0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
20 maja 2010 15:49:36
przy kursie: 33,10 zł
magnat napisał(a):no i duzo zalezy od jakosci reasekuracji pzu w innych podmiotach, na jakie kwoty sie reasekurowali na zachodzie ale to też kosztuje no i nie wiadomo na jaką opcję są umowy, Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
43 Dołączył: 2009-04-14 Wpisów: 603
Wysłane:
20 maja 2010 17:27:11
WatchDog napisał(a):Cytat:Już początek roku pokazał, jak mocno pogoda może wpłynąć na wyniki PZU. Sroga zima kosztowała ubezpieczyciela 200 mln zł. Rok wcześniej na szkody wyrządzone przez topniejący śnieg spółka wydała jedynie kilka milionów złotych (...) wyborcza.biz/gieldy/1,101260,7...Jest to zagrożenie i szansa. Ubezpieczenia trzeba wypłacać, na co idzie gotówka, ale powodzie jako zmaterializowane ryzyko przyciągają nowych klientów, którzy wcześniej nie widzieli zagrożenia i potrzeby ubezpieczania się. oczywiscie wizja tego że wszyscy nie ubezpieczeni zaraz pójdą sie ubezpieczyc to tylko wizja a wypłata odszkodowań to fakt, nie doszukiwałbym się tutaj na siłe pozytywnych skutków tej powodzi, tym bardziej że wypłacić z kasy będzie trzeba sporą sumę a pozyskanie kilku nowych składek napewno tego nie zrekompensuje, bardziej mi to pod dalsze socjotechniki z IPO wyglada niz jakies sensowne rozważania...jeżeli ktoś mi próbuje wmówić że "klęska żywiołowa" ma dla ubezpieczyciela pozytywne skutki to czuje się ze ktoś mnie ma za idiote
Edytowany: 20 maja 2010 17:29
|
|
0 Dołączył: 2009-10-22 Wpisów: 135
Wysłane:
20 maja 2010 19:49:05
Dlaczego idiotę? Może ta powódź wpłynie negatywnie na wyniki w tym roku, ale patrząc długoterminowo, myślę, że więcej będzie przezornych ludzi, a takie klęski nie zdarzają się co roku.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
20 maja 2010 19:53:57
Technicznie to dna nie widać i tyle. Jutro będzie niżej.
Edytowany: 20 maja 2010 19:55
|
|
43 Dołączył: 2009-04-14 Wpisów: 603
Wysłane:
20 maja 2010 20:08:50
ja nie wierze w przezorność ludzi, tzn nie tyle w przezorność co w takie proste schematy typu ktoś zobaczy powódź czy pożar w telewizji i na drugi dzień pobiegnie do pzu  raczej jestem bardziej skołonny ku postawie "mnie to nie dotyczy", "mi sie to nie przydarzy" i jeżeli ktoś wcześniej niemiał w zyczaju ubezpieczac domu czy kupować autokasko to procent ludzi którzy zmienią zdanie pod wpływem jakiś tam empirycznych doświadczeń jest mały a stawianie ich w przeciwwadze do tysięcy przypadków w których będzie trzeba wypłacić odszkodanie za tę powódź jest smieszny...idąc takim tokiem rozumowania to każdy wzrost liczby wypłacanych odszkodowań i straty z tym związane powinny być pozytywnymi sygnałami na przyszłosc, bo przy każdym wypadku/kolizji/zniszczeniu był ktoś kto to widział i zapragnąl sie ubezpieczyc
Edytowany: 20 maja 2010 20:11
|
|
0 Dołączył: 2008-11-08 Wpisów: 477
Wysłane:
20 maja 2010 22:03:04
A ja mam pytanie. Może ktoś wie, za co z góry dzięki. Jak duży procent ubezpieczeń w takiej firmie jak PZU jest reasekurowany i jak duży tych, które dotyczą właśnie takich wydarzeń, jak powódź i inne tego typu podobne klęski. W ogóle chętnie bym coś poczytał o zasadach reasekuracji w takich firmach? Ma ktoś tu może jakieś doświadczenie lub dobry link na ten temat? Z góry dzięki.
Jak nie - to pomyślimy nad jakimś wywiadem z kimś z PZU. A niech nam pokaże trochę kuchni.
|
|
PREMIUM
4 Dołączył: 2009-01-05 Wpisów: 303
Wysłane:
21 maja 2010 08:20:38
bernie napisał(a):ja nie wierze w przezorność ludzi, tzn nie tyle w przezorność co w takie proste schematy typu ktoś zobaczy powódź czy pożar w telewizji i na drugi dzień pobiegnie do pzu  raczej jestem bardziej skołonny ku postawie "mnie to nie dotyczy", "mi sie to nie przydarzy" i jeżeli ktoś wcześniej niemiał w zyczaju ubezpieczac domu czy kupować autokasko to procent ludzi którzy zmienią zdanie pod wpływem jakiś tam empirycznych doświadczeń jest mały a stawianie ich w przeciwwadze do tysięcy przypadków w których będzie trzeba wypłacić odszkodanie za tę powódź jest smieszny...idąc takim tokiem rozumowania to każdy wzrost liczby wypłacanych odszkodowań i straty z tym związane powinny być pozytywnymi sygnałami na przyszłosc, bo przy każdym wypadku/kolizji/zniszczeniu był ktoś kto to widział i zapragnąl sie ubezpieczyc Zgoda co do tego, że ludzie nie rzucą się nagle gremialnie na ubezpieczenia, ale na pewno przyrosty ubezpieczonych będą, jak tylko ludzie się otrząsną z usuwaniem szkód. Co do wypłat, to jeżeli nie wierzysz w przezorność ludzi , to by oznaczało też, że nie wielu z poszkodowanych się ubezpieczyło. Myślę, że nie ma co spekulować ilu z powodzian było ubezpieczonych. Sama groźba dużych wypłat będzie jednak ciążyła PZU przez pewien czas.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
21 maja 2010 10:22:13
przy kursie: 33,65 zł
Cytat:Zarządy firm ubezpieczeniowych rozesłały do swoich oddziałów i agentów polecenia wstrzymania zawierania umów ubezpieczeniowych od powodzi - alarmuje "Dziennik Gazeta Prawna".
Wiele osób, zwłaszcza z regionów zagrożonych, próbowało w ostatnich dniach wykupić nowe polisy. Bezskutecznie. Większość ubezpieczycieli zawiesiła zawieranie tego typu umów co najmniej do 11 czerwca. Mam link cytatem, tekst jest skrócony biznes.interia.pl/news/od-skut...Niestety, taka jest brutalna codzienność w branży ubezpieczeniowej. Nie na tym powinno jednak polegać zarządzanie ryzykiem, że się go nie kupuje, tylko np. na podniesieniu stawek.
|
|
1 Dołączył: 2010-05-12 Wpisów: 212
Wysłane:
21 maja 2010 10:31:18
No dobra, ale trzebabyło jednak pomysleć o tym wcześniej, a nie jak woda ko połowy płota. Gdy ryzyko powodzi jest powiedzmy aż 25 % to składka powinna wynieść powiedzmy 50 tys. ?
|
|
0 Dołączył: 2008-11-08 Wpisów: 477
Wysłane:
21 maja 2010 21:03:55
le rom napisał(a):Nowe rozdanie akcji w PZU może wygladać tak: [Domniemany Akcjonariat] Skarb Państwa -- 45% GRUBY ---------- 22% |
Ty wiesz ile kosztuje 22 proc. akcji tej spółki? :)
|
|
|
|
Wysłane:
21 maja 2010 21:36:02
Arkuos napisał(a):No dobra, ale trzebabyło jednak pomysleć o tym wcześniej, a nie jak woda ko połowy płota. Gdy ryzyko powodzi jest powiedzmy aż 25 % to składka powinna wynieść powiedzmy 50 tys. ? Po takiej wypowiedzi Cimoszewicza w 1997 r., SLD przegrało wybory.
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
21 maja 2010 21:45:50
WatchDog napisał(a):Cytat:Zarządy firm ubezpieczeniowych rozesłały do swoich oddziałów i agentów polecenia wstrzymania zawierania umów ubezpieczeniowych od powodzi - alarmuje "Dziennik Gazeta Prawna".
Wiele osób, zwłaszcza z regionów zagrożonych, próbowało w ostatnich dniach wykupić nowe polisy. Bezskutecznie. Większość ubezpieczycieli zawiesiła zawieranie tego typu umów co najmniej do 11 czerwca. Mam link cytatem, tekst jest skrócony biznes.interia.pl/news/od-skut...Niestety, taka jest brutalna codzienność w branży ubezpieczeniowej. Nie na tym powinno jednak polegać zarządzanie ryzykiem, że się go nie kupuje, tylko np. na podniesieniu stawek. A moim zdaniem powinni ubezpieczać po normalnych stawkach, ale i też w normalnym trybie - wizytacja w domu ubezpieczonego, ocena ryzyka itp.
|
|
0 Dołączył: 2010-05-24 Wpisów: 1
Wysłane:
24 maja 2010 13:44:47
przy kursie: 34,25 zł
10 czerwca WZARejestracja do jutra 25 maja (ale raczej dzisiaj trzeba pojsc bo biura bo jeszcze muszą wysłać dane), zarejestrowani na walne moga otrzymać liste uprawnionych do walnego na email!Do rejestracji na walne wystarczy przejsc sie dzis do biura maklerskiego, wysyłaja zbiorcze zestawienia dk KDPW, (nie trzeba jechac do spółki z rejestracją) Opłata w wbk 20 lub 30 zł. Kupiłem akcje później i nie zdąże z rejestracja (bo 3 dni od kupna jest sie akcjopnariuszem). Chetnie odkupię listę uprawnionych, może byc aukcja na allegro (mam ok. 100 komentarzy). za 150 zł oceanicpl@gmail.comStr. 6 ogłoszeniaa zwołującego WZA: Akcjonariusz moze ządac przesłania mu listy akcjonariuszy nieodpłatnie pocztą elektroniczną, podając adres, na który lista powinna być wysłana. ządanie powinno zostać przesłane na adres e-mail: oi.pzu@pzu.pl. Akcjonariusz ma takze prawo ządać wydania odpisu wniosków w sprawach objętych porządkiem obrad w terminie tygodnia przed ZWZ. Ogłoszenie: link
Edytowany: 24 maja 2010 13:48
|
|
Wysłane:
26 maja 2010 06:42:13
przy kursie: 33,00 zł
Rośnie konkurencja i rośnie rynek: Cytat:Amerykański Chubb, francuskie MAAF i Credit Agricole – te duże firmy planują zacząć sprzedaż polis w systemie direct – ustaliła „Rz”. Na razie polisy dostępne przez telefon i Internet to zaledwie kilka procent całego rynku
W 2008 r. wartość rynku ubezpieczeń majątkowych wyniosła w Polsce 20,5 mld zł, z czego na rynek direct przypadło ledwie 0,5 mld zł. W ubiegłym roku z 21,3 mld było to 0,62 mld. +zobacz więcej– Rzeczywiście słyszałem, że może nam niedługo przybyć konkurentów – przyznaje Ryszard Bociong, szef Axa Direct. Na nasz rynek ma wejść amerykański Chubb, francuskie
MAAF i Credit Agricole. – W dodatku od dwóch lat w środowisku ubezpieczeniowym mówi się także o powrocie do Polski firmy Zurich Financial Services – dodaje Paweł Zylm, prezes BRE Ubezpieczenia. Zurich działał na nim do 2002 roku.
Skąd tak duże zainteresowanie? – Nasz rynek dla inwestorów może być nawet bardziej atrakcyjny niż bankowy. Wciąż bowiem jest w dosyć małym stopniu nasycony, to znaczy wciąż stosunkowo mało Polaków ubezpiecza dobrowolnie domy czy samochody – mówi Marcin Mazurek, analityk firmy doradczej Intelace Research.
Tę opinię potwierdzają liczby. Wskaźnikiem przedstawiającym znaczenie sektora ubezpieczeń dla gospodarki jest relacja przychodów towarzystw z polis (składki przypisanej brutto) do PKB. Dla polskiego rynku ubezpieczeń majątkowych na koniec 2008 r. wynosił on 1,9 proc., tymczasem średnia dla państw europejskich sięgała 2,9 proc. www.rp.pl/artykul/5,485179_Now...Nowi wchodzą bokiem, czyli atakują segment silnie wzrostowy, gdzie są nieduże koszty wejścia, a liderzy rynku są słabo obecni. W horyzoncie 5 czy 10 lat wiele to nie zmienia, ale na dłuższą metę PZU może przegapić fajny kawałek rynku. W przyszłości dużo więcej będziemy załatwiać przez internet, np. podcza kupowania biletu lotniczego, pokoju czy całej wycieczky, aplikacja podpowie ubezpieczenie (na wielu stronach jest tak od dawna). Zabawa pójdzie dalej i na pewno wejdzie na facebooka, gdzie już powoli zaczyna się handel.
|
|
0 Dołączył: 2010-06-05 Wpisów: 2
Wysłane:
5 czerwca 2010 17:12:12
przy kursie: 34,20 zł
zagraniczne fundusze dysponują w przybliżeniu 99% kapitałów inwestycyjnych, polskie fundusze 1%. Zagranica zakupiła ledwie ułamek oferty PZU, czy rzeczywiście zagranica była zainteresowana ofertą? czy tylko zrobiono taki wizerunek na użytek polskiego rynku... Do tego relacje z pierwszych z notowań mówiły o wyprzedaży akcji PZU przez zagranicznych inwtesorów. To czy oferta się udała wsród zagranicznych inwestorów instytucjonalnych czy jednak było całkiem inaczej? Kilka artykułów przybliża jak przebiegała oferta PZU, można je zatytułować: akcje PZU i akcje public relations jakie zrobiło PZU i Eureko we współpracy z ministrem GrademNa polski rynek dopiero wchodzą directy, wycena europejskich ubezpieczycieli duzo niższa (P/BV około 1,2) niż PZU (ponad 2,4) a firmy te dysponuja większym doświadczeniem i kapitałem niż PZU. Na rynku ubezpieczeń dopiero szukuje się konkurencja i PZU tylko wzmocni trend spadku udziału w rynku - dlaczego wiec wyceniać kapitały własne PZU wyżej niż kapitały własne europejskich ubezpieczycieli? Jak Eureko udało sie przekonac zarządzających polskimi OFE i TFI?
|
|
1 Dołączył: 2009-10-29 Wpisów: 273
Wysłane:
10 czerwca 2010 16:02:37
przy kursie: 35,00 zł
Czytaliście o zamieszaniu na walnym. jeden z posiadaczy 30 akcji chce przejąć BZ WBK. Poniżej artykuł o tym. wyborcza.biz/gieldy/1,101260,7...
|
|
0 Dołączył: 2009-11-13 Wpisów: 10
Wysłane:
15 czerwca 2010 08:17:15
przy kursie: 35,17 zł
Morgan Stanley rekomenduje "równoważ" PZU, cena docelowa 419 zł
14.06. Warszawa (PAP/Bloomberg) - Analitycy Morgan Stanley rozpoczęli wydawanie rekomendacji dla PZU od zalecenia "równoważ", wyznaczając cenę docelową akcji PZU na poziomie 419 zł.
|
|
0 Dołączył: 2010-06-05 Wpisów: 2
Wysłane:
22 czerwca 2010 21:48:07
przy kursie: 36,00 zł
wyniki kwartalne PZU przeszły niezauważone, ciekawe dlaczego? okazuje się, że cisza była uzasadniona, przeszacowania szły na całego w grupie PZU Link: PZU Koktajl z wynikami
Edytowany: 22 czerwca 2010 21:48
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
22 czerwca 2010 22:07:24
przy kursie: 36,00 zł
Cytat:14.06. Warszawa (PAP/Bloomberg) - Analitycy Morgan Stanley rozpoczęli wydawanie rekomendacji dla PZU od zalecenia "równoważ", wyznaczając cenę docelową akcji PZU na poziomie 419 zł. chyba powinno być "kupuj" skoro cena docelowa jest wyżej o 60 PLN od aktualnego kursu? gdybym miał PZU bałbym się takich rekomendacji, bo darmowe rekomendacje wcale nie są darmowe najlepiej ignorować zupełnie takie publikacje.
Edytowany: 22 czerwca 2010 22:08
|
|
1 Dołączył: 2009-10-29 Wpisów: 273
Wysłane:
27 lipca 2010 13:01:43
przy kursie: 38,41 zł
Na przykładzie PZU i dzisiejszego zlecenia widać, że każdy ma swoje P&G.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.