PARTNER SERWISU
pfqgkvzk
83 84 85 86 87
del-13112024-v5
0
Wpisów: 23
Wysłane: 31 sierpnia 2010 17:39:45 przy kursie: 17,74 zł
giełda potrafi być nieobliczalna
i w cale bym się nie zdziwił gdyby jutro kpx wyladowal na +

troche dziwi ze mimo tylu nowych kontraktów, dobrej opini na rynku, nadal firma generuje tak mały dochód

MIRO2010
0
Wpisów: 8
Wysłane: 31 sierpnia 2010 18:16:00 przy kursie: 17,74 zł
Co z tym Kopexem ?? Wprawdzie raport TO juz jest historia więc kurs powinien wreszcie pójść UP po dobrych wiadomościach z kraju i nie tylko. Słaby zysk netto ale przychody utrzymane.
Kupiłem po 19 zł i czekam

walmich
0
Wpisów: 66
Wysłane: 31 sierpnia 2010 18:50:21 przy kursie: 17,74 zł
MIRO2010 napisał(a):
Co z tym Kopexem ?? Wprawdzie raport TO juz jest historia więc kurs powinien wreszcie pójść UP po dobrych wiadomościach z kraju i nie tylko. Słaby zysk netto ale przychody utrzymane.
Kupiłem po 19 zł i czekam

O jakim raporcie mówisz? Bo ja chętnie bym się z tą najnowszą "historią" zapoznał?

luki9222
0
Wpisów: 52
Wysłane: 31 sierpnia 2010 19:49:20 przy kursie: 17,74 zł
pojawiaja sie juz pierwsze opinie.

Kopex mniej zarobił w pierwszym półroczu
kbac 31-08-2010, ostatnia aktualizacja 31-08-2010 19:02
Trzeci co do wielkości na świecie producent maszyn górniczych miał w pierwszym półroczu 24,7 mln zł zysku netto wobec 57,4 mln zł w analogicznym okresie ubiegłego roku. Wynik ten osiągnął przy zbliżonych przychodach na poziomie 1,1 mld zł

Zysk na działalności operacyjnej wyniósł w minionym półroczu 35,6 mln zł wobec 103 mln zł w pierwszym półroczu 2009 roku. Zysk na jedną akcję zwykłą wyniósł 0,28 zł wobec 0,77 zł w analogicznym okresie 2009 r. Spółce udało się zmniejszyć m.in. zobowiązania długoterminowe z 215 mln zł w pierwszym półroczu 2009 r. do 134,7 mln zł w minionym półroczu.

Zdaniem Krzysztofa Jędrzejewskiego, głównego udziałowca Kopeksu, drugie półrocze powinno być dla spółki lepsze niż pierwsze. W rozmowie z „Rzeczpospolitą” przypomniał, że na wyniki w pierwszym półroczu 2010 r. wpływ miała m.in. restrukturyzacja spółek z grupy Kopex – polskiego Tagoru oraz spółek w Serbii.

parkiet.com

nie ma wielkiego poruszenia z powodu mniejszego niz zakladany zysku. widać ze restrukturyzacja w toku. o tym wspomina Marian.

Watch D podaj swoje przemyślenia.

pzdr

ps. z tym konkursem to google.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 31 sierpnia 2010 20:08:14 przy kursie: 17,74 zł
Kopex na dobrą sprawę jest nieudacznikiem. Nie tworzy wartości dla akcjonariuszy ani dla siebie. W tej chwili jest to jedna z najniżej notowanych majątkowo spółek na całej giełdzie. Pozostałe wskaźniki ma w normie, a ogólny ogląd jest taki, że ani to okazja ani zdzieranie skóry. Ot wielka nieruchawa spółka, z której nie wiadomo kiedy coś będzie
www.stockwatch.pl/gpw/kopex,wy...
Sprawozdanie za I półrocze nie niesie wiele nowego, raczej zawodzi, choć są pierwsze jaskółki możliwej restrukturyzacji firmy w kierunku większej zyskowności.

Wyjaśnijmy na razie miraż wskaźnikowy, bo wg C/ZO czy C/P Kopex wypada ani źle ani dobrze. Natomiast w jego kapitałach własnych jest ponad 1,2 mld zł premii zapłaconych w przejęciach skupowanych spółek. To około połowa wartości księgowej. Jeśli odrzucić ją jako zmarnowane pieniądze, otrzymalibyśmy C/WK około 1,1 czyli rozsądnie. Czy na pewno zmarnowane? Oczywiście. Przecież premię płaci się za możliwość generowania zysków, czyli rentowność majątku, a tutaj mimo przejęć, zysków brak. To znaczy są śladowe i jak pokazuje struktura segmentów operacyjnych, nawet zyskowne segmenty znacznie straciły swoją rentowność. Marżę budują niektóre polskie spółki plus Hansen, poza tym jest biednie.

II kwartał zamknął się spadkiem przychodów o ponad 6%. Może to niewiele, ale w kasie mniej o 31 mln zł przychodów i prawie 18 mln zł mniej marży. Grupa wcale nie zaprzestała handlu energią, dalej - choć na trochę mniejszą skalę - przewala fakturki robiąc mikrowynik. Można by już dać spokój i przestać udawać mocarstwo. Niestety, przychodów i marży brakuje tam, gdzie historycznie zawsze były: w produkcji i sprzedaży własnych wyrobów, czyli maszyn górniczych i elektroniki. Nieco wzrósł segment usług górniczych. Efekt jest taki, że mamy jeden ze słabszych kwartałów na przestrzeni ostatnich 2 lat, poniżej pół miliona złotych przychodów i zysk operacyjny cieniuteńki bo 12 mln zł.

Majątek spółki jest z tego powodu nieproduktywny. Niecałe 2,7% średniorocznego zwrotu z aktywów znaczy, że firma imploduje: pozyskuje kapitał (np. pożycza pieniądze, emituje akcje), a następnie uzyskuje zwrot poniżej inflacji. Rentowność kapitału własnego też jest przeraźliwie niska, poniżej 2,8%. Lepiej byłoby trzymać w banku te 2,3 mld złotych i uzyskiwać rocznie bez łaski (i bez ryzyka gospodarczego) te powiedzmy 85 mln zł odsetek netto rocznie, co jest na poziomie aktualnie osiąganego zysku netto.

Wynik się pogorszył o tyle, że w samym II kwartale przyniesiono 15 mln zł netto, a rok wcześniej 19 mln zł. Wynik I półrocza 2009 r. był +57 mln zł, teraz +25 mln zł. Ale są pozytywne tendencje, które zasygnalizowałem. Po pierwsze, w wyniku jest aż 20 mln zł odpisów amortyzacyjnych, które nie są kosztem gotówkowym. Dlatego nieco bardziej miarodajna od marzy zysku netto jest marża EBITDA, a oparty o nią wskaźnik pokazuje, że rynek wycenia spółkę optymalnie. To z kolei pozwala raczej spać spokojnie co do ryzyka nagłego spadku kursu. Ale nagły wzrost też nie grozi.
Druga rzecz to przepływy: w II kwartale i całym I półroczu wygenerowano wysoką gotówkę operacyjną, dzięki czemu sfinansowano inwestycje bez znacznego zaciągania kredytów. Wprawdzie w kasie jest nadmiar gotówki, aktualnie ponad 178 mln zł, ale kryzys się jeszcze nie skończył i lepiej mieć poduszkę niż jechać na styk. W przeszłości generowanie gotówki operacyjnej było nierówne, zaś gdyby tendencja się utrzymała, oznaczałoby to że grupa kończy fazę inwestycji i zaczyna fazę częściowego wycofywania kapitału. Zredukowała też kapitał obrotowy. Niestety jeszcze nie odda go akcjonariuszom. Jeden z Kolegów wspomniał, że spadło zadłużenie długoterminowe - tak, ale wzrosło krótkoterminowe, po prostu kredyty "dojrzewają". Trzeba je będzie rolować lub częściowo spłacić. Optowałbym za tym drugim, chociaż w części. Grupa ma wprawdzie ogólne zadłużenie tylko 31%, ale poziom kredytów 560 mln zł jest trochę za wysoki i można by zaoszczędzić na odsetkach.

Od dłuższego czasu piszę, że spółka rosła bez ładu i składu, nic z tego nie mając. Dlatego odbieram pozytywnie zamknięcie serbskich spółek. Wprawdzie jest na nich strata, ale już ostatnia. Jeśli ludzie z Kopeksu chcą robić interesy na tamtych terenach, to wystarczająco poznali otoczenie rynkowe i lokalnych bossów, aby obsługiwać ich z Katowic. Nadmiar spółek szkodzi, jestem za dalszym zamykaniem bezsensownych inwestycji, jak biogazownie (już pozamiatane) czy salon samochodowy.

Spojrzałem jeszcze na aktywność, bo zastanowiły mnie rosnące zapasy. To wynik słabszej sprzedaży, lecz współczynnik rotacji nie wyrwał się jeszcze spod kontroli: 91 dni. Tutaj przydałaby się korekta odrzucająca np. energię, ale to już jest głębszy poziom analizy. Na anszym, poziomie niestety widać, że gorzej płacą odbiorcy, należności rotują wolniej i sięgnęły 96 dni. Zobowiązania nieco przyspieszyły i łącznie cykl konwersji gotówki utrzymuje się na 120 dniach. Nie jest to bardzo dużo, nieco więcej niż w przeszłości, ale od tej strony sytuacja jest zdrowa.

Po raporcie wartość księgowa na akcję wzrosła do 32,15 zł, wolniej bo przybyło akcji, ale uwaga jest taka jak na początku: można ją spokojnie podzielić przez dwa. Kopex daje swoim akcjonariuszom tylko jeden komfort: uczciwie raportuje. Nie stosuje sztuczek z przeszacowaniami czy innymi źródłami papierowego zysku. Na moje oko można mu wierzyć i to już jest coś. Za to ocena tego co widać jest jak dla mnie niekorzystna. To nie wielkość firmy, nowe kontrakty ani przychody są miarą sukcesu, tylko zyskowność. Jeśli wziąć inne spółki z sektora maszynowego, działające dla górnictwa, widać że Kopex powinien kosztować ze 2x tyle.
www.stockwatch.pl/Stocks/Secto...
Ale on jest dobry na razie tylko w przejęciach. Późniejsza integracja i odpracowywanie zapłaconych pieniędzy nie wychodzi. Brak wartości dodanej.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

luki9222
0
Wysłane: 31 sierpnia 2010 23:10:18 przy kursie: 17,74 zł
i co tu teraz robić? w piech i czekac na lepsze czasy czy oddac i szukać innych spółek?

hajdi87
0
Wpisów: 44
Wysłane: 31 sierpnia 2010 23:34:00 przy kursie: 17,74 zł
luki9222 napisał(a):
i co tu teraz robić? w piech i czekac na lepsze czasy czy oddac i szukać innych spółek?

ja bym nie oddawal. wiele tego nie mam ale poczekam. Wierze w to ze Diament Forbesa bedzie kiedys Diamentem na gieldzie.

obym sie nie mylil.

DDN
DDN
0
Wpisów: 113
Wysłane: 1 września 2010 09:25:29 przy kursie: 17,00 zł
Raport mi się nie podoba ale myślę, że gorzej już być nie może. Dobrałem nawet trochę dziś (jak to zwykle po fatalnym raporcie) inwestując w bardzo odległą przyszłość. Whistle

W całym sektorze padaka. Jak ktoś obserwuje Famur jak mu się biznes kurczy już od kilku kwartałów to mimo, że zyskowność ma lepszą niż Kopek ale też jest w czarnej... z powodu takiej a nie innej koniunktury na rynku. Ale wszystko ma swój czas...
Edytowany: 1 września 2010 09:29

luki9222
0
Wysłane: 1 września 2010 10:01:11 przy kursie: 17,00 zł
zastanawia mnie jeszczkto odbierał te paczki po 100 i 200 k na wczesniejszych sesjach. macia jakieś przemyślenia?

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 1 września 2010 10:03:06 przy kursie: 17,00 zł
luki9222 napisał(a):
zastanawia mnie jeszczkto odbierał te paczki po 100 i 200 k na wczesniejszych sesjach. macia jakieś przemyślenia?

Nie zaśmiecaj sobie obrazu rynku przez takie rozważania. Ktoś kupił ktoś sprzedał. Może nawet ta sama osoba realizowała stratę podatkową sprzedając na rachunek w innym DM.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 1 września 2010 15:33:49 przy kursie: 17,00 zł
Jeden z głównych konkurentów Kopka, Joy Global (choć nie dam sobie ręki uciąć, czy sam postrzega KPX jako swojego konkurenta), pokazał wyniki bardzo podobne, tj. nieduży spadek przychodów i pogorszone zyski

Cytat:
NEW YORK (AP) -- Mining equipment maker Joy Global says net income slid nearly 5 percent in the third quarter as sales slipped, but it is raising its 2010 forecast on a surge in new orders.

Developing nations continue to press for raw materials, driving the global economy at a "more measured and sustainable pace," the company says. New orders jumped 51 percent in the period.

The company, based in Milwaukee, reported earnings of $118.5 million, or $1.13 per share, for the third quarter, compared with $124.3 million, or $1.21 per share, a year earlier. Revenue fell 11 percent to $850 million. The results beat Wall Street's profit expectation, but missed revenue estimates.

Joy Global Inc. increased its forecast for 2010 net income to between $4.10 and $4.15 per share.

finance.yahoo.com/news/Joy-Glo...

ale twierdzi, że nadrobi je z nawiązką w II połowie roku, bo odczuwa zwiększony napływ zamówień.
Edytowany: 1 września 2010 15:34

Gangi
0
Wpisów: 57
Wysłane: 1 września 2010 15:44:10 przy kursie: 17,00 zł
chcialem wywalic kpx blisko 10000szt srednia okolo 24zlcrybaby - ale poczekam jeszcze tydzien nie wiem czemu ale mam nieodparte wrazenie ze to co sie teraz dzieje to jakies male zamieszanie przed nowa fala wzrostowa - podobne odczucia mialem wczesniej jak podnosilo sie z podobnych poziomow - mysle ze ten co musi sprzedac sprzeda a ten co ma kupic to kupi i bedzie dobrze - mam wrazenie ze teraz my leszcze nie mamy mozliwosci wplyniecia w zaden sposob na kurs

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 1 września 2010 16:08:52 przy kursie: 17,00 zł
Kopek zatacza kolo - na poczatku lipca tez kosztował 17 zł by potem ładnie urosnąć do prawie 19,5 zł .... może ten dzisiejszy spadek spowoduje w końcu trwałe odbicie od dna?
Edytowany: 1 września 2010 16:11

DDN
DDN
0
Wpisów: 113
Wysłane: 1 września 2010 17:49:42 przy kursie: 17,00 zł
Ale na podstawie jakich przesłanek ma odbijać, hę? Po takim słabym raporcie?
Po wypowiedzi prezesa?
Edytowany: 1 września 2010 17:51

DugHoliday
PREMIUM
0
Wpisów: 28
Wysłane: 1 września 2010 18:19:19 przy kursie: 17,00 zł
na podststawie:
a) restrukturyzacji która mam nadzieję zatoczy szerszy krąg
b) wreszcie coś ruszyło się z kontraktami, analizując poprzednie dwa nędzne kwartały, trochę tych umów jest więcej
c) spółki węglowe chyba są w lepszej kondycji

sam tu siedzę ponad 3 lata z kilkunastoma K więc może jestem troche optymistą na wyrost, mimo wszystko trzymam i dokupuję, nie wiem tylko na ile mi starczy cierpliwości.

kuzi
0
Wpisów: 40
Wysłane: 1 września 2010 19:28:52 przy kursie: 17,00 zł
Wykres przełamie się ku górze, to będzie można myśleć o wejściu...na razie trend jest jeden i nie ma co się pocieszać, bo tak to można czekać latami i mówić że odbije....siwa broda wam urośnie do tego czasu.

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 1 września 2010 22:46:37 przy kursie: 17,00 zł
Dziś odpalił mi ostatni pocisk zakupowy lekko poniżej 17zł. Teraz trzeba pomyśleć gdzie tu stopa postawić.
Albo my ich, albo oni Was.

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 1 września 2010 23:00:30 przy kursie: 17,00 zł
wujek_staszek napisał(a):
Kamil jak widać na malunku linia ma jakieś znaczenie. Jak silne to się przekonamy.

Jeszcze świeczka miesięczna. Znowu wsparcie na długoterminowej lini trendu, średniej 100-miesięcznej oraz połowa wielkiej czarnej gromnicy z 10.2008.

kliknij, aby powiększyć

Wujku, wsparcie padło. Teraz technika chyba nie pomoże. Myślę że kopex czeka dosyć długa konsolidacja na poziomach 15-18zł w oczekiwaniu na lepszą przyszłość. Kolejne kwartały pewnie będą lepsze, co nie znaczy dobre. Do 2011 fajerwerków nie będzie i na razie nie kupuję.
Aktualnie: MRB(100%)

pio355
0
Wpisów: 237
Wysłane: 1 września 2010 23:34:22 przy kursie: 17,00 zł
WatchDog napisał(a):
Jeden z głównych konkurentów Kopka, Joy Global.... pokazał wyniki bardzo podobne, tj. nieduży spadek przychodów i pogorszone zyski

to ważne info WD, daje szerszą perspektywęThink
Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 2 września 2010 00:10:03 przy kursie: 17,00 zł
v3nom napisał(a):
Ja szczerze mówiąc liczę na dobry raport. Czy się przeliczę?

v3nom napisał(a):
Stare prognozy Kopexu:

Cytat:
Jędrzejewski powiedział, że I kwartał tego roku będzie lepszy od IV kwartału roku ubiegłego. Zapewnił jednocześnie, że kolejne kwartały będą lepsze od pierwszego.

Przedstawiciele firmy poinformowali, że na tegoroczne wyniki grupy duży wpływ będą miały rezultaty Przedsiębiorstwa Budowy Szybów.

"Ta spółka jest bardzo mocno zakontraktowana, na dwa lata do przodu. Są to roboty specjalistyczne, wysokomarżowe. To przełoży się w dużym stopniu na wynik 2010 roku" - powiedział Jędrzejewski.

gielda.onet.pl/kopex-zapowiada...

No to wygląda na to, że się przeliczyłem. Trochę mnie ten raport zmęczył, nie ukrywam. Technicznie rzecz ujmując będzie test lokalnego dna. Nawet nie chce mi się wyznaczać teraz zasięgu, jak padnie wsparcie. Patrząc na fundamenty może chwilkę potrwać zanim trend wzrostowy się wyklaruje.

A i prognozy z początku roku się nie sprawdzają.
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 2 września 2010 00:11

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

83 84 85 86 87

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,263 sek.

nxyacpjt
feisriov
rqenehdx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
egyebyly
jxljcpeo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat