bankrucik napisał(a):@frey
więcej już raczej nie będę kontynuował moich wypowiedzi na tym wątku bo w 99% przypomina on dyskusję miedzy zwolennikami PO a PIS.. czyli albo jesteś za albo przeciwko... wyznawcą nie jestem
Nie ma co się obrażać, bo nikt Cię tu nie atakuje. Ja chętnie się wsłuchuję w logicznie sceptyczne głosy, więc im więcej będziesz tu pisał tym lepiej dla wątku
We mnie natomiast coraz więcej optymizmu
Trzeci kwartał faktycznie jest sezonowo najgorszy. Tyle że jak zwykli mawiać Bito - przeciwnicy "wszystko w cenie" i trudno się akurat w tym wypadku nie zgodzić. 3 kwartał przeminął i choć względem 2 rewelacyjny nie będzie to i strat być tu nie powinno

Raport Q3 ukaże się zresztą nomen - omen 14 listopada. Nie wiedzieć czemu data kojarzy mi się z jakimś ważnym wydarzeniem z życia spółki. Coś mi podpowiada, że wtedy też oczy wszystkich będą skierowane na promocje pewnej gry, która może być równocześnie z dwoma dodatkami, solidną przeceną i dużą akcją marketingową wydana równocześnie na switch.
Pytają niektórzy co teraz/ w najbliższej przyszłości/ do wydania P8. Z czego brać przychody/zyski. W sumie wymienianie tego jest jakby "dreptaniem w miejscu" no ale jeszcze raz podsumuję. Ja zakładam sobie tak
4 Kwartał:
Wielka akcja sprzedażowa TWOM jak już pisałem: 2 dodatki/ solidna przecena/ switch
Moonlighter: switch + nie było dawno dawno żadnej przeceny na PC. Ogólnie jak do tej pory przeceny PC były bardzo małe więc i z komputerów przybędzie tu sporo siana ( największa jak do tej pory przecena to bodaj 20%. 2 miesiące temu. Na 4 dni i bez weekendu)
Frostpunk: Czysto hipotetycznie jak można to rozegrać
Wersja Mac + 25% przecena ----> Pierwsza zniżka
Black Friday + Sandbox + 33% przecena ---> Black Friday
Niespodzianka ( albo nawet i nie

) + 40% zniżka ---> Święta/sylwek
Przypominam, że Frost jak do tej pory NIE MIAŁ większej przeceny, niż 25% na steam. Ponownie była ona dosłownia paru dniowa i bez weekendu. Jeśli spółka zdecyduje się na tak agresywną wyprzedaż ( 3 akcje sprzedażowe i max 40% zniżki ) to myślę, że niektórym co nieco po opada kiedy będą liczyć komentarze na Steamie.
1 Kwartał
Tutaj mamy zapewne konsole i CoM. Może ogłoszenie o zimie na switch? Niezbadane są Bicie wyroki. Do tego wpadnie co nieco jeszcze z zimowej przeceny, a i pierwsze płatne DLC ma prawo się pojawić.
2 Kwartał to zapewne duża akcja promocyjna związana z rocznicą wydania gry/ summer sale/
Na moje oko tyle wystarczy, żeby przezimować. Co będzie dalej - tego nie wiem. Zgadzam się z Rifem, że rok po wydaniu FP rynek pomalutku zacznie grać w "nadzieję" pod to co będzie, a nie dyskontować to co było/jest. A skoro scenariusz kontynuacji jest scenariuszem bazowym to należy przyjąć że rynek zapragnie dyskontować sukces P8 na poziomie większym niż FP - tym bardziej, że ma być wydany od razu na wszystkie docelowe platformy. No i po raportach może się okazać, że spółka zwiększa zatrudnienie, tak jak obiecała. Coś może zostać zaanonsowane z wydawnictwa.
W swoim ostatnim wpisie zwróciłem uwagę, na otoczenie zewnętrzne. MOIM ZDANIEM, nie będzie wielkiego jebs, a na wiosnę doczekamy się odbicia. W Polsce mamy już teraz małe/ średnie spółki wypikowane bardzo solidnie. Mamy też konkretną korektę na całym Gamedevie. Jeśli mam rację to wiosna "będzie nasza". Słyszę też głosy, że branża growa może nie uczestniczyć w przyszłej hossie, bo już została "rozegrana" w tej i miała swoje 5 minut "konia pociągowego". Z tym się nie zgadzam. Uważam, że jest to branża, w której po prostu jako kraj jesteśmy już dobrzy. Mamy ludzi i know - how. Zatem jest duża szansa, że wszystko fajnie się zgra i na naszym Bicim poletku