0 Dołączył: 2009-11-21 Wpisów: 262
Wysłane:
22 lutego 2011 21:00:26
przy kursie: 17,90 zł
arkady75 napisał(a):Dobry wieczor ,Dzien Dobry jak kto woli mam pytanie do p.Jakuba dlaczego pomimo niedoszacowania zloz na Ykrainie w stosunku do wczesniejszych zalozen rosnacych cen gazu oraz mimo wszystko ppozytywnych wiesci z Brunei (strefa blue) kurs KOV jest stosukowo niski nie reaguje na info a z drugiej strony ja tak uwazam jest pilnowany .Co to znaczy ktos pilnuje zeby za bardzo nie spadl badz za bardzo nie wzrosl jaki jest w tym wszystkim cel Pozdrawiam . Jeżeli mogę... A skąd, do diabła, On ma to wiedzieć ??? Kolejne idiotyczne pytania, kolejne bezsensowne wpisy, kolejne posty do śmieci... Eeeee, ostatnio nie dość, że zrobiło się niemiło, to jeszcze dokumentnie do ... . tak z tym forum, jak i z kursem ;))))
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
22 lutego 2011 21:08:22
sicc napisał(a):Dlaczego WatchDog miałby się wypowiedzieć w tej sprawie? Ja z wykształcenia jestem prawnikiem i szczerze mówiąc jeżeli WatchDog nie jest politykiem to chyba nic nie poradzi :-) Chodziło mi o sprawę prawnych uregulowań z Australii. O to, że są one bardzo przyjazne dla inwestorów indywidualnych i powinny stanowić wzór dla nas. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
Wysłane:
22 lutego 2011 21:15:05
Mieszko napisał(a):Co do Wiosny Ludów Arabskich i Syrii. Nie słyszałem, żeby w Egipcie nacjonalizowano majątek albo przeganiano zachodnie firmy. Zachód z ulgą usłyszał, że Egipt nie zmieni sotusnku do Izraela. Oczywiście sytuacja polityczna w Syrii może być inna (z tego co wiem, to opozycja chce zaostrzenia kursu w polityce międzynarodowej, zwłaszcza w odniesieniu do Izraela.) Status quo trwa tam od 1967 roku, czyli wojny sześciodniowej. Izrael zajął Wzgórza Golan i nie oddał do dzisiaj co tamuje traktat pokojowy. W 1973 ostatni raz Syria próbowała je odebrać (wojna Jom Kippur) i nie dali rady. Ten stan będzie tam trwał następne 50 lat, ponieważ to jest obszar strategiczny, z którego można położyć ogień artyleryjski na całą Galileę a i pewnie do Hajfy by sięgnęli. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-02-16 Wpisów: 34
Wysłane:
22 lutego 2011 21:22:16
tak panowie zlekcewazyliscie mnie badz nie doczytaliscie do konca to ze spada lub rosnie too oki ale kurs jest pilnowany codziennie zeby za duzo nie spadl badz za wysoko nie podskoczyl i jak to sie ma do niedoszacowania wartosci spolki po wartosci zloz na Ukrainie kurs powinien wzrosnac przynajmniej na 2-2.1 i tam zostac natomiast tu kolejne info daje up i ponownie kilka oczek w dol tak nie ma na zadnej stabilnej spolce
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
22 lutego 2011 22:29:50
@Arkady Wybacz, jeśli moje słowa uznałeś za lekceważące. Nie miałem takiej intencji, po prostu pisałem skrótowo. Kurs akcji nie zależy od decyzji dyrektorów KOVu, ale od inwestorów, czyli Ciebie i mnie. Ja widzę jasne wytłumaczenie sytuacji: rynek (tzn inwestorzy) czekają na informacje z Brunei. Jeśli będą złe, akcje można będzie kupić o 20% taniej, a jeśli dobre, nie będzie ryzykiem kupno ich nawet przy poziomie 2,00 zł. Nie licz natomiast, że Jakub Korczak wypowie się na temat wartości akcji, bo z zasady tego nie robi. Choć był wielokrotnie nagabywany. Ja też chciałbym, żeby powiedział, że akcje są warte 5,90 za sztukę. Ale to mogłoby skończyć się kryminałem.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-27 Wpisów: 449
Wysłane:
22 lutego 2011 22:53:13
Jednakowoż uważałbym na te dobre wyniki; nie tak dawno temu MOL podał informację o odkrytych złożach gazu i ropy (!!). Jakiegoś hurrra_optymizmu nie było widać po komunikacie.. I never think of the future - it comes soon enough. A. Einstein
|
|
Wysłane:
22 lutego 2011 23:49:34
daab007 napisał(a):Jednakowoż uważałbym na te dobre wyniki; nie tak dawno temu MOL podał informację o odkrytych złożach gazu i ropy (!!). Jakiegoś hurrra_optymizmu nie było widać po komunikacie.. Ale jaka jest skala działalności MOL ;-). Jak ORLEN znajdzie ropę to też bym się niczego nie spodziewał. Skala jednego odwiertu choćby nie wiem jak perspektywiczny był stanowi ułamek procenta aktywów tych molochów. jimmi napisał(a):Wychodzi na to ze jedyniwe Petrolinv ma monopol na wzrosty po jakimkolwiek pozytywie. Zatem Krauze moze spokojnie opatentowac metody wzrostow stosowane w swojej spolce. Mianowicie 1 podstawowa zasada to zmeczyc inwestorow i wykonczyc psychicznie, wowczas lapia sie brzytwy... Nie do końca, wzrost to masz wtedy kiedy kurs wchodzi na nowe poziomy na stałe. Mamy trend i trwałe budowanie wartości dla akcjonariuszy (wyobraź sobie KGHM poniżej 50 zł). Na Petroinvest masz pustą informację i mnóstwo spółek gotowych dorzucać do pieca na nią, ponieważ mają w tym swój interes. Petroinvest nie buduje trwałej wartości dla akcjonariuszy, w mojej opinii naciąga ich na kolejne partie akcji nie informując o żadnych konkretach. Cokolwiek powiesz o KOV to spółka jest na poziomach mniej więcej IPO, sprawdź sobie gdzie był Petroinvest w tym czasie i ile miał gotowych odwiertów? W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
0 Dołączył: 2010-08-04 Wpisów: 169
Wysłane:
23 lutego 2011 00:00:02
Nie mialem na mysli stalej wartosci, tylko jak pisalem reakcji na pozytywne info, Jakkolwiek to rozumiec, chodzi mi o szybkie reakcje"jaranie sie". Wyklady sa tu niepotrzebne, bo post dotyczyl fajerwerkow jedynie. Petrol ponadto chyba znam znakomicie, sledzac moja historie szybkich inwestycji, moge tak stwierdzic.
Edytowany: 23 lutego 2011 00:03
|
|
Wysłane:
23 lutego 2011 01:27:20
A nam nie chodzi o reakcje na info a o budowanie wartości firmy. Stabilne i stałe. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
23 lutego 2011 07:55:58
chyba oto chodzi biznes.onet.pl/ukrainski-nafto...odnośnie przywrucenia eksportu gazu. Chodzi oto że gdy zniknie zakaz będzie można gazem chandlować. choć chyba z takiej możliwości sprzedaży do polski KOV nie skorzysta, jedynie co jest pocieszeniem to to że ceny mogą znów zwrosnąć gazu z tej okazji.
Edytowany: 23 lutego 2011 08:12
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
23 lutego 2011 09:33:26
przy kursie: 17,80 zł
Być może wszystko jest ze sobą powiązane, również zakup elektrociepłowni gazowej EC Nowa Sarzyna, o której juz kiedyś była mowa, że znajduje się blisko granicy z Ukrainą i wybór akurat tej lokalizacji może nie był przypadkowy. Cytat:Kulczyk Investments poinformował, że podpisał z firmą AEI umowę zakupu Elektrociepłowni Nowa Sarzyna, pierwszej w Polsce elektrociepłowni gazowej wybudowanej jako tzw. green field Project. Całkowita moc wytwórcza elektrowni wynosi 116 MW energii elektrycznej netto oraz 70 MW energii cieplnej. Elektrociepłownia posiada licencje na produkcję energii elektrycznej, produkcję ciepła oraz obrót energią. Udział zakładu w polskim rynku produkcji energii elektrycznej wynosi około 0,5 proc.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 113
Wysłane:
23 lutego 2011 15:26:16
"Nic nie może powstrzymać człowieka, który ma odpowiednie nastawienie, przed osiągnięciem wyznaczonego celu; nic na świecie nie pomoże człowiekowi ze złym nastawieniem." - Tomasz Jefferson Chciałem Wam przypomnieć kilka zdań Pana Kulczyka po tym jak otrzymał nagrodę biznesmena 20-cio lecia. Najważniejsza w jakimkolwiek przedsięwzięciu jest wiara. Ja wierzę, że już niedługo będziemy bardzo szczęśliwi z naszej inwestycji. Zamiast smęcić co może póść nie tak to uwierżcie, że nad tym projektem pracuje w oddaniu cała "armia" dobrze wykwalifikowanych speców. Zmieńmy nastawienie na bardziej pozytywne, Chyba nikt nie wchodził w KOV z założeniem, że i tak z tego nic nie wyjdzie. Zobaczycie, że w przyszłym tygodniu wszystkie negatywne posty pójdą w niepamięć bo będą świetne informacje.
Edytowany: 23 lutego 2011 15:37
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
23 lutego 2011 19:56:03
Moje motto co do KOV to: Ufać, lecz być czujnym, rozwiewać wątpliwości (a jest ich niemało) i sprawdzać na setki sposobów. Wierzyć można jedynie w prawdę, siebie i Boga. Ci co uwierzyli w Petrola do dzisiaj modlą się o łaskę. Chodzi tu tylko o dobitny przykład. Jeżeli działanie firmy nie zależy ode mnie, to nigdy nie jestem w stanie poznać intencji innych do końca. W biznesie litości nie ma , a w KOV dochodzi jeszcze duże ryzyko. Spółka KOV dysponowała ogromnym jak na polskie warunki kapitałem, wszyscy tam otrzymują ogromne pensje z naszej kasy, po której może pozostać głównie parę dołków, a największy w nas. W razie "klapy" to my będziemy głównymi pokrzywdzonymi, więc ostrożnie z tą wiarą na wyrost do KOV. Choć staram się być dobrej myśli, moje wątpliwości nie zostały rozwiane. Zobaczymy co przyniesie stale przesuwany czas sukcesu KOV.
|
|
Wysłane:
23 lutego 2011 23:50:36
Nowy komunikat z AED: SGX Notes - Partial redemption and amendments to termsZ tego co zrozumiałem, nowy termin dla obligatariuszy (noteholders), którzy pewnie chcą inwestować w AED został przesunięty z 23 lutego na 30 kwietnia po to aby mieć pełny pogląd na sytuację i mieć możliwość podjęcia decyzji na podstawie kompletnych danych po ukończeniu testów Lukut i Lempuyang. Nie znaczy to jednak, że testy są przesunięte...mam nadzieję.
Edytowany: 23 lutego 2011 23:55
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
24 lutego 2011 00:24:11
Co do komunikatu AED, to jasno z niego wynika, że testy się przesuwają kolejny raz w czasie. DObrze przynajmniej, że tym razem powód jest nam znany i napawa optymizmem.
Nie wiem, czy Panowie zauważyli, ale im niższa jest cena akcji naszej złotej spółki, tym niższe są obroty. W ostatnich trzech dniach nieustannie maleją i wygląda na to, że już coraz mniej chętnych do wyprzedaży. (Sam żałuję że nie mam już wolnych aktywów żeby uśrednić po tak okazyjnych cenach).
Zastanawiam się co się teraz dzieje w Brunei - czy nowy sprzęt już jest, czy może jeszcze nie, a jeśli nie, to czy wiadomo kiedy dotrze? Ktoś ma jakieś przeczucia? (Chyba nic poza wrożeniem z fusów mi nie pozostało, a Redface pewnie nie może nic powiedzieć). Czy ekipa AED będzie czekać na nowy sprzęt nad rozkopanym Lempuyangiem, czy może dla oszczędności (w końcu każdy dzien to kilka tysięcy $) przeniesie się na czas oczekiwania na Lukut i tam zrobi badania, żeby nie marnować czasu i energii? Czy to jednak zbyt kosztowna operacja, żeby przesuwać cały sprzęt do drugiej dziury?
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
24 lutego 2011 00:34:03
Z tego co wyczytałem, to AED przesuwa termin możliwości sprzedaży pewnoego rodzaju swoich akcji (ktoś jest w temacie?) po to, by akcjonariusze zdążyli się zapoznać z wynikami Blue Zone zanim podejmą decyzję, co z papierem robić. Poprzednia uchwała z 05 stycznia 2011 wyznaczała termin na 23 lutego. W związku z obsuwą nowym terminem do podjęcia decyzji jest 30 kwietnia, do kiedy to poznamy wyniki testów Lempuyang jak i Lukut. Początkowo zakładano, że pierwsze szczegóły Lempuyang poznamy 07.02, czyli akcjonariusze dostali około dwóch tygodni na rozmyślenia. Odejmując te dwa tygodnie i tym razem znaczyłoby to, że w połowie kwietnia będziemy znali wyniki obu odwiertów. AED podstawowo zakłada dwa tygodnie na jedną strefę(tak informowali w jednej z notek), Lukut ma ich 3. Wychodzi na to, że zabiorą się za niego około drugiego tygodnia marca (cały czas zakładam, że w podstawach ich obliczeń nic się nie zmieniło). Ponieważ testy wykonywane są jeden po drugim, wygląda na to, że z Lempuyang będzie wszystko wiadomo w ciągu 2,5 tygodnia. Są to oczywiście bardzo ogólnikowe wyliczenia, ale skoro AED nie podjął się podania daty następnego update'u....
Nasuwa mi się tutaj także bardzo ważne pytanie. Skoro by obniżyć koszty operacyjne, sprzęt miał zostać bezpośrednio przeniesiony z bloku L do M, a Tap miał się podjąć testowania odwiertów w marcu, to powiedzcie mi dobrzy ludzie na jakich zasadach AED i TAP mają się zamiar dzielić tym wiertłem?
|
|
Wysłane:
24 lutego 2011 07:30:25
Myślę, że popadacie w przesadny pesymizm i znajdujecie coś czego nie ma... W całym dokumencie nie ma mowy o opóźnieniu testów. Mowa jest tylko i wyłącznie o opóźnieniu decyzji finansowania na termin po zakończeniu testów obu odwiertów. Cytat:Highlights: • Redemption and payment of approximately 40% of outstanding Notes • New put date introduced and conversion price reset • Amendment allows Noteholders time to assess drilling progress at Lempuyang and Lukut before making a decision regarding the redemption of their remaining Notes Ja to rozumiem w ten sposób: Podjęto decyzję, że wcześniejsze opóźnienia testowania odwiertów (pierwotnie miały się rozpocząć 18 stycznia, potem doszedł problem z wodą w strefie różowej) spowodowały, że w dniu 23 lutego, kiedy miała nastąpić jakaś realizacja finansowania, strony uzgodniły, że nie ma jeszcze wystarczających danych z testów aby strona finansująca mogła podjąć świadomą, popartą konkretami decyzję o dalszym finansowaniu przedsięwzięcia w bloku L (tutaj głównie chodzi o fazę drugą eksploracji, gdyż w grudniu AED już pozyskał finansowanie na testy Lukut i Lempuyang). Spadki na AED są zatem wynikiem niepewności co do dalszego finansowania działalności a nie przesunięciem testów. Cytat:AED believes these amendments are required as a result of delays in the Company’s testing program at its Lempuyang exploration well in Brunei. These delays have resulted in Noteholders having less information available regarding the progress of the Lempuyang well than the Company had expected them to have by this stage. Accordingly, AED believes that this has impacted their ability to make a fully informed decision whether or not to redeem all or any of their outstanding Notes on the original put date of 23 February. Moja pierwsza reakcja też była mylna, gdyż zrozumiałem w pierwszej chwili, że wyniki będą 30 kwietnia. Nic bardziej błędnego... Cytat:The new put date of 30 April 2011 is expected to follow the completion of testing of the Lempuyang and Lukut well. Therefore, Noteholders will then be in a position to make a fully informed decision as to whether or not to redeem all or any of their remaining outstanding Notes. Czyli do 30 kwietnia (jako termin końcowy) ma zostać podjęta decyzja o dalszym finansowaniu mając już komplet informacji z obu odwiertów. Taka decyzja na pewno nie zostanie podjęta ad hoc w dniu ogłoszenia wyników dlatego obstawiam, że mając jeszcze 3 strefy do testowania w Lukut i kończąc testy w Lempuyang dadzą sobie pewnie ze 2 tygodnie po uzyskaniu pełnych danych z obu odwiertów aby obligatariusze (ang. Notholders) mogli podjąć decyzję po przeanalizowaniu danych z bloku L. Źródło: SGX Notes - Partial redemption and amendments to terms
Edytowany: 24 lutego 2011 07:34
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
24 lutego 2011 07:50:15
Odnośnie ostatniego newsa - 3 grosze ode mnie: - zakładam że AED wzięło pod uwagę "worst case scenario", więcej przesunięć raczej nie będzie bo by wyglądało żenująco - zgodnie z tym domniemuję że testowanie Lempuyang skonczy się najpóźniej do końca pierwszego tygodnia marca tak żeby mieli podobny czas 4-5 tygodni na testowanie Lukut i 2 tygodnie dla obligatariuszy - poza kosztami przestoju nie ma to negatywnego wpływu, pozytywne może być że mają co testować
k.
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
24 lutego 2011 08:04:34
Nie wiem jak to wygląda z kasą za testy ale raczej nie jest to stawka dzienna (tyle i tyle za dzień badań)jak przy wierceniach. Bardziej składałbym się do takiego scenariusza że wykonawca testów dostaje określoną kasę w umowie za wykonanie usługi nie zależnie ile poświęci na badanie czasu (im szybciej tym lepiej). Na pewno w umowie są zapisane jakieś okoliczności za które nie ponosi odpowiedzialności firma badająca, a zatem koszty postoju ponosi operator.
Koszt przenoszenia urządzeń pomiarowych jest niski ale to jest Brunea (las, brak dobrych dróg) zatem cała operacja jest bardziej skomplikowana zwłaszcza po ulewach.
Ale odnośnie tego powinien wypowiedzieć się lepiej pan prezes po zasięgnięciu opinii ludzi z firmy.
Edytowany: 24 lutego 2011 08:05
|
|
PREMIUM
131 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 578
Wysłane:
24 lutego 2011 11:35:13
andriusha napisał(a):Jak widać po raz kolejny giełda to w większości emocje. AED tąpnięcie i "-". Skorelowany z nim KOV na "+".
Jeszcze raz zadam pytanie, kto i na jakiej podstawie określa czy informacja powinna ukazać się w oficjalnym komunikacie i ma wpływ na kurs czy nie? Czy opiera się to na "wiedzy eksperckiej"?
Zaznaczam, że nie wnikam, nie oskarżam i nie węszę dlaczego KOV nie wydał oficjalnego info 18.02 i 24.02, chociaż AED zaznaczył, że są to komunikaty ‘price-sensitive'.
Chciałbym poznać ogólny mechanizm jak to działa i kto o tym decyduje? Są jakieś elemntarne zasady określone przez kogoś? A, że mamy na forum Redface, ważnego przedstawiciela spółki, który taką wiedzę chyba posiada, pytanie kieruję szczególnie do niego. Bez ustosunkowywania się do sytuacji z ostatniego okresu dlaczego było info lub nie. To mnie nie interesuje i wiele o tym już było napisane. Decyzję o tym czy podać oficjaną informację przez giełdę podejmuje zarząd w oparciu o obowiązujące przepisy. Zarząd też odpowiada za treść komunikatu lub brak komunikatu. Jeżeli ktoś uważa, że brak info 18.02 lub 24.02 naruszyło przepisy obowiązujące na giełdzie to zawsze można wysłać odpowiednie pismo do KNF, z tym że wtedy warto by było powołać się na konktetne artykuły. To że informacja jest cenotwórcza dla AED nie musi oznaczać, że jest też taka dla KOV.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.