0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 148
Wysłane:
3 października 2011 13:50:43
przy kursie: 8,90 zł
Jeszcze jeden "stary" wywiad. Zwłaszcza dla nowych forumowiczów i tych, co mówili i mówią, że Nigeria jest już w cenie. biznes.onet.pl/kov-liczy-na-wz...Dariusz Mioduski : "Jeśli spółka przeprowadzi swój plan, stanie się średniej wielkości graczem na rynku producentów ropy naftowej i może być warta ok. 1 mld euro" - powiedział Mioduski w wywiadzie dla agencji Reuters. Podkreślił, że obecna wycena KOV jedynie nieznacznie przekracza wartość samych ukraińskich aktywów i nie odzwierciedla potencjału aktywów w Brunei, Syrii i Nigerii. Z prostego przeliczenia wynika, że wartość jednej akcji "po Nigerii" wyniesie ok. 10,50 zł.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
3 października 2011 13:59:49
Dokładnie kz110 a do tego jeszcze powinny być uwzględnione zasoby w Syrii i Brunei. trzeba by jeszcze uwzględnić rozwodnienie poprzez emisja na AIM ale i tak mówimy o poziomach rzędu 1-1,5 GBP/akcję. Problem tylko w tym czy cena rynkowa dogoni wycenę na bazie aktywów i produkcji.
Edytowany: 3 października 2011 14:00
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
3 października 2011 15:33:39
Panowie, ja jednak nie rozumiem dlaczego cena miałaby być na poziomie 5 albo 10 PLN po AIM. AIM jest po to żeby sfinansować Nigerię ale mówimy o firmie która już istnieje i ma konkretną, wycenianą tak a nie inaczej ilość akcji. Jeśli ktoś w Londynie zgodziłby się zapłacić po 10 PLN za akcję to dodruku będzie powiedzmy 150 mln akcji ale to będzie znaczyć że nowi akcjonariusze wezmą na swój garb 400 mln istniejących akcji które są wyceniane w tej chwili po 90 groszy. To się dla mnie w ogóle kupy nie trzyma. Nawet jeśli podejdziemy trochę w góre po pozytywnych informacjach ale przeciwnym wietrze, to i tak nie dojdziemy lokalnie ponad 1,50 PLN choćby nie wiem co.
Ja bym przede wszystkim wyszedł z wyceny na gpw i startał się przeanalizować ile potrzeba kapitału a ile akcjonariusz z AIM zobaczy wartości dodanej za którą zgodzi się dodatkowo, ponad(?) wycenę na gpw, zapłacić ale w taki sposób żeby to on w Londynie miał podobny bonus jak dotychczasowi akcjonariusze. Dlaczego? – ano dlatego że jest dekoniunktura i raczej ci co mają pieniądze, dyktują warunki.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
3 października 2011 15:53:07
Też mnie to zastanawia. Nie mam doświadczenia z takimi transferami na inne giełdy bo nie miałem nigdy w portfelu takiej spółki. Trudno jest mi zgadnąć jak to można rozegrać. Opcja numer 1 - wyższa wycena na AIM niż u nas. Efektem czegoś takiego byłoby że kto pierwszy skupi akcje i odsprzeda je na AIM na ten zarobi. Różnica szybko zostałaby zniwelowana. Opcja numer 2 - Bierzemy średnią z ostatnich 3 miesięcy czyli jakiś zet. Ktoś kiedyś pisał 1,40 czy 1,49. Nie wiem ile to jest dokładnie na dzień dzisiejszy. Wtedy możemy liczyć tylko na to, że po dobrym reko na AIM akcje tam poszybują a my za nimi. Patrząc na Ophir i zachowanie kursu po rekomendacji jestem pewien, że jak powiedzą że urośnie to urośnie. Czy są jakieś inne możliwości nie wiem. Ale nie sądzę aby akcje sprzedawano po 80 groszy na AIM. Po pierwsze ich ilość byłaby monstrualna. Po drugie zdaje się, że tam troszeczkę inaczej wyceniają takie spółki, znaczy się zasoby potwierdzone przez RPS też są majątkiem spółki, a nie tylko cashflow tak jak u nas. Niby dlaczego mieliby sprzedawać spółkę w cenach poniżej jej wartości. Będzie można się tym martwić jak już kupią OML42. Na razie cisza w eterze, chociaż patrząc na dotychczasowe zachowanie spółki i Redface'a nie mam podstaw by im nie wierzyć. Wszystko póki co idzie zgodnie z harmonogramem. Finansowanie na obecną działalność zostało zapewnione bez emisji akcji co uważam za bardzo przyzwoite posunięcie wobec akcjonariuszy. Można tylko sobie wyobrazić co by się działo gdyby w takiej sytuacji kryzysowej nastąpił dodruk akcji nawet z PP. Jedyne co irytuje to ten nieszczęsny kurs na GPW.
Edytowany: 3 października 2011 16:02
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
3 października 2011 16:25:53
@onochiale światowi brokerzy moga kupić akcje na każdej giełdzie, im rybka. Akcja jest akcja i jest tyle samo warta. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
0 Dołączył: 2011-02-10 Wpisów: 73
Wysłane:
3 października 2011 16:32:48
Tak, ale oferta jest skierowana tylko do instytucjonalnych. Zakładając że podwoi się liczba akcji i KOV będzie nadal trzymało 50% akcji. Instytucjonalni będę posiadać pakiet 25% przyszłych akcji. Żeby taki pakiet kupić na naszej giełdzie potrzeba troszkę czasu (przecież nie kupują tego jednego dnia dając jedno zlecenie) mimo wszystko wydaje mi się że nie udałoby im się uniknąć znacznej zwyżki kursu - dlatego są skłonni kupić w ofercie ?pierwotnej? na AIM po wyższych cenach. No ale ja się nie znam.
|
|
Wysłane:
3 października 2011 16:40:08
Scarry napisał(a):@onochi
ale światowi brokerzy moga kupić akcje na każdej giełdzie, im rybka. Akcja jest akcja i jest tyle samo warta. No zgadza się, ale jak napisał przedmówca cała emisja idzie do instytucjonalnych. To już KOV musi się odpowiednio sprzedać. Po za tym tam nie ma takiego ryzyka kursowego jak tutaj więc nie wiem czy tak chętnie tutaj kupią. Jedyną opcję jaką widzę opisałem. Że po debiucie kupią na GPW i przetransferują na AIM. Może tak być bo cena na GPW mogłaby być bardziej atrakcyjna niż na AIM, przynajmniej na początku. A to łatwa kasa. Wszystko zależy na ile wycenią te akcje i w jaki sposób. Ale przede wszystkim zależy od tego czy kupią OML42. Bez tego cała rozmowa nie ma sensu.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-27 Wpisów: 141
Wysłane:
3 października 2011 18:39:37
Cieszę się, że chociaż niektórzy zachowują rozsądek tak jak kastalto, warto go czytać. Ma niewątpliwą rację. Nawet jak wszystko pójdzie dobrze to nikt nie da 10zł za akcję skoro nasze warte są na ten moment 0,8zł. Dadzą nam zarobić swoim kosztem? Może i cena będzie istotnie wyższa ale już po emisji. Dlaczego mieliby skupywać akcje z GPW jak cena na AIM byłaby wyższa to kto u nas sprzedawałby taniej niż tam? Przecież można je przenieść samemu i sprzedać. I po co mieliby tak skupywać wszystkie akcje skoro tego teraz nie robią, skoro nawet nie próbowali do tej pory? Nagle po emisji KOV na AIM stanie się inną spółką? Wiem, że to co piszę i tak nie trafi na tę chwilę do wiernych ale z czasem gdy coraz bardziej zaczną uwidaczniać się realia będzie przybywać tu rozsądnych. Jak to ktoś już wcześniej wspomniał KOV wykonał sporą robotę w edukacji naszych akcjonariuszy. Niewątpliwie jeszcze większą wykona...
Edytowany: 3 października 2011 18:42
|
|
0 Dołączył: 2010-12-02 Wpisów: 72
Wysłane:
3 października 2011 19:36:59
stwierdzić możemy czy ktoś kupuje akcje z opcja sprzedaży w UK przy założeniu, że debiut tam będzie dużo wyższy niż obecny kurs tylko wtedy gdy OML 42 będzie klepnięty. do tego czasu nikt nie będzie ryzykował bo na razie to jak gra w kasynie nikt nie obstawi na czarne lub czerwone...
|
|
0 Dołączył: 2011-03-08 Wpisów: 99
Wysłane:
3 października 2011 19:43:47
Mowimy o emisji na kilkaset milionow. Dzisiejszy obrot na gieldzie to niecale 600tys. Smieszna suma w porownaniu do tej emisji.
Ciekaw jestem jaka by byla zmiana cen gdyby ktos (jedna osoba) chciala kupic/sprzedac za 100tys. Pewnie duzo wieksza niz dzisiaj.
A co w przypadku gdyby chciala wejsc instytucja i kupic za 1-5mln ?
Nie wiem nie znam sie.
Chyle czola przed calym kierownictwem KOV jesli uda im sie znalezc instytucjonalnych na tak duza emisje przy tak niklym zainteresowaniu spolka.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-08-15 Wpisów: 38
Wysłane:
3 października 2011 23:11:07
Sledze forum od niedawna i jestem Rookie... Ale moze trzeba spojrzec na IPO spolki, Kanada i GPW, moze taki sam bedzie scenariusz ? Wydaje mi sie, ze jezeli mialoby byc fiasko z Nigeria, to juz bylyby przecieki etc... Pare stron wczesnie wrzucilem link, z info o 3 Panach, ktorzy maja wzmocnic pozycje Firmy :) Po co powyzsi Panowie, jezeli AIM ma nie byc, Nigerii ma nie byc i sorry, ale brakuje mi na koniec malkontentow pytania jak zyc!
|
|
0 Dołączył: 2011-06-27 Wpisów: 141
Wysłane:
4 października 2011 07:23:32
Bruce tak się składa, że przecieki to raczej są kontrolowane a właściwie sponsorowane. Myślisz, że taki artykuł w prasie afrykańskiej wziął się stąd, że jakiś dziennikarzyna usłyszał coś tam przy piwie w knajpie czy raczej ktoś zapłacił komu trzeba by coś konkretnego napisano? No ale ja na pewno się mylę, Afryka przecież to kontynent na którym dziennikarze słynną z niezależności i uczciwości...
|
|
Wysłane:
4 października 2011 08:15:53
Ależ drogi BAGIKu. Sam napisałeś, że chciałbyś kupić jak będzie taniej. Chyba rozumiesz, że w takiej sytuacji Twoja postawa na forum jest niczym innym jak naganianiem na spadki  . A już tak bardziej serio to rynek pokaże. Rynek jest okrutny i zawsze ma rację. Nie ma co tu pisać czy ktoś jest wyznawcą czy nie wyznawcą bo to tylko obraża innych. Pożyjemy zobaczymy.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 400
Wysłane:
4 października 2011 09:55:41
przy kursie: 8,60 zł
Cytat: A już tak bardziej serio to rynek pokaże. Rynek jest okrutny i zawsze ma rację. To ma też rację w sprawie obecnej wyceny KOVu, nieprawdaż?
|
|
Wysłane:
4 października 2011 10:57:37
Cóż Funky, z rynkiem dyskutował nie będę. A tutaj wzmianka o KOV w kontekście Ukrainy. Chyba jednak praca KOV została tam zauważona. Link
|
|
0 Dołączył: 2011-01-07 Wpisów: 263
Wysłane:
4 października 2011 12:05:20
tylko o co kaman z 'czerwcem tego roku'? w tym roku cos nabywalismy? Cytat:Another international company has been already drilling for gas in the area. Kulczyk Oil Ventures Inc, Warsaw listed exploration and production company controlled by Polish billionaire Jan Kulczyk, acquired 70% interest in four gas producing assets in the Lugansk area in June this year.
nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło jeśli lubisz miód, nie powinieneś bać się pszczół
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
4 października 2011 12:11:42
Nie jestem w tym biegły, może ktoś z forumowiczów wstawi link do artykułu Gazety Wyb. pt: "Shell dzieli i rządzi w Nigerii". Wspominałem kiedyś o niechlubnych działaniach Sella w Nigerii na naszym forum. Przeczytajcie w jakie bagno KOV się tam pakuje, jeżeli mu się uda, i co odziedziczy w spadku po Shellu. Nie liczmy na jakieś wydobycie z marszu. Bez "swojego wojska" i współpracy z miejscowymi gangami trudno na początku będzie się obejść. Makabra. A to podobno 10% kosztów z zysku wydobycia?
|
|
0 Dołączył: 2011-02-14 Wpisów: 193
Wysłane:
4 października 2011 13:01:48
A czy nie właśnie 10% Kulczyk zgodził się odpalać "lokalnej społeczności"? :)
|
|
Wysłane:
4 października 2011 13:10:01
Kupił OML42. Nie kupił. O czym my tu dyskutujemy. KOV dzieli się zyskami z localesami zarówno w Syrii jak i w Nigerii (jeśli kupi). Taki typ firmy. To akurat nie jest powód do wstydu.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 400
Wysłane:
4 października 2011 13:17:44
KOV nie ma żadnych zysków, żeby móc się nimi z kimkolwiek dzielić.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.