0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
18 lutego 2011 00:08:38
Mathu IT jako branża tak, ale wagowo w naszym indeksie się nie liczy.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-18 Wpisów: 522
Wysłane:
18 lutego 2011 00:12:41
Cytat:Ropa Crude 89.04 +4.69% 23:00
Robią sobie z nas jaja, ale ja się im nie dam :) Brent Oil -1,05% w końcu muszą się trochę zrównać bo takiego rozjazdu to dawno nie było. "człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..." "Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
18 lutego 2011 00:16:06
ja mysle ze brent oil nie przejdzie 105dol i zjedzie przynajmniej do 90 tam sie moga spotkac :)
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
18 lutego 2011 00:16:08
buldi napisał(a):Mathu IT jako branża tak, ale wagowo w naszym indeksie się nie liczy.
Tak, ale coś trzeba kupować, nie tylko FW20 :) Jeszcze mogę zdradzić, że duża kasa na projekty płynie z sektora bankowego. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-18 Wpisów: 522
Wysłane:
18 lutego 2011 00:18:03
Taurus80 napisał(a):ja mysle ze brent oil nie przejdzie 105dol i zjedzie przynajmniej do 90 tam sie moga spotkac :) Mam nadzieje że Ci się prognoza sprawdzi... "człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..." "Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
18 lutego 2011 00:29:41
buldi napisał(a): Nocny - [...]
buldi, czy mogę Twój przekaz do poszczególnych userów odczytać mniej więcej tak? : "Taurus: zgadzam się [tu uzasadnienie, ew. rozwinięcie tematu]... Mathu: j.w. albo też nie zgadzam się [tu uzasadnienie, ew. rozwinięcie tematu] Krewa: j.w. XXX: j.w. ... Nocny: eee ... Ładny avatar." ? No dobra, mi też się to wdzianko podoba. Nie ma co dzielić publiki na wtajemniczonych i tych o krótszym stażu, cukinie i bardziej ogólnie dyniowate to znana i ceniona na świecie broń na niedźwiedzie: Cytat:W stanie Montana (USA) pod miastem Missoula niedźwiedź zakradł się na podwórko jednego z domów. Chciał zjeść jabłka z jabłoni. Zwabił go ich zapach. Ale wyczuły go psy. Zaczęły głośno szczekać. A jeden zaatakował niedźwiedzia. Miś rzucił się więc na psinę. Hałas z tyłu domu, gdzieś obok tylnej werandy, usłyszała właścicielka. I mimo że dochodziła już północ, pobiegła zobaczyć, co się dzieje. A ponieważ jej pies nie miał szans w starciu z ważącym około 90 kg i rozdrażnionym zwierzęciem, kobieta postanowiła odciągnąć uwagę niedźwiedzia. Udało się jej to, ale wtedy sama znalazła się w opałach. Kopnęła niedźwiedzia z całej siły, ale zwierzę uderzyło ją dużo mocniej łapą i rozdarło jej jeansy. Kobieta cofnęła się w stronę domu. Zwierzę ruszyło na nią. Wtedy ona chwyciła pierwszy przedmiot, który wpadł jej w ręce. Była to całkiem spora, bo mierząca ok. 30 cm cukinia. I rzuciła nią prosto w łeb niedźwiedzia. Rzut był na tyle mocny i celny, że zwierzę... wzięło nogi za pas. Ani kobieta, ani jej pies nie odnieśli poważniejszych ran. Teraz szeryf i jego ludzie szukają zuchwałego niedźwiedzia.  kliknij, aby powiększyć Źródło: www.fakt.pl/Kobieta-pokonala-n...Oczywiście nigdy nie da się wykluczyć możliwości, że dziennikarze uprawiali zabawę w głuchy telefon i to tylko końcowy efekt ich gry. Ja jednak wierzę w tę historię bo chcę w nią wierzyć i zawsze gdy wybieram się (choćby wirtualnie) na parkiet mam przy sobie odpowiednie warzywo. Tak na wszelki wypadek, gdyby jakiś rozdrażniony buldi rozerwał mi jeansy lub próbował podkradać jabłka z mojej jabłoni.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
18 lutego 2011 00:43:59
Dziś podobno dzień kota. Tak więc jutro +5% The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
18 lutego 2011 00:57:00
Nooo..... wybacz Nocny że jakoś tak ogólnikowo podszedłem do Twojego wpisu, ale boję się z tobą podejmować polemiki, która mogła by się zakończyć dla mnie kolejnym przegranym zakładem. Obiecuje poprawę, nadrobię to.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
18 lutego 2011 08:31:03
widac, ze nasz WIGowski marsz na wschod wszystkich meczy - i byki i misie nie bardzo wiedza jaka zajac pozycje i ruch nam zamiera. zarowno na parkiecie jak i na SW wyraznie widac duzo mniejszy ruch. przydalby sie jakis impuls. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
18 lutego 2011 09:00:32
Relatywna słabość WIG to wynik majstrowania przy OFE połączony z wzrostem stóp % - z tymi faktami ciężko polemizować. A że kiepsko wygląda cały region - już nie raz doświadczyliśmy zbiorowej odpowiedzialności krajów danego regionu.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
18 lutego 2011 10:13:15
v3nom napisał(a): Ciężko mi sobie wyobrazić sytuację, że ktoś kto stracił dużo kapitału w ostatniej bessie, ochoczo zabierze się za inwestowanie teraz. Jeżeli dany "inwestor" dał się ubrać na samej górce w 2007, zanim zdołał wyrobić minimum doświadczenia i otrzaskać z rynkiem, tracąc przy tym poważną gotówkę, będzie miał uraz do końca życia. Takich rzeczy się nie zapomina.
Z wlasnego doswiadczenia na gpw a jestem prawie od poczatku, to powiem ze nie masz do konca racji. Znam osoby, ktore potracily w czasie poprzednich bess i hoss! niezle kapitaly i zawsze wracaja.. to jak nalog.. jeden z moich znajomych stracil kiedys tyle kasy, co niektorzy nie zarobia w zyciu.. wyczekal az sytuacja sie poprawi i odrobil wszytko wielokrotnie.. wszystko zalezy moim zdaniem skad byly pieniadze, ktore stracili.. kilku graczy, ktorzy grali na kredyt sa dla przykladu juz wyleczeni na cale zycie z gieldy, ale reszta zawsze wraca.. chociaz musze przyznac, ze wiekszosc przegranych i wygranych niczego sie nie uczy.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
18 lutego 2011 11:16:52
wezcie prosze ten pod uwage, ze na gieldzie przygode zaczynaja dzieciaki* (o przepraszam, studenci;) i nawet jesli dostana w tylek na poczatku, beda to relatywnie nieistotne pieniadze wobec ich przyszlych zarobkow. jesli wiec odniesli choc jeden spektakularny sukces (chocby tylko we wlasnym mniemaniu), zawsze juz bedzie ich ciagnelo i nie bedzie problemu zeby doplacic pensje czy dwie;) a w praktyce przeciez wiekszosc drobnych inwestorow gra drobnymi pieniedzmi, nie tylko nominalnie (10k i ponizej), lecz dla nich drobnymi (relatywnie do ich dochodow) - gielda wiec bedzie dla nich rozrywka, bo nie ma po co tym zajmowac sie profesjonalnie; jesli wiec zarazili sie za mlodu, to jesli teraz straca 1/3 pensji w zlym miesiacu to przeciez nie odbiora tego jako lekcji
jesli kto gra na tyle duza pozycja, zeby robilo to mu prawdziwa roznice, to uczy sie duzo szybciej (a wiec i szybciej moglby zrezygnowac z gieldy jako takiej)
*sam pobieglem do TFI jak tylko dowod dostalem, a pare miesiecy pozniej do DM, wiec prosze sie nie obruszac na to stwierdzenie :)
Edytowany: 18 lutego 2011 11:17
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
18 lutego 2011 12:08:36
Wracajac do GPW - sytuacja jest coraz bardziej dziwna, ale jakby szukac analogii z przeszlosci przychodzi mi na mysl podobna konsolidacja z okresu styczen-marzec 2006.. co po tym bylo mozna zobaczyc na wykresie.. czyli koncepcja byla by taka wybicie w dol na wig20 do 2560 i wzrosty do maja-czerwca?? Statystycznie okres luty marzec na gieldzie byl zazwyczaj spadkowy i w marcu zaczynaly sie zazwyczaj wzrosty tak mniej wiecej do kwietnia-maja.. Co sadzicie na ten temat? Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
19 lutego 2011 14:34:55
Jest symboliczna kara KNF za "zero dla Lotosu": pb.pl/a/2011/02/18/Jest_kara_z...Cytat:Komisja Nadzoru Finansowego nałożyła na UniCredit CAIB UK 500 tys. zł kary za sporządzenie pamiętnej rekomendacji dla Grupy Lotos bez zachowania należytej staranności i rzetelności. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
19 lutego 2011 14:50:00
Tak, czytałem..... Ukarali ich za błędy związane z niezgodnym z zasadami sporządzeniem wyceny. Moim zdaniem powinni sprawdzić ilu klientów powiązanych z londyńskim UniCredit CAIB skupawało w tym samym czasie akcje Lotosu i dowalić im za manipulacje sto razy tyle + odsetki. Powinni jeszcze podziekować Pani Ludmile za Immo.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
19 lutego 2011 15:07:34
Kara śmiesznie niska. Tyle to powinien dostać sam analityk, za "współudział". Buldi, sam bym skupował, jakbym otrzaskał się z rynkiem na czas  Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
19 lutego 2011 18:00:55
Do dzisiaj nie mogę się zdecydować, czy to była głupota, czy manipulacja. Ale w obu wypadkach kara się należy Przy tamtej okazji nasmarowałem tekst, który dzisiaj sobie przypomniałem www.stockwatch.pl/artykuly/pos...i okazuje się, jak spojrzałem w sprawozdania, że oni mieli trochę racji. Przepływy inwestycyjne w 2009 i 2010 r. wyniosły -4,4 mld zł. Ale Lotos bez problemu je sfinansował: w połowie z długu, w drugiej połowie z operacji. Były cztery kwartały straty netto, później zyski, łącznie w tych dwóch latach netto na plusie 0,7 mld zł - niewiele, ale plus. Ropa się odwróciła i cały czas była zyskowna, czyli tak naprawdę analitycy spaprali prognozy dla sektora.
Edytowany: 19 lutego 2011 18:04
|
|
Wysłane:
19 lutego 2011 19:55:30
Cytat:Libijskie wojsko otworzyło ogień do wychodzących z cmentarza uczestników pogrzebu ofiar represji rządowych w Bengazi - zginęło co najmniej 15 uczestników uroczystości żałobnych. Niespokojnie jest również w innych krajach arabskich: Jemenie, Tunezji i Bahrajnie. LinkCoś czuję że w końcu "rynki zareagują" i czeka nas korekta także na zachodzie. Co zapewne pogłębi spadki u nas.
Edytowany: 19 lutego 2011 20:04
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
20 lutego 2011 03:57:09
Teraz po Egipcie wszędzie będzie krótka piłka jak w Libii. Po pierwsze nie wpuszczą dziennikarzy, zobaczysz w CNN może kilka sekund z jakiejś Nokii nagrane. Po drugie demonstrację rozpędzi wojsko strzelając w tłum aby zabić. Nie ma w wiadomościach na żywo to tak jakby się nie wydarzyło. Artykuł w gazecie jednego dnia czytają, drugiego nie ma tematu. Co innego relacja live non stop kilkanaście dni jak z Egiptu. Nie zrozumcie mnie źle, ja szczerze współczuje tym ludziom, ale nikt na świecie nie zorganizuje interwencji w Libii dlatego, że wojsko rozstrzelało kilkadziesiąt osób. Podobnie będzie w pozostałych krajach. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
Wysłane:
21 lutego 2011 20:02:13
Cytat:Związek Przedsiębiorców i Pracodawców zwrócił się do ministra finansów o zmiany w podatku CIT od osób prawnych. Zamiast obecnego 19-proc. podatku od zysków firm związek proponuje 1-proc. podatek płacony od przychodów, co dałoby budżetowi dodatkowe 32,2 mld zł. podatki.onet.pl/zwiazek-przeds...Jeżeli nasz ukochany cudotwórca będzie to chciał wcielić w życie, to powinniśmy przejrzeć swoje portfele w poszukiwaniu spółek operujących na niskich marżach i przeliczyć czy nie utracą rentowności. Oczywiście póki co to tylko pomysł, ale należałoby obserwować co się będzie dalej działo w tej kwestii...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.