0 Dołączył: 2010-07-31 Wpisów: 123
Wysłane:
22 września 2010 20:37:41
przy kursie: 5,96 zł
STS-ami i RSI-ami bym się akurat nie przejmował. Spółka zadebiutowała niedawno, na dodatek z pewnym dyskontem, więc jest duża szansa, że jeszcze przez długi czas nitki STS i RSI będą owinięte wokół górnej krawędzi - czytaj: właściwie bezużyteczne :) Te narzędzia raczej nie nadają się do analizy tego przypadku. 5,85? Biorąc pod uwagę dzisiejszą skalę wyprzedaży i możliwy spory udział płochliwych, początkujących inwestorów, nie zdziwiłbym się, gdyby kurs wsparł się dopiero w rejonie 5,70...
Edytowany: 23 września 2010 06:48
|
|
0 Dołączył: 2009-09-05 Wpisów: 278
Wysłane:
23 września 2010 08:26:29
przy kursie: 5,96 zł
Znaczna część płochliwych moim zdaniem uciekła wczoraj kiedy to kurs spadł poniżej 6 zł. Pokonanie tej "magicznej bariery" zapewne podziałało...
Edytowany: 23 września 2010 08:26
|
|
0 Dołączył: 2010-06-22 Wpisów: 68
Wysłane:
23 września 2010 10:57:40
przy kursie: 5,83 zł
Czy ktoś może wie jakie ilości akcji dostawali pracownicy / na osobe?
|
|
|
|
1 Dołączył: 2009-10-29 Wpisów: 273
Wysłane:
23 września 2010 11:41:18
Najprawdopodobniej zależało to od stażu pracy w firmie. Jeśli pracownik był długo związany z Tauronem otrzymał odpowiednio więcej od osoby , która pracowała krótko.
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
23 września 2010 14:24:57
Jak pisalem wczoraj- nie jest dobrze. Pewnie czeka nas trudny miesiac ,a moze sytuacja sie juz utrzymac do listopada(jak pisalem debiut GPW)
|
|
0 Dołączył: 2010-06-25 Wpisów: 86
Wysłane:
23 września 2010 14:36:21
kokospl napisał(a):Jak pisalem wczoraj- nie jest dobrze. Pewnie czeka nas trudny miesiac ,a moze sytuacja sie juz utrzymac do listopada(jak pisalem debiut GPW) Jedyny powód przez który tak uważasz to debiut GPW? Bo poza tym to nic się w samym Tauronie nie zmienia. Niech jeszcze trochę spadnie to się dokupi trzeci pakiet (poprzednie na IPO i po 5,04):)
|
|
0 Dołączył: 2010-09-17 Wpisów: 34
Wysłane:
23 września 2010 14:44:01
Dziś generalnie jest nieciekawa sytuacja na całej giełdzie, więc martwiłbym się dopiero gdyby cała giełda szła do góry a tauron w odwrotnym kierunku :)
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
23 września 2010 15:00:56
janinho napisał(a):kokospl napisał(a):Jak pisalem wczoraj- nie jest dobrze. Pewnie czeka nas trudny miesiac ,a moze sytuacja sie juz utrzymac do listopada(jak pisalem debiut GPW) Jedyny powód przez który tak uważasz to debiut GPW? Bo poza tym to nic się w samym Tauronie nie zmienia. Niech jeszcze trochę spadnie to się dokupi trzeci pakiet (poprzednie na IPO i po 5,04):) Nie jedyny, po prostu uwazam,ze przy spadkach i nadchodzaca "wielka prywatyzacja" mase drobnych zrealizuje zyski i przerzuci je na GPW. Oczywiscie to nie byl powod tych spadkow od kilku dni,ale moze byc przyczyna ich poglebienia...
|
|
0 Dołączył: 2009-04-06 Wpisów: 45
Wysłane:
23 września 2010 18:20:06
Kurs wzrósł o 20%. Korekta jest oczywista. To czy spadnie do 5,70 czy do 5.30 tego nikt nie wie. Jak ktos sprzedal powyzje 6 pln to nic tylko czekac na nowe sygnaly kupna. Jak ktos nie sprzedal bo liczyl na wieksze zyski to jeszcze bedize musial troche poczekac. Potencjał do wzrostow jak najbardziej jest i chwilowe spadki nic nie znacza. Jak dla mnie im wieksza korekta teraz tym lepiej, taniej odkupie. Jedyny prawdziwy opór jest w okolicach 5 pln tak naprawdę, ale chyba nikt nie sadzi ze bedzie jeszcze kiedys taka promocja ;)
|
|
0 Dołączył: 2010-06-22 Wpisów: 68
Wysłane:
24 września 2010 01:29:41
Nie demonizowałbym tak tego debiutu GPW, do tej pory przy jeszcze jednej, 2 takich korektach i tak wszyscy plochliwi albo planujacy przeniesienie sie na nowe IPO wypadna z gry  Im szybciej tym lepiej p.s. kiedy to w koncu przymierzamy sie do wejscia, do wig20?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-07-31 Wpisów: 123
Wysłane:
27 września 2010 20:37:39
przy kursie: 6,07 zł
Ktoś przytomnie zapytał, czemu tu tak cicho, ale - zapewne z uwagi na niewielki ładunek merytoryczny - jego wypowiedź została chyba usunięta (a przynajmniej była, a teraz jej nie ma) :) Myślę, że to celne pytanie i odpowiadam: ta cisza to najpewniej konsternacja. W ciągu kilku sesji zdążyło - rzadkość przy spółce tego kalibru - niemiłosiernie zaboleć (uciszając byki), potem euforycznie wzrosnąć (kneblując niedźwiedzie), a dziś trudno właściwie powiedzieć, co się właściwie działo. Dobrym podsumowaniem jest dzisiejsze zamknięcie, na którym ktoś oddał, a ktoś wziął 1,25 miliona akcji. Papier niedowartościowany, a jednocześnie wygląda, jakby ktoś wyskakiwał z bardzo dużych ilości akcji. Konia z rzędem temu, kto wskaże kierunek  Mnie się wydaje, że jutro spadnie albo wzrośnie ;)
|
|
1 Dołączył: 2010-08-15 Wpisów: 183
Wysłane:
27 września 2010 20:40:58
Idealnie określiłeś :P Według mnie kurs w trendzie średnioterminowym i długoterminowym będzie podążać ku górze. Ja sam wyszedłem dawno ze spółki (na samym początku ze stratą ale nie żałuje, wiele przez ten czas się nauczyłem). Mój ojciec siedzi na nim długoterminowo i słusznie.
Edytowany: 27 września 2010 20:43
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
27 września 2010 22:29:54
kurp napisał(a):Papier niedowartościowany, a jednocześnie wygląda, jakby ktoś wyskakiwał z bardzo dużych ilości akcji. Konia z rzędem temu, kto wskaże kierunek  Mnie się wydaje, że jutro spadnie albo wzrośnie ;) to czy jutro spadnie czy nie nie ma znaczenia. ważne po ile bedzie za rok. mam nadzieje ze krotkoterminowo zleci jak najnizej, załaduje kolejny wagon EEX
|
|
0 Dołączył: 2009-05-06 Wpisów: 112
Wysłane:
28 września 2010 12:57:46
przy kursie: 6,09 zł
TAURON POLSKA ENERGIA SA zawiadomienie o nabyciu akcji przez członka rady nadzorczej
28.09. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 36/2010
Zarząd TAURON Polska Energia S.A. (Spółka) informuje, że w dniu 28 września 2010 r. Spółka otrzymała zawiadomienie w trybie art. 160 ustawy o obrocie od członka Rady Nadzorczej Spółki. Zawiadomienie dotyczy transakcji nabycia 2.000 akcji Spółki, w tym: - 640 akcji Spółki po cenie 5,86 złotych za akcję, - 1.360 akcji Spółki po cenie 5,83 złotych za akcję. Transakcje miały miejsce w dniu 23 września 2010 r. na rynku regulowanym podczas sesji zwykłej. Podstawa prawna: Art. 160 pkt 4 Ustawy o obrocie - informacje o transakcjach osób mających dostęp do informacji poufnych
|
|
0 Dołączył: 2009-08-03 Wpisów: 1
Wysłane:
28 września 2010 19:58:37
przy kursie: 6,09 zł
kurp napisał(a):Papier niedowartościowany, a jednocześnie wygląda, jakby ktoś wyskakiwał z bardzo dużych ilości akcji. Konia z rzędem temu, kto wskaże kierunek  Mnie się wydaje, że jutro spadnie albo wzrośnie ;) Sugestia trochę bez sensu. To że ktoś sprzedał dużą ilość akcji w tej cenie, nie oznacza że papier jest przewartościowany, bo sprzedaje zapewne jakaś gruba ryba. Sprzedał ktoś kto zarabia kupując sprzedając, albo po prostu postanowił na chwilę część kasy ulokowac gdzieś indziej. Poza tym ogromne obroty były zaraz po emisji; czy to ozaczało, że sprzedawał jakiś idiota? Oczywiście, że nie.
|
|
6 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 78
Wysłane:
2 października 2010 11:19:45
przy kursie: 6,10 zł
Ja mam pytanie toche z innej beczki , na ktoryms z forum widzialem post , w ktorym autor przedtsawial jakies tam wyliczenia dlaczego oplaca mu sie trzymac Taurona pomimo iz jest stagnacja ( bylo to w czasie krecenia sie kolo ceny emisyjnej). I mianowicie napisal ze posaidajac xx papieru moze sobie odliczyc xx % od ceny placonej za energie + dywidenda , co daje mu stabilny zysk bez ryzyka. Stad moje pytania : - Czy jest to prawda , i naprawde istnieje taki przywilej dla posiadaczy akcji? - Jesli tak , to czy przyslugiwala by mi w jakis sposob ta znizka , jezeli rachunki sa wystawiane na moja matke , a konto maklerskie jest moje? Konkretniej studiuje w innym miescie , a w domu mam energie a Taurona.
Dziekuje z gory za ewentualna odpowiedz.
|
|
3 Dołączył: 2009-07-15 Wpisów: 176
Wysłane:
2 października 2010 22:13:03
Moim zdaniem papier jest sporo niedowartościowany w porównaniu z innymi dużymi spółkami i jedyną rzeczą, która trzyma go na obecnym poziomie cenowym jest gigantyczna masa przypadkowych ludzi, którzy kupili akcje po 5.13 i dla nich poziom 6 zł to spory zarobek więc wychodzą. Dopóki spora część akcji nie zmieni właściciela z noobów na inwestorów podchodzących pod kątem fundamentalnym będziemy kurczowo trzymać się poziomów podobnych do obecnych.
Jedno jest raczej pewne, kiedyś taki moment musi przyjść i wydaję mi się że wcale długo nie będziemy czekać. Kolejne wyniki finansowe powinny być impulsami do wzrostu.
Edytowany: 2 października 2010 22:23
|
|
0 Dołączył: 2009-04-04 Wpisów: 22
Wysłane:
2 października 2010 22:36:26
Cytat:- Czy jest to prawda , i naprawde istnieje taki przywilej dla posiadaczy akcji? - Jesli tak , to czy przyslugiwala by mi w jakis sposob ta znizka , jezeli rachunki sa wystawiane na moja matke , a konto maklerskie jest moje? Konkretniej studiuje w innym miescie , a w domu mam energie a Taurona.
Dziekuje z gory za ewentualna odpowiedz. [/quote] Tak to prawda, dokladne zasady/wymagania Tauron poda w przyszlym roku. Znizka bedzie obowiazywac cca od polowy 2011 roku. Oczywiscie, zeby zalapac sie na znizke to trzeba TRZYMAC akcje do tego czasu. WLASCICIEL akcji bedzie mial prawo do znizki, wiec ... wez odpowiedzialnosc za mamy rachunki
Edytowany: 2 października 2010 22:38
|
|
0 Dołączył: 2010-06-19 Wpisów: 384
Wysłane:
3 października 2010 01:29:51
dwóch rzeczy tutaj nie poruszono jakoś umknęły wszystkim po pierwsze Tauron tej zimy poniósł duże straty w postaci uszkodzenia ogromnej ilości linii elektrycznych 1000 pracowników przez ponad miesiąc naprawiało uszkodzenia a mimo to spółka wykazała lepszy wyniki od planowanych myślę że następne wyniki też będą jeszcze lepsze.
Po drugie Tauron ma przewagę nad PGE taką że w przypadku gdy energia będzie sprzedawana na giełdzie to ceny mogą poszybować a Tauron ze względu na położenie może sprowadzać z Czech tani prąd od Cezu zresztą już to zaczął robić był ostatnio artykuł może sprzedawać też instytucja w Czechach co też już zaczął robić.
|
|
0 Dołączył: 2009-05-06 Wpisów: 112
Wysłane:
7 października 2010 15:27:27
przy kursie: 6,08 zł
Tauron i KGHM rozpatrują zmianę paliwa dla bloku w Blachowni na gaz (wywiad) Tauron i KGHM rozpatrują zmianę paliwa dla bloku w Blachowni na gaz (wywiad)
07.10. Warszawa (PAP) - Tauron i KGHM analizują, czy w Elektrowni Blachownia nie postawić bloku energetycznego opalanego gazem, a nie węglem - powiedział PAP Dariusz Stolarczyk, wiceprezes Tauron Polska Energia. Inwestycja mogłaby być zrealizowana w 2015-16 roku, a jej koszt może wynieść poniżej 4 mld zł.
"Dziś patrząc na zagrożenia związane z kosztami emisji CO2, obserwując rynek krajowy i europejski, gdzie gracze odchodzą od węgla, mając świadomość, że popyt na energię rośnie, doszliśmy do wniosku, przeprowadzając analizę, że być może alternatywą dla tej inwestycji (w Elektrowni Blachownia - przyp. PAP) może być inwestycja gazowa" - powiedział PAP wiceprezes Stolarczyk.
Poinformował, że biznesplan inwestycji realizowanej wspólnie przez Tauron i KGHM był przygotowywany pod węgiel, ale spółki będą prowadzić dalsze analizy pod kątem dywersyfikacji i przejścia na paliwo gazowe.
"Ta lokalizacja jest bardzo korzystna, jest w sąsiedztwie sieci gazowej o odpowiednich parametrach, więc samo przyłączenie nie stanowiłoby problemu. Problemem jest ścieżka cenowa, którą ewentualnie moglibyśmy uzyskać od dostawcy gazu i bezpieczeństwo dostaw" - powiedział Stolarczyk.
"Musimy poczekać jak się rozstrzygnie sprawa ilości dostaw i czasu obowiązywania kontraktu gazowego z Rosją" - dodał.
Stolarczyk podkreślił, że ewentualna zmiana paliwa oznaczałaby przyspieszenie procesu inwestycji i obniżenie poziomu nakładów.
"Blok gazowy byłby szybciej i taniej" - powiedział.
"Przy mocy 800 MW to byłoby niecałe 4 mld zł, 3,6-3,7 mld zł" - dodał.
Decyzja o budowie bloku opalanego gazem może zostać podjęta do końca tego roku.
"Jeśli decyzja byłaby w tym roku, to jesteśmy w stanie do 2015-16 roku zrealizować tę inwestycję" - powiedział Stolarczyk.
KGHM i Tauron zapowiadały wcześniej budowę elektrowni węglowej o mocy 910 MW na terenie PKE Elektrowni Blachownia. W marcu powołały w tym celu spółkę "Elektrownia Blachownia Nowa".
Stolarczyk poinformował, że Tauron jest na etapie przetargu na budowę farmy wiatrowej w Wicku o mocy 40 MW.
"Mamy nadzieję, że w perspektywie miesiąca uda nam się wybrać inwestora do realizacji tego przedsięwzięcia" - powiedział wiceprezes.
"Przy ambitnym planie farmę można by oddać na koniec 2011, na początku 2012 roku" - dodał. (PAP)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.