PARTNER SERWISU
brgcoczn
12 13 14 15 16

Kiedy szczyt hossy?

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 18 lutego 2011 00:08:38
Mathu IT jako branża tak, ale wagowo w naszym indeksie się nie liczy.

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 18 lutego 2011 00:12:41
Cytat:
Ropa Crude 89.04 +4.69% 23:00

Robią sobie z nas jaja, ale ja się im nie dam :)

Brent Oil -1,05%
w końcu muszą się trochę zrównać bo takiego rozjazdu to dawno nie było.
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 18 lutego 2011 00:16:06
ja mysle ze brent oil nie przejdzie 105dol i zjedzie przynajmniej do 90 tam sie moga spotkac :)

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 18 lutego 2011 00:16:08
buldi napisał(a):
Mathu IT jako branża tak, ale wagowo w naszym indeksie się nie liczy.

Tak, ale coś trzeba kupować, nie tylko FW20 :)

Jeszcze mogę zdradzić, że duża kasa na projekty płynie z sektora bankowego.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 18 lutego 2011 00:18:03
Taurus80 napisał(a):
ja mysle ze brent oil nie przejdzie 105dol i zjedzie przynajmniej do 90 tam sie moga spotkac :)

Mam nadzieje że Ci się prognoza sprawdzi...
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 18 lutego 2011 00:29:41
buldi napisał(a):

Nocny - [...]

buldi, czy mogę Twój przekaz do poszczególnych userów odczytać mniej więcej tak? :

"Taurus: zgadzam się [tu uzasadnienie, ew. rozwinięcie tematu]...
Mathu: j.w. albo też nie zgadzam się [tu uzasadnienie, ew. rozwinięcie tematu]
Krewa: j.w.
XXX: j.w.
...

Nocny: eee ...
Ładny avatar." ?
Angel

No dobra, mi też się to wdzianko podoba.
Nie ma co dzielić publiki na wtajemniczonych i tych o krótszym stażu, cukinie i bardziej ogólnie dyniowate to znana i ceniona na świecie broń na niedźwiedzie:

Cytat:

W stanie Montana (USA) pod miastem Missoula niedźwiedź zakradł się na podwórko jednego z domów. Chciał zjeść jabłka z jabłoni. Zwabił go ich zapach. Ale wyczuły go psy. Zaczęły głośno szczekać. A jeden zaatakował niedźwiedzia. Miś rzucił się więc na psinę. Hałas z tyłu domu, gdzieś obok tylnej werandy, usłyszała właścicielka. I mimo że dochodziła już północ, pobiegła zobaczyć, co się dzieje. A ponieważ jej pies nie miał szans w starciu z ważącym około 90 kg i rozdrażnionym zwierzęciem, kobieta postanowiła odciągnąć uwagę niedźwiedzia.
Udało się jej to, ale wtedy sama znalazła się w opałach. Kopnęła niedźwiedzia z całej siły, ale zwierzę uderzyło ją dużo mocniej łapą i rozdarło jej jeansy. Kobieta cofnęła się w stronę domu. Zwierzę ruszyło na nią. Wtedy ona chwyciła pierwszy przedmiot, który wpadł jej w ręce. Była to całkiem spora, bo mierząca ok. 30 cm cukinia. I rzuciła nią prosto w łeb niedźwiedzia. Rzut był na tyle mocny i celny, że zwierzę... wzięło nogi za pas. Ani kobieta, ani jej pies nie odnieśli poważniejszych ran.

Teraz szeryf i jego ludzie szukają zuchwałego niedźwiedzia.

kliknij, aby powiększyć

Źródło: www.fakt.pl/Kobieta-pokonala-n...

Oczywiście nigdy nie da się wykluczyć możliwości, że dziennikarze uprawiali zabawę w głuchy telefon i to tylko końcowy efekt ich gry. Ja jednak wierzę w tę historię bo chcę w nią wierzyć i zawsze gdy wybieram się (choćby wirtualnie) na parkiet mam przy sobie odpowiednie warzywo. Tak na wszelki wypadek, gdyby jakiś rozdrażniony buldi rozerwał mi jeansy lub próbował podkradać jabłka z mojej jabłoni.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 18 lutego 2011 00:43:59
Dziś podobno dzień kota.

Tak więc jutro +5%
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

buldi
0
Wysłane: 18 lutego 2011 00:57:00
Nooo..... wybacz Nocny że jakoś tak ogólnikowo podszedłem do Twojego wpisu, ale boję się z tobą podejmować polemiki, która mogła by się zakończyć dla mnie kolejnym przegranym zakładem. Angel
Obiecuje poprawę, nadrobię to. wave

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 18 lutego 2011 08:31:03
widac, ze nasz WIGowski marsz na wschod wszystkich meczy - i byki i misie nie bardzo wiedza jaka zajac pozycje i ruch nam zamiera. zarowno na parkiecie jak i na SW wyraznie widac duzo mniejszy ruch. przydalby sie jakis impuls.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 18 lutego 2011 09:00:32
Relatywna słabość WIG to wynik majstrowania przy OFE połączony z wzrostem stóp % - z tymi faktami ciężko polemizować. A że kiepsko wygląda cały region - już nie raz doświadczyliśmy zbiorowej odpowiedzialności krajów danego regionu.

Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 18 lutego 2011 10:13:15
v3nom napisał(a):

Ciężko mi sobie wyobrazić sytuację, że ktoś kto stracił dużo kapitału w ostatniej bessie, ochoczo zabierze się za inwestowanie teraz. Jeżeli dany "inwestor" dał się ubrać na samej górce w 2007, zanim zdołał wyrobić minimum doświadczenia i otrzaskać z rynkiem, tracąc przy tym poważną gotówkę, będzie miał uraz do końca życia. Takich rzeczy się nie zapomina.

Z wlasnego doswiadczenia na gpw a jestem prawie od poczatku, to powiem ze nie masz do konca racji. Znam osoby, ktore potracily w czasie poprzednich bess i hoss! niezle kapitaly i zawsze wracaja.. to jak nalog.. jeden z moich znajomych stracil kiedys tyle kasy, co niektorzy nie zarobia w zyciu.. wyczekal az sytuacja sie poprawi i odrobil wszytko wielokrotnie.. wszystko zalezy moim zdaniem skad byly pieniadze, ktore stracili.. kilku graczy, ktorzy grali na kredyt sa dla przykladu juz wyleczeni na cale zycie z gieldy, ale reszta zawsze wraca.. chociaz musze przyznac, ze wiekszosc przegranych i wygranych niczego sie nie uczy..Think

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 18 lutego 2011 11:16:52
wezcie prosze ten pod uwage, ze na gieldzie przygode zaczynaja dzieciaki* (o przepraszam, studenci;) i nawet jesli dostana w tylek na poczatku, beda to relatywnie nieistotne pieniadze wobec ich przyszlych zarobkow. jesli wiec odniesli choc jeden spektakularny sukces (chocby tylko we wlasnym mniemaniu), zawsze juz bedzie ich ciagnelo i nie bedzie problemu zeby doplacic pensje czy dwie;)
a w praktyce przeciez wiekszosc drobnych inwestorow gra drobnymi pieniedzmi, nie tylko nominalnie (10k i ponizej), lecz dla nich drobnymi (relatywnie do ich dochodow) - gielda wiec bedzie dla nich rozrywka, bo nie ma po co tym zajmowac sie profesjonalnie; jesli wiec zarazili sie za mlodu, to jesli teraz straca 1/3 pensji w zlym miesiacu to przeciez nie odbiora tego jako lekcji

jesli kto gra na tyle duza pozycja, zeby robilo to mu prawdziwa roznice, to uczy sie duzo szybciej (a wiec i szybciej moglby zrezygnowac z gieldy jako takiej)

*sam pobieglem do TFI jak tylko dowod dostalem, a pare miesiecy pozniej do DM, wiec prosze sie nie obruszac na to stwierdzenie :)
Edytowany: 18 lutego 2011 11:17

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 18 lutego 2011 12:08:36
Wracajac do GPW - sytuacja jest coraz bardziej dziwna, ale jakby szukac analogii z przeszlosci przychodzi mi na mysl podobna konsolidacja z okresu styczen-marzec 2006.. co po tym bylo mozna zobaczyc na wykresie.. czyli koncepcja byla by taka wybicie w dol na wig20 do 2560 i wzrosty do maja-czerwca?? Statystycznie okres luty marzec na gieldzie byl zazwyczaj spadkowy i w marcu zaczynaly sie zazwyczaj wzrosty tak mniej wiecej do kwietnia-maja..
Co sadzicie na ten temat? Think

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 19 lutego 2011 14:34:55
Jest symboliczna kara KNF za "zero dla Lotosu":

pb.pl/a/2011/02/18/Jest_kara_z...

Cytat:
Komisja Nadzoru Finansowego nałożyła na UniCredit CAIB UK 500 tys. zł kary za sporządzenie pamiętnej rekomendacji dla Grupy Lotos bez zachowania należytej staranności i rzetelności.
Klika się i sprzedaje ;-)

buldi
0
Wysłane: 19 lutego 2011 14:50:00
Tak, czytałem.....
Ukarali ich za błędy związane z niezgodnym z zasadami sporządzeniem wyceny.
Moim zdaniem powinni sprawdzić ilu klientów powiązanych z londyńskim UniCredit CAIB skupawało w tym samym czasie akcje Lotosu i dowalić im za manipulacje sto razy tyle + odsetki. Not talking
Powinni jeszcze podziekować Pani Ludmile za Immo.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 19 lutego 2011 15:07:34
Kara śmiesznie niska. Tyle to powinien dostać sam analityk, za "współudział". Buldi, sam bym skupował, jakbym otrzaskał się z rynkiem na czas Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 19 lutego 2011 18:00:55
Do dzisiaj nie mogę się zdecydować, czy to była głupota, czy manipulacja.
Ale w obu wypadkach kara się należy blah5
Przy tamtej okazji nasmarowałem tekst, który dzisiaj sobie przypomniałem
www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

i okazuje się, jak spojrzałem w sprawozdania, że oni mieli trochę racji. Przepływy inwestycyjne w 2009 i 2010 r. wyniosły -4,4 mld zł. Ale Lotos bez problemu je sfinansował: w połowie z długu, w drugiej połowie z operacji. Były cztery kwartały straty netto, później zyski, łącznie w tych dwóch latach netto na plusie 0,7 mld zł - niewiele, ale plus. Ropa się odwróciła i cały czas była zyskowna, czyli tak naprawdę analitycy spaprali prognozy dla sektora.
Edytowany: 19 lutego 2011 18:04

Frog
13
Wysłane: 19 lutego 2011 19:55:30
Cytat:
Libijskie wojsko otworzyło ogień do wychodzących z cmentarza uczestników pogrzebu ofiar represji rządowych w Bengazi - zginęło co najmniej 15 uczestników uroczystości żałobnych. Niespokojnie jest również w innych krajach arabskich: Jemenie, Tunezji i Bahrajnie.

Link

Coś czuję że w końcu "rynki zareagują" i czeka nas korekta także na zachodzie. Co zapewne pogłębi spadki u nas.
Follow me on Twitter
Edytowany: 19 lutego 2011 20:04

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 20 lutego 2011 03:57:09
Teraz po Egipcie wszędzie będzie krótka piłka jak w Libii. Po pierwsze nie wpuszczą dziennikarzy, zobaczysz w CNN może kilka sekund z jakiejś Nokii nagrane. Po drugie demonstrację rozpędzi wojsko strzelając w tłum aby zabić. Nie ma w wiadomościach na żywo to tak jakby się nie wydarzyło. Artykuł w gazecie jednego dnia czytają, drugiego nie ma tematu. Co innego relacja live non stop kilkanaście dni jak z Egiptu.

Nie zrozumcie mnie źle, ja szczerze współczuje tym ludziom, ale nikt na świecie nie zorganizuje interwencji w Libii dlatego, że wojsko rozstrzelało kilkadziesiąt osób. Podobnie będzie w pozostałych krajach.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

Frog
13
Wysłane: 21 lutego 2011 20:02:13
Cytat:
Związek Przedsiębiorców i Pracodawców zwrócił się do ministra finansów o zmiany w podatku CIT od osób prawnych. Zamiast obecnego 19-proc. podatku od zysków firm związek proponuje 1-proc. podatek płacony od przychodów, co dałoby budżetowi dodatkowe 32,2 mld zł.

podatki.onet.pl/zwiazek-przeds...

Jeżeli nasz ukochany cudotwórca będzie to chciał wcielić w życie, to powinniśmy przejrzeć swoje portfele w poszukiwaniu spółek operujących na niskich marżach i przeliczyć czy nie utracą rentowności.

Oczywiście póki co to tylko pomysł, ale należałoby obserwować co się będzie dalej działo w tej kwestii...
Follow me on Twitter

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

12 13 14 15 16

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,789 sek.

zwbxknjx
yhfntpuh
otsgcxsu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
arwadlmz
ongshjry
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat