w czym tam sobie skubiesz ?:)
Z tym dyskontowaniem to byłbym ostrożny w sensie czy już wszystko. Na razie połknięta została Grecja z jej pakietem, niedawno doszły problemy z Hiszpanią, Italią , Portugalią i chyba Węgry ? teraz fuzje banków (silniejszy wyciąga słabszego), dalej mamy próby zakładania "kagańców" na rynki, tego chyba zbyt wiele aby oprzeć się na 2200. Póki co mamy ogólniki polityków, zobaczymy co będzie jeszcze jak zostaną powywlekane na światło dzienne inne dane. Gdy pojawił się problem z Grecją Zaczęto drążyć ich finanse agencja ratingowa postarała się o uaktualnienie ratingu, a także uaktualniono deficyt. Tak samo teraz może być z kolejnymi kandydatami , zostaną ujawniane ich kolejne chwasty i wyrywane (dyskontowane) przez rynek , aż dojdziemy do żyznej gleby na , której zaczniemy od nowa. Dla mnie sprawa z pakietem pomocy to jak pożyczka kumplowi 1 tys podczas gdy zarabia 500 a wydaje 700, ten długo wydaje się póki co nie do oddania :/
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
26 maja 2010 21:25:45
no panowie, nie wiem jak wy, ale ja dzisiaj dobrałem tłustych S-ek na fixie. Nasze wzrosty są conajmniej o 2-3% za duże w porównaniu z USA. na chwilę obecną, bo sesja w Juesej trwa. co do arkusza zleceń dziś nie byłem w stanie ocenić co robi grubas. może sobie sesję odpuścił? Cytat: Nie wiadomo czy pakiet pomocy nie skomplikuje , wpływu dotacji z UE , który my mieliśmy otrzymać , na nasze sprawy i rozwój.
niestety wiadomo że dotacje będą mniejsze niż mogłyby być gdyby nie PIGS-y. A to świnie.
Edytowany: 26 maja 2010 21:29
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
26 maja 2010 21:28:07
pierwsza uwaga, od kilku tygodni gramy w grę, "co dzisiaj w stanach zrobią w końcówce" raz up, raz down. nie ma w tym ani sensu, ani reguły AT, AF umiera na naszych oczach. później napiszę parę słów ogólniej, ale dla mnie to już jest ruletka
Edytowany: 26 maja 2010 21:32
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.